FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 september 2012

Orgaanhandel tijdens Kosovo-oorlog volgens getuige

Een man in Servië heeft een verklaring afgelegd bij de autoriteiten over orgaanhandel door etnisch-Albanese rebellen tijdens de oorlog in Kosovo. Dat heeft een Servische aanklager gezegd. De man zegt gezien te hebben hoe rebellen organen verwijderden bij Servische gevangenen.

Volgens de aanklager was de man getuige van een dergelijke operatie in het noorden van Albanië. Hij gaf een gedetailleerde verklaring over hoe het hart van een Servische gevangene werd verwijderd en vervolgens naar het vliegveld in de Albanese hoofdstad Tirana werd gebracht.

De Europese Unie heeft een onderzoek lopen naar de verhalen over orgaanhandel tijdens de oorlog in Kosovo. Zowel Kosovo als Albanië heeft de verhalen altijd ontkend.

[US Open] Errani en Vinci pakken dubbeltitel

Sara Errani en Roberta Vinci hebben zondag de US Open-titel in het vrouwendubbel veroverd. De als tweede geplaatste Italiaanse tennissters versloegen in de eindstrijd op Flushing Meadows het Tsjechische duo Andrea Hlavackova/Lucie Hradecka in twee sets: 6-4 en 6-2. Het was de tweede grand slamwinst voor het duo dit jaar.

Eerder dit jaar wonnen Errani en Vinci samen Roland Garros. Het grastoernooi van Rosmalen was eveneens een prooi voor het Italiaanse duo. Ook stonden ze in de finale van de Australian Open.

Errani, die in New York bij het enkelspel tot in de halve finale reikte, wordt de nieuwe nummer een op de dubbelsranglijst. Vinci wordt nummer twee.


Errani en Vinci pakken dubbeltitel (Foto: Novum)

Marokko verliest, druk op Gerets neemt toe

De druk op Eric Gerets als bondscoach van Marokko is weer toegenomen. In de strijd om een Afrika Cupticket verloor de ploeg met 2-0 van Mozambique. De Belg wordt al hevig bekritiseerd wegens de zwakke start in de kwalificatie voor het WK 2014. 

Almiro Lobo en Elias 'Domingues' Pelembe, een ploeggenoot van Alje Schut bij Mamelodi Sundowns, scoorden in het laatste kwartier de Mozambikaanse treffers. De return is half oktober. De uiteindelijke winnaar mag naar de eindronde van het Afrikaans kampioenschap, begin volgend jaar in Zuid-Afrika.

Terminaal echtpaar ten einde raad

Sjouke en Gerard van Schaijk zijn ten einde raad. Afgelopen woensdag was er brand ontstaan in hun huis aan de Wingerdweg in Amsterdam Noord. Nu vier dagen later zit hun woning nog vol met roet.

Gerard heeft longkanker en Sjouke heeft ook een longaandoening en zit permanent aan het zuurstof. Beide hebben ze niet heel lang meer te leven. Een brandverzekering hebben ze door bezuinigingen niet kunnen afsluiten en nu wordt het echtpaar aan hun lot overgelaten.

Woensdag woedde er brand in de woning van het koppel toen ze zelf in het ziekenhuis waren. De brand ontstond door een kaarsje dat Sjouke had aangestoken voor haar man. De brandweer kon wel de hond van de twee uit het brandende pand redden.

'NS plukt weer reizigers'

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV heeft opnieuw geklaagd bij de NMa over het machtsmisbruik van de NS. De NS is exploitant van de normale binnenlandse treinen, maar ook van de dochteronderneming HSA die de treinen op de Hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Breda en België exploiteert. De NS heft vanaf morgen binnenlandse treinen op, en laat zijn dochteronderneming in de plaats daarvan de duurdere Fyra-treinen rijden.

De NMa treedt als monopoliewaakhond niet preventief op. Maar vanaf morgen is er werkelijk sprake van benadeling van de consument door een monopolist, stelt Voor Beter OV. De normale treindienst tegen normaal tarief wordt verder ingekrompen, met als gevolg overvolle treinen op het binnenlandse net, waardoor de treinreizigers de duurdere Fyra worden ingejaagd.

Wanneer de NS niet ook grootaandeelhouder van de concurrerende High Speed Alliance zou zijn geweest, had het bedrijf zijn Intercitydienst tussen Amsterdam en Rotterdam niet als een mak schaap naar de slachtbank laten leiden,” aldus Rikus Spithorst van Voor Beter OV, “Dat dit nu wel gebeurt, is het schoolvoorbeeld van monopolistengedrag.

Samsom: geen angstbeelden over ander schetsen

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat VVD-lijsttrekker Mark Rutte "geen angstbeelden moet schetsen" over het PvdA-verkiezingsprogramma. Samsom zei dat in reactie op uitlatingen van Rutte, die zondag aangaf dat Nederland onveiliger wordt als de PvdA weer aan de macht komt.

"Ik vind niet dat je campagne moet voeren op basis van angstbeelden van het programma van anderen, maar op basis van je eigen programma. Ik vertel wat wij willen met Nederland en dan zijn kiezers slim genoeg om door angstbeelden heen te prikken", zei Samsom zondagavond na afloop van een PvdA-verkiezingsbijeenkomst in Drachten.

