FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 oktober 2012

Syrië beschuldigt Turkije van leugens

Syrië heeft Turkije donderdag beschuldigd van "vijandigheid en leugens" over de onderschepping van het Syrische passagiersvliegtuig dat van Moskou onderweg was naar Damascus.

Volgens Ankara vervoerde het toestel munitie voor het Syrische ministerie van Defensie. Maar Damascus zegt dat "de Turkse premier blijft liegen om zijn vijandige houding ten opzichte van Syriëte rechtvaardigen". In een verklaring daagt het ministerie van Informatie de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan uit om de vermeende in beslag genomen wapens te laten zien.

"Het vliegtuig vervoerde geen munitie of militair materieel. Erdogan's reactie toont een gebrek aan geloofwaardigheid en hij moet op zijn minst de apparatuur en munitie laten zien", staat in de verklaring.

Syrië beschuldigt Turkije van leugens
Syrië beschuldigt Turkije van leugens (Foto: ANP)

Britse mariniers gearresteerd voor moord

De Britse militaire politie heeft donderdag zeven leden van het elitekorps Koninklijke Mariniers gearresteerd op verdenking van moord in Afghanistan in 2011. Dat maakte het ministerie van Defensie bekend.

"Het incident volgde na een treffen met een opstandeling. Er waren geen burgers bij betrokken", zei een woordvoerder van Defensie. Het onderzoek wordt nu uitgevoerd door de Britse Dienst Justitie, dat is belast met strafbare feiten gepleegd door Britse militairen in het buitenland.

"Deze arrestaties tonen de vastbeslotenheid van de strijdkrachten om er voor te zorgen dat Britse militairen handelen in overeenstemming met de Rules of Engagement en onze normen", aldus de verklaring. Meer informatie gaf het departement in afwachting van het onderzoek niet.

Grand Theft Auto V op cover Game Informer

Gamers kunnen zich gaan opmaken voor behoorlijk veel informatie over Grand Theft Auto V. Vandaag is bekendgemaakt dat Grand Theft Auto V op de cover van Game Informer staat. In de decembereditie van Game Informer, die begin november uitkomt, krijgen we meer te weten over de game.

Destijds kwam Game Informer ook als eerste naar buiten met een cover en informatie over Grand Theft Auto IV. Waarschijnlijk mogen we na Game Informer nog meer informatie verwachten van andere tijdschriften. Gezien we bijna een jaar wachten op informatie en beelden laten we nogmaals de trailer van Grand Theft Auto V zien.

Ontruimingen om brand in Fries dorp

In het Friese dorp Bozum zijn donderdagavond tien woningen ontruimd vanwege een uitslaande brand in een loods. Bij de brand is asbest vrijgekomen, laat de gemeente Littenseradeel weten.

De brand in de loods waarin auto's stonden brak aan het begin van de avond door nog onbekende oorzaak uit. Rond 22.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

Inwoners van het dorp wordt vanwege het asbest aangeraden ramen en deuren dicht te houden. De bewoners van de ontruimde huizen zijn opgevangen in een café, waar ambulancepersoneel aanwezig is om te controleren of mensen gevaarlijke stoffen hebben ingeademd.

VN willen voor 2030 einde aan kindhuwelijken

De Verenigde Naties willen dat er tegen 2030 niet langer kindhuwelijken plaatsvinden. Een VN-campagne die donderdag van start is gegaan heeft als doel meisjes niet langer te laten lijden onder armoede, onwetendheid en onderdrukking door hun echtgenoten.

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu zei donderdag dat hij net zo gedreven is om kindhuwelijken te stoppen dan destijds apartheid. Ook VN-chef Ban Ki-moon sprak zich uit. "Laten we degenen die al getrouwd zijn helpen om meer van hun leven te maken. Iedereen profiteert ervan als we meisjes in plaats van bruid gewoon meisjes laten zijn."

Elke dag worden 37 duizend meisjes onder de 18 uitgehuwelijkt, aldus de VN. Als de trend geen halt wordt toegeroepen, dan zijn dat er in 2020 14,2 miljoen per jaar. Volgens een studie van de VN speelt het probleem vooral in Zuid-Azië en Noord-Afrika, waar soms meisjes van pas 5 of 6 jaar oud worden uitgehuwelijkt. In Zuid-Azië is 46 procent van de vrouwen van 20 tot 24 getrouwd voor haar 18e, in Bangladesh is dat 66 procent.

Drugs en vuurwapen in bus rapper Nelly

De politie heeft heroïne, marihuana en een vuurwapen aangetroffen in de toerbus van rapper Nelly. De rapper ging vrijuit, maar een van zijn vrienden werd in de boeien geslagen, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Het incident vond woensdagavond plaats bij een grenscontrole in de Amerikaanse staat Texas. Een politiehond rook drugs, waarna de bus werd doorzocht. Agenten troffen onder meer 36 zakjes heroïne aan. Die avond bevonden zich zeven man in de bus van Nelly, waaronder de rapper zelf. Een van hen gaf toe dat de drugs en het vuurwapen van hem waren. Hij werd gearresteerd.

De politie liet Nelly en zijn andere vrienden gaan. De rapper is niet de eerste die bij de bewuste controlepost door de mand valt. Onder anderen rapper Snoop Dogg en zanger Willie Nelson werden daar de afgelopen jaren ook al betrapt op drugsbezit.

Vier jaar cel voor versturen nepbom

Een Britse man die een nepbom in cadeauverpakking per post opstuurde naar Turkije om de bruiloft van zijn zus te verstoren, is tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een jury achtte de 28-jarige Hasan Aydemir donderdag schuldig aan het verzenden van de nepbom.

Aydemir verzond het pakket in maart 2011 via een pakketdienst naar Turkije en zei dat het cadeaus voor zijn zus waren - een knuffelbeer en een horloge. Hij deed een briefje bij het pakket met daarop 'Zet het pakket op de tafel van de bruid en bruidegom'. Ook belde hij nog naar de locatie van bruiloft om zeker te weten dat zijn instructies werden opgevolgd.

Een douanier in Istanbul had echter voor die tijd het pakket met daarin een klok, draden en stopverf al onderschept. De explosievenopruimingsdienst werd ingeschakeld, maar al snel was duidelijk dat het om een nepbom ging.

Aydemir heeft de aantijgingen ontkend, maar de jury achtte hem toch schuldig aan het verzenden van de bom. Hij was met zijn familie in een ruzie over de bruiloft van zijn zus verwikkeld.

De Britse coördinator terrorismebestrijding Stuart Osborne noemde Aydemirs acties 'zeer onverantwoordelijk en duur door politieinzet in zowel Turkije als Londen'.

Johnny en Josje lopen niet te hard van stapel

Johnny de Mol wil niet te hard van stapel lopen in zijn relatie met Josje. Volgens de presentator en acteur is de liefde tussen hem en de zangeres van K3 nog 'heel pril' en wil hij dingen niet overhaasten.

"Volgens mij hebben we net drie maanden verkering en iedereen heeft het over trouwen en kinderen. Volgens mij is dat niet heel normaal als je daar al na drie maanden over begint", zei hij donderdagavond in RTL Boulevard.

"Ik heb het al een paar keer eerder gezegd: het is nog heel pril en laat ons nog maar even lekker onze gang gaan", vervolgt hij. "We zijn gewoon een beetje aan het oefenen en verder komt het helemaal goed."

Boeren vinden minder makkelijk opvolger

Boeren en tuinders kunnen steeds minder rekenen op hun zoon of dochter om het bedrijf voort te zetten. Vorig jaar was bij 32 procent van de agrarische bedrijven de opvolger bekend, tegenover 36 procent in 2007. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Agridirect.

De dalende trend in het percentage opvolgers is volgens het bureau zichtbaar in alle agrarische sectoren, maar in de akker- en tuinbouw is de situatie het meest zorgwekkend. Daar is bij respectievelijk 24,8 en 26,1 procent van de bedrijven de opvolger bekend.

Friese (39,2 procent) en Overijsselse (38,4 procent) agrariërs kunnen rekenen op de meeste opvolgers. Dit is mogelijk te verklaren doordat er veel rundveebedrijven in deze provincies zitten. Daarvoor staan veel boerenzonen of -dochters volgens Agridirect nog wel te trappelen.

Vorig jaar stopten vijf land- of tuinbouwbedrijven per dag, zo bleek onlangs uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een gebrek aan opvolging is hiervoor een van de oorzaken. Volgens Agridirect heeft momenteel 95 procent van de boeren die van plan zijn om te stoppen nog geen opvolger.

Clasie: "Resultaat het belangrijkst"

Jordy Clasie versloeg donderdag met Jong Oranje Slowakije met 0-2. De Feyenoorder, die het duel eindigde als aanvoerder, zag dat het spel niet om over naar huis te schrijven was.

"Over het spel kunnen we niet echt tevreden zijn", concludeerde Clasie in gesprek met RTL. De kleine middenvelder beseft echter ook dat de comfortabele einduitslag op dit moment het meest van belang is. Jong Oranje kan het maandag op Het Kasteel in Rotterdam afmaken en zo volgende zomer naar het EK in Israël.

"We waren te slordig in balbezit. Te veel lange ballen en zij werden steeds gevaarlijk door fouten van ons. Bij balverlies op het middenveld lag het bij ons achterin helemaal open", analyseert Clasie. "De eerste tien minuten waren we aan het slapen. Dat zoiets gebeurt in een play-off voor EK-kwalificatie snap ik ook niet."

Al met al kon Clasie wel tevreden terugkijken. "We hebben vandaag niet goed gespeeld, maar je maakt het hier wel goed af en dat is het belangrijkst". Marco van Ginkel was met twee doelpunten de hoofdrolspeler tijdens de comfortabele zege.

Van Ginkel schiet Jong Oranje voorbij Slowakije

Jong Oranje heeft zijn ticket voor het EK voetbal voor het grijpen. De selectie van bondscoach Cor Pot won het eerste wedstrijd in de play-offs met 2-0 van Slowakije. Maandag volgt de return in Rotterdam.

De uitslag stemden de supporters tevreden, maar dat was aan het spel niet te zien. Vooral voor de thee speelde Jong Oranje onder de maat en kreeg het geen grip op de Slowaken, die ook niet hun beste voetbal op de mat legden.

Na een klein uurtje spelen kwam Jong Oranje ineens op voorsprong. Adam Maher speelde Marco van Ginkel vrij, die vervolgens op fraaie wijze raak schoot. In het vervolg verzuimde de spelers van bonscoach Pot de score verder op te hogen. Mede door prima reddingen van Jeroen Zoet werd de gelijkmaker voorkomen.

In de slotfase stelde opnieuw Van Ginkel de zege veilig door zijn tweede treffer van de wedstrijd te maken. De speler van Vitesse promoveerde een voorzet van Luuk de Jong tot doelpunt en zette Jong Oranje eigenhandig in een zetel voor de return.

Strootman in 105 jaar jongste aanvoerder Oranje

Deze week werd bekend dat Kevin Strootman tijdens de WK kwalificatiewedstrijd tussen het Nederlands elftal en Andorra als aanvoerder zal fungeren. De middenvelder van PSV is daarmee de jongste aanvoerder van Oranje in 105 jaar.

Strootman is op het moment van de wedstrijd 22 jaar en 242 dagen. Dat is nog wel aanzienlijk ouder dan de allerjongste aanvoerder van Oranje ooit, Dolf Kessler. Hij was op 30 april 1905 captain tijdens de oefenwedstrijd tegen België (1-4) en was destijds 21 jaar en 28 dagen oud.

Strootman staat vierde op de all-time lijst genoteerd en moet naast Kessler Ben Stom en John Heijning voor zich dulden. Achter hem staan onder meer Marco van Basten en Ruud Gullit genoemd.

PSV is Toivonen tot winterstop kwijt

De hamstringblessure van Ola Toivonen is ernstiger dan gedacht. De Zweedse middenvelder moet onder het mes om de kwetsuur te verhelpen en is daardoor pas na de winterstop weer inzetbaar voor PSV.

De verwachting is dat de ingreep aanstaande vrijdag al zal plaatsvinden. Door deze operatie mist Toivonen de laatste vier groepswedstrijden in de Europa League. Ook de competitiewedstrijden tegen onder meer Vitesse, Ajax en FC Twente zal hij vanaf de tribune moeten bekijken.

Toivonen liep de hamstringblessure gistermiddag tijdens een trainer met de Zweedse nationale ploeg op. Aanvankelijk dachten de medici dat de middenvelder enkele weken uitgeschakeld zou zijn, maar de blessure was dermate ernstig dat een ingreep nodig is.

Tijdelijke oplossing voor gezinsmigratieconflict

Over aanvragen die vallen onder de aangescherpte regels voor gezinsmigratie wordt voorlopig nog geen besluit genomen. Dat is de strekking van de motie die de PvdA en VVD donderdagmiddag indienden tijdens een debat met minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA). Een meerderheid van de Kamer stemde voor.

Een Kamermeerderheid wil de nieuwe regels die sinds op 1 oktober van kracht zijn, terugdraaien. Leers is daartoe niet bereid. Hij vindt dat een nieuw kabinet daarover moet besluiten. Tijdens een debat eerder deze week werd duidelijk dat de fracties de handen nog niet op elkaar kregen voor een oplossing. Zo bleek het juridisch onmogelijk om gedurende de formatie het nieuwe beleid op te schorten, zoals de Kamer eerder vroeg.

PvdA en VVD willen nu dat voor 1 december geen definitieve besluiten worden genomen over individuele aanvragen die na 1 oktober zijn ingediend. Dat kan, omdat de minimale behandeltermijn drie maanden bedraagt. Na 1 december volgt opnieuw een debat met Leers, waarna definitieve besluitvorming kan plaatsvinden.

Beide partijen gokken erop dat tegen die tijd meer duidelijk is over de vorming van een nieuw kabinet, dat met een definitieve oplossing moet komen. Over dat kabinet wordt momenteel onderhandeld door VVD en PvdA. Cora van Nieuwenhuizen (VVD) wilde niet speculeren wat er moet gebeuren als er dan nog geen nieuw kabinet is. "We zien dan wel verder", zei ze. "Niemand kan in de toekomst kijken."

Leers liet weten dat hij kan leven met het voorstel. Het is 'zeer onwaarschijnlijk' dat er voor 1 december besluiten worden genomen over individuele gevallen, zei hij. Dat komt een 'heel eind in de richting' van wat PvdA en VVD willen. Wel weigerde hij uit te sluiten dat er voor die datum toch zaken worden afgehandeld. "Ik kan principieel niet zeggen dat ik de wet niet ga toepassen."

Martijn van Dam (PvdA) reageerde niettemin verheugd op de uitspraken van de bewindsman. "Ik begrijp dat Leers niet kan garanderen dat er geen besluit wordt genomen. Maar als een minister zegt dat het 'zeer onwaarschijnlijk is', dan gebeurt het niet." Mensen die tussen 1 oktober en 1 december een aanvraag hebben ingediend vallen volgens hem nu niet tussen wal en schip.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is minder positief. "Ik kan er niks mee", zei ze in reactie op de toezegging van Leers. "Als hij zich niet houdt aan wat hij nu zegt hebben we als Kamer geen poot om op te staan." Ze wijst erop dat Leers zei 'niet te intentie te hebben om het beleid te wijzigen'. Gesthuizen vindt het vreemd dat de PvdA hier genoegen mee heeft genomen.

Ook GroenLinks-leider Bram van Ojik vindt dat Van Dam zich met een kluitje het riet heeft laten insturen. "De PvdA neemt genoegen met de vage voorspelling van Leers dat voor 1 december niemand afgewezen wordt op grond van het strengere regime", stelt hij. "De Kamer kon de aanscherping vandaag terugdraaien, maar de PvdA werkte helaas niet mee. Treurig voor de gezinnen waar het om gaat."

Rabobaas Knebel twijfelt aan Leipheimer

Directeur Harold Knebel van de Rabobankploeg plaatst vraagtekens bij de beweringen van oud-Raborenner Levi Leipheimer. De Amerikaan stelde tegenover Usada bij de Nederlandse ploeg door een teamarts aan doping te zijn geholpen. "Als hij de waarheid spreekt, dan is het een zeer slechte zaak", stelt Knebel.

Leipheimer deed zijn beweringen onder ede voor een Amerikaans onderzoek naar dopinggebruik. Toch kan dat Knebel niet direct overtuigen, omdat hij nooit eerder over dergelijke zaken hoorde. "Hij stelt dat onder ede en het is een mening waar we gisteren mee geconfronteerd zijn."

Knebel pleit verder voor een waarheidscommissie in het wielrennen. Daarmee moet worden voorkomen dat sommige wielrenners die dopinggebruik toegeven wel strafvermindering krijgen en andere niet. Die commissie moet wel sancties op kunnen leggen, benadrukt hij, maar wel aan iedereen een vergelijkbare sanctie.

Een voorstel voor een waarheidscommissie deed vorige maand al de ronde. Door de UCI werd dat plan tijdens het jaarlijkse congres afgeschoten.

Geen WW voor militairen met vroegpensioen

Militairen die voor hun 65e met pensioen gaan, hebben naast hun vroegpensioen geen recht op een werkloosheidsuitkering. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. De raad bekeek de zaak van een militair die na zijn vroegpensioen een andere baan kreeg, maar werd daar werd ontslagen.

De hoogste rechter in dit soort pensioenzaken oordeelde woensdag dat de vervroegde oudedagsvoorziening moet worden verrekend met de WW-uitkering. Daarmee gaat de raad in tegen een beslissing van de Haagse rechtbank in de zaak. Die oordeelde dat de militair in kwestie wel recht had op vroegpensioen én WW.

Beroepsmilitairen krijgen zogeheten leeftijdsontslag voordat ze 65 jaar worden. Op welke leeftijd dat precies gebeurt, hangt af van de aard van hun werk. Tot het bereiken van de AOW-leeftijd krijgen ze een uitkering op basis van een wet voor oud-militairen. Ze mogen ook ander werk doen en daarvoor salaris ontvangen.

Eerste Ierse abortuskliniek

Een gezinsplanningsorganisatie gaat volgende week de eerste abortuskliniek in Noord-Ierland openen. Dat werd donderdag bekendgemaakt. Al tientallen jaren bestaat er juridische verwarring over de zeer beperkte mogelijkheid tot abortus op het eiland.

De Marie Stopes-kliniek opent haar deuren in Belfast en wil niet-operatieve abortussen uitvoeren op vrouwen die minder dan negen weken in verwachting zijn. Eerst moeten artsen beslissen of de zwangerschap de fysieke of mentale gezondheid van de vrouw in gevaar brengt. Als dat het geval is dan krijgen de vrouwen medicijnen waarmee een miskraam wordt opgewekt.

Abortus zou in zowel Ierland als Noord-Ierland al legaal moeten zijn, maar politici falen al decennia om duidelijkheid in de kwestie te scheppen. Ziekenhuizen en artsen zijn daardoor bang voor rechtszaken als ze zich openlijk manifesteren als aanbieder van abortussen.

