Leipheimer gebruikte doping in Rabotijd

Na George Hincapie heeft ook Levi Leipheimer woensdag in een uitgebreide verklaring toegegeven tijdens zijn carrière langdurig doping te hebben gebruikt. Hij deed dat onder meer tijdens zijn periode bij Rabobank, waarvoor hij tussen 2002 en 2004 reed. Leipheimer wordt voor zijn misstappen door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA voor een halfjaar geschorst.

Leipheimer doet woensdag in de Wall Street Journal zijn verhaal. "Dopinggebruik was geen uitzondering, het was de norm." De 38-jarige renner zegt spijt te hebben van zijn daden, maar destijds weinig keus te hebben gehad. "Je moest meedoen, of je kon inpakken. Ik heb nooit overwogen om mijn droom op te geven."

De verboden middelen ontving Leipheimer van de omstreden arts Michele Ferrari en dokter Pepe Martin, die hij leerde kennen tijdens zijn periode bij US Postal. Leipheimer zegt al meer dan vijf jaar met doping te zijn gestopt. Hij beweert de wielersport de afgelopen jaren duidelijk schoner te hebben zien worden.

De straf van Leipheimer valt beduidend lager uit dan de gebruikelijke twee jaar. Dat heeft te maken met de belastende verklaringen die hij heeft afgelegd tegen zijn voormalige kopman Lance Armstrong. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht is ingegaan, kan Leipheimer bij Parijs-Nice de competitie alweer hervatten.

Leipheimer bouwde tijdens zijn carrière een mooie erelijst op. Hij eindigde in 2007 op de derde plaats in de Tour de France, op slechts 31 seconden van winnaar Alberto Contador. Verder schreef hij onder meer het Criterium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland op zijn naam.