Samsom: geen angstbeelden over ander schetsen
Samsom: geen angstbeelden over ander schetsen (Foto: ANP)

Woningen in flat Leidschendam ontruimd om brand

Twee woningen in een flat in Leidschendam zijn zondagavond ontruimd vanwege een brand in het ketelhuis. De brand was vrij snel onder controle, waarop de bewoners terug naar huis mochten, meldt een woordvoerder van de brandweer. Er vielen geen gewonden.

De melding van de brand aan de Burgemeester Caan van Necklaan kwam rond 20.30 uur binnen. Daarop rukte de brandweer met twee wagens uit en besloot tot ontruiming. Het sein brand meester kon rond 21.00 uur worden gegeven.

De oorzaak van de brand is onbekend.

Geen akkoord over bezuinigingen in Athene

De drie Griekse coalitiepartijen hebben zondag geen overeenstemming bereikt over bezuinigingen ter waarde van 11,5 miljard euro. Volgens premier Antonis Samaras zijn de bezuinigingen cruciaal om het vertrouwen in Griekenland op de financiële markten te herstellen.

Samaras en de leiders van de twee andere partijen - socialist Evangelos Venizelos en Fotis Kouvelis van het kleine Democratisch Links - konden het niet eens worden over bezuinigingen op pensioenen en lonen. Venizelos en Kouvelis willen dat Athene meer tijd krijgt van de internationale schuldeisers om bezuinigingen door te voeren.

"We kunnen niet meer vragen van mensen dan ze kunnen geven", zei Venizelos. "Er zijn maatregelen waar we niet mee kunnen instemmen, zoals keihard snijden in pensioenen en uitkeringen voor mensen met een handicap." Venizelos en Kouvelis ontkenden dat de regeringscoalitie op losse schroeven staat.

De drie partijleiders gaan woensdag weer om de tafel zitten. Samaras spreekt maandag met een delegatie van de zogenoemde trojka, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds. Dinsdag is hij in Frankfurt voor overleg met Mario Draghi, de president van de ECB.

Griekenland moet de bezuinigingen doorvoeren om in aanmerking te komen voor de volgende tranche van de noodlening van de trojka. De schuldeisers willen dat Griekenland de bezuinigingen in 2013 en 2014 invoert. Venizelos heeft gezegd dat Griekenland zeker een of twee jaar extra de tijd nodig heeft.

Man (19) en vrouw (18) overreden in Gelderland

Een 18-jarige vrouw uit Nijmegen en een 19-jarige man uit Elst zijn in de vroege zondagmorgen overreden door een passerende auto toen zij op straat lagen in het Gelderse dorp Ochten. De vrouw is ter plaatse overleden aan haar verwondingen, de man raakte zwaargewond, meldt de politie zondag.

Het ongeluk vond rond 04.40 uur plaats op de Overbroeksestraat. Politie, brandweer, ambulance en politiehelikopter rukten uit, maar dat mocht voor de vrouw niet baten. De 19-jarige man is naar een ziekenhuis vervoerd met ernstige verwondingen aan onder meer zijn benen.

De bestuurder van de auto, een 27-jarige man uit Lienden, is als verdachte gehoord. Uit een blaastest bleek niet dat de man had gedronken. De politie onderzoekt het incident.

Virtual reality als therapie voor slachtoffers kindermisbruik

Een onderzoekster van De Jonge Akademie (KNAW), Elke Geraerts, behandelt slachtoffers van kindermisbruik met 'virtual reality'. Elke Geraerts zocht een efficiënte therapie om dit trauma te verwerken. Via een onderzoek met oorlogsveteranen die hun trauma's verwerkten via deze virtual reality-therapie kwam ze terecht bij de TU Delft, die deze therapie heeft ontwikkeld.

De virtual reality-therapie houdt in dat je het trauma nabouwt. Vanwege de confrontatie is het mogelijk om het trauma te verwerken omdat men gedwongen wordt concreter over het trauma na te denken. Dit begint bij het nabouwen van de kamer en vervolgens plaatst men dader en slachtoffer in deze kamer.

 Virtual reality als therapie voor slachtoffers kindermisbruik

Duitser mishandelt agent

Een 18-jarige man uit Duitsland is zaterdagnacht aangehouden in Renesse omdat hij een agent een elleboogstoot had gegeven. Dat meldt de politie.

Bij de politie kwam een melding binnen dat er ongeregeldheden plaatsvonden in het uitgaansgebied in het Zeeuwse Renesse. De jonge Duitser werd rond 02.40 uur op de Hoogezoom verschillende keren door agenten gesommeerd te vertrekken zodat de situatie niet uit de hand zou lopen. Dat weigerde de man echter. Toen de man de agent een elleboogstoot gaf, werd hij aangehouden.

Italië: economische groei stokt door corruptie

De groei van de Italiaanse economie wordt gehinderd door corruptie. Dat heeft de Italiaanse minister van justitie Paola Severino zondag gezegd. Volgens Severino gaat de regering van premier Mario Monti zich deze week in het parlement hard maken voor een taaie anticorruptiewet.

Doordat er vaak smeergeld wordt betaald bij de aanbesteding van contracten vallen de kosten vaak hoger uit dan nodig, aldus Severino. Hierdoor worden investeerders ontmoedigd hun geld in Italië te steken.

