Salmonellazalm ook verwerkt in salades

De met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen is ook in onder meer maaltijdsalades en zalmsalades voor op toast verwerkt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt deze salades niet op te eten en heeft een lijst met besmet voedsel op haar website gezet.

De besmette waren zijn uit de schappen van de supermarkten gehaald, maar het is mogelijk dat consumenten ze nog in hun koelkast of vriezer hebben liggen. Het is volgens de NVWA waarschijnlijk dat de komende dagen meer producten besmet blijken. Als dat het geval is, wordt hiervoor in krantenadvertenties en op de website van de autoriteit gewaarschuwd.

De besmetting bij de Harderwijkse visfabrikant Foppen kwam vrijdag aan het licht. Alle gerookte zalm van de fabrikant is uit de handel gehaald. Foppen levert onder meer aan grote supermarktketens zoals Albert Heijn, Plus en Aldi.

De bron van de besmetting is nog niet bekend. Eerder gaf het bedrijf aan dat de kans groot is dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu liet maandag weten dat zeker tweehonderd mensen ziek zijn geworden na het eten van de salmonellazalm. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Salmonella kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.