In het Noord-Ierse Belfast hebben parlementariërs meermaals de publicatie van legale richtsnoeren voor artsen tegengehouden en in Dublin hebben Ierse regeringen wetswijzigingen die aansluiten bij een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1992 altijd tegengehouden. Onder die uitspraak was abortus toegestaan als dat het leven van een vrouw zou redden - ook als ze dreigde met zelfmoord als ze geen abortus zou krijgen.

"De wet in Noord-Ierland is voor veel vrouwen en medewerkers in de gezondheidssector erg onduidelijk. Onze kliniek zal voor het eerst voorzien in een veilige, liefdevolle en prettige omgeving voor gezinsplanning in Noord-Ierland", zei Dawn Purvis, directeur van de nieuwe kliniek.

Vrouwen die langer dan negen weken zwanger zijn, moeten nog altijd hun toevlucht zoeken tot de traditionele route: een vlucht naar Groot-Brittannië, waar abortus sinds 1967 legaal is en beschikbaar voor iedereen die maximaal 24 weken zwanger is.

Voor Ierse anti-abortusactivisten is dat te veel van het goede. Ze vinden onder meer dat artsen geen ruimte moeten krijgen om toestemming te geven voor de beëindiging van zwangerschappen op basis van de mentale gezondheid van vrouwen. Er zijn demonstraties tegen de komst van de kliniek gepland.

On-disc DLC Resident Evil 6 is gratis

Deze week heerste er wat opschudding rond de DLC van Resident Evil 6: Onder andere de "No Hope" moeilijkheidsgraad en co-op voor de campagne van Ada Wong stonden namelijk al op de disc zelf, zogezegd uit puur winstbejag van Capcom. De uitgever heeft vandaag echter wat meer uitleg gegeven rond de verschillende DLC die gepland staan.

De on-disc DLC zal binnenkort via een update gedownload kunnen worden en dat helemaal gratis. Ook zullen in de toekomst betaalde uitbreidingen verschijnen maar die staan zeker niet op het schijfje, verzekert Capcom.

Leader Resident Evil 6

Nederlandse marine onderschept piraten

De Hr. Ms. Rotterdam, die rond de Hoorn van Afrika actief is bij de antipiraterijmissie waar Nederland aan deelneemt, heeft donderdagochtend zeven Somalische piraten opgepakt. Het schip kwam in actie toen een Spaans vissersschip een aanval meldde. Zondag en maandag bracht prins Willem-Alexander nog een bezoek aan de Rotterdam.

Het Nederlandse Landing Platform Dock (LPD), oftewel een amfibisch transportschip, kon in actie komen dankzij de 'goede coördinatie tussen de satven van de NAVO- en EU-taakgroepen', zo vertelt commandeur Ben Bekkering, de Nederlandse commandant van de NAVO-troepen in het gebied. Voor het oppakken van de piraten werden een Cougar-helikopter en een zogeheten boardingteam ingezet.

Dinsdag werd bekend dat de kroonprins en de commandant der stijdkrachten Tom Middendorp een bezoek aan het schip hadden gebracht. Ze kregen uitleg over de aanpak van de piraterij en de manier waarop de verschillende onderdelen van de krjigsmacht bij de missie samenwerken.

De nu opgepakte Somalische verdachten en hun boot, een skiff, worden aan boord van de Rotterdam vastgehouden. Aan boord van het Nederlandse schip bevinden zich ongeveer 350 militairen uit acht NAVO-landen. Naast het bestrijden van piraterij is de missie gericht op de opbouw van een regionale marine om de piraterij aan te pakken.


Nederlandse marine onderschept piraten (Foto: Novum)

Wawrinka weet Federer bijna te vloeren

Tennisser Roger Federer heeft donderdag via zijn landgenoot Stanislas Wawrinka de kwartfinale van het masterstoernooi in Shanghai bereikt. De Zwitserse dubbelpartners maakten er lang een spannende strijd van. Wawrinka won de eerste zet en kreeg breakkansen op 4-4 in de tweede set, maar Federer wist die set uiteindelijk toch naar zich toe te trekken. De laatste set ging razendsnel naar de mondiale nummer een: 4-6, 7-6 (4) en 6-0.

Federer blijft door deze prestatie de nummer een van de wereld, en gaat maandag zijn driehonderdste week als lijstaanvoerder in. Hiermee is Federer recordhouder: Pete Sampras bleef op 286 weken steken.

De Kroaat Marin Cilic versloeg Fernando Verdasco uit Spanje in drie sets: 4-6, 6-1 en 6-4. Hij had daar ruim twee uur voor nodig. Cilic ontmoet in de kwartfinale Federer.

Olympisch tenniskampioen Andy Murray had zich eerder op de dag al geplaatst door Alexandr Dolgopolov te verslaan. Novak Djokovic kende weinig moeite met Feliciano Lopez. Jo-Wilfried Tsonga, Radek Stepanek en Tomas Berdych bemachtigden ook een plaatsje bij de laatste acht. Tommy Haas en Janko Tipsarevic vechten nog om een kwartfinaleplek.


Wawrinka weet Federer bijna te vloeren (Foto: Novum)

Aantal coffeeshops loopt rap terug

Het aantal coffeeshops in Nederland is met bijna een kwart afgenomen sinds 1999. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Intraval in opdracht van het aan de overheid gelieerde Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Waren er in 1999 nog 846 coffeeshops in Nederland, in 2011 waren er nog maar 653 over. Dat zijn er 193 minder, oftewel 22,9 procent. De overgebleven coffeeshops staan in 104 gemeenten. Dat betekent dat er liefst 314 gemeenten geen coffeeshop binnen de grenzen hebben.

Ook valt op dat de coffeeshop in acht Nederlandse gemeenten volledig is verbannen. Bergen op Zoom, Middelburg, Roosendaal, Hulst, Oud-Beijerland, Landsmeer, Spijkenisse en Stichtse Vecht moeten het allemaal zonder coffeeshop stellen. Tegelijk zijn er gemeenten als Almere, Harlingen, Súdwest-Fryslân, Kerkrade en Zwolle waar het aantal coffeeshops juist is gestegen. Almere spant de kroon; daar was in 1999 slechts één shop, nu zijn dat er vijf.

Volgens de onderzoekers zijn er coffeeshops gesloten 'omdat de gedoogbeschikking is ingetrokken op basis van een negatief Bibob-advies, de eigenaar niet in staat was om een verklaring omtrent goed gedrag te laten zien of omdat één of meer AHOJ-G criteria zijn overtreden'. De Wet BIBOB biedt gemeenten houvast om de integriteit van onder meer coffeeshophouders te toetsen. De AHOJ-G criteria zijn de voorwaarden waaronder de handel in softdrugs wordt gedoogd.

Aantal coffeeshops loopt rap terug
Aantal coffeeshops loopt rap terug (Foto: ANP)

Pc-versie Dishonored heeft kleine problemen

Dishonored komt morgen uit in Europa maar op het forum van Bethesda komen enkele klachten binnen over de pc-versie van het spel van mensen die hem al hebben, Amerikanen bijvoorbeeld. De game lijkt regelmatig te crashen bij het opstarten.

Bethesda is al aan het kijken naar het probleem dat voornamelijk voorkomt bij gebruikers met een ATI-videokaart. Bethesda heeft al aangegeven dat het kan helpen om de game in een venster te spelen in plaats van het volledige scherm. Gamers die dit willen kunnen in Steam rechtsklikken op Dishonored, naar de startopties gaan en ‘-windowed’ toevoegen aan de zin.

Naast dit probleem zijn er ook nog enkele andere bekende bugs in de pc-versie waar het spel door crasht. Wanneer de eerste patch uitkomt is nog niet bekendgemaakt.

Twintig kilo cocaïne bij distributiebedrijf Almelo

Bij een distributiebedrijf in Almelo is woensdag twintig kilo cocaïne gevonden. Dat meldt de politie donderdag. De drugs, die in een container zaten, hebben een straatwaarde van tussen de acht ton en een miljoen euro.

Medewerkers van het bedrijf ontdekten de coke en belden de politie. Die heeft de drugs in beslag genomen en een onderzoek ingesteld naar de herkomst ervan.

Oranje onder 19 naar eliteronde

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft zich geplaatst voor de eliteronde van de EK-kwalificatie. Na Malta werd donderdag San Marino verslagen. Het werd 4-0. Zondag wordt het minitoernooi afgesloten tegen gastland Polen.

Net als tegen de Maltezers wist Anass Achahbar tweemaal te scoren. De Feyenoord-spits benutte in de eerste helft twee penalty’s. Na de pauze zorgden aanvoerder Kyle Ebecilio en invaller Queensy Menig voor de 4-0 eindstand.

KNVB-coach Wim van Zwam keek tevreden terug op het treffen met San Marino. "Tegen Malta gaven we nog een aantal kansen weg, nu was dat niet het geval. De jongens hebben heel geconcentreerd gespeeld tegen een extreem verdedigend ingestelde tegenstander. San Marino hanteerde een soort handbalverdediging en dat voetbalt lastig. Ons doel, kwalificatie voor de Eliteronde, is in ieder geval bereikt en daar zijn we blij mee. "

Zondag staat nog het duel met Polen op het programma. "We gaan voor de eerste plek in de poule", zegt Van Zwam. "Dat is, met het oog op de Eliteronde, belangrijk, omdat we dan wellicht wat minder sterke tegenstanders tegenkomen. Ik zal het team dan ook niet op veel plekken gaan wijzigen." 

De KNVB-coach kan tegen Polen geen beroep doen op Tonny Trindade de Vilhena, die tegen San Marino zijn tweede gele kaart van het toernooi pakte en daardoor geschorst is.

Del Piero door Heizelramp niet naar Liverpool

Alessandro del Piero is mede vanwege de Heizelramp deze zomer niet naar Liverpool verhuisd. Dat zei hij donderdag in de Gazzetta dello Sport. De Engelse club wilde de Italiaan halen nadat zijn contract bij Juventus niet was verlengd. Voor Del Piero was dat vanwege de ramp in 1985 in Brussel echter onmogelijk. "Voor veel mensen is die ramp niet te vergeten."

De Europacup I-finale van 1985 werd in het Brusselse Heizelstadion afgewerkt. Door rellen stortte een muur die de Engelse en Italiaanse fans scheidde in en kwamen 39 mensen om het leven. Het merendeel daarvan was fan van Juventus.

Del Piero was al in onderhandeling met Sydney FC toen de avances van Liverpool hem bereikten. De 37-jarige Italiaan tekende uiteindelijk bij de Australische club, waarvoor hij afgelopen weekeinde zijn debuut maakte. Op bezoek bij Wellington Phoenix verloor Sydney met 2-0.


Del Piero door Heizelramp niet naar Liverpool (Foto: Novum)

Tankpassendief loopt tegen de lamp

Met de arrestatie van een 37-jarige man uit Enschede denkt de politie een reeks diefstallen uit bedrijfsauto's in Twente te hebben opgelost. De dief had het vooral gemunt op tankpassen. Met de gestolen passen tankte hij duizenden liters brandstof, die hij doorverkocht. Daarnaast had hij het voorzien op gereedschap en navigatieapparatuur, zo laat de politie donderdag weten.

De diefstallen begonnen begin juli. Het viel de politie op dat de man vaak kort na de diefstal al ging tanken met de gestolen passen. De dief kon worden gepakt na bestudering van camerabeelden, die werden afgestaan door eigenaren van de voertuigen en de pomphouders bij wie getankt werd.

Het gereedschap en de navigatieapparatuur werd volgens de politie weggegooid of doorverkocht. Behalve van de diefstallen wordt de man, die al sinds 21 september vastzit, ook verdacht van het verduisteren van een geleasede auto, doorrijden na een ongeval, brandstichting en een bedrijfsinbraak. In totaal wordt de man verdacht van 75 misdrijven.

Een 38-jarige man uit Enschede werd als medeverdachte aangehouden. Inmiddels is hij weer op vrije voeten. Het politieonderzoek naar de man en mogelijke andere betrokkenen gaat verder.

Moeders Srebrenica klagen Nederland aan

De Moeders van Srebrenica hebben donderdag in Straatsburg een klacht ingediend tegen de Nederlandse staat. Dat meldt het kantoor van advocaat Axel Hagedorn, die de moeders bijstaat. De moeders zijn het oneens met de Hoge Raad, die in april bepaalde dat de Verenigde Naties niet vervolgd kunnen worden voor de moord op duizenden moslims uit de Bosnische stad.

De gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is ingegeven door het gevoel dat Nederland met het arrest fundamentele mensenrechten schendt. De moslimmoeders wordt toegang tot de rechter en effectieve rechtsbescherming ontzegd, zo betogen de advocaten. Volgens hen zou de uitspraak betekenen dat de VN de enige internationale organisatie ter wereld zijn die boven de wet staat.

De Moeders van Srebrenica proberen al sinds 2007 de VN voor de rechter te krijgen om te laten beoordelen of zij aansprakelijk zijn voor het bieden van onvoldoende bescherming tegen de Servische troepen die de stad belegerden.

Er loopt ook een zaak van de moeders tegen de Nederlandse staat. Het hof in Den Haag oordeelde in juni dat Nederland een schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden. De staat is tegen die beslissing in cassatie gegaan. In die cassatiezaak is nog geen uitspraak gedaan.

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.

Nienke Römer wil geen acterende dochters

Nienke Römer hoopt dat haar dochters niet voor een acteercarrière kiezen. "Niet omdat het acteervak niet leuk is, maar omdat het zo pijnlijk is als het niet lukt", legt de 37-jarige actrice uit in De Telegraaf.

"Vooral als je uit een familie komt waarin iedereen acteert", weet Nienke, die met haar man Frederik Brom dochters van 3 en 8 jaar heeft. Dat vrijwel de hele familie Römer acteert, komt volgens Nienke door haar grootvader, Piet Römer. "Ja, het is zijn schuld. En dan trouwen we ook nog allemaal met acteurs waardoor de familie nog groter wordt."

Piet, die in januari overleed, wordt volgens Nienke nog dagelijks door de familie gemist. "We missen hem allemaal heel erg, die grote dwarse man die rotopmerkingen kon maken", laat de actrice zich ontvallen. "Hij was de man die in de hoek van de kamer zat en af en toe wat riep of botte opmerkingen maakte."

Koos Alberts ziet lopen met robotpak best zitten

Koos Alberts hoopt met behulp van een robotpak weer te kunnen lopen. De 65-jarige volkszanger, die sinds een auto-ongeluk in 1987 in een rolstoel zit, voert gesprekken met de fabrikant van het speciale pak waarmee invalide mensen kunnen lopen.

"Ik ben erg benieuwd hoe het is om met zo'n robotpak aan weer te kunnen lopen. Ik zou zo'n pak best zelf willen hebben, maar er hangt wel een flink prijskaartje aan", zegt Alberts tegen Shownieuws over de pakken die ruim een ton kosten.

De zanger heeft echter een plan. "Het zou een geweldige deal zijn dat ik reclame zou maken voor hen en dat ik dan zo'n robotpak ervoor terug krijg."

Wapens gevonden in Syrisch toestel

In het Syrische verkeersvliegtuig dat woensdag onderweg was van Moskou naar Damascus en in Turkije gedwongen werd te landen zijn militaire uitrustingen en munitie aangetroffen. De lading was bestemd voor het Syrische leger. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan donderdag gezegd.

Rusland eiste eerder op de dag een verklaring van Turkije en zei dat het land 'de veiligheid en levens van de passagiers, onder wie zeventien Russische staatsburgers, in gevaar heeft gebracht'. De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davotoglu zei al dat de Syrische Airbus A320 zaken vervoerde 'die op burgervluchten niet zijn toegestaan'.

De Turkse autoriteiten verrichten nog onderzoek naar de vondst, zei Erdogan.

Syrië ontkende dat de Airbus A320 een illegale lading had.

Ronald de Boer wil WK 2022 in winter

Ronald de Boer vindt dat het WK van 2022 in Qatar het best in de winter kan worden gespeeld. Dat zei de oud-international donderdag op een conferentie in Londen. "Voor mij is de winter het best, voor de fans is de winter het best." De Boer, die ambassadeur was van de Golfstaat in de strijd om het WK binnen te halen, claimde al vanaf het begin een winters WK te hebben voorgesteld.

UEFA-voorzitter Michel Platini had al eerder opgeroepen tot een WK in de winter, maar hij kreeg van de organisatie nul op het rekest. Qatar heeft stadions met airconditioning beloofd, waardoor de fans en voetballers tijdens de wedstrijden geen last hebben van de Arabische hitte.

De Boer denkt echter dat het beter is een compromis te sluiten. "We moeten elkaar vinden in een gezamenlijke oplossing", liet de technisch adviseur van de Qatarese voetbalbond weten.

Dopingautoriteit stelt wellicht nieuw onderzoek in

De Nederlandse dopingautoriteit stelt mogelijk een onderzoek in als in het USADA-rapport over Lance Armstrong Nederlandse connecties staan. Of er daadwerkelijk aanknopingspunten zijn kan directeur Herman Ram nog niet zeggen. "Ik heb de stukken opgevraagd bij het USADA. Het kan echter nog weken duren voordat deze in mijn bezit komen."

Ram vindt het rapport nog schokkender dan verwacht."Ik wist ongeveer wat er ging komen maar zo uitgebreid en gedetailleerd had ook ik het niet verwacht."

In het rapport geeft ex-Rabocoureur Levi Leipheimer toe tussen 2002 en 2004 doping te hebben gebruikt, toen hij voor de Raboploeg reed. De Amerikaan noemt in zijn verklaring ook een andere Raborenner die destijds doping gebruikte. Deze naam is echter onleesbaar gemaakt in het rapport.

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft zich in het onderzoek naar Armstrong alleen gefocust op renners met de Amerikaanse nationaliteit. Ram denkt dan ook dat het rapport nog wel voor de nodige naschokken kan gaan zorgen. "In verschillende verklaringen zijn sommige namen slechts één keer genoemd. Waarschijnlijk niet-Amerikaanse renners. Daar kan nog iets uit gaan komen."

De stukken die namen bevatten van buitenlandse renners worden naar de desbetreffende nationale bond gestuurd. Die kan alsnog besluiten een onderzoek te starten, maar dat hoeft volgens Ram niet. "Het is ook mogelijk dat we niets horen omdat dopingzaken na acht jaar verjaren of niet de moeite waard zijn." Ram wijst erop dat het Amerikaanse rapport over een periode gaat die langer dan acht jaar geleden is.

Volgens Ram is er ook voor de internationale wielrenunie UCI en het mondiale antidopingbureau WADA geen reden tot twijfel. "Ik kan me niet voorstellen dat ze in beroep gaan bij het CAS. Het zou me verbazen als ze de straffen tegen Armstrong en de andere renners niet gewoon overnemen."

Het USADA heeft Armstrong voor het leven geschorst en zijn zeven touroverwinningen ontnomen. De UCI moet dit echter nog officieel overnemen. De wielerunie moet binnen drie weken reageren.

Zuid-Koreaan veroordeeld voor 'inktvisdood'

Een Zuid-Koreaanse man die een octopus de schuld gaf van de dood van zijn vriendin is donderdag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank bepaalde dat de 31-jarige man zijn vriendin door verstikking om het leven heeft gebracht.