De Wereldbank schat dat het bestrijden van corruptie in Italië het bruto nationaal product met twee tot vier procent extra kan doen stijgen, zei Severino.

'Juventus richt pijlen op Huntelaar'

Juventus is nog steeds zoekende naar een topspits. De Oude Dame zou de pijlen nu hebben gericht op Klaas-Jan Huntelaar.

De Oranje-international heeft zijn contract bij Schalke 04 nog altijd niet verlengd en daarom kan het goed mogelijk zijn dat hij uit is op een vertrek. Juve zoekt nog altijd naar een goaltjesdief, nadat pogingen om Edin Dzeko, Stevan Jovetic, Fernando Llorente, Robin van Persie en Luis Suarez vast te leggen mislukten.

Nicklas Bendtner werd weliswaar voor een seizoen gehuurd van Arsenal, maar dat is een tijdelijke oplossing. Naast Huntelaar staan volgens Tuttosport ook Fernando Llorente en Didier Drogba hoog op het lijstje in Turijn. Drogba zou echter zijn zinnen hebben gezet op een lang verblijf bij het Chinese Shanghai Shenhua. Juve zou de voorkeur geven aan Huntelaar, die een aflopende verbintenis heeft in Duitsland. De club uit Gelsenkirchen wil graag verlengen, maar de spits heeft geen haast.

Huntelaar kroonde zich in het voorbije seizoen tot topscorer van de Bundeliga. De Nederlander maakte 29 treffers. In het verleden speelde hij een jaar in dienst van AC Milan, maar dat werd nimmer een succes. Hij werd voor vijftien miljoen euro overnomen van Real Madrid, maar vertrok een jaar later voor twaalf miljoen naar Die Königsblauen.

Sony werkt samen met Bethesda voor Skyrim-DLC

Gamers die de PlayStation 3-versie van Skyrim kochten, kregen niet helemaal waar voor hun geld. Al snel na de release bleek dat de RPG meer en meer onspeelbaar werd naarmate de speler vorderde in het verhaal. Vervolgens kregen ze te horen dat de Dawnguard-DLC niet zou verschijnen op PlayStation 3. Sony zegt echter dat ze nauw met Bethesda samenwerken om de DLC toch op PlayStation 3 te krijgen.

Adam Boyes, de vicepresident van Sony, vertelde Kotaku dat Sony al het mogelijke doet om de downloadable content van Bethesda toch op hun console te krijgen. "We werken samen met al onze partners om hun problemen zoveel mogelijk op te lossen," zei Boyes. "We hebben een uitgebreid team dat met Bethesda - zoals met onze andere partners - om hun problemen op te lossen die ze onderweg tegenkomen."

"Natuurlijk zou ik willen dat alles meteen voor iedereen werkt, maar ik kan niets beloven. Ik kan enkel zeggen dat iedereen zijn best doet om de DLC te laten werken."

Zola: "Napoli vormt een bedreiging"

Gianfranco Zola denkt dat Napoli dit seizoen de grote concurrent is van regerend landskampioen Juventus.

De voormalig speler van de Azzurri, die momenteel trainer is van het Engelse Watford, speelde zelf in het verleden namens Napoli. Hij denkt niet dat AC Milan of Internazionale mee kunnen strijden om de titel in de Serie A. Hij verwacht dat ook AS Roma wel eens verrassend kan gaan presteren en noemt de Romeinen The Dark Horse.

"Milan heeft zich niet versterkt, terwijl Inter niet meer superieur is gezien de prestaties van het vorige seizoen. Er kan ruimte komen voor ploegen als Napoli en Roma", zegt de voormalig international tegen Il Mattino. Zola is onder de indruk van Napolis-speler Lorenzo Insigne.

De 21-jarige aanvaller is de opvolger van de naar Paris Saint-Germain vertrokken Ezequiel Lavezzi. "Ik zag hem vorig seizoen spelen voor Pescara. Ik vind hem een goede aankoop en ik hoop dat hij de kans krijgt om te groeien bij Napoli", aldus Zola.

Eddy Merckx wereldkampioen driebanden

Eddy Merckx is in Porto wereldkampioen driebanden geworden. De Belgische biljarter volgt Dick Jaspers op, die vorig jaar de titel greep.

Merckx, geen familie van de wielerlegende, versloeg in de finale de  Zuid-Koreaan Choi Sung-Won met 40-24. Hij ging in 24 beurten uit en kwam zo uit op een moyenne van 1,666. Jaspers verloor in achtste finales van de Japanner Takeshima. Raimond Burgman werd al in de groepsfase uitgeschakeld.

Geen goed weekend voor Red Bull op Monza

Red Bull Racing zal met gemengde gevoelens terugdenken aan het Grand Prix-weekend op Monza. Zowel Sebastian Vettel als Mark Webber kwamen door verschillende problemen niet over de streep. Het was voor het eerst sinds Zuid-Korea 2010 dat beide coureurs voortijdig ridder te voet werden.

Vettel lag vijfde toen hij de opdracht kreeg om zijn auto direct aan de kant te zetten om de motor te sparen. "Er was een probleem met de alternator, vergelijkbaar met wat we aan het einde van de derde training hadden. We hebben vandaag wat punten verloren, maar we waren toch al niet zo snel dit weekend. Gezien het gebrek aan snelheid ging de race eigenlijk nog wel redelijk. De komende races moet het echter beter gaan. De drive through-penalty? Daar heb ik niet veel over te zeggen."

