UCI ziet toch niets in dopingamnestie

De internationale wielerunie UCI is voorlopig geen voorstander van een amnestieregeling voor dopingzondaars uit het verleden. Dat plan werd onlangs geopperd door voorzitter Pat McQuaid. Op het jaarlijkse congres, dat dit jaar in Maastricht werd gehouden, nam de wielerunie een motie aan waarin werd opgeroepen 'pogingen om de pijnlijke aspecten van de wielergeschiedenis te exploiteren' te negeren.

Die motie was eerder deze week door het uitvoerend comité van de wielerunie opgesteld toen het idee van een waarheidscommissie werd besproken. Renners zouden voor zo'n commissie hun verhaal kunnen doen in ruil voor vrijwaring van een straf. Volgens McQuaid vond het uitvoerend comité dat echter niet de juiste richting voor de UCI. "We moeten ons concentreren op de sport vandaag en niet in het verleden blijven hangen."

De inleiding van de motie stelt dat 'het geen zin heeft oude dopingstalen te blijven heronderzoeken op toen nog niet te detecteren doping'. Daarmee zou de sport van de huidige generatie worden gestigmatiseerd nu de 'situatie door de voortdurende inspanningen van de UCI aanzienlijk is verbeterd'.