De politie concludeerde in 2010 dat de vrouw was gestorven toen ze een levende inktvis had doorgeslikt die in haar keel kwam vast te zitten. Het openbaar ministerie heropende de zaak toen haar familie erachter kwam dat de man omgerekend bijna 140 duizend euro aan verzekeringsgeld had uitgekeerd gekregen.

Levende octopussen zijn een delicatesse in Zuid-Korea en worden meestal eerst in stukken gesneden voor ze worden gegeten.

Jonge Friezen opgepakt voor brandstichting

Een meisje van 15 en een jongen van 14 uit Drachten zijn donderdagochtend aangehouden op verdenking van het stichten van een grote brand vorige maand in hun woonplaats. Dat meldt de politie. Bij de brand ging een leegstaand bedrijfspand in vlammen op.

De brand in het pand aan de Zuiderdwarsvaart zorgde voor een verkeerschaos in de Friese plaats, onder meer omdat het publiek massaal toestroomde. Bij de brand kwam geen asbest vrij, maar er was wel veel rookontwikkeling. Omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden. Niemand raakte gewond.

Excuses

“Dames en heren, ons volgende station is station Zwolle. Dat is tevens de eindbestemming van deze trein. We komen aan op station Zwolle met vijf minuten vertraging. Wij vragen hiervoor uw excuses.” Oei, dat had ik niet verwacht. Ja, de vijf minuten vertraging wel: die hadden we afgelopen vrijdag halverwege al. Maar ik had niet in de gaten dat het mede mijn schuld was. Helaas stond ik op tijd, en die vijf minuten extra hielpen daar niet bij, dus ik kon niet even langs bij de machinist om mijn excuses aan te bieden. Dom. Gisteravond ging het echt mis.

Planeet van diamant ontdekt

Onderzoekers van de Amerikaanse Yale University hebben in samenwerking met Franse collega's een planeet ontdekt die voor minstens een derde uit diamant bestaat. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Kreeft.

De wetenschappers hebben de planeet de weinig spectaculaire naam 55 Cancri gegeven. Die naam duidt op het sterrenstelsel waar de planeet te vinden is. De planeet heeft een twee keer zo grote massa als de Aarde, maar doordat hij voornamelijk uit koolstof bestaat, is hij wel ruim acht keer zo groot. Er werden al eerder planeten met een dergelijke samenstelling ontdekt, maar 55 Cancri is de eerste die ook daadwerkelijk rond een zonachtige ster draait.

De samenstelling van de planeet is niet het enige extreme aan de planeet. Zo kan het er ruim zestienhonderd graden warm worden en duurt een jaar er slechts achttien uur.

Enige kans om de planeet commercieel te exploiteren is er niet. 55 Cancri bevindt zich op zo'n 40 lichtjaar afstand van de Aarde. Zelfs met een snelheid van honderdduizend kilometer per uur zouden we er ruim 420 duizend jaar over doen om de planeet te bereiken.

Jeronimo spreekt Asterix en Obelix-filmpersonage in

Vandaag hebben wij de eerste in een reeks van drie video's ontvangen van de Asterix en Obelix-recordingopnames. In de eerste video zien wij Jeronimo, die de stem van Hippix inspreekt.

Jeronimo is nog een beginneling op het gebied van films. Zijn eerste filmrol had hij te pakken met Timboektoe, die in 2007 verscheen. In de film Asterix en Obelix: Op Bezoek Bij De Britten is hij te horen als Hippix, het verwende neefje van Heroix (het stamhoofd van het dorp waarin Asterix en Obelix wonen). Hippix zijn vader stuurt hem naar het dorp van Asterix en Obelix in de hoop dat zij een man van hem kunnen maken. Hippix is alleen vooral geïnteresseerd in meisjes en zijn muziek. Romeinen en vechten interesseren hem niks.

Julius Caesar is geland in Groot-Brittannië. Ondanks een moedige strijd, zijn de Britten kansloos tegen zijn beruchte Romeinse leger. De Koningin van Engeland stuurt haar belangrijkste officier Flegmatix naar Gallië om hulp te vragen. Ondertussen hebben Asterix en Obelix hele andere zorgen: Hippix.

Als Flegmatix de problemen in zijn Koninkrijk voorlegt aan de Galliërs, geven ze hem een ketel met hun beroemde toverdrank. Samen met Asterix, Obelix en Hippix keert hij terug naar Engeland. Daar wordt Hippix op slag verliefd op Ophelia, de mooie verloofde van Flexmatix en valt Obelix als een blok voor haar gouvernante. Helemaal afgeleid van hun missie, raken ze de kostbare toverdrank kwijt en wordt Hippix ontvoerd door de Romeinen. Kunnen onze helden het Britse koninkrijk nog van de ondergang redden?

De film Asterix en Obelix: Op Bezoek Bij De Britten draait vanaf 17 oktober in de bioscoop.

PETA komt met anti-Pokémon game

'Gotta free them all!' Na een anti-Mario Game, waarin een bontloze wasbeer achter Mario aanzat, komt dierenrechtenorganisatie PETA opnieuw met een ludiek initiatief. Ditmaal wordt de draak gestoken met Pokémon, om aandacht te vragen voor dierenleed.

De organisatie People for the Ethical Treatment of Animals, kortweg PETA, heeft een flashgame ontwikkeld waarmee het spel Pokémon wordt gepersifleerd. Het devies is om alle Pokémon te bevrijden in plaats van ze te vangen. Tijdens het spel kunnen er schatkisten worden vrijgespeeld, waardoor men filmpjes over dieren in gevangenschap kan bekijken.

PETA meldt op hun site het volgende over de actie: "De tijd die Pokémon in hun Pokéball doorbrengen staat gelijk aan het feit dat olifanten aan kettingen in kooien vastzitten om ze te laten 'optreden' in circussen. Het verschil tussen de echte en de fictieve wereld vol georganiseerde gevechten is dat Pokémon een rooskleurig beeld schept terwijl het verschrikkelijk is."

Het imitatiespelletje heet Pokémon Black & Blue en is hier te spelen.

Bertens uitgeschakeld in Oostenrijk

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om door te gaan in het WTA-toernooi in Linz. In de tweede ronde verloor ze in twee sets van de Roemeense Irina-Carmelia Begu.

De beide dames behielden lang hun eigen servicebeurten, maar laat in de eerste set wist Begu de Nederlandse toch te breken; 6-4. In de tweede set werd Bertens meteen gebroken, maar op 5-4 brak ze terug. Ze dolf toen echter in de tiebreak alsnog het onderspit; 9-7.

Gisteren werd ook Arantxa Rus uitgeschakeld. Zij verloor van topfavoriet Viktoria Azarenka.

Utrecht vreest einde coffeeshops door nieuw beleid

Als het landelijke coffeeshopbeleid wordt aangescherpt op de manier zoals het kabinet dat wil, verdwijnen alle coffeeshops uit het centrum van Utrecht. Het college van burgemeester en wethouders maakt zich grote zorgen en wil met het kabinet in gesprek om lokaal beleid mogelijk te maken.

In Utrecht is plaats voor zeventien coffeeshops. Er zijn er nu dertien, waarvan zeven in het centrum. Volgens burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) moeten die allemaal dicht als inderdaad alle shops moeten sluiten die op minder dan 350 meter van een school zijn gevestigd, zoals het coffeeshopbeleid van het demissionaire kabinet voorschrijft.

Het college blijft zich inzetten voor maatwerk, belooft Wolfsen in een brief aan de gemeenteraad. "Dat is nu meer aan de orde dan voorbereidingen voor de invoering van de wietpas."

Utrecht ziet bovendien de komst van de wietpas niet zitten, zo liet Wolfsen eerder al weten. De gemeente is bang dat de invoering van de pas voor veel overlast en illegale straathandel gaat zorgen. Volgens de burgemeester is de pas in de stad helemaal niet nodig.

Zes miljard mobiele abonnementen in de wereld

Er zijn bijna evenveel mobiele abonnementen in de wereld als mensen. Eind 2011 waren er zo'n zes miljard mobiele abonnementen afgesloten, deelde de Internationale Bond voor Telecommunicatie (ITU) donderdag mee. De wereldbevolking bestaat uit ruim zeven miljard zielen.

China beschikt met een miljard over de meeste mobiele abonnementen. India hoopt dat aantal dit jaar ook te bereiken.

ITU deelde voorts mee dat 2,3 miljard mensen toegang hebben tot internet, hoewel de verschillen tussen rijke en arme landen groot zijn.

Druk weekeinde op Schiphol verwacht

Met de start van de herfstvakantie wordt het dit weekend druk op Schiphol. Naar verwachting zullen er dit weekend 160 duizend vakantiegangers vanaf de Amsterdamse luchthaven vertrekken, zo'n 482.000 passagiers reizen via de luchthaven. Vrijdag wordt waarschijnlijk de drukste dag, meldt Schiphol.

Schiphol zet extra personeel in om de weg te wijzen en vragen te beantwoorden. Vakantiegangers wordt geadviseerd zich te houden aan de tijd waarop zij volgens de luchtvaartmaatschappij aanwezig moeten zijn. Reizigers kunnen hun wachttijd verkorten door online in te checken of gebruik te maken van selfserviceapparaten op het vliegveld.


Druk weekeinde op Schiphol verwacht (Foto: Novum)

Met 150 km/u door bebouwde kom

In Eindhoven is woensdagavond een man aangehouden die met een snelheid van 150 kilometer per uur door de bebouwde kom reed. De man is ingesloten en zijn rijbewijs is ingevorderd, meldt Omroep Brabant.

Op een aantal wegen waar de man reed, bedroeg de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. Bovendien negeerde de bestuurder diverse rode verkeerslichten.

De 37-jarige Eindhovenaar werd door de politie achtervolgd in de wijk Tongelre. Op de Kanaaldijk Noord kon hij aangehouden worden. In zijn auto werden een zakje hennep en een verboden mes aangetroffen. Die zijn in beslag genomen.

Man bedreigt tandarts met de dood

Tandartsen, de meeste mensen hebben er een haat-liefde-verhouding mee. Een 51-jarige man maakte het in een tandartsenpraktijk in Ede echter wel heel bont. Hij bedreigde zijn tandarts namelijk met de dood.

De tandarts had eerder deze week beslag laten leggen op de auto van de man, omdat deze achterliep met zijn betalingen. Vanochtend kwam de man daarom met veel kabaal de praktijk binnen. Hierbij liet hij zich ontvallen dat hij de tandarts wilde vermoorden. Met behulp van een collega wist de tandarts de man uit zijn praktijk te verwijderen.

De tandarts meldde het incident bij de politie. De relschopper werd even later aangehouden en werd na verhoor weer vrijgelaten. Binnenkort moet hij voor de rechter verschijnen.

Kamer wil brief van informateurs

Een deel van de Tweede Kamer wil door de informateurs op de hoogte worden gesteld van de voortgang van de formatiebesprekingen tussen VVD en PvdA. SP-Kamerlid Harry van Bommel vroeg donderdag om een brief van Henk Kamp en Wouter Bos omdat de laatste dagen nieuws naar buiten kwam over afspraken die de VVD en de Pvda zouden hebben gemaakt.

"Via de media moeten wij vernemen dat er afspraken zijn over de zorg, over het onderwijs en over weigerambtenaren", zei Van Bommel. "De Kamer zou deze informatie ook moeten krijgen."

D66-leider Alexander Pechtold verklaarde dat hij normaal terughoudend is met dit soort vragen. Omdat PvdA-leider Diederik Samsom woensdagavond zelf meldde dat er nog niets is overeengekomen over de zorg, wil Pechtold nu wel weten wat wel en wat niet op de formatietafel ligt. Ook CDA, GroenLinks en 50Plus sloten zich aan bij het verzoek.

Dinsdag meldde de NOS dat de VVD en de PvdA het eens zijn over de invoering van een sociaal leenstelsel, over uitbreiding van het aantal koopzondagen en over weigerambtenaren. RTL Nieuws publiceerde woensdag een vertrouwelijk stuk waarin verschillende maatregelen voor de zorg worden becommentarieerd.


Kamer wil brief van informateurs (Foto: Novum)

Belg rijdt rond met geweer in Maastricht

Een 36-jarige Belg die met een hagelgeweer met afgezaagde loop op een scooter rondreed is donderdagochtend in Maastricht opgepakt. Het is onduidelijk wat de man van plan was met het geweer, meldt de politie donderdag.

Agenten zagen rond 03.15 uur op de Scharnerweg een man zonder kentekenplaat op zijn scooter rijden. De politie vroeg de man te stoppen. De man bleek nog een openstaande boete te hebben. Toen hij weigerde te betalen, werd zijn scooter in beslag genomen.

Hierop werd de Belg agressief en uitte hij bedreigingen en beledigingen. De man werd daarop aangehouden en in de boeien geslagen. Daarbij kwam het hagelgeweer met afgezaagde loop uit zijn jas tevoorschijn. Ook had hij munitie en een zakje heroïne op zak.

politiewagen
Belg rijdt rond met geweer in Maastricht (Foto: Novum)

Nobelprijs Literatuur naar Chinees Mo Yan

De Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar naar de Chinese schrijver Mo Yan. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen donderdag bekendgemaakt. Zijn bekendste boeken zijn Het rode korenveld en De wijnrepubliek, die ook in het Nederlands zijn verschenen.

Mo Yan (57) is een pseudoniem en betekent 'spreek niet'. Zijn echte naam is Guan Moye. De boeken van de boerenzoon en voormalig soldaat zijn doorspekt met sociale kritiek.

De winnaar ontvangt in december een medaille en een bedrag van ongeveer 930.000 euro.

Cricketbond krijgt 1,2 miljoen euro subsidie

De Nederlandse cricketbond KNCB krijgt subsidie van de internationale bond ICC om de cricketsport te ontwikkelen. De komende drie jaar ontvangt de bond anderhalf miljoen dollar, een kleine 1,2 miljoen euro. Dat heeft de KNCB donderdag bekendgemaakt. De aanvraag werd onlangs tijdens het WK Twenty20 in Sri Lanka goedgekeurd.

KNCB-directeur Richard Cox noemt de subsidieaanvraag 'een langdurig en soms behoorlijk ingewikkeld proces'. De subsidie wordt gebruikt om het Nederlands elftal meer internationale wedstrijden te laten spelen en beter te ondersteunen op weg naar het WK in 2015. Ook moet er meer topcricket worden gespeeld op landelijk en regionaal niveau en moeten spelers en toernooien worden ondersteund.

Woods klopt McIlroy in World Golf Final

De nummer één van de wereld Rory McIlroy heeft bij de World Golf Final in Belek zijn meerdere moeten erkennen in Tiger Woods. De Noord-Ier kwam in het potje matchplay niet verder dan 70 slagen (-1), terwijl Woods een ronde van 64 slagen (-7) noteerde.

Aan het toernooi doen de beste acht spelers ter wereld mee. Samen met Woods zitten ook de Engelsen Justin Rose en Lee Westwood en de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel bij de laatste vier van het toernooi waarin ongeveer vier miljoen euro te verdelen is.

Levenslang voor Faig B.

Faig B. verdwijnt levenslang achter de tralies omdat hij vorig jaar mei vier vrouwen om het leven bracht en een poging deed een man van het leven te beroven. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht donderdag bepaald.

De uitspraak deden de rechters in de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam. Ze veroordeelden B. voor drie moorden, doodslag en een poging tot doodslag.

B. schoot op 12 mei 2011 in zijn woning in Helmond zijn ex-vriendin Farida dood. Enkele dagen later, op 16 mei, reed hij naar Zwijndrecht. Daar bracht hij zijn andere ex-vriendin Nargiz, haar zus en hun moeder om het leven. Ook schoot hij op de vader van het gezin, die de aanslag overleefde.

Het Openbaar Ministerie had ook om een levenslange gevangenisstraf gevraagd, maar dan voor vier moorden en een poging daartoe. Maar moord op de moeder en poging tot moord op de vader achtte de rechtbank niet bewezen.

De 27-jarige verdachte, die tijdens de behandeling van de zaak roerloos alles aanhoorde, bekende betrokken te zijn bij de schietpartijen, maar ontkent dat hij de moorden heeft gepland. Hij zou in paniek zijn geweest.

Oud-beveiliger vervolgd voor in coma slaan inbreker

Het Openbaar Ministerie gaat de 44-jarige man uit Oostzaan vervolgen die in november een inbreker dusdanig mishandelde dat hij in coma raakte. De 50-jarige insluiper werd in elkaar geslagen toen hij werd betrapt bij het Frans Ottenstadion in Amsterdam.

De verdachte was op de bewuste avond met vier anderen aan het posten bij het sportcomplex aan het IJsbaanpad omdat daar meerdere keren was ingebroken. Toen de inbreker werd betrapt werd hij zwaar mishandeld.

Volgens justitie valt dat vooral de 44-jarig Oostzaner, een voormalig particulier beveiliger, aan te rekenen. Twee andere gebruikten ook geweld, maar volgens het OM was dat onder die omstandigheden geoorloofd. De overige twee hebben geen geweld gebruikt. De zaken tegen het viertal zijn geseponeerd.

De 44-jarige man die een halsklem aanbracht, wordt verdacht van poging tot doodslag door verwurging. Wanneer de rechtbank de zaak behandelt is nog niet bekend.

Na het incident barstte een discussie over het gebruikte geweld los. De familie van de inbreker vroeg politici terughoudend te zijn in hun reactie. Ze vonden de discussie over wiens schuld het was dat de inbreker gewond raakte voorbarig.

De SP en de PvdA stelden dat het incident een reactie was op 'stoere taal' van de VVD over het aanpakken van dieven. Premier Mark Rutte had bij de presentatie van het gedoogakkoord in 2010 gezegd dat mensen inbrekers best met een 'ferme duw' het huis uit mogen zetten.

Voorstel alternatieve trein naar België

Ook vanaf 9 december dient er een behoorlijke treinverbinding tussen Brabant en Antwerpen in stand te blijven. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. Daarom stelt de reizigersorganisatie een alternatief voor. De Intercity tussen Zwolle, Nijmegen, Breda en Roosendaal zou een paar keer per dag door moeten rijden naar Antwerpen.

Deze 'Brabantwerpen-expresse' is een noodoplossing naar aanleiding van het per 9 december opheffen van de huidige Beneluxtrein en het niet tot stand komen van een hogesnelheidstrein tussen Breda en Antwerpen. Het plan heeft relatief geringe kosten, terwijl een redelijke verbinding tussen Brabant en Antwerpen, die met name is gericht op recreatief vervoer en winkelend publiek, in stand blijft. Dat meldt Voor Beter OV.

Het plan is voorgelegd aan de NS, ProRail, de Nederlandse minister van IenM, de NMBS en de Belgische minister van Overheidsbedrijven.

'Geleidelijk stoppen met roken werkt het best'

Rokers hebben de grootste kans om van hun rookverslaving af te komen door eerst het aantal sigaretten af te bouwen en op het juiste moment definitief te stoppen. Dat blijkt uit een computermodel dat Wageningen University heeft ontwikkeld.