Webber spinde vlak voor het einde van de race bij het uitkomen van Ascari. Hij beschadigde zijn banden zodanig dat doorrijden geen zin meer had. "Ik was tegen het einde van de race flink aan het pushen, omdat Nico Rosberg eraan kwam op een vers setje banden. Mijn achterbanden waren behoorlijk versleten, maar om toch nog wat punten te scoren, bleef ik pushen. Dat had ik misschien beter niet kunnen doen, want ik verloor de auto in Ascari, waarna er zulke grote vlakke plekken op mijn banden zaten dat ik door de heftige vibraties bijna niets meer zag."

Dove dolfijn krijgt onderkomen in VS

Voor een dove dolfijn die in maart werd gevonden aan de kust van de Amerikaanse staat Louisiana is een nieuw onderkomen gevonden. Het zoogdier gaat naar een dolfijnenverblijf in Mississippi.

De dolfijn gaat dinsdag naar het Institute for Marine Mammal Studies in Gulfport. Volgens een van de mensen die de 2,5 jaar oude dolfijn redde zou het dier in de natuur niet kunnen overleven.

Het feit dat de dolfijn doof is, is waarschijnlijk de reden dat hij in maart op het strand eindigde. Hij kan de sonarfrequentie die dolfijnen gebruiken om te communiceren niet horen.

Islamitische kindhuwelijken mogelijk in Engeland

In Engeland blijkt het voor moslimmannen mogelijk te zijn om te trouwen met een meisje van pas twaalf jaar oud. Dat blijkt uit een reportage die een Engelse undercover-journalist maakte.

De imam van een moskee in Peterborough zei tegen de journalist dat een huwelijk tussen een volwassen man en een 12-jarig meisje in principe mogelijk is, zolang het meisje haar mond er maar over houdt. Het huwelijk zou dan voor de buitenwereld een verloving kunnen heten, terwijl het binnen de islamitische wet als huwelijk geldt.

De journalist deed zich bij het onderzoek voor als de vader van een 12-jarig meisje die graag zijn dochter wilde uithuwelijken. Hem werd verteld dat het huwelijk kon plaatsvinden, als het maar voor de maatschappij verborgen zou blijven, omdat het kind anders waarschijnlijk uit de ouderlijke macht ontzet zou worden en in een pleeggezin terecht zou komen.

Kindhuwelijken zijn in de streng-islamitische wereld niet ongewoon. In landen als Saudi-Arabië komen ze veelvuldig voor. In die huwelijken is er ook vaak sprake van seksuele gemeenschap, waardoor regelmatig onherstelbare verwondingen veroorzaakt worden.

Foutje Wellink: 1.999.999.998 biljoen

Wie dacht dat alleen VVD-premier Mark Rutte niet op 50 miljard euro meer of minder keek kwam zondag bedrogen uit. De nobele oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink maakte in het discussieprogramma Buitenhof een foutje van maar liefst 1.999.999.998 biljoen euro.

Toen het gesprek ging over het noodfonds voor de euro, dat volgens sommige economen en politici tot 2 biljoen (2.000 miljard) euro groot zou moeten zijn om de crisis te bestrijden, zei Wellink: "De Europese ministers en het Europese leiderschap is niet in staat geweest om dat enorme fonds door eigen parlementen te krijgen. De ECB heeft dat al gevraagd in 2010: Maak er 1,5 triljard van, of 2 triljard."

De oud-DNB-president ging echter drie stappen te ver in het hoofdtelwoordrijtje Duizend - Miljoen - Miljard - Biljoen - Biljard - Triljoen - Triljard, en vergiste zich dus 1.999.999.998 biljoen euro. Niemand aan tafel, ondanks dat de Buitenhof-presentatrice Marcia Luyten ook econome is, zei wat van de vergissing van Wellink.

Foutje Wellink: 1.999.999.998 biljoen

Bijna miljoen bezoekers Open Monumentendagen

De 26e Open Monumentendagen hebben dit weekend 925 duizend bezoekers getrokken. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar, toen een recordaantal van 950 duizend mensen monumenten bezochten. Dat maakte de organisatie zondagmiddag bekend.

Toch laat de organisatie weten 'uitermate tevreden' te zijn met dit bezoekersaantal. Mensen gingen volgens de organisatie massaal op pad om groene monumenten te bezichtigen die werden opengesteld vanwege het thema van dit jaar, Groen van Toen.

Het monument dat de meeste bezoekers trok was de Trêveszaal in Den Haag. Daar kwamen bijna tienduizend mensen op af. Ook Kasteel de Haar in Haarzuilens deed het met ruim vijfduizend bezoekers goed. Amsterdam trok dit jaar met 35 duizend mensen de meeste bezoekers, gevolgd door Dordrecht en Den Haag.

Introductie Hitman Absolution Blake Dexter

Square Enix heeft een videopresentatie vrijgegeven van Hitman: Absolution waarin Blake Dexter wordt geïntroduceerd. Dexter is één van de vele tegenstanders die Agent 47 zal tegenkomen.

