De Rooij wist niets van dopinggebruik Leipheimer

Voormalig algemeen directeur van de Rabobank wielerploeg Theo de Rooij wist niets van het EPO-gebruik van renner Levi Leipheimer. "Het was bij mij ook niet bekend dat de ploegarts Leipheimer hielp met het kopen en injecteren van epo", vertelde De Rooij donderdag op Radio 1. Leipheimer zegt van een nog onbekende toenmalige ploegarts van Rabobank doping te hebben gekregen.

De Amerikaan, die tussen 2002 en 2004 voor de Nederlandse formatie reed, heeft aan het Amerikaanse antidopingagentschap USADA bekend langdurig doping te hebben gebruikt, onder meer tijdens zijn tijd bij Rabobank. USADA heeft hem daarop voor een halfjaar geschorst. Zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step heeft hem per direct op non-actief gesteld.

De Rooij benadrukte dat de renner zelf verantwoordelijk is voor eventueel dopinggebruik. "Niet de dokter, ploegarts of een controlerende instantie", meent hij. "Ik heb me er als ploegleider niet bezig mee gehouden."

De 55-jarige De Rooij vroeg zich af wanneer het eens ophoudt. "Het verleden blijft ons in de wielen fietsen. Het is niet meer uit te leggen hoe het toen in elkaar zat", zegt hij over de periode dat doping van alledag leek te zijn.