Volgens een woordvoerder toont het computermodel aan dat het belangrijk is de hersenen langzaam te laten wennen aan steeds minder nicotine. "Rook elke dag een sigaret minder, totdat je tot een minimum bent gekomen van een paar per dag", is het devies. "Je bevindt je dan op het randje van stoppen. Kies dan een moment uit waarop de wil om te stoppen groot genoeg is, waardoor je de peuk voorgoed links laat liggen."

Abrupt stoppen met roken heeft een kleinere slagingskans. "De nicotine prikkelt de hersenen tot het maken van de stof dopamine, dat de roker een fijn gevoel geeft. Stopt hij plots met roken, raken de hersenen flink van slag en wordt de zin om te roken gestimuleerd." De kans is groot dat de roker dan in zijn oude patroon vervalt.

In het wiskundige model werden drie factoren bekeken: het nicotinegehalte in het lichaam, de zin om een sigaret te roken en de wil om dat toch niet te doen. Pas als de wil het van de zin overwint, bestaat grote kans dat een roker definitief stopt.

De Wageningen University heeft samengewerkt met psychologen van de Universiteit van Amsterdam. De onderzoekers zeggen dat het wiskundige model alleen bedoeld is om te stoppen met roken en niet van toepassing is op andere vormen van verslaving.


'Geleidelijk stoppen met roken werkt het best' (Foto: Novum)

Al 550 ziekmeldingen door 'zalmonella'

De teller van mensen die aantoonbaar ziek zijn geworden van de met salmonella besmette zalm van de Harderwijkse visproducent Foppen is opgelopen tot 550. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag weten. Dat is een stijging van tweehonderd gevallen in een week tijd.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt overigens hoger, omdat niet iedereen die ziek is geworden van de gerookte zalm naar de huisarts gaat. De besmette zalm kwam twee weken geleden aan het licht en werd daarop uit de handel genomen.

Zalm van Foppen en producten waar die in wordt verwerkt liggen normaal gesproken in de meeste grote Nederlandse supermarkten, waaronder Albert Heijn, Aldi en Plus. Hoewel de zalm uit de schappen moest worden verwijderd, werd woensdag bekend dat zo'n elf bedrijven dat niet hadden gedaan. Die bedrijven zijn beboet.

De salmonellabacterie veroorzaakt een infectie van de darmen. Een infectie kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen drie tot zeven dagen aan. Overigens wordt niet iedereen ziek.


Aantal gemelde zieken salmonellazalm stijgt tot 550 (Foto: Novum)

Zing en dans mee met Kylie Minogue

Koch Media heeft vandaag Kylie Sing & Dance aangekondigd voor Nintendo Wii. Als je altijd al hebt willen zingen en dansen met de grootste hits van Kylie Minogue kan dat vanaf november.

Kylie Sing & Dance bevat de 25 grootste hits van Kylie Minogue, inclusief klassiekers als ‘The Loco-Motion’, ‘Tears On My Pillow’, ‘Spinning Around’, ‘I Should Be So Lucky’, ‘Can't Get You Out Of My Head’, ‘Better The Devil You Know’, ‘Especially For You’, ‘Get Outta My Way’, ‘Time Bomb’ en Kylie’s laatste single uit 2012 ‘Flower’.

Dit jaar staat in het teken van het 25-jarige jubileum van Kylie Minogue in de muziekindustrie. In Kylie Sing & Dance kunnen spelers meezingen en dansen met Kylie, terwijl ze de carrièremodus doorlopen. Het spel bevat de officiële video's en muziek van de zangeres, en ondersteunt twee spelers in de zang. Tot vier spelers kunnen meedansen.

"We zijn erg trots om de game Kylie Sing & Dance uit te mogen brengen", aldus Craig McNicol, Managing Director bij Koch Media. "Kylie Minogue is wereldwijd erkend om haar zeer succesvolle carrière. Dit jaar zal nog meer in het teken staan van Kylie, aangezien ze haar 25-jarig jubileum viert." Tracy Johnson, MD van Tubby Games, is ook vol lof over hun nieuwste project: "Het is een voorrecht om een aandeel te mogen leveren in het vieren van de 25-jarige muzikale carrière van Kylie. Met zoveel geweldige klassiekers aan popsongs van drie decennia is dit een bijzonder game die we met trots lanceren."

Kylie Sing & Dance wordt uitgegeven door Tubby Games en gedistribueerd door Koch Media en is vanaf november 2012 exclusief beschikbaar op Nintendo Wii.

Kylie MinogueKylie Minogue (Bron: Koch Media)

Vierde editie Barcraft aangekondigd

Aankomende 4 november komen StarCraft-fanaten bij elkaar tijdens de vierde editie van Barcraft. Barcraft is de naam van het gezamenlijk kijken van StarCraft, de populaire real time strategy-game van Blizzard. Bezoekers verzamelen zich in een locatie om onder het genot van een hapje en een drankje een groot StarCraft-toernooi kijken. 

Met meer dan 250 tevreden bezoekers waren de afgelopen Barcraft-edities een groot succes. Voor de vierde editie van Barcraft is er gekozen voor een nieuwe locatie, namelijk HAL 16 in Utrecht. HAL 16 biedt voldoende ruimte voor alle bezoekers en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Ook is er een snelle internetverbinding beschikbaar, waardoor de livestreams in HD bekeken kunnen worden.

Het toernooi dat centraal staat deze avond is het MLG Fall Championship evenement, waar onder andere de Nederlandse prospeler Jos ‘ret’ de Kroon en voormalig Warcraft III wereldkampioen Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen aan deel zullen nemen. De prijzenpot van een gemiddeld MLG-evenement bedraagt zo’n 75.000 dollar.

HAL 16 opent zijn deuren omstreeks 18.00 uur.

Lampard mist duel tegen San Marino door blessure

De Engelse middenvelder Frank Lampard mist de WK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino. De veteraan is teruggekeerd naar zijn club Chelsea om zich daar te laten behandelen. Dat meldt de Engelse voetbalbond donderdag.

De voetballer reist zondag weer af naar de Engelse selectie. Daar wordt bekeken of hij dinsdag in de wedstrijd tegen Polen wel mee kan doen. De zieke Chelsea-speler Ryan Bertrand is ook naar zijn club teruggekeerd; zondag wordt beslist of hij tegen de Oost-Europeanen kan spelen.


Lampard mist duel tegen San Marino door blessure (Foto: Novum)

Artwork Jurassic Park IV toont hybrides

Hoewel de huidige versie van Jurassic Park IV inmiddels niets meer met onderstaande concept art te maken heeft, is het zeer interessant om te zien wat het had kunnen worden. Er valt met zekerheid te zeggen dat het goed is dat deze eerder uitgewerkte plannen volledig zijn verworpen.

Na de release van Jurassic Park III heeft regisseur Steven Spielberg meerdere scenario's verworpen voor een vervolg, waaronder een idee van William Monahan en John Sayles. Zij hadden het plan om dinosaurussen op het vasteland te laten vechten en combineren met en tegen hybride wezens. De mens/dino-combinaties die de mogelijkheid hadden tot het gebruiken van vuurwapens zijn zachtgezegd opzienbarend te noemen.

Op dit moment wordt het scenario geschreven door Rick Jaffa en Amanda Silver. Eerder schreven zij het script voor de film Rise Of The Planet Of The Apes. In Jurassic Park IV spelen onder meer Jeff Goldblum, Laura Dern, Sam Neill en Richard Attenborough. Wanneer de film verschijnt is nog onbekend.

JP4

JP4JP4JP4

JP4

JP4

Drugsoverlast Venlo verdrievoudigd na wietpas

In vergelijking met vorig jaar is het aantal meldingen van drugsoverlast in Venlo maar liefst verdrievoudigd. Deze extreme toename is zeer waarschijnlijk te wijten aan de invoering van de wietpas. Dat meldt omroep L1.

Tussen 1 mei en 1 oktober kreeg de gemeente circa 200 meldingen van overlast binnen. In dezelfde periode vorig jaar lag dat aantal op 72, meldt de gemeente Venlo.

In dezelfde periode steeg het aantal drugsgerelateerde incidenten van 141 in 2011 naar 325 dit jaar. Het aantal aanhoudingen in genoemde periode ging ook omhoog. In 2011 waren er 101 aanhoudingen, in 2012 waren dat er 229.

Mishandeling tiener door Friese agent onderzocht

De politie in Friesland onderzoekt of een hoofdagent zich schuldig heeft gemaakt aan de mishandeling van een 17-jarige jongen. De agent raakte zaterdag in Heerenveen betrokken bij een handgemeen met een groepje jongeren, waarbij de tiener gewond raakte aan zijn hoofd. Dat meldt de politie donderdag.

De politieman sprak zaterdagavond in de wijk Skoatterwâld in zijn vrije tijd een groep jongeren aan die hadden gedronken en overlast veroorzaakten. Toen om onduidelijke reden ruzie ontstond, kwam de 17-jarige jongen uit de gemeente Skarsterlân ten val. Hij is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, waar hij de nacht moest doorbrengen.

De jongen gaat aangifte doen tegen de agent, bevestigt een woordvoerder van de politie. Naar verwachting gebeurt dat eind deze week. Het onderzoek wordt gedaan door het bureau integriteit en veiligheid van het korps in Friesland. De hoofdagent is nog aan het werk.

007 minuten van Skyfall te bewonderen

Vandaag zijn er zeven minuten van Skyfall te bewonderen. Helaas geen beelden uit de film zelf, maar wel een van de nummers die onder de film wordt afgespeeld.

Nadat wij eerder de titelsong Skyfall van Adele voorgeschoteld kregen, hebben we vandaag een video van bijna zeven minuten gevonden met de aankomende score. De muziek is gecomponeerd door Thomas Newman.

In Skyfall wordt James Bond (Daniel Craig) zijn loyaliteit aan M (Judi Dench) op de proef gesteld als haar verleden terugkomt om haar te bedreigen. 007 moet het gevaar opsporen en vernietigen, ongeacht de prijs.

Als Bond (Daniel Craig) zijn meest recente missie gruwelijk mislukt en geheim agenten van over de hele wereld worden onthuld, wordt MI6 aangevallen waardoor M het kantoor moet te verplaatsen. Deze gebeurtenissen zorgen dat haar autoriteit en positie binnen de organisatie onder druk worden gezet door Gareth Mallory (Ralph Fiennes), de nieuwe voorzitter van de Intelligence and Security Committe. Terwijl MI6 zowel van binnen als van buiten niet meer veilig is, blijft M achter met de enige persoon die zij kan vertrouwen: Bond. 007 moet zich in de schaduwen gaan begeven met alleen veldagent Eve (Naomie Harris) als hulp om het spoor van de mysterieuze Silva (Javier Bardem) te volgen, wiens dodelijke en verborgen motieven nog volledig onbekend zijn.

Skyfall draait op 31 oktober in de bioscoop.

Bruyneel samen met Armstrong spil in dopingzaak

Ploegleider Johan Bruyneel was naast Lance Armstrong de belangrijkste pion in het dopingprogramma van de US-Postal ploeg. Dit blijkt uit verklaringen van meerdere ex-ploeggenoten van de Amerikaan, die woensdag werden gepubliceerd in het vernietigende rapport over de zaak-Armstrong.

Diverse renners hebben tegenover het Amerikaanse dopingagentschap USADA verklaard dat de 48-jarige Bruyneel wist wanneer bloedtransfusies moesten worden toegediend. Ook wist de Belg wanneer renners epo moesten nemen. Volgens belastende verklaringen was de Belg soms aanwezig bij transfusies en gaf hij ook doping aan renners.

Verder komt in rapport naar voren dat Bruyneel dankzij contacten in het wielermilieu wist op welk tijdstip renners uit zijn ploeg werden gecontroleerd. Op die manier wisten renners precies wanneer ze doping konden gebruiken en wanneer niet

David Zabriskie, die altijd het gebruik van doping afzwoor, zegt in zijn verklaring dat hij door Bruyneel in aanraking kwam met epo. De Amerikaan vroeg zich af of het gebruik ervan fysieke consequenties had en of hij nog wel kinderen kon krijgen. Het antwoord van de Belg luidde toen "dat als doping consequenties had, geen enkele renner meer kinderen kan krijgen."

Bruyneel moet zich later dit jaar verdedigen tegenover het USADA. De Belg heeft in tegenstelling tot Armstrong een arbitragezaak aangespannen omdat hij het niet eens is met de dopingbeschuldigingen aan zijn adres.


Bruyneel samen met Armstrong spil in dopingzaak (Foto: Novum)

The Hobbit eerder in Nederland te zien

De eerste film van The Hobbit-trilogie, The Hobbit: An Unexpected Journey, zal een dag eerder in de Nederlandse bioscopen gaan draaien. De film zal vanaf woensdag 12 december 2012, ofwel 12-12-’12, al te zien zijn in plaats van donderdag 13 december 2012.

The Hobbit: An Unexpected Journey is de nieuwste film van regisseur Peter Jackson. Het is de eerste van drie films gebaseerd op het boek The Hobbit, van J.R.R. Tolkien. De titel van de tweede film luidt The Hobbit: The Desolation of Smaug en de titel van de derde film wordt The Hobbit: There and Back Again. The Hobbit- trilogie zal zich afspelen in Midden-aarde, zo’n zestig jaar voor The Lord of the Rings.

Het avontuur gaat over het titelpersonage Bilbo Balings (Martin Freeman), die een epische expeditie begint naar het verloren dwergenrijk Erebor, dat veroverd is door de afschrikwekkende draak Smaug. Op een onverwacht moment wordt Bilbo benaderd door de tovenaar Gandalf de Grijze (Ian McKellan) en sluit hij zich aan bij een groep van dertien dwergen, onder leiding van de legendarische krijger Thorin Eikenschild. De tocht voert hem naar de Wildernis en verraderlijke gebieden vol Aardmannen en Orks, dodelijke Wargen en Tovenaars. Ofschoon hun doel in het Oosten ligt, in de woestenij van de Eenzame Berg, moeten zij eerst door de tunnels van de Aardmannen. Daar ontmoet Bilbo een personage dat zijn leven voor altijd verandert: Gollem. Aan de rand van een ondergronds meer, vindt Bilbo een bijzondere en kostbare ring, met onverwachte en bruikbare eigenschappen. Een ring die bepalend is voor het lot van Midden-aarde, maar waar Bilbo zich dan nog niet bewust van is.

The Hobbit: An Unexpected Journey zal nu in Nederland op 12 december 2012 in première gaan, gevolgd door de The Hobbit: The Desolation of Smaug op 12 december 2013. Op 17 juli 2014 wordt de trilogie voltooid met de première van The Hobbit: There and Back Again.

De Villota denkt nog na over toekomst

Maria de Villota heeft nog niet besloten wat ze in de toekomst zal gaan doen. De Spaanse verloor begin juli tijdens een test met een Marussia F1-bolide op Duxford haar rechteroog door tegen de open laadklep van een vrachtwagen te botsen.

De Villota vertelt aan het Spaanse Hola dat ze nog niet weet of ze in de toekomst weer zal gaan racen. "Ik weet het nog niet. Er zijn in de Verenigde Staten coureurs die een oog zijn kwijtgeraakt en nog steeds een racelicentie hebben. Het klopt dat het met één oog moeilijker is om diepte in te schatten, maar waar ik op dit moment nog meer mee bezig ben is de vraag óf ik wel weer wil gaan racen of dat ik liever iets anders wil gaan doen met mijn leven." De Spaanse zal in ieder geval nog twee operaties moeten ondergaan om een deel van de schade te laten herstellen.

Amersfoort als eerste Vogelaarwijk armer

De Amersfoortse wijk Kruiskamp gaat niet langer door het leven als Vogelaarwijk. Het is de eerste van de veertig aandachtswijken die dat label kwijtraakt. De leefbaarheid in de wijk is verbeterd. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) lijkt de positieve ontwikkeling van de wijk 'bestendig'.

Het beeld van de toekomst is in Kruiskamp rooskleuriger na inspanningen van bewoners, gemeente, woningcorporaties en andere partijen. Het aandeel werklozen nam sinds 2007 af van negen naar vier procent. Ook het aantal vroegtijdige schoolverlaters is er niet langer bovengemiddeld.

Ook de beleving van de wijk door de bewoners is veranderd. Kruiskampers waardeerden hun huis vorig jaar met gemiddeld een 7,6, waar dat in 2007 nog een 6,9 was. Ook rapporteerde in 2011 nog maar een derde van de bewoners een gevoel van onveiligheid. Dat was eerder nog de helft.

Amersfoort blijft de komende jaren in Kruiskamp inzetten op veiligheid, opgroeien en 'wijkeconomie'. Het rijk blijft de ontwikkelingen in de voormalige aandachtswijk volgen tot 2017. De veertig probleemwijken werden in 2007 op de kaart gezet door toenmalig minister van Volkshuisvesting Ella Vogelaar (PvdA).

Hof legt Sietske H. drie jaar cel en tbs op

Sietske H. moet drie jaar de cel in voor het doden van haar vier pasgeboren baby's. Ook krijgt ze tbs met dwangverpleging. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald. De rechtbank veroordeelde haar eerder tot twaalf jaar cel, zonder tbs.

De vrouw uit het Friese Nij Beets wil nu echter wel meewerken aan psychologisch onderzoek. Het OM had daarom in hoger beroep vier jaar cel en tbs geëist voor een keer kinderdoodslag en drie keer kindermoord. Het hof maakte hier vier keer kinderdoodslag van en sprak haar vrij van kindermoord.

Dopinggebruik Armstrong begon voor eerste tourzege

Het dopinggebruik van Lance Armstrong begon al voor zijn eerste tourzege in 1999. Bij het WK van 1998 in Valkenburg wist de Amerikaan het gebruik van epo te maskeren met een zoutoplossing. Dat valt op te maken uit het onderzoeksrapport dat woensdag door het Amerikaanse dopingagentschap USADA openbaar is gemaakt.

Diverse ooggetuigen verklaren dat de dokter van de Amerikaanse ploeg een liter zoutoplossing recht onder de neus van de dopingcontroleurs het hotel binnensmokkelde toen die onaangekondigd op de stoep stonden. Het gebruik van epo was in de tijd al wel strafbaar maar nog niet traceerbaar. Als de hematocrietwaarde van een renner destijds onder de vijftig lag was een renner niet strafbaar. Door het toedienen van de zoutoplossing wist Armstrong zijn waarde op tijd beneden de grens te krijgen.

Lens: "Had verder willen zijn"

Jeremain Lens is de man in vorm. Zowel bij PSV als bij Oranje maakt de aanvaller een goede periode door. Toch had de goaltjesdief in zijn loopbaan al een stap verder willen zijn.

Vrijdag hoopt Lens op een nieuwe kans in het Nederlands elftal tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra. Gezien zijn recente vorm, kan bondscoach Louis van Gaal moeilijk om hem heen. Lens blijft zelf nuchter. "In Nederland is het normaal dat je na een paar goede wedstrijden, direct de man in vorm wordt genoemd", zegt hij in gesprek met OnsOranje.

"Voor mij voelt het eerder zo dat ik gewoon lekker bezig ben en dat het nu een keer een aantal wedstrijden achter elkaar goed is gegaan. Het is nu de kunst om het zo lang mogelijk vol te houden. En als er dan een slechte wedstrijden tussen zit, dat je dan niet door de ondergrens zakt."

Het samenwerken met Van Gaal bevalt Lens uitstekend. De aanvaller kende de coach nog van hun gezamenlijke periode bij AZ. "Ik kan je zeggen: hij is dezelfde man als toen bij AZ. Hij houdt iedereen scherp. Ook de reserves. Niet voor niets kon ik zo goed spelen tegen Hongarije ondanks het feit dat ik pas op het laatste moment hoorde dat ik moest beginnen. Ik weet nog dat hij kritisch op mij was bij AZ. Mijn balaannames moesten beter en mijn afronding ook. Ik denk dat ik daar in de tussentijd beter in ben geworden."

Toch is Lens niet tevreden met de progressie die hij maakt. "Ik had nu verder willen zijn dan dat ik een paar jaar geleden had bedacht. Ik heb mijn doelstellingen moeten bijstellen. Want ik had bijvoorbeeld al wel een buitenlandse transfer willen maken."

Scenarist Fifty Shades Of Grey bekendgemaakt

Na weken speculatie en maanden van onderzoek heeft Universal een scenarist aangewezen voor de film Fifty Shades Of Grey. Kelly Marcel is officieel verbonden aan het project.

Marcel werkte eerder aan de Mary Poppins-screenplay Saving Mr Banks voor Disney. “Kelly haar werk demonstreert haar foutloze, structurele technieken en haar passievolle verbintenis aan emotie, humor en karakterverdieping dat te zien is in het scenario”, zo zei Universal-producer Michael De Luca. Eerder tipte schrijver Bret Easton Ellis zichzelf om het scenario voor de film te schrijven.

De film is gebaseerd op E.L. James' boek en gaat over een jonge studente, Anastasia Steele, die verliefd wordt op de rijke playboy Christian Grey, die haar meeneemt in zijn sm-wereld. Het boek deed vooral stof opwaaien vanwege de expliciete seksscènes, maar geldt volgens veel lezers ook als stimulans om hun eigen seksleven spannender te maken. Critici doen het schrijfsel af als een pikant doktersromannetje.

Fincher maakt trailer voor Halo 4

Regisseur David Fincher zijn volgende project is niet het vervolg op de Amerikaanse Millennium-trilogie of de langverwachte reboot van 20.000 Leagues Under The Sea. Fincher gaat een trailer maken, maar niet van een film: voor de game Halo 4.

Bronnen binnen Microsoft vertellen The Daily Beast dat de regisseur van The Social Network en The Girl With The Dragon Tattoo een trailer van twee minuten heeft geproduceerd voor de aankomende Halo 4-release. De video wordt gelanceerd tijdens het programma Late Night with Jimmy Fallon op 18 oktober.

De toevoeging van Fincher, die naar eigen zeggen een groot fan van de gamereeks is, is een van de grote samenwerkingen die is opgezet rondom de lancering van de game. Doritos, Mountain Dew en American Express hebben alles aangegeven een speciale editie uit te brengen van hun product in de geest van Halo 4. Ook televisiezenders zoals ESPN en Comedy Central draaien advertenties met sleutelfiguren van de kanalen. Volgens Microsoft willen zij er voor zorgen dat Halo 4 net zoveel of zelfs meer aandacht krijgt dan de release van dit jaar: The Avengers.

Halo 4 verschijnt op 6 november.

Frankrijk ontdekt 'extreem gevaarlijke terreurcel'

Een aanslag op een koosjere winkel in de Parijse voorstad Sarcelles in september heeft de Franse autoriteiten op het spoor van een 'extreem gevaarlijke terreurcel' gebracht. De groep wilde jihadisten naar Syrië sturen en bezat spullen om bommen te maken, zei officier van justitie François Molins donderdag.

Een van de leiders van de groep kwam zaterdag om het leven in een vuurgevecht met een arrestatieteam van de politie. Bij invallen elders werden twaalf personen opgepakt; vijf werden donderdag op vrije voeten gesteld, maar de zeven anderen blijven voorlopig vastzitten.

De verdachten zijn tussen de 19 en 25 jaar oud. Zij zijn allemaal in Frankrijk geboren en hebben ook allemaal de Franse nationaliteit, zei Molins.

Bij de granaataanslag in Sarcelles raakte een klant gewond. Op de resten van de granaat werden DNA-sporen aangetroffen van een veroordeelde drugshandelaar, die volgens Molins in de gevangenis tot de radicale islam was overgegaan. Hij was degene die zaterdag omkwam in het vuurgevecht met de politie.

Een van de andere verdachten coördineerde reizen voor jihadisten die willen vechten in Syrië. De strijd in dat land trekt steeds meer buitenlandse extremisten. Dinsdag werden op luchthaven Heathrow bij Londen twee Britten opgepakt die mogelijk in Syrië betrokken waren bij de ontvoering van twee journalisten in juli.

De Franse autoriteiten zijn alert op mogelijke terreuraanslagen door radicale moslims sinds een Fransman, die beweerde contact te onderhouden met Al-Qaida, in maart in het zuiden van Frankrijk drie joodse kinderen, een rabbijn en drie paratroepers doodschoot.


Frankrijk ontdekt 'extreem gevaarlijke terreurcel' (Foto: Novum)

'Lavigne, Gosling en Bieber zijn familie'

Drie grote Canadese sterren zijn familie van elkaar. Tieneridool Justin Bieber is volgens de site Ancestry een verre neef van zangeres Avril Lavigne en acteur Ryan Gosling. Bieber zou bovendien genen delen met Celine Dion.

De families van Bieber, Lavigne en Gosling gaan terug tot de eerste kolonisten van Quebec, zo'n vierhonderd jaar geleden. Ancestry, dat zich een jaar geleden op de genen van Bieber stortte, ontdekte dat de drie Canadese sterren familie zijn van twee Fransen die in de zeventiende eeuw naar Quebec verhuisden.

"Het leuke van het onderzoeken van een familiegeschiedenis is dat je nooit weet wat je tegenkomt", reageert een onderzoeker van ancestry.com, die nog niet durft te spreken van een 'supersterren-gen'. "Het was een erg aangename verrassing."

Woodley speelt Mary Jane in Spider-Man 2

The Descendants-actrice Shailene Woodley gaat de rol van Mary Jane Watson spelen in het vervolg op The Amazing Spider-Man. Dit meldt Variety vandaag.

Volgens de website is Woodley op dit moment in gesprek om de rol te spelen die eerder door Kirsten Dunst werd neergezet. Mary Jane is het vriendinnetje van Peter Parker, die door Andrew Garfield wordt gespeeld. De dame in kwestie is niet de enige bekende die terug op het witte doek komt. Sony is op zoek naar een acteur die Harry Osborn, Peter Parker zijn beste vriend en zoon van de beruchte Norman Osborn, in te vullen.

Andrew Garfield en Emma Stone hebben aangegeven terug te keren in de Spider-Man-film als respectievelijk Peter en Gwen. Naar verwachting is The Amazing Spider-Man 2 op 18 april 2014 te bewonderen.

Eerste screenshots vernieuwde PlayStation Store

Sony geeft zijn eerste screenshots vrij van de vernieuwde PlayStation Store voor de PS3. De herontworpen PlayStation Store is mede beïnvloed en gevormd door feedback van de consument. 

"PlayStation Store for PS3 is set to get a new look from October 2012, making it even easier for you to find and download the content you love from the comfort of your sofa", aldus Sony. 


PS Store 

PS Store 2

PS Store 3

PS Store 4

Uma Thurman wordt een nymfomaan

Regisseur Lars von Trier heeft actrice Uma Thurman kunnen boeken voor zijn nieuwste project Nymphomaniac.

De invulling van Thurman haar rol is nog onbekend, maar het is zeker dat het personage gezien de toon van de film behoorlijk erotisch wordt neergezet. In Nymphomaniac speelt Charlotte Gainsbourg de hoofdrol genaamd Joe, die last heeft van de stoornis. Ze kruist het pad van een man genaamd Seligman (Stellan Skarsgård), aan wie zij haar volledige seksleven verteld. In meerdere flashbacks zien we onder meer Shia LaBeouf, Jamie Bell, Stacy Martin, Christian Slater en Connie Nielsen.

De film Nymphomaniac verschijnt volgens jaar in de bioscoop. Volgens Von Trier komt er zowel een soft- als hardcore versie van de film.

Offensief tegen bellende weggebruikers

De politie is donderdag een campagne gestart tegen het gebruik van mobieltjes tijdens het autorijden. In de auto wordt steeds vaker elektronische apparatuur gebruikt, ondanks dat dit strafbaar is en de kans op een ongeluk vergroot. Voor de campagne 'laat je niet afleiden' hebben politie, de rijksoverheid, de ANWB en het bedrijfsleven samengewerkt.

Telefoneren, het bedienen van de smartphone of sms'jes versturen leidt de aandacht van de weg af. Uit onderzoek is gebleken dat het lastig is om achter het stuur twee dingen tegelijk te doen. Het waarnemingsvermogen wordt minder en de rijprestaties gaan achteruit. Het advies is om handsfree te bellen en dat zo kort mogelijk te doen, aangezien het niet aantoonbaar veiliger is dan bellen met de telefoon in de hand.

De politie gaat de komende weken extra goed letten op afgeleide automobilisten. Op het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het autorijden staat een boete van 220 euro.

Taken 3 bevestigd door scenarist

Na een ijzersterke opening in de Amerikaanse bioscoop was het bijna wachten op de aankondiging. Scenarist Robert Mark Kamen geeft aan dat een derde Taken op komst is.

"We begonnen niet met praten over Taken 3 totdat we de box office-cijfers zagen", zo legt Kamen uit. "Daarna zeiden wij ‘oh, ok. Ik denk dat we nog een derde moeten doen’. En Fox wil ook dat wij een derde deel maken."

Hoofdrolspeler Liam Neeson heeft echter zijn vraagtekens of een derde Taken wel zo slim is. "Hoe vaak kan zij [de dochter van Neesons personage Bryan Mills] ontvoerd worden? Na deel twee is het gewoon slecht ouderschap. Taken 3 moet een andere kant opgaan. Kan interessant worden."

Taken 2 draait vanaf 22 november in de bioscoop.

Ravage na ongeluk met vrachtwagens op A67

Op de A67 is donderdagochtend een ravage ontstaan toen meerdere auto's en twee vrachtwagens op elkaar botsten ter hoogte van Helden. De trucks zijn overdwars op de weg beland waardoor de weg voorlopig dicht is, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Het ongeluk gebeurde op de weghelft richting Eindhoven. De weg is nog zeker tot 15.00 uur dicht, verwacht Rijkswaterstaat. In tegenovergestelde richting is de linkerrijstrook afgesloten. In beide richtingen staan enkele kilometers file.

Weggebruikers die naar Eindhoven moeten kunnen het best omrijden via de A73 en A2. Rotterdam is het best te bereiken door de A73 en de A50 te nemen. Verkeer dat richting Venlo rijdt kan op het knooppunt Leenderheide de borden Maastricht volgen via de A2 en A73.

Producent ontkent probleem Koning van Katoren

Producent Kees Kasander is niets bekend van een rel rond zijn nieuwe film Koning van Katoren. Dat liet hij donderdag weten nadat woensdag berichten over de inbeslagname van de film in de media verschenen. Producent Kasander zou de Italiaanse acteurs en medewerkers niet hebben betaald. Die hebben zich verenigd in het actiecomité Pay Kasander Pay.

"Wij weten van niets en de film is niet in beslag genomen", stelt Kasander donderdag tegenover entertainmentdienst BuzzE. ,,En van een comité Pay Kasander Pay hebben wij nog nooit gehoord. De film gaat gewoon 5 december in premiere." De producent erkent wel dat 'wat minder frisse dingen' zijn gebeurd tijdens de opnames in Italië. ,,Maar daar weten wij niets van. Mochten mensen niet betaald zijn, dan kan dat natuurlijk niet en moet dat recht worden gezet." Hij heeft een onderzoek ingesteld naar de mogelijke misstanden.

Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft een Italiaanse filmmaatschappij woensdag gevraagd of de rechters voldoende juridische gronden zagen om de film in beslag te kunnen laten nemen. Dat is volgens de rechtbank het geval.

Koning van Katoren is de verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw over de 17-jarige Stach, die de gestorven koning van Katoren wil opvolgen. De zes zure ministers die de macht hebben, geven Stach zeven onuitvoerbare opdrachten. De hoofdrollen worden vertolkt door Mingus Dagelet en Abbey Hoes.

Regisseur Ben Sombogaart was donderdagochtend niet bereikbaar.

Producent ontkent probleem Koning van Katoren
Producent ontkent probleem Koning van Katoren (Foto: ANP)

Rel rond betaling acteurs Koning van Katoren

De rechtbank van Amsterdam heeft de in beslagname van de film Koning van Katoren gelast, omdat de producent Kasander de Italiaanse acteurs en medewerkers niet zou hebben betaald.

Dat blijkt uit de juridische stukken, die het ANP heeft ingezien. De film van regisseur Ben Somboogaart zou op 5 december in Nederland in première gaan. De film zou woensdag al in beslag zijn genomen.

De Italiaanse acteurs en andere medewerkers, verenigd in het actiecomité Pay Kasander Pay, vragen zich af hoe het kan dat een film, die ook door het Nederlands Filmfonds wordt gefinancieerd, de acteurs onbetaald laat.

Rabobank: streep onder dopingperiode

De wielerploeg van de Rabobank wil dat dopinggebruik in de wielersport tot het verleden behoort. "Het management van de ploeg wil dat de wielersport collectief een streep onder die periode zet, het probleem blijkt echter zo omvangrijk dat dit centraal zou moeten gebeuren", staat in een donderdag verspreide verklaring.

De Raboploeg reageert hiermee op het onderzoeksrapport van Usada en de bekentenis van voormalig Raborenner Levi Leipheimer dat hijzelf, een ploeggenoot en een ploegarts betrokken waren bij dopinggebruik in de periode dat hij voor Rabobank reed. De ploeg ontkent noch erkent dat er doping binnen de ploeg is gebruikt. "De bekentenissen bevestigen nogmaals dat het wielrennen in een zeer moeilijke periode zit, met name door het verleden", laat het management weten.

Over de aantijging van Leipheimer dat een ploeggenoot doping heeft gebruikt die hij kreeg van een ploegarts zwijgt het management. "De wielersport heeft een enorm verleden, tegelijkertijd heeft de sport een grote toekomst", laat het weten in de verklaring. "Wij zijn er van overtuigd dat de sport op de goede weg is. Rabobank wil op een schone en eerlijke wijze resultaten boeken in de wielersport."

De bank zelf stelt in een verklaring onder ogen te zien 'dat het erop lijkt dat structureel dopinggebruik in het verleden usance was in de wielerwereld'.

De Rabobank memoreert dat het op dit gebied een zerotolerancebeleid hanteert. De bank zegt zich grote zorgen over de professionele wielersport te maken. "De uitkomsten van het onderzoeksrapport van de Usada doen de wielersport geen goed en dat betreurt de Rabobank ten zeerste."

Mensen met enge verhalen...

Ik kom op mijn werk en vertel wat de dokter me heeft gezegd. Meteen komen de enge verhalen. Ken je dat? Dan vertel je bijvoorbeeld dat je naar de kaakchirurg moet om een kies uit je kaak te laten snijden en dan komen de horrorverhalen. “O, dat had mijn vader ook. Hij kreeg wel twaalf injecties. En nog voelde hij alles. Hij viel bijna flauw in de stoel. En die kaakchirurg sneed maar door. Na een paar dagen begon de wond flink te ontsteken. Een dikke kaak dat hij kreeg! Nou, sterkte ermee!”

Timmermans: partij als PVV niet meer toestaan

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans vindt dat Nederland strengere regels voor nieuwe partijen moet hanteren, waardoor partijen als de PVV buiten de boot zouden vallen. Dat zei hij tijdens een bijeenkomst over democratie, melden de GPD-dagbladen donderdag.

Timmermans, genoemd als minister in een VVD-PvdA-kabinet, verwijst naar de regels in Duitsland. Daar moeten partijen volgens hem elementen van de rechtsstaat, zoals de grondwet, omarmen. De PVV van Geert Wilders drijft volgens Timmermans juist af van de rechtsstaat. Volgens de Duitse regels zou de PVV ook leden moeten accepteren. Wilders staat dat nu niet toe.

Timmermans denkt niet dat de PVV er met regels naar Duits voorbeeld niet zou zijn 'want natuurlijk zal Wilders aan de wet voldoen'. "Je creëert echter wel een gelijk speelveld voor politieke partijen."

Het is niet voor het eerst dat Timmermans zich uitspreekt tegen de PVV. Voor de verkiezingen in 2010 riep hij op tot een politiek blok tegen Wilders. De PVV blokkeerde daarop onder meer zijn benoeming tot commissaris van de Koningin in Limburg.

Wilders noemt Timmermans in een reactie op Twitter een 'PVV-hater' die de partij aan banden wil leggen. "Foute man, mag nooit minister worden."


Timmermans: partij als PVV niet meer toestaan (Foto: Novum)

Schotte ontkent band met Siciliaanse maffiabaas

Oud-premier van Curaçao Gerrit Schotte ontkent dat hij nauwe banden heeft met een vooraanstaand lid van de Italiaanse maffia. Dat zegt hij donderdag in een verklaring. Volgens Schotte wordt met allerlei roddels en beschuldigingen een hetze tegen hem gevoerd.

SP-Kamerlid Ronald van Raak zei eerder deze week dat hij in het bezit is van vertrouwelijke stukken waaruit zou blijken dat Schotte connecties heeft met de maffia. Het ministerie van Koninkrijksrelaties zou daar al sinds vorig jaar van op de hoogte zijn.

Francesco Corallo, volgens Van Raak een Siciliaanse maffiabaas, werd een baan aangeboden op het eiland. Volgens Schotte heeft hij vervolgens slechts in een brief aan het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken gevraagd om informatie over Corallo. Als bewijs heeft hij een brief vrijgegeven waar dat uit blijkt. De Italianen antwoordden vorig jaar augustus dat Corallo geen strafblad heeft.

Schotte vindt dat hij juist gehandeld heeft en betreurt de berichtgeving in Nederland en Curaçao over zijn vermeende connecties. Hij stelt dat de hetze tegen hem is geregisseerd door politieke tegenstanders die alles uit de kast halen om zijn goede naam te beschadigen.

Schotte hoopt dat met het vrijgeven van de brief voor 'iedereen duidelijk is dat voor alle valse insinuaties geen enkele basis bestaat'.

Van Raak wil met de vertrouwelijke stukken voorkomen dat Schotte ooit nog premier van Curaçao wordt. Op 19 oktober zijn er verkiezingen op het eiland. Schottes regering kwam in augustus ten val. De oud-premier, die er door tegenstanders van wordt beticht stemmen te kopen, doet het niet slecht in de peilingen.


Schotte ontkent band met Siciliaanse maffiabaas (Foto: Novum)

Mannen vernielen twintig auto's in Den Haag

Twee Hagenaars zijn donderdagochtend aangehouden op verdenking van het vernielen van twintig auto's. Een van hen had een vuurwapen bij zich, waardoor de twee met getrokken dienstwapens werden gearresteerd.

Een derde verdachte is ondanks een zoektocht nog niet gevonden. Het trio had spiegels van auto's afgetrapt.

De politie kreeg rond 02.45 uur een melding dat drie mannen op de Marktweg een auto vernielden. Agenten konden vervolgens een 18-jarige en 20-jarige man die beiden aan doorgegeven signalementen voldeden in de buurt aanhouden.

CDA: spitsmijden in trein bij winterweer

Het CDA wil dat treinreizigers een bonus krijgen als ze op winterse dagen thuisblijven. Volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe is dat dé manier om te voorkomen dat reizigers bij strenge vorst of veel sneeuwval te maken krijgen met bomvolle stations en treinstellen.

Volgens De Rouwe is het beter om de reiziger een bonus te geven bij winterweer, dan de top van de NS. "Leer van wat we op de weg doen", stelt hij. Volgens hem is een winterbonus 'een positieve manier om reizigers een alternatief te geven' en ontlast het tegelijkertijd 'de kwetsbare spoorsituatie'.

CDA: spitsmijden in trein bij winterweer
CDA: spitsmijden in trein bij winterweer (Foto: ANP)

Griekse werkloosheid boven 25 procent

Voor het eerst zit meer dan een kwart van de Griekse beroepsbevolking zonder werk. De Griekse werkloosheid is in juli gestegen tot 25,1 procent, maakte het Griekse nationale statistiekbureau donderdag bekend.

In juli waren 1,26 miljoen Grieken werkloos. Afgelopen jaar zijn elke dag meer dan duizend banen verloren gegaan door de recessie in het land. De werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar steeg het hardst. Van hen zit nu 54,2 procent zonder baan.

Griekenland verkeert sinds 2009 in een diepe recessie. De Griekse economie is sindsdien met ruim twintig procent gekrompen. Ook volgend jaar houdt de recessie aan.

Mexicaanse drugsbaas 'per ongeluk' omgebracht

Mexicaanse mariniers hadden geen idee dat ze de leider van het Zetas-kartel hadden gedood, nadat ze zondag verzeild waren geraakt in een vuurgevecht in een klein dorp in de deelstaat Coahuila. Dit werd pas duidelijk toen het lichaam van Heriberto Lazcano werd gestolen uit het mortuarium. Dat heeft de Mexicaanse marine woensdag gezegd.

De mariniers probeerden zondag in het dorp Progreso een groep verdachte mannen te fouilleren. Er was een tip binnengekomen dat gewapende mannen zich ophielden bij een honkbalstadion. De mannen openden het vuur op de mariniers en er volgde een vuurgevecht. Lazcano zou naar verluidt granaten hebben afgevuurd op de mariniers.

Lazcano werd doodgeschoten en zijn lichaam werd overgebracht naar een mortuarium, samen met het lichaam van een handlanger. De mariniers dachten van doen te hebben met een gewone crimineel. "Voor ons waren het gewoon twee criminelen. We hadden geen aanwijzingen dat het ging om 'Lazca'", aldus admiraal José Luis Vergara. Pas toen het lichaam werd gestolen uit het mortuarium en de vingerafdrukken werden gecontroleerd, bleek dat het ging om de Zetas-baas.


Mexicaanse drugsbaas 'per ongeluk' omgebracht (Foto: Novum)

He-Man maakt comeback op iPhone

Tekenfilmheld He-Man maakt deze herfst zijn comeback in een eigen actiegame voor de iPhone, iPod Touch en iPad. In He-Man: The Most Powerful Game in the Universe neemt de held uit de jaren tachtig het op tegen Skeletor en zijn handlangers, zoals hij dat ook in de tekenfilms deed. Dat schrijft entertainmentwebsite IGN.

Het spel wordt gemaakt door Glitchsoft, dat al eerder een actiegame voor de iPhone en iPod Touch maakte. De productie van He-Man: The Most Powerful Game in the Universe staat onder toezicht van Chillingo, het bedrijf achter onder meer Cut the Rope.

In de actiegame worden 27 levels gestopt, verdeeld over zeven gebieden op de planeet Eternia. Hoe verder gamers in het spel komen, des te meer krachten He-Man krijgt. He-Man moet het onder meer opnemen tegen Beastman. Of Battle Cat in het spelletje verwerkt wordt is onbekend.

De He-Man-game staat los van de geruchten dat de tekenfilmreeks verfilmd wordt. Jon M. Chu, de regisseur van de tweede G.I. Joe-film, wil He-Man verfilmen. In 1987 werd de tekenfilmreeks ook verfilmd, toen speelde Dolph Lundgren de hoofdrol.


He-Man maakt comeback op iPhone (Foto: Novum)

Webber en Grosjean praten ruzie uit

Mark Webber en Romain Grosjean hebben de ruzie die ze na de Grand Prix van Japan hadden bijgelegd. Grosjean tikte Webber in de eerste ronde op Suzuka in de rondte, waarna de Australiër zich na de race in de media weinig vleiend uitliet over de Lotus-coureur.

Inmiddels heeft het duo weer met elkaar gesproken. Grosjean "Mark kwam naar me toe en ik begreep volkomen dat hij niet blij was. Het enige dat ik kon zeggen was dat ik mijn verontschuldigingen aanbod, en dat heb ik gedaan." Webber heeft de excuses geaccepteerd en beschouwt de kwestie als afgedaan.

Grosjean heeft ook laten weten dat hij hard werkt aan het verbeteren van zijn starts. De Fransman was dit jaar vaak betrokken bij startincidenten en werd zelfs geschorst voor de race in Italië. "Ik ben me heel goed bewust van het risico bij de start, ik werk op vele fronten aan een verandering maar die zal er niet van de ene op de andere dag zijn. Het is een proces dat aan de gang is."

Eindhoven wint strijd Roze Zaterdag 2014

Eindhoven mag in 2014 Roze Zaterdag organiseren. Dat heeft de Stichting Roze Zaterdagen Nederland donderdag bekendgemaakt op de vierde Nationale Coming Out Day. Het is voor het eerst dat het jaarlijkse homo-evenement de Brabantse stad aandoet.

Eindhoven was oorspronkelijk in de race voor de organisatie van Roze Zaterdag in 2013. De voorkeur ging toen echter uit naar Utrecht. De vijfde stad van Nederland kwam echter weer in beeld toen de kandidaten voor 2014 - Enschede, Alkmaar, Rotterdam en Maastricht - stuk voor stuk waren afgevallen.

Roze Zaterdag wordt sinds 1979 onder die naam georganiseerd op de laatste zaterdag in juni, toen nog in Amsterdam. Sinds 1981 neemt jaarlijks een andere stad de organisatie op zich. De feestelijke manifestatie wordt voorafgegaan door een week van 'roze' activiteiten op het gebied van cultuur, sport, religie en diversiteit.

Afgelopen zomer werd Roze Zaterdag georganiseerd in Haarlem. De jaren daarvoor streek het evenement neer in Groningen, Amersfoort, Den Haag en Tiel. De Utrechtse editie van Roze Zaterdag vindt volgend jaar plaats op zaterdag 29 juni.

Bewonder Mario in 1080-punten

New Super Mario Bros U is volledig te spelen in 1080p HD, dat heeft Nintendo vandaag bevestigd. Eerder werd gesuggereerd dat de eerste Wii U-titels alleen 720p getoond worden ondanks de 1080p-mogelijkheden van de Wii U.

Bij eerdere evenementen was New Super Mario Bros U alleen in 720p te zien, maar volgens een bericht op de officiële gamewebsite is dit bij release niet meer zo: "Ervaar Mario als nooit tevoren ... in volledig 1080p HD, alleen op de Wii U-console!"

Het is niet het eerste Wii U-spel dat is aangekondigd om te profiteren van 1080p-mogelijkheden van het systeem. 2D-platformer Toki Tori, ook een launchtitel, word namelijk ook weergegeven in 1080p. Helaas zijn er naast deze twee titels nog geen andere games bevestigd die gebruikmaken van de hoge resolutie, zoals bijvoorbeeld de Wii U-port van Mass Effect 3.

New Super Mario Bros. U

Nike blijft ook na rapport achter Armstrong staan

Nike blijft achter Lance Armstrong en zijn stichting staan. Dat maakte het Amerikaanse sportbedrijf bekend in een verklaring nadat het Amerikaans dopingagentschap USADA woensdag een vernietigend rapport publiceerde over de dopingpraktijken van de Amerikaan.

Nike is sinds 1996 de persoonlijke sponsor van Armstrong. De verklaring van het sportmerk is exact dezelfde als die van augustus, toen bekend werd dat Armstrong niet tegen de straf van USADA in beroep ging. Het dopingagentschap pakte toen de zeven tourzeges van de Amerikaan af en legde hem een levenslange schorsing op.

"We zijn bedroefd dat Lance Armstrong niet meer mag deelnemen aan bepaalde wedstrijden. Hij heeft verklaard onschuldig te zijn", luidt de verklaring.

Nike blijft volgens het statement ook de Lance Armstrong Foundation ondersteunen die de Amerikaan heeft opgezet om mensen met kanker te helpen. Hij overwon die ziekte zelf eerder.

Gavazzi wint derde etappe Ronde van Beijing

Francesco Gavazzi heeft de derde etappe in de Ronde van Beijing op zijn naam geschreven. In de laatste honderd meter wist de Italiaan de ontsnapte Noor Edvald Boasson Hagen te achterhalen. De Ier Daniel Martin eindige nog voor de Noor als tweede. De Duitser Tony Martin finishte in de voorste groep en behoudt de leiderstrui.

In de etappe met finish op de Chinese Muur reed Hagen op drie kilometer voor de streep weg uit het groepje met favorieten. Op de steile aankomst wist de Sky-renner zijn voorsprong echter niet te behouden. Met een ultieme sprong wist de Italiaan de Noor te verschalken. Raborenner Tom-Jelte Slagter was de beste Nederlander op de zesde plaats.

In het klassement heeft Tony Martin veertig seconden voorsprong op Gavazzi. Daniel Martin is derde op vijftig seconden. Hagen bezet achter de Ier de vierde plaats. De laatste World Tourkoers van het jaar duurt nog tot en met zaterdag.

'Alec Baldwin vrijuit na meppen paparazzo'

Alec Baldwin wordt niet vervolgd na zijn ruzie met een paparazzo. De acteur ging in juni op de vuist met een fotograaf, vertelden zijn buren destijds. Baldwin zelf hield altijd vol dat hij 'te slim' was om te vechten met een paparazzo.

Justitie lijkt nu Baldwins kant van het verhaal te kiezen, vertellen ingewijden aan de Amerikaanse krant The New York Post. "De zaak is geseponeerd, zijn gedrag wordt niet bestempeld als een misdrijf", weet een bron.

Baldwin heeft geregeld aanvaringen met paparazzi. Toen hij in juni een tik uitdeelde, onderzocht de politie een eerder voorval. Baldwins woordvoerder en advocaat hebben nog niet gereageerd op het uitblijven van vervolging.

Groningen drukste stad in fileranglijst

Het fileleed in en rond Groningen blijkt ernstiger dan dat van alle grote steden in Nederland. Een automobilist heeft daar gemiddeld twintig procent meer reistijd dan wanneer gewoon kan worden doorgereden, blijkt donderdag uit cijfers van navigatiebedrijf Tomtom.

Tijdens de ochtendspits duurt het voor automobilisten zelfs anderhalf keer langer om Groningen te bereiken. Groningen wordt in de lijst van verkeersopstoppingen in grote steden op de voet gevolgd door Den Haag en Rotterdam. Almere staat met acht procent meer reistijd op de laatste plaats van de lijst.

In de Europese ranglijst van verkeersopstoppingen staat Istanbul op de eerste plaats. In de Turkse havenstad duurt het reizen met de auto gemiddeld 57 procent langer dan wanneer er doorgereden zou kunnen worden. In de top tien van Europa komen geen Nederlandse steden voor.

Tomtom baseert zijn fileranglijst op daadwerkelijke reistijden van automobilisten. Niet-drukke perioden worden vergeleken met reistijden tijdens een spitsuur. Het verschil hiertussen wordt uitgedrukt in een percentage in tijd dat iemand langer onderweg is. De index neemt niet alleen snelwegen mee, maar ook lokale wegen en verkeersaders.

The Joker ontmoet twee groene helden

Ed Boon, Mortal Kombat-ontwikkelaar en creatief directeur van NetherRealm, heeft op Twitter aangekondigd dat The Joker, The Green Arrow en de Green Lantern mee gaan knokken als speelbare personages in Injustice: Gods Among Us.

De toevoeging van deze personages komen voor niemand als een verrassing, gezien Harley Quinn en Batman al aangekondigd zijn. De grote vraag van fans is wie de stem van The Joker in gaat spreken. Mark Hamill zei eerder dat hij zou stoppen na Batman: Arkham City, alvorens snel te melden dat dat alleen geldt voor de Batman-reeks. We gaan het vanzelf horen!

Injustice: Gods Among Us is een vechtgame met DC Comics-iconen als Batman, Harley Quinn, Solomon Grundy, Superman, The Flash, Wonder Woman en vele anderen. Helden en schurken nemen deel aan epische gevechten op grote schaal in een wereld, waar de lijn tussen goed en kwaad vervaagd is.

Injustice: Gods Among Us komt volgend jaar april uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U.

'Blote kont prins Harry levert Vegas miljoenen op'

De naaktfoto's van de Britse prins Harry hebben Las Vegas geen windeieren gelegd. De Amerikaanse gokstad, waar Harry in augustus in zijn blote kont een feestje vierde, verdiende volgens experts zo'n 23 miljoen aan de stunt van de prins. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens een rapport van The Las Vegas Convention and Visitors Authority bereikten de foto's van de feestende prins wereldwijd 154 miljoen mensen. De kiekjes leverden Las Vegas aardig wat publiciteit op.

De organisatie stelt dat niet is na te gaan hoeveel toeristen besloten naar de gokstad te komen na het zien van Harry's naakte lijf. Wel zou duidelijk zijn dat het toerisme na het verschijnen van de foto's is toegenomen. "God zegene prins Harry", reageerde de voorzitter van The Las Vegas Convention and Visitors Authority. "Hij heeft ons aardig wat geld opgeleverd."

Tsonga en Berdych bereiken kwartfinale Shanghai

Jo-Wilfried Tsonga en Tomas Berdych hebben donderdag de kwartfinale van het masterstoernooi van Shanghai bereikt. De Fransman was met 6-2 en 7-6 (2) te sterk voor Marcos Baghdatis. De Tsjech, nummer zes op de wereldranglijst, had het lastig tegen de Amerikaan Sam Querry: 6-2, 6-7 (3) en 6-4. De twee mannen ontmoeten elkaar in de volgende ronde.

De mondiale top drie, Roger Federer, Novak Djokovic en Andy Murray, komen later op de dag in actie. Federer neemt het op tegen zijn landgenoot Stanislas Wawrinka, terwijl Murray Alexandr Dolgopolov, de mondiale nummer twintig, van zich af moet zien te schudden. Djokovic treft Feliciano Lopez, nummer 29 van de wereld.

Prins Friso nu ook werkloos

Prins Friso is sinds deze maand werkloos. De familie heeft in samenspraak met het bedrijf Urenco zijn ontslag ingediend. Friso ligt al sinds begin dit jaar in coma na een ski-ongeluk.

De familie diende zijn ontslag in en Urenco heeft dat met spijt aanvaard. Zijn functie was al door een ander waargenomen. Het ontslag is ingediend omdat geconcludeerd is dat langdurig leiderschap voor de functie nodig is en dat Friso zijn functie op korte termijn niet kan hervatten. 

Grim nieuwe trainer Almere City

Fred Grim is de nieuwe trainer van Almere City. De oud-doelman komt over van de A1 van Ajax, het team dat hij sinds 2010 onder zijn hoede had. Hij tekent een driejarig contract in Flevoland, meldt zijn nieuwe club donderdag.

Grim volgt in Almere Dick de Boer op. Diens trainerscarrière bij Almere City werd eind september beëindigd vanwege slechte resultaten. Hij mocht wel aanblijven bij de hekkensluiter van de eerste divisie en werd technisch manager. Zijn tijdelijke vervanger Edwin van Ankeren keert terug naar zijn oude positie als assistent-trainer.

Vorig seizoen was Grim bijzonder succesvol met zijn Amsterdamse jeugdteam. Zo haalde hij de finale van de NextGen Series, een soort Champions League voor jeugdelftallen. Die wedstrijd werd echter na strafschoppen verloren van Internazionale. Ajax meldt op zijn site te verwachten op korte termijn een nieuwe trainer voor de A1 te vinden.

Grim behaalde in 2003 zijn trainersdiploma en was vervolgens actief bij Ajax en Sparta Rotterdam. Als speler droeg hij het shirt van Cambuur Leeuwarden en de Amsterdamse recordkampioen.

Sauber stopt als teambaas, Kaltenborn opvolgster

Peter Sauber heeft met onmiddellijke ingang zijn functie als teambaas van het Formule 1-team Sauber neergelegd. De 69-jarige Zwitser wordt aan de pitmuur opgevolgd door Monisha Kaltenborn die al de baas van Sauber Motorsport AG was. Zij zorgt hiermee voor een primeur door de eerste vrouwelijke teambaas in de F1 te worden.

Sauber heeft een lange geschiedenis in de autosport achter de rug. In 1970 stond hij voor het eerst met een auto aan de start van het Zwitserse heuvelklimkampioenschap. Van daaruit belandde hij in 1977 met een auto in de 24 uur van Le Mans. Zelf rijden was er niet meer bij, maar als teambaas was hij succesvol in de sportscars. Sauber ging in 1985 een partnerschap met Mercedes aan. Uit dat programma kwam naast Saubers eigen talent Karl Wendlinger ook Michael Schumacher bovendrijven.

In 1991 besloot Sauber de stap naar de Formule 1 te maken en vestigde hij zijn team in Hinwil. Met steun van Mercedes was dit in 1993 zo ver. Zijn grootste successen kwamen in 2001 en 2002 toen het team als vierde en vijfde eindigde in het constructeurskampioenschap. Het team werd eind 2004 voor een groot deel door BMW overgenomen, waarbij Sauber als mede-eigenaar op de achtergrond een adviserende rol innam. In deze periode werd de enige zege behaald.

BMW besloot zich eind 2009 echter terug te trekken, waarna Sauber zijn eigen team terugkocht. De Zwitser vormde zijn team om van een fabrieksrenstal in een privéteam en stelde zich ten doel om voor zijn zeventigste met pensioen te gaan. Twee dagen voor zijn verjaardag heeft hij de dagelijkse leiding aan Kaltenborn overgedragen. Op de achtergrond blijft Sauber nog wel actief.

De 41-jarige Kaltenborn is geen onbekende binnen het team van Sauber, omdat de Oostenrijkse in 2000 al voor de renstal ging werken. Begin 2010 werd ze benoemd tot directeur van Sauber Motorsport AG en eind vorig jaar droeg Sauber een derde van de aandelen aan haar over. Ook noemde hij toen al Kaltenborn zijn opvolgster mocht hij een stap terug willen zetten.

Aantal vrouwelijke hoogleraren licht gestegen

Het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland loopt nog steeds ver achter bij andere Europese landen. Van alle Nederlandse hoogleraren was eind vorig jaar nog geen vijftien procent vrouw. Vrouwelijke professoren krijgen ook nog altijd minder betaald dan hun mannelijke collega's. Dat meldt Marinel Gerritsen van Monitor Vrouwelijke Hoogleraren donderdag.

In 2010 was ruim dertien procent van de hoogleraren vrouw. Volgens Gerritsen zijn we in een jaar toch behoorlijk gestegen. Maar het streven is dat de helft van alle hoogleraren in Nederland vrouw is. ''Als het met dit tempo doorgaat bereiken we dat pas in 2060'', zegt Gerritsen.

Roemenië staat boven aan de lijst met 36 procent vrouwelijke hoogleraren. Luxemburg heeft de minste vrouwelijke hoogleraren van Europa. In Nederland lopen de meeste vrouwelijke hoogleraren rond op de Radboud Universiteit Nijmegen, de Technische Universiteit Eindhoven is de hekkensluiter van die lijst.

Miljarden nodig voor instabiele dijken

Grote stukken rivierdijk in Nederland zouden een veiligheidstoetsing momenteel niet doorstaan. Waterschappen hebben ongeveer 2 miljard euro nodig om het tot nu toe onderschatte probleem bij de dijken langs de grote rivieren aan te pakken.

Waterschap Rivierenland maakte donderdag bekend dat onderzoeksbureau Arcadis heeft ontdekt dat zanduitspoeling onder de dijken, het zogeheten piping, een veel groter risico voor de stabiliteit vormt dan waterdeskundigen tot nu toe aannamen. Bij hoogwater kan piping er voor zorgen dat een instabiele dijk door de druk van het rivierwater wegspoelt. Op een flink aantal plekken zijn op korte termijn maatregelen nodig, aldus de waterschappen.

Sinds de dreigende dijkdoorbraken in 1995 zijn tal van maatregelen genomen om alle dijken langs de grote rivieren op te hogen en te versterken. Desondanks hadden de schappen langs Maas, Rijn, Waal en IJssel de indruk dat piping bij hoogwater een risico bleef. Daarom gaven zij Arcadis opdracht om onderzoek te doen.

Daaruit is nu gebleken dat vooral in de gebieden waar de rivierdijken op zandgrond zijn gebouwd meer piping plaatsheeft dan werd aangenomen. De rivierdijken zijn daar minder sterk dan gedacht. In het westen van het land staan de dijken op vrijwel ondoordringbare kleigrond en is er veel minder risico, aldus de schappen.

Miljarden nodig voor instabiele dijken
Miljarden nodig voor instabiele dijken (Foto: ANP)

Windows 8 Marketplace slecht voor games

Windows 8 Store, de nieuwe digitale winkel van Microsofts besturingsysteem, mag geen gamesoftware verkopen dat valt onder PEGI 16, of 'Mature' in Amerika. Hierdoor zullen heel veel games niet in Europa te koop zijn door middel van de nieuwe service.

In een van de voorwaarden van de Windows 8 Store staat "Your app must not contain adult content, and metadata must be appropriate for everyone. Apps with a rating over PEGI 16, ESRB MATURE, or that contain content that would warrant such a rating, are not allowed."

Dat betekent dat de graad 'Adult Only 18+' verboden wordt in Amerika. In Europa worden spellen, die in de klasse PEGI 18 vallen, geband van de digitale winkel. De meeste topspellen vallen in Amerika in het 'Mature 17+', maar in Europa gaan veel game-ontwikkelaars achter het net vissen, want die games vallen hier onder PEGI 18. Het probleem is dat alleen software dat via de Windows Store verkocht is, gebruik mag maken van de Metro-functionaliteit van Windows 8. Game-ontwikkelaars hebben dus grote kans dat ze deze features links gaan laten liggen omdat ze door de strenge regels van de Windows Store er geen toegang tot hebben.

Microsoft heeft aangegeven dat deze regels voor elke game gaat gelden. Succesvolle spellen als The Elder Scrolls V: SkyrimThe Witcher IICall of Duty: Modern Warfare 3Deus Ex: Human Revolution en Assassin's Creed: Revelations mogen door hun PEGI 18-classificatie niet in de Windows Store verkocht worden.

Steam, Origin en andere distributiekanalen blijven werken in Windows 8, maar bieden geen Metro-functionaliteit. Snijdt Microsoft zich hier in zijn eigen vingers?

Windows Store

Justin Bieber bestolen tijdens concert

Justin Bieber heeft geen geluk tijdens zijn huidige tournee. Eerst ging het tieneridool op het podium over zijn nek, vervolgens werd zijn auto weggesleept terwijl hij op de planken stond en deze week is hij tijdens een concert bestolen.

"Gisteren zijn tijdens de show spullen van mij en mijn tourmanager gestolen", twitterde Bieber na zijn concert van dinsdag. Uit de berichtjes van de zanger blijkt dat hij onder meer een computer kwijt is. "Ik had veel persoonlijk materiaal op die computer en camera staan, dat zit me het meest dwars."

Bieber baalt ervan dat zijn privacy niet wordt gerespecteerd. "Het is balen wanneer persoonlijke eigendommen worden gestolen." De lokale politie zegt de diefstal echter niet te onderzoeken, omdat er geen aangifte is gedaan. Het is de vraag of Bieber dat nog van plan is. "Ik ga me focussen op de show van vanavond", schreef de zanger vlak na zijn tweets over de verdwenen spullen.

Stroomstoring legt radiozenders lam in Rotterdam

Door een stroomstoring in Rotterdam waren donderdagochtend in een groot deel van Zuid-Holland de publieke radiozenders Radio 1, 2, 3 en 4 niet te ontvangen. Ook lokale zenders RTV Rijnmond en Omroep West waren zo'n anderhalf uur uit de lucht, net als de commerciële zenders Sky en FunX.

De storing ontstond even na 08.00 uur in de buurt van een zendmast in de Waalhaven. Bij graafwerkzaamheden werd een kabel van Stedin beschadigd, waarna de stroom uitviel. "Normaal gesproken moet in de zendmast een noodaggregaat aangaan, maar dat gebeurde dit keer niet", laat een woordvoerder van beheerder Alticom weten.

Door een defecte zekering weigerde de aggregaat dienst. Even voor 09.30 uur kon een monteur de zendmast weer inschakelen. De stroomstoring is nog niet opgelost. Stedin is nog bezig met een oplossing.

Xerxes speelt bekerduel op Kasteel

De bekerwedstrijd tussen XerxesDZB en Feyenoord zal op Het Kasteel van Sparta worden gespeeld. De KNVB heeft de wedstrijd vastgesteld op donderdag 1 november om 20.45 uur.

Xerxes heeft als thuishaven het sportpark Faas Wilkes in Rotterdam, maar dat bleek voor de bekerstrijd tegen grote buur Feyenoord niet toereikend te zijn. Daarom werd zowel met Excelsior als Sparta overlegd om het duel in het stadion van een van deze clubs af te werken. Laatstgenoemde club heeft Het Kasteel beschikbaar gesteld, alsmede aangeboden een groot deel van de wedstrijdorganisatie op zich te nemen.

Armstrong niet onder indruk van dopingrapport

Lance Armstrong lijkt niet wakker te liggen van de beschuldigingen van dopingebruik aan zijn adres. "Wat ik vanavond aan het doen ben? Tijd met mijn familie doorbrengen, onaangedaan, en ik denk hieraan", twitterde de oud-wielrenner, waarop linkte hij naar de website van zijn antikankerstichting Livestrong, die volgende week zijn vijftienjarige bestaan viert.

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA publiceerde woensdag een vernietigend rapport over Armstrong. 26 betrokkenen, onder wie voormalige ploeggenoten, leggen daarin belastende verklaringen af over het dopinggebruik van Armstrong. Het USADA heeft eerder al de zeven titels die de Amerikaan won in de Ronde van Frankrijk afgenomen.

Muamba wil voor FIFA werken

Fabrice Muamba wil graag een bestuursfunctie binnen wereldvoetbalbond FIFA bekleden, zo meldt Bild. De 24-jarige oud-speler van Bolton Wanderers kreeg op 17 maart dit jaar in het bekerduel tegen Tottenham Hotspur een hartaanval op het voetbalveld en moest hierna op advies van de artsen stoppen met profvoetbal.

Bij Muamba slaagden artsen er pas na ruim een uur in om zijn hart weer op gang te krijgen. Inmiddels is hij redelijk hersteld van de problemen, maar topsport zit er niet meer in. De geboren Congolees zal later deze maand op uitnodiging van Sepp Blatter naar het hoofdkwartier FIFA afreizen. Muamba hoopt daar een baan te vinden. "Ik hou van deze kant van het voetbal. Ik wil graag beslissingen nemen. Ik kijk er naar uit om Blatter te ontmoeten."

De Rooij wist niets van dopinggebruik Leipheimer

Voormalig algemeen directeur van de Rabobank wielerploeg Theo de Rooij wist niets van het EPO-gebruik van renner Levi Leipheimer. "Het was bij mij ook niet bekend dat de ploegarts Leipheimer hielp met het kopen en injecteren van epo", vertelde De Rooij donderdag op Radio 1. Leipheimer zegt van een nog onbekende toenmalige ploegarts van Rabobank doping te hebben gekregen.

De Amerikaan, die tussen 2002 en 2004 voor de Nederlandse formatie reed, heeft aan het Amerikaanse antidopingagentschap USADA bekend langdurig doping te hebben gebruikt, onder meer tijdens zijn tijd bij Rabobank. USADA heeft hem daarop voor een halfjaar geschorst. Zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step heeft hem per direct op non-actief gesteld.

De Rooij benadrukte dat de renner zelf verantwoordelijk is voor eventueel dopinggebruik. "Niet de dokter, ploegarts of een controlerende instantie", meent hij. "Ik heb me er als ploegleider niet bezig mee gehouden."

De 55-jarige De Rooij vroeg zich af wanneer het eens ophoudt. "Het verleden blijft ons in de wielen fietsen. Het is niet meer uit te leggen hoe het toen in elkaar zat", zegt hij over de periode dat doping van alledag leek te zijn.

De Bakker en Westerhof treffen elkaar

Thiemo de Bakker en Boy Westerhof moeten het in de kwartfinale van het challengertoernooi in het Argentijnse San Juan tegen elkaar opnemen. De Bakker bereikte de laatste acht door thuisspeler Facundo Arguello te verslaan: 6-4 en 7-6 (7). Westerhof klopte Stéphane Robert uit Frankrijk met 6-1 en 6-4.

De Bakker, die het vorige week in het Braziliaanse Belem tot de finale schopte, is de nummer 150 van de wereld. Westerhof vindt zichzelf terug op de 238e plaats. Het toernooi in San Juan wordt gespeeld op gravel.

'Whatsapp kost telecombedrijven 18 miljard'

Gratis berichtendiensten voor de smartphone, zoals Whatsapp, kosten telecombedrijven wereldwijd dit jaar 23 miljard dollar (18 miljard euro) aan gemiste sms-inkomsten. Dat schrijft onderzoeksbureau Ovum in een donderdag gepubliceerd rapport.

Het onderzoeksbureau voorspelt dat het verlies in 2016 oploopt tot 54 miljard dollar per jaar. "Telecombedrijven moeten de invloed van sociale apps op consumentengedrag begrijpen en moeten diensten aanbieden die hierin passen", aldus analist Neha Dharia van Ovum.

In juni maakte Ovum bekend dat SMS in 2009 zorgde voor 57 procent van de 'niet-spraak' inkomsten. Dit jaar zou dit percentage dalen tot 47 procent.

Trouw stopt met schoolrapporten

Dagblad Trouw stopt met het jaarlijks publiceren van de kwaliteit van middelbare scholen. Het doel is bereikt nu de prestaties van scholen openbaar zijn geworden, legt de hoofdredactie donderdag in de krant uit.

Trouw begon vijftien jaar geleden met de schoolrapporten toen nog weinig bekend was over de kwaliteit van scholen. De Onderwijsinspectie weigerde destijds gegevens openbaar te maken. Via de Wet Openbaarheid van Bestuur kwamen de gegevens toch op tafel.

De inspectie erkent nu de nut van de openbaarheid van de cijfers. "Trouw heeft ons tot transparantie gedwongen, en wij zijn de waarde daarvan gaan inzien", aldus de inspectie in een reactie. "Trouw heeft het signaal gegeven van de noodzaak daarvan."

Volgens de krant is het project nu journalistiek minder interessant omdat het weinig nieuws oplevert en ouders informatie over de schoolkeuze van hun kinderen elders uitgebreider kunnen vinden.

In 2010 stelde het Centraal Planbureau (CPB) nog dat het jaarlijkse onderzoek van Trouw daadwerkelijk invloed heeft op de schoolkeuze van ouders en leerlingen. Ook verbeterden scholen hun prestaties na een negatieve beoordeling.

'Toename gedwongen huisuitzettingen China'

In China is het aantal gevallen van mensen die gedwongen hun huis worden uitgezet of wier land wordt onteigend fors gestegen. Het is de belangrijkste bron van ontevredenheid onder de Chinese bevolking en vormt een grote bedreiging voor de sociale en politieke stabiliteit in het land. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag gezegd.

De gedwongen sloop van woningen is al lang onderdeel van het dagelijks leven in China. Tientallen jaren van economische groei konden alleen maar worden gerealiseerd door vastgoedontwikkeling. Dit had tot gevolg dat miljoenen mensen gedwongen werden elders te gaan wonen, om plaats te maken voor fabrieken en bedrijfspanden.

Het aantal gedwongen uitzettingen is de laatste drie jaar sterk gestegen. Om de wereldwijde financiële crisis te boven te komen heeft de Chinese regering enorme investeringen gedaan. Dit heeft geleid tot een bouwhausse in het land.

Om de enorme schuld als gevolg van de investeringen te verminderen, nemen de lokale autoriteiten land in beslag en verkopen dat vervolgens aan projectontwikkelaars. De ontwikkelaars huren vaak boeventuig in om bewoners te intimideren. Soms wordt er ook geweld gebruikt.

Sommige mensen verzetten zich tegen de uitzetting en belanden in de gevangenis of in werkkampen. Volgens Amnesty werd een vrouw die bij de autoriteiten had geklaagd over de uitzetting geslagen en vervolgens onder dwang gesteriliseerd. Anderen hebben zich uit wanhoop in brand gestoken.

Amnesty heeft de Chinese regering opgeroepen om alle gedwongen huisuitzettingen te staken. Bovendien moet de Chinese regering er volgens Amnesty voor zorgen dat niemand dakloos raakt en dat diegenen die geweld gebruiken bij de uitzetting worden vervolgd en bestraft.

Rockstar Games Collection op komst

Rockstar is van plan om een gigantisch pakket uit te brengen met verschillende games. De Rockstar Games Collection moet op 13 november uitkomen en bevat een aantal games van Rockstar. Dit valt te lezen in een bericht op NeoGAF, die meestal voorzien is van betrouwbare nieuws.

De Rockstar Games Collection heeft overigens een nummer 1 achter de naam, wat zou kunnen betekenen dat er mogelijk nog een collectie moet verschijnen. Dit is goed mogelijk, gezien Rockstar Table Tennis, Grand Theft Auto IV en Bully: Scholarship Edition niet aanwezig zijn in de collectie.

De collectie bevat Grand Theft Auto: Episodes of Liberty City, L.A. Noire, Midnight Club Los Angeles en Red Dead Redemption. De collectie is al bij verschillende retailers opgedoken. Tot op heden heeft Rockstar Games nog niets bekendgemaakt. De collectie moet in ieder geval verschijnen voor PlayStation 3 en Xbox 360. Of de Rockstar Games Collection ook uitkomt voor pc, is niet bekend. Gezien Red Dead Redemption niet is verschenen op pc, lijkt de kans op een release voor pc behoorlijk klein.

Rockstar Collection

Uitslaande brand in Brabants bedrijf

Bij een bedrijf in de Brabantse plaats De Rips is donderdagochtend een grote brand ontstaan. Er raakte niemand gewond. Wel komt er veel rook vrij en mogelijk ook gevaarlijke stoffen, meldt Omroep Brabant.

Brandweerwagens van drie korpsen rukten uit voor de brand in het landbouwbedrijf aan de Burgemeester Nooijenlaan. In het pand zouden pompen en spuitcabines staan, meldt de omroep. De brandweer voert metingen uit om de concentratie gevaarlijke stoffen te bepalen.

De loods van het pand kan zo goed als verloren worden beschouwd.

Chris Roberts werkt aan pc-game Star Citizen

Chris Roberts, de man achter Wing Commander, Privateer en Freelancer, is terug van weggeweest en is een crowd-funding gestart om wel een heel ambitieus pc-spel te maken: Star Citizen.

Star Citizen is een ruimtesimulator in de stijl van zijn eerdere games, maar dan in een immense wereld waarin jij kunt zijn wat je wilt. De engine achter deze game wordt CryEngine 3, dat zorgt voor verbluffende beelden. Het spel ondersteunt singleplayer, offline co-op, en online modi zoals we kennen van Demon's Souls, waarin je de wereld van een ander tijdelijk ingaat. Ook zijn er publieke servers om een MMO-ervaring te bieden.

Het achtergrondverhaal van Star Citizen is gebaseerd op het verval en verdwijnen van de Romeinen in onze geschiedenis. Als speler is jouw doel om in Squadron 42 te komen, een soort vreemdelingenlegioen in de ruimte. Maar Chris Roberts geeft al aan dat je kunt kiezen dat doel volledig links te laten liggen en je eigen plan te trekken. Je kunt bijvoorbeeld het leger in gaan om in ruimteoorlogen deel te nemen, een verkoper worden om zo geld te verdienen of piraat worden en andere schepen overvallen. De ruimtewereld gaat door en heeft een economie die reageert op de gebeurtenissen in het spel. Verkenning is belangrijke feature in het spel, er zijn dan ook grote stukken ruimte die nog niet in kaart zijn gebracht.

Het spel is zo gemaakt dat je niet alleen in een ruimteschip bent: je kunt op planeten eruit en in first- of third-person rondlopen en gevechten aangaan. Star Citizen ondersteunt allerlei apparaten: van muis, gamepads, joysticks tot aan Oculus Rift, de virtual reality-helm.

Het verdienmodel van het spel lijkt op Guild Wars 2: je koopt het spel en met optionele microtransacties kun je spullen kopen. De spelers kunnen eigen ruimteschepen ontwerpen in het spel en verkopen, een klein gedeelte van de opbrengst gaat naar de ontwikkelaar. De ontwikkelaar geeft aan dat mensen die ingame kopen geen gameplayvoordelen hebben. Er zijn geen abonnementen om het te blijven spelen, zoals andere MMO's wel hebben. De vroege alphaversie van het spel komt in 2013, het complete spel wordt pas in 2014 verwacht.

Je kunt Chris Roberts en de zijnen steunen door te pledgen op de Star Citizen-site. Als er tussen de twee en vier miljoen dollar is opgehaald gaan grote investeerders pas hun geld inleggen in de ontwikkeling van deze game.

Stelling: De overheid moet de cookiewet direct implementeren

Op FOK! is het al tijden noodzakelijk dat je cookies accepteert. Dat is de enige manier waarop er voor 100% voldaan kan worden aan de cookiewet. De websites van de overheid hadden bedacht dat een melding dat er cookies opgeslagen worden voldoende is. Dit is echter niet zo volgens de wet en de overheid is hier terecht voor op de vingers getikt. Een goede implementatie ontbreekt echter nog op de meeste websites.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

De overheid moet een voorbeeld stellen met betrekking tot de cookiewetimplementatie.

Boek: Jo Nesbø - De kakkerlak

De kakkerlak is het tweede deel uit de serie over Harry Hole, een Noorse rechercheur aan lagerwal. Harry slijt zijn vrije uren met halve liters bier in een marginaal café. Maar als de Noorse ambassadeur in Thailand wordt vermoord, krijgt Harry de opdracht af te reizen naar het Verre Oosten en de zaak op zich te nemen. Daar moet hij zien de moord op te lossen te midden van politieke belangen, corrupte autoriteiten, pedofielen en de verstikkende hitte.

Veiligheid Nederlandse tunnels steeds hoger

De veiligheid in Nederlandse tunnels is in de laatste jaren een stuk verhoogd. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van de ANWB. Het merendeel van de tunnels wordt als goed of zeer goed bestempeld. Zo kreeg de in 2010 geopende Roertunnel tussen Maasbracht en Venlo de maximale score.

Volgens de ANWB worden tunnels steeds veiliger doordat ze vaker aan tests onderworpen worden. Daarbij wordt onder meer gelet op de brandveiligheid, het communicatiesysteem, de ventilatie en vluchtroutes. Volgend jaar wordt de nieuwe Leidsche Rijntunnel bij Utrecht op de A2 getest.

Internationaal gezien gaat het ook beter met de veiligheid. Zo scoorden in Zwitserland acht tunnels goed tot zeer goed. Twee onderzochte doorgangen moesten het doen met een voldoende. Het onderzoek van de ANWB werd gedaan in samenwerking met Europese zusterclubs.


Veiligheid Nederlandse tunnels steeds hoger (Foto: Novum)

James Bond-veiling levert 2 miljoen euro op

Een veiling van attributen uit de 50-jarige historie van de James Bond-film heeft ruim 2 miljoen euro opgebracht. Dat liet veilinghuis Christie's woensdag weten. Topstuk van de collectie was de Aston Martin DBS uit 'Quantum of Solace' (2008), die voor ruim 3 ton werd gekocht.

 Ook uit Skyfall, de nieuwste film die eind oktober uitkomt, werd een stuk geveild. Het titanium Omega-horloge van hoofdrolspeler Daniel Craig, leverde krap aan 2 ton op. Craig's outfits waren sowieso populair. Ook de babyblauwe zwembroek, die hij in de in 2006 uitgebrachte film Casino Royale droeg, ging voor ruim 55.000 euro van de hand.

Bij de veiling waren onder andere oud-Bondacteur Roger Moore en Judi Dench, die in Skyfall haar Bond-debuut maakt, aanwezig. De opbrengst gaat naar verschillende goede doelen, waaronder UNICEF.

James Bond-veiling levert 2 miljoen euro op
James Bond-veiling levert 2 miljoen euro op (Foto: ANP)

Stacey Rookhuizen wordt 'ultieme homomoeder'

Stacey Rookhuizen is over een paar jaar de ultieme homomoeder van Nederland. Dat voorspelt een van haar vrienden voor de camera van Novum Nieuws. "Dit is Willeke Alberti in het kwadraat."

Stacey kan zich wel vinden in die kwalificatie. "Ik ben extreem gayvriendelijk. Ik heb meer homovrienden dan heterovrienden", doet het professionele jurylid uit de doeken. "Maar Willeke Alberti is nog een bruggetje te ver", grapt ze.

Een internationaal initiatief als Coming Out Day, donderdag, kan Rookhuizen wel waarderen. "Ik kan me nog steeds heel boos maken om krantenberichten, antihomowetten die zijn aangenomen of een film als Milk." Toch voelt Stacey meer voor de jaarlijkse Gay Pride. "Dat vind ik een van de leukste feesten van het jaar."

Rookhuizen is van mening dat alle dames zouden moeten experimenteren met de vrouwenliefde. "Natuurlijk heb ik dat zelf ook gedaan, ik vind dat elke vrouw dat zou moeten doen." Stacey was er daarna zeker van dat ze 'op heel behaarde mannen' valt.

Unieke rechtszaak tegen Shell van start

Donderdag gaat in de rechtbank van Den Haag een rechtszaak van start tegen Shell. De oliemaatschappij moet zich verantwoorden voor olievervuiling in Nigeria. De zaak is uniek omdat een Nederlands bedrijf niet eerder in een Nederlandse rechtbank terechtstond voor milieuschade aangericht in het buitenland.

Milieudefensie en vier gedupeerde boeren en vissers uit Nigeria klagen Shell aan. Zij willen dat Shell de olievervuiling in de Nigerdelta opruimt en nieuwe lekkages uit pijpleidingen voorkomt. Ook eisen de getroffenen een compensatie.

Omdat Shell haar hoofdkantoor heeft in Den Haag, besloot Milieudefensie in 2008 de zaak te laten voorkomen bij een Nederlandse rechtbank. Volgens Milieudefensie heeft de rechtszaak internationaal gezien mogelijk grote juridische gevolgen voor milieuregels voor multinationals.

De rechter doet naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar uitspraak.

Gouverneur Florida blundert met sekslijn

De gouverneur van Florida, Rick Scott, heeft een beschamende blunder begaan toen hij een telefoonnummer voor informatie over de dodelijke hersenvliesontstekinguitbraak in Amerika bekend wilde maken. In plaats van het nummer van de Florida Fungal Meningitis Hotline bekend te maken, gaf Scott dinsdag het nummer van een hete sekslijn door.

 Wanneer het nummer werd gebeld nam een vrouw op met de zwoele woorden: "Hallo jongens, bedankt dat jullie me bellen op m'n verjaardag..." Een lokaal radiostation uit Tampa kwam hierachter en tipte het kantoor van de gouverneur over de blunder. De fout kon niet veel later worden hersteld.

In Amerika hebben de afgelopen dagen zeker 138 mensen de ontsteking opgelopen en 12 mensen zijn aan de gevolgen overleden.

Kinderen willen Fujimori vrij vanwege gezondheid

De kinderen van de voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori hebben de Peruaanse regering gevraagd om de vrijlating van hun vader vanwege zijn slechte gezondheid. Fujimori heeft tongkanker.

De 74-jarige Fujimori zit momenteel een celstraf van 25 jaar uit wegens misdaden tegen de menselijkheid die zijn begaan toen hij aan de macht was tussen 1990 en 2000. Zijn kinderen hebben woensdag een formeel verzoek tot vrijlating ingediend bij het Peruaanse ministerie van justitie. Ook hebben ze president Ollanta Humala in een brief gevraagd om gratie op humanitaire gronden.

Need for Speed meest gewild op mobiel

EA Mobile onthult de eerste teaser van de door Firemonkeys ontwikkelde Need For Speed Most Wanted die deze maand uitkomt op mobiele apparaten.

De teaser trailer omvat het intense arcade racen die Need For Speed-fans kunnen verwachten, met dynamische aanrijdingen, politie-achtervolgingen en realistische visuele schade aan auto’s. Het spel bevat bekende racemonsters zoals de Dodge Challenger SRT8 392, de Maserati GranTurismo MC Stradale, de Porsche 911 Carrera S.

Need For Speed Most Wanted komt deze maand uit voor Android en iOS.

Tweetal in Boxtel gepakt met illegale wapens

De politie heeft woensdagavond in Boxtel twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht illegale wapens in hun bezit te hebben. Dat meldt de politie.

Een man sprak rond 20.30 uur surveillerende agenten aan, omdat hij dacht in de buurt van een bedrijfspand aan de Ladonkseweg schoten te hebben gehoord. Ook zag hij twee mannen lopen met geweren met een vizier.

De politie zette daarop meerdere eenheden in en zette de wegen rond het pand af. Ook een politiehelikopter werd ingezet. De twee mannen verlieten rond 21.30 uur het pand. Een van de mannen, een 44-jarige inwoner van Moergestel, stapte in een auto en reed weg, maar kon kort daarop aangehouden worden. In zijn auto werd een zware luchtbuks met vizier aangetroffen. Het wapen en zijn auto werden door de politie in beslaggenomen.

De tweede man, een 45-jarige Bosschenaar, kon vervolgens in de omgeving van het pand worden aangehouden. Beide mannen zijn naar het bureau gebracht.

In het pand trof de politie meerdere zware luchtdrukwapens aan, waarmee geschoten was. De politie onderzoekt de zaak.

Overvallen op woningen 55-plussers toegenomen

Het aantal overvallen op woningen van senioren neemt toe. In de eerste negen maanden van dit jaar werden 134 huizen van 55-plussers overvallen, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog 113 waren. Dat meldt Metro donderdag op basis van uitspraken van justitie.

In het aantal, vaak gewelddadige, berovingen in ouderenwoningen is sinds 2009 een toename zichtbaar. Die stijging is opvallend, omdat het aantal overvallen op overige woningen, winkels en op straat juist afneemt sinds 2009.

Een verklaring voor de toename heeft justitie niet. Volgens 50Plus-leider Henk Krol komt de stijging doordat armoede onder ouderen toeneemt. Veel ouderen hebben volgens Krol geen geld om te investeren in de beveiliging van hun huis.

FOK! wat een weer...En nu?

Goedemorgen! Ik ben bang dat ik met slecht nieuws moet komen. Het zag er even naar uit dat het stabiel herfstweer zou gaan worden, maar het hogedrukgebied wat hiervoor moest gaan zorgen heeft zijn plannen veranderd en zal zich gaan verplaatsen naar Noord-Scandinavië en Rusland en daar hebben wij in Nederland dus weinig aan.

Vandaag begint de dag zonnig, maar in het zuidwesten van het land zal de bewolking langzaam gaan toenemen. Dit gaat eerder gebeuren dan het zich in eerste instantie liet aanzien, maar het blijft nog wel overal droog. In het noorden en oosten zal de zon nog wel een groot deel van de dag aanwezig zijn. We mogen blij zijn dat het morgen nog 14 graden gaat worden, want na morgen halen we dat niet meer. Ook zal het hierbij erg wisselvallig gaan worden en gaat er plaatselijk weer veel regen vallen. Ik sluit positief af, want ik ben er vrij zeker van dat er ook veel plaatsen zullen zijn waar het op sommige dagdelen gewoon heerlijk weer zal zijn.

Heel veel regen viel er in het Zwarte Woud en in de Alpen. Dit komt uiteraard door stuwing en op veel plaatsen viel er 80 tot 100 mm regen. Forse buien ook in het noordelijke deel van Spanje, maar in Murcia was daar weinig van te merken. Daar was het gewoon 35 graden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Mooi vliegweer.Prima vliegweer voor de A380. Ton Maas was erbij en maakte van het vertrek deze fraaie foto.

Danica Patrick in Sonic & All-Stars Racing

SEGA heeft een trailer uitgebracht voor Sonic & All-Stars Racing Transformed. In de video zien we de eerste beelden van Danica Patrick als speelbaar personage. Danica Patrick is de meest succesvolle vrouwelijke racer van Amerika en racet op momenteel in de Nascar Series.

Sonic & All-Stars Racing Transformed komt 16 november uit op Xbox 360, PlayStation 3, 3DS, PlayStation Vita, Wii U en pc.

Nieuwe trailer voor Django Unchained

Er is een tweede trailer verschenen voor de nieuwe film van Quentin Tarantino. In de nieuwe trailer voor Django Unchained krijgen we veel nieuw beeldmateriaal te zien, in combinatie met de kenmerkende dialogen zoals we die gewend zijn in een Tarantino-film.

In de trailer maken we ook beter kennis met de sinistere kant van het personage Calvin Candie, op voortreffelijke manier gespeeld door Leonardo DiCaprio, die zich van een geheel nieuwe kant laat zien in deze harde westernfilm. Ook krijgen we voor het eerst de rol van Jonah Hill in de film te zien. Django Unchained draait vanaf 13 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen.


Veelbelovende nieuwe trailer voor Django Unchained.

Mishandelaars Hilversum melden zich

De drie jongens en twee meisjes die verdacht worden van meerdere mishandelingen in Hilversum, hebben zich woensdagmiddag gemeld bij de politie.

Het vijftal werd nationaal bekend nadat hun boeventronies dinsdag in Opsporing Verzocht getoond werden. Ze werden gezocht in verband met mishandeling van meerdere mensen tijdens Hilversum On Air. Daarbij sloeg een groep van een tiental personen, schijnbaar zonder reden, twee jongens in elkaar. Toen de slachtoffers een snackbar in vluchtten, volgde de groep hen. De camera's in de snackbar zetten vijf van hen duidelijk op de plaat.

Toen de daders, in de leeftijd van 16 tot 24 jaar, van bekenden hoorden dat ze gezocht werden, besloten ze zich te melden bij de politie. Een voorbijganger zag de groep moed verzamelen, waarbij de meisjes kennelijk erg geëmotioneerd waren.

De jongeren, die allemaal uit Almere komen, zijn door de politie ingesloten en worden verhoord. De politie probeert een beeld te krijgen van hun rol in de mishandelingen en hoopt ook te vernemen wie de andere vijf groepsleden waren.

Poetin wil nauwere samenwerking met Irak

De Russische president Vladimir Poetin streeft nauwere militaire samenwerking met Irak na. Ook op energiegebied wil Rusland de banden met Irak aanhalen. Dat zei Poetin woensdag tijdens een bezoek van de Iraakse premier Nouri al-Maliki aan Rusland.

Poetin zei dat Russische oliebedrijven bereid zijn hun operaties in Irak uit te breiden. Hij riep Al-Maliki onder meer op de registratieprocedure voor bedrijven te vergemakkelijken.

Al-Maliki zei dat Irak ook bereid is de militaire samenwerking met Rusland uit te breiden.

Irak is op zoek naar buitenlandse investeerders om na decennia van oorlog, VN-sancties en verwaarlozing de vele natuurlijke hulpbronnen in het land te exploiteren. Ook heeft Irak laten weten geïnteresseerd te zijn in het kopen van Russische wapens. Rusland leverde voor miljarden dollars aan wapens aan de Iraakse dictator Sadam Hussein.

'Moeder Kardashian krijgt eigen talkshow'

Kardashian-matriarch Kris krijgt mogelijk een eigen talkshow. De 56-jarige moeder van realitysterren Kim, Kourtney en Khloé is volgens de Amerikaanse film- en tv-site Deadline in onderhandeling met Twentieth Television.

Talkshows zijn Kris Jenner niet onbekend. Vorig jaar viel ze in bij The Talk en Today. Volgende zomer mag Kris haar eigen show waarschijnlijk zes weken testen op een zender van Fox TV. Die berichten worden echter nog niet bevestigd. "Iedereen wil testen op de Fox TV Stations", zegt een woordvoerder van de zenders.

'Vermiste' advocaat zit gewoon thuis

Een advocaat die woensdag als vermist werd opgegeven door zijn kantoor, blijkt gewoon thuis te zitten. Een woordvoerder van het Heerlense advocatenkantoor Spera laat na berichtgeving over de vermissing weten dat hij ziek is.

De man kwam maandag en dinsdag niet opdagen bij het gerechtshof Den Bosch. Toen het hof bij het advocatenkantoor informeerde waar hij bleef, bleek dat hij 'als vermist te boek staat'. Volgens De Limburger had niemand meer contact met hem gehad sinds woensdag, zo liet het hof tijdens een zitting woensdag weten.

Het kantoor wil niet zeggen waar het is misgegaan en laat weten verder niet te willen reageren.

Green Day volgend jaar ook op Rock Werchter

Green Day is volgend jaar een van de hoofdacts van Rock Werchter. De Amerikaanse punkband sluit de eerste dag van het Belgische festival af, maakt de organisatie woensdag bekend. Woensdag werd eveneens aangekondigd dat Green Day dit jaar Pinkpop afsluit.

Green Day is de derde band die wordt bevestigd voor Rock Werchter. Eerder kondigde de festivalorganisatie de komst van Rammstein en Blur al aan. Ook die bands mogen een festivaldag afsluiten.

Rock Werchter vindt volgend jaar plaats van donderdag 4 tot en met zondag 7 juli. De kaartverkoop voor het festival start vrijdag 2 november. Wie als allerlaatste act op het podium van Rock Werchter klimt, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Maker anti-islamfilm ontkent schending voorwaarden

De maker van de anti-islamfilm Innocence of Muslims heeft woensdag ontkend dat hij de voorwaarden heeft geschonden waaronder hij vorig jaar na bankfraude vervroegd vrijkwam. Op 9 november vindt een hoorzitting plaats waarin het bewijsmateriaal wordt gepresenteerd.

Mark Basseley Youssef (55) mocht zonder toestemming van zijn reclasseringsambtenaar vijf jaar lang geen gebruikmaken van computers of internet. Ook mocht hij zich zonder toestemming niet bedienen van andere namen dan zijn eigen. Hij zit vast sinds hij op 28 september werd opgepakt voor acht schendingen van de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating. Een rechter achtte het risico dat hij zou vluchten groot.

Innocence of Muslims veroorzaakte veel geweld in het Midden-Oosten en de protesten tegen de film kostten aan tientallen mensen het leven. In de trailer die op videokanaal YouTube verscheen, wordt de profeet Mohammed afgebeeld als een oplichter en rokkenjager.


Maker anti-islamfilm ontkent schending voorwaarden (Foto: Novum)

'Lindsay vraagt vader om hulp na ruzie met moeder'

Lindsay Lohan heeft de hulp van haar vader ingeroepen na de uit de hand gelopen ruzie met haar moeder. Lindsay en Dina Lohan vlogen elkaar woensdagochtend in de haren in New York, de politie moest de vechtende dames uit elkaar halen.

Lindsay zou tegen haar vader, met wie ze al jaren een moeizame band heeft, hebben gezegd dat ze door haar moeder werd gekidnapt. "Ze is verslaafd aan cocaïne", zegt de 26-jarige actrice. Entertainmentwebsite TMZ wist de hand te leggen op een opname van het gesprek tussen vader en dochter.

De ruzie tussen moeder en dochter zou over geld zijn gegaan. Lindsay zegt dat ze haar moeder veertigduizend dollar gaf, die Dina nodig zou hebben om haar huis niet kwijt te raken. Toen Lindsay vroeg wanneer ze haar geld terug kreeg, zou Dina door het lint zijn gegaan.

"Ze zegt verschrikkelijke dingen tegen me", klaagt Lindsay bij haar vader. "Ze zegt dat ik gek ben en voor haar niet meer besta. Ze is net de duivel." Aan de ruzie met haar moeder zou Lindsay een grote wond aan haar been over hebben gehouden.

Laatste reviews en specials
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
©FOK.nl e.a.