Dexter is misschien wel de meest wrede tegenstander die Agent 47 ooit heeft gekend en is ingesproken door Keith Carradine. Deze acteur is onder andere bekend van verschillende series en films waarin hij heeft gespeeld zoals Cowboys vs Aliens.

Hitman: Absolution staat gepland voor een release in Noord-Amerika en Europa op 20 november 2012 voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

Lotus legt Nederlands talent vast

Het Formule 1-team Lotus heeft een jonge Nederlandse coureur in haar opleidingsprogramma opgenomen. Dit meldde teambaas Eric Boullier aan RTL GP. Om welke rijder het gaat zal hij binnenkort bekendmaken.

Het opleidingsprogramma, genaamd Lotus F1 Team IRace Professionnal Academy, wordt gerund door Lotus F1 en Gravity Sportsmanagement. Dat bureau heeft onder meer Ho-Pin Tung onder contract staan. Boullier vertelde ook wat over hem. "We richten zijn carrière op toerwagens en sportwagens. Hij doet het momenteel heel goed in China. Hij rijdt daar in de Porsche Cup. De reden dat hij niet meer rondloopt in de Formule 1 is dat het moeilijk te combineren is vanwege het drukke reisschema."

Filipijnse matroos overleden in Terneuzen

Een Filipijnse matroos is zondag om het leven gekomen tijdens het afmeren van een schip in Terneuzen. Toen het schip wilde aanleggen, brak de tros. Daardoor raakte de matroos dusdanig gewond, dat hij ter plaatse overleed. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zondag.

De matroos was met het schip onderweg naar Antwerpen, toen het ongeval rond 12.45 uur gebeurde in de westelijke sluis van Terneuzen. Het KLPD onderzoekt het incident samen met het korps in Zeeland en gaat daarvoor de Nederlandse kapitein van het schip en andere opvarenden horen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in.

[PS] Oranje tiende in medailleklassement

De Nederlandse ploeg is bij de Paralympics tiende geworden in het medailleklassement. De balans kon worden opgemaakt, nadat zondag de laatste wedstrijden van het evenement waren afgelopen.

Oranje won onder leiding van chef de mission André Cats 10 keer goud, 10 keer zilver en 19 keer brons. Dat is 39 in totaal. Bij de voorgaande editie, Peking 2008, waren er 22 medailles voor Nederland. Formeel was de doelstelling vooraf deze keer 22 plus 1.

China eindigde in het landenklassement als eerste; met 95 keer goud, 71 maal zilver, 65 keer brons en een totaal van 231. Tweede werd Rusland (36-38-28-102), derde Groot-Brittannië (34-43-43-120).

Hennepkwekerij in woning dode agent Kekerdom

De politie heeft in de woning in Kekerdom, waar zondagochtend drie doden werden aangetroffen, een hennepkwekerij ontdekt. Een 59-jarige agent, die zich onder de slachtoffers bevindt, is de bewoner van het huis aan de Weverstraat, meldt de politie.

Of de aanwezigheid van de hennepkwekerij verband houdt met de doden wordt verder onderzocht. De overige twee slachtoffers zijn een man en vrouw. Hun identiteit wil de politie nog niet bekendmaken.

Wat zich exact in de woning heeft afgespeeld is nog onbekend. Hoewel de doodsoorzaak van het drietal nog niet is vastgesteld, gaat de politie uit van een misdrijf. Volgens buurtbewoners zou het mogelijk gaan om twee ex-partners, meldden regionale media.

Het politiekorps Gelderland-Midden heeft het onderzoek overgenomen van het korps Gelderland-Zuid, omdat de agent daar werkte.

Kromowidjojo doet mee aan WK in 2013

Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo zal volgend jaar in ieder geval deelnemen aan de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona. De 22-jarige zwemster, die in Londen goud won op de 50 meter en 100 meter vrije slag, dacht eerst om een jaar vrij af te nemen.

Uiteindelijk heeft ‘Kromo’ besloten om in ieder geval deel te nemen aan het mondiale kampioenschap. Of ze later dit jaar op het EK en/of WK kortebaan meedoet is nog niet bekend.

Lange file door sluiting Vlaketunnel na ongeluk

Door een ongeluk is de Zeeuwse Vlaketunnel zondagavond korte tijd afgesloten geweest. Dat heeft voor problemen gezorgd voor Zeeuwse strandgangers, meldt de Verkeerinformatiedienst.

Door het ongeval moest de tunnel tussen 18.30 uur en 19.00 uur dicht. Het verkeer op de A58 kwam daardoor in de problemen, omdat aan het begin van de avond de stranden leegliepen.

Rond 20.00 uur had het verkeer nog steeds last van de eerdere sluiting van de tunnel. Er stond op dat moment nog zo'n 21 kilometer verkeer stil op de A58 tussen Arnemuiden en Kruiningen.

Volleybalsters ook te sterk voor Griekenland

Het Nederlands vrouwenvolleybalteam heeft zondag ook zijn derde groepswedstrijd in het EK-kwalificatietoernooi in winst omgezet. In Apeldoorn won Oranje met 3-0 van Griekenland. Nadat Griekenland zich in de eerste twee sets een taaie tegenstander had getoond, won de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen het laatste speldeel overtuigend.

