Waarschuwing voor besmette supermarktzalm

In een groot aantal supermarkten is gerookte zalm verkocht die besmet is met de salmonellabacterie. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. Consumenten kunnen aan de hand van een code op de verpakking zien of ze besmette zalm in huis hebben gehaald.

Het gaat om een partij zalm die door visfabrikant Foppen is geleverd aan meerdere grote supermarktketens, waaronder Albert Heijn en Aldi. De besmette zalm is uit de handel gehaald. Dat heeft er volgens de NVWA voor gezorgd dat het merendeel van de gerookte zalm uit de Nederlandse supermarktschappen is verdwenen.

Mensen die onlangs gerookte zalm hebben gekocht wordt geadviseerd de verpakking te controleren en besmette vis niet te eten. Op de verpakking is bij de streepjescode een ovaal beeldmerk te zien met een nummer. Verpakkingen met de nummers EL-41A82EC en NL-6115EG bevatten de mogelijk gevaarlijke vis.

Salmonella kan binnen 12 tot 48 uur na consumptie van besmet voedsel leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De darmbacterie komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit.


Waarschuwing voor besmette supermarktzalm (Foto: Novum)