Bedrijven vaker naar Roemenië

Nederlandse ondernemers zijn steeds meer geïnteresseerd in zakendoen met Roemenië. Ze willen er meer handel drijven, maar ook steeds vaker zelf een bedrijf beginnen.

Dat zegt Ben Jager, honorair consul-generaal van Roemenië in Nederland en president van de Dutch Romanian Network (DRN). Dat is een Nederlandse organisatie die de economische contacten tussen Roemenië en Nederland wil bevorderen.

Vorig jaar hebben 165 Nederlandse bedrijven zich in Roemenië gevestigd. Oriëntatiedagen op de Roemeense markt worden druk bezocht. Ondanks het politieke debat rond de toetreding van dit Centraal-Europese land tot de Schengenzone en ondanks de politieke crisis waar Roemenië al sinds dit voorjaar in verkeert. Jager: "Dat boeit echt geen enkele ondernemer."

Jagers uitspraken worden ondersteund door cijfers van de Nederlandse ambassade in Boekarest. Ondanks de financiële crisis is Nederland nog steeds de belangrijkste buitenlandse investeerder in het land en staat het op de achtste plaats in de lijst met landen waarmee handel wordt gedreven. Het afgelopen jaar is er opnieuw kapitaal gestoken in de reeds bestaande 4000 Nederlandse bedrijven.

Die bedrijven zijn van zeer uiteenlopende aard, zegt Jager. "Landbouw, vervoerssector, de watersector, ICT, op vrijwel elk gebied zijn hier Nederlandse bedrijven actief. Met name de agrarische sector heeft de laatste tijd ontdekt dat de landbouwgronden hier te geef zijn."

Volgens Jager worden de ondernemers aangetrokken doordat Roemenië een grote potentiële markt biedt. "Eerst was Polen dat, maar Polen is nu 'afgegraasd’, zoals we dat noemen. Bovendien is Roemenië een erg groot land en ligt het strategisch gezien gunstig, namelijk aan de Zwarte Zee."

Maar ook de 'emotionele’ kant trekt Nederlandse ondernemers naar Roemenië. Jager: "De gastvrijheid en de Roemeense manier van leven trekt veel Nederlanders aan. Wij hebben de kennis, de Roemenen kunnen geweldig improviseren. Dat vult elkaar heel goed aan."

Voor Nederlandse ondernemers die hun bakens naar Roemenië willen verzetten, houdt de Dutch Romanian Network binnenkort weer een aantal oriëntatiebijeenkomsten. In november in Nederland, tijdens de Nederlands-Roemeense ondernemersdag. Maar ook dit najaar in Roemenië zelf, in hoofdstad Boekarest. Tijdens die dagen wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden in de logistieke en de maritieme sector.

Dat juist nu de Nederlandse overheid op dit soort handelsmissies gaat bezuinigen is Jager een doorn in het oog. "In tijden van economische recessie moet je juist dit soort missies organiseren. Daar kan de Nederlandse economie veel voordeel van hebben. Als je dat in de bezuinigingswoede laat sneuvelen, slacht je naar mijn mening de kip met de gouden eieren."