De volleybalsters van Oranje kwamen in de eerste (1-6) en de tweede (1-5) aanvankelijk achter. Beide keren echter knokte Nederland zich terug. De eerste set werd met 25-20 gewonnen, de tweede set ging met 25-23 naar het team van Vermeulen.

Het Griekse verzet was gebroken bij de 2-0 achterstand en met 25-13 won Nederland ook de laatste set van het toernooi in Apeldoorn. Oranje verloor in drie EK-kwalificatieduels geen enkele set.

Volgende week komen de teams in Groep B, Nederland, Oekraïne, Griekenland en Denemarken, elkaar nog een keer tegen, in Oekraïne. Als winnaar van het toernooi in Apeldoorn heeft Oranje dan een prima uitgangspositie. De nummer een van de groep gaat naar het EK.

Partijen: minder Europa, minder kosten

Uit een analyse van partijprogramma's blijkt dat de meeste partijen het redelijk met elkaar eens zijn over Europa en de Europese Unie. FOK.nl vergeleek het buitenlandbeleid in de verkiezingsprogramma´s van de acht grootste politieke partijen.

Bijna alle partijen zijn het met elkaar eens dat de maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg moet worden afgeschaft en dat de uitbreiding van Europa stopgezet moet worden.

Daarnaast spreken de partijen zich uit over de begrotingsnorm, het Europese noodfonds en het terugdringen van Europese regelgeving op landelijk niveau. Zo stelt het CDA bijvoorbeeld dat er 25% minder regels vanuit Europa opgelegd moet worden.

Klik hier voor de samenvatting van de standpunten met betrekking tot het buitenlandbeleid in de verkiezingsprogramma´s van de acht grootste partijen.

Discussie besnijdenis gaat door

Dit weekend zette schrijver Herman Vuijsje zich in een uitgebreid opinieartikel in NRC af tegen het verzet dat in Nederland bestaat tegen een verbod op jongensbesnijdenis. Hij schaart zich daarmee achter een groeiende groep vooraanstaanden die zich duidelijk uitspreekt voor een verbod op deze vorm van rituele kinderverminking.

Op dit moment is er nog altijd een hevige maatschappelijke discussie gaande over een verbod op besnijdenis van joodse en islamitische jongens. In kranten als NRC, de Volkskrant en Trouw worden regelmatig opiniestukken geplaatst waarin voor- en tegenstanders van een besnijdenisverbod zich uitspreken.

Die recente discussie barstte los nadat een Duitse rechtbank enkele maanden geleden een verbod op het besnijden van jongens uitsprak.  De reacties daarop waren betrekkelijk voorspelbaar. Termen als 'onverdraagzaamheid jegens godsdienstvrijheid', 'ongevoeligheid voor traditionele overtuigingen van mensen' en allerlei andere grote woorden zouden de tegenstanders van deze rituele kinderverminking omschrijven. Men zou de religieuze wetten moeten eerbiedigen, omdat er niet over te onderhandelen is.

Vreemd genoeg negeren de tegenstanders van een dergelijk verbod vrijwel altijd de hoofdzaken van het probleem. Te noemen zijn in ieder geval de inbreuk op de lichamelijke integriteit van kinderen en de analogie met andere religieuze wetten die strijdig zijn met onze moderne opvattingen.

Een vergelijking met internationale religieuze regelgeving ligt voor de hand, want wanneer het over steniging van overspelige vrouwen in de Arabische wereld gaat, dan is men in Nederland eensgezind in zijn diepe afkeuring. De islamistische culturen waar deze praktijken nog wel aan de orde van de dag zijn, zullen zich van deze afkeur weinig aantrekken: het is het woord van God versus wat paternalistisch geschreeuw uit het ongelovige westen.

Ook dichter bij huis is te zien hoe religieuze opvattingen strijdig zijn met de heersende wetten. De SGP mag van de rechter geen vrouwen discrimineren. De SGP meent dat de rechterlijke macht niet over religieuze regels en wetten heeft te oordelen en houdt voorlopig vast aan zijn gebruiken.

Nu is het verwijderen van de voorhuid natuurlijk niet te vergelijken met steniging, maar de achtergrond is wel degelijk gelijk: een religieus gebruik dat strijdig is met de heersende opvattingen en wetgeving. Het standpunt van de SGP over vrouwenparticipatie in de actieve politiek is juist minder verregaand dan de besnijdenis van pasgeboren kinderen, maar over dat eerste blijkt op zowel nationaal als Europees niveau wél een duidelijke rechterlijke uitspraak mogelijk te zijn.

Waar het volgens velen fout gaat in de discussie over besnijdenis, is waar religieuze wetten als hoger dan juridische wetgeving worden gezien. Men heeft de plicht voor zijn kinderen te zorgen, ze horen te eten te krijgen en onderdak te hebben, ze mogen niet geslagen worden en ze moeten naar school. Elk kind heeft recht op bescherming en in Nederland wordt daar bijzonder veel waarde aan gehecht.

Het besnijden van kinderen gaat daar tegenin. Hoewel vaak beweerd wordt dat het een onschuldige ingreep betreft, is er wel degelijk sprake van gezondheidsrisico’s en een blijvende verminking. Medische complicaties zijn niet zeldzaam en de toekomstige seksuele ervaring wordt beïnvloed. Dat volwassen mensen daar zelf voor kiezen is prima; dat het kleine kinderen aangedaan wordt wanneer daar geen medische noodzaak toe bestaat, wordt  verwerpelijk gevonden.

Hoe Nederland uiteindelijk zal oordelen over besnijdenis zal de komende tijd moeten blijken. Duitsland lijkt inmiddels bezig te zijn met wetgeving die besnijdenis weer legaal maakt.

Rihanna verkiest feestje boven Chris Martin

Rihanna heeft de repetitie voor haar optreden met Coldplay gemist. De zangeres treedt zondagavond op met de Britse band tijdens de slotceremonie van de Paralympische Spelen, maar Rihanna kwam niet opdagen toen er een vliegtuig op haar stond te wachten om haar naar Engeland te brengen.

"Er wachtte een privéjet op Rihanna in Los Angeles om haar naar Londen te brengen", vertelt een bron aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Maar ze liet het vliegtuig wachten omdat ze aan het feesten was na het winnen van een MTV Video Music Award."

Toen de 24-jarige zangeres later dan gepland eenmaal voet op Britse bodem zette, ging ze direct naar haar hotel. "Daardoor miste ze de repetitie voor haar gastoptreden voor het nummer Princess of China met Coldplay." Zanger Chris Martin zou tijdens het oefenen iemand anders hebben geregeld die Rihanna's deel zong.

Stewart hoopt weer op band met Pattinson

Kristen Stewart heeft er geen problemen mee om straks oog in oog te staan met haar ex Robert Pattinson. De actrice bedroog Pattinson met de regisseur van Snow White and the Huntsman, maar heeft er alle vertrouwen in dat ze binnenkort gewoon met haar ex op de rode loper verschijnt.

Stewart en Pattinson worden binnenkort weer met elkaar geconfronteerd als ze samen hun film The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 moeten promoten. "Het komt goed", reageerde de actrice volgens verschillende media op dit vooruitzicht toen ze het Toronto Film Festival bezocht.

Het acteurskoppel was sinds 2009 samen, maar de 22-jarige Stewart bood eind juli publiekelijk haar excuses aan nadat er intieme foto's van haar en Rupert Sanders werden gepubliceerd. Pattinson heeft naar verluidt zijn koffers gepakt en hun relatie zou voorbij zijn.

Fer geopereerd aan linkerknie

Leroy Fer is zondag geopereerd aan zijn linkerknie. Dat meldt de website van zijn club FC Twente. De middenvelder raakte vrijdag in het WK-kwalificatieduel van Nederland tegen Turkije, waarin hij na de rust inviel, geblesseerd aan het gewricht. Fer zal naar verwachting twee tot zes weken uit de roulatie zijn.

Bij Fer werd het kapotte deel van de buitenmeniscus van zijn linkerknie verwijderd. De middenvelder liet in het duel met Turkije een goede indruk achter tijdens zijn invalbeurt. "Ik ben natuurlijk teleurgesteld over de blessure en dat ik daarom niet meer bij Oranje ben. Ik wens het team veel succes tegen Hongarije", laat Fer via de clubwebsite weten.

Oranje speelt dinsdag in Budapest tegen Hongarije. Het is de tweede kwalificatiewedstrijd voor het WK voor het elftal van bondscoach Louis van Gaal. Die riep eerder al Adam Maher van AZ op als vervanger voor Fer.

[US Open] Djokovic opnieuw finalist in New York

Novak Djokovic heeft zich zondag geplaatst voor de finale van de US Open. De Servische tennisser versloeg in de halve eindstrijd de Spanjaard David Ferrer in vier sets. Nadat hij de eerste set met 6-2 verloor, won Djokovich de drie volgende sets. Maandag treft hij in de finale in New York de Schot Andy Murray.

De eerste set was overtuigend voor Ferrer, maar vervolgens kwam Djokovic beter in de wedstrijd. Met 6-1 pakte hij met gemak de tweede set. In de derde set beet Ferrer wel goed van zich af, en Djokovich trok met 6-4 maar net aan het langste eind.

De titelhouder op Flushing Meadows mocht bij 5-2 in de vierde set serveren voor de winst. Met een lovegame plaatste hij zich opnieuw voor de finale van de US Open, waarin hij zijn goede vriend Andy Murray treft.

Moeizame hulpverlening na bevingen China

De hulpverlening voor de slachtoffers van de aardbevingen in China, die sinds vrijdag aan 81 mensen het leven hebben gekost, komt moeilijk op gang. Sommige gebieden zijn nog steeds moeilijk begaanbaar en er hebben nog steeds naschokken plaats.

De eerste beving, met een momentmagnitude van 5,6, had vrijdag plaats op de grens tussen de provincies Guizhou en Yunnan. Duizenden huizen stortten in en wegen werden door aardverschuivingen en rotslawines bedolven. Niet veel later volgde een tweede, even krachtige beving. Een woordvoerder van het seismologisch bureau in Yunnan zei zondagmiddag dat er tot dusver 279 naschokken hebben plaatsgehad.

Ook zondag hadden er nog steeds naschokken plaats. Het meest recente dodelijke slachtoffer is een 2-jarig kind die zaterdagavond werd bedolven onder een muur.

De Chinese autoriteiten hebben meer dan tweehonderdduizend mensen uit het gebied geëvacueerd. Alle 110 duizend inwoners van het stadje Jiaokui, zo'n drie kilometer van het epicentrum van de beving, zijn geëvacueerd maar velen hebben geen onderdak. "Ze leven in de open lucht", zei een regeringsfunctionaris uit het stadje. "We hebben dringend behoefte aan tenten en dekens. We hebben maar 2200 tenten ontvangen."

Een inwoner van het stadje Luozehe, dat net als Jiaokui vlakbij het epicentrum van de beving ligt, klaagde ook over een gebrek aan hulp. "Het is erg heet hier en we hebben niet genoeg drinkwater of tenten."

Volgens persbureau Xinhua zijn er tot dusver ruim elfduizend tenten, 8500 dekens, zesduizend jassen en andere voorraden bezorgd in Yiliang, de regio in Yunnan waar zowel Jiaokiu als Luozehe in gelegen zijn. Meer voorraden zijn onderweg, aldus Xinhua.

Justine Pelmelay kan langzaamaan weer lachen

Het gaat langzaam beter met Justine Pelmelay. De zangeres belandde eind vorige maand in het ziekenhuis na hevige buikpijn en onderging in een week drie operaties. "De lach komt weer langzaam op haar gezicht", is zondag via haar Twitter bekendgemaakt.

De 53-jarige Justine had zondag een goede dag. "Hopelijk een goed teken en vooruitzicht." De zangeres liet eerder deze week via Twitter weten dat alle toegestuurde kaarten haar goed hebben gedaan.

Pelmelay, die in januari de ramp met cruiseschip Costa Concordia overleefde, ging eerder nog van de duikplank voor het programma Sterren Springen. Haar klachten zouden echter niets te maken hebben met het schoonspringen. Tijdens een operatie werd bij Pelmelay zestig centimeter afgestorven dunne darm verwijderd.

Simon Cowell werd 'rare vampier' door burn-out

Simon Cowell is afgelopen zomer ingestort. Het 52-jarige jurylid had het zowel persoonlijk als op professioneel gebied razend druk, waardoor hij naar eigen zeggen een 'rare vampier' werd. De burn-out wordt volgens de Britse boulevardkrant The Sun onthuld door Tom Bower, die het boek Sweet Revenge, the Intimate Life of Simon Cowell schreef.

Cowell heeft deze zomer volledige rust genomen om bij te komen. "Ik wil geen pillen meer gebruiken", zou Cowell tegen zijn X Factor-collega Louis Walsh hebben gezegd. Ook zou hij willen stoppen met roken. "Ik heb rust nodig. Ik heb behoefte aan een normaal leven."

De platenbaas, die onder meer in Pop Idol en Britain's Got Talent optrad als jurylid, heeft tijdens zijn time-out met niemand contact gehad. "Ik moet terug naar waar ik een paar jaar geleden was."

'Morsi wil vrede met Israël in stand houden'

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft zondag opnieuw gezegd het vredesverdrag tussen Egypte en Israël in stand te willen houden. Morsi zei dat op een bijeenkomst met een handelsdelegatie uit de Verenigde Staten, aldus een ingewijde.

Sinds hij op 30 juni aantrad als president heeft Morsi meermaals gezegd het vredesverdrag met Israël te willen respecteren. Morsi maakt deel uit van de Egyptische Moslimbroederschap, die al tientallen jaren op gespannen voet leeft met Israël.

Morsi zei zondag tevens de bestrijding van corruptie op te willen voeren en bureaucratische rompslomp verder terug te willen dringen. Dit moet Egypte aantrekkelijker maken voor bedrijven en investeerders.

Meisje Annecy-moordzaak uit coma

Het meisje dat vorige week ernstig gewond raakte bij de moorden bij het Franse meer van Annecy ligt niet langer in coma. Dat hebben de Franse autoriteiten zondag bekendgemaakt. Het zusje van de 7-jarige Zaina, dat ongedeerd bleef, is terug in Groot-Brittannië.

Zaina en haar 4-jarige zusje Zeena overleefden vorige week de moordpartij die hun Brits-Iraakse ouders, een oudere vrouw en een Franse man het leven kostte. De Franse politie is naarstig op zoek naar de dader. Mogelijk leidde een familievete tot de moorden. De vader van de meisjes zou ruzie hebben gehad met zijn broer over geldzaken. De broer van de vader heeft ontkend dat er sprake was van een conflict.

Zaina, die in haar schouder werd geschoten en in elkaar is geslagen, werd door de artsen kunstmatig in coma gehouden. Uit die coma is ze inmiddels ontwaakt maar ze krijgt nog steeds kalmeringsmiddelen en is nog niet in staat met de autoriteiten te praten.

Volgens een Franse aanklager hebben twee familieleden Zeena opgehaald en mee naar Groot-Brittannië genomen, waar de meisjes wonen. Zeena overleefde het voorval door zich tijdens de schietpartij te verschuilen onder de rok van haar moeder. Vervolgens bleef ze onder het lichaam van haar moeder liggen. Ze werd donderdag pas gevonden.

Britse en Franse politieagenten hebben zondag voor de tweede dag op rij het huis van het vermoorde stel in een buitenwijk van Londen doorzocht.

Miljardair blijft Franse belastingen betalen

De Franse multimiljardair Bernard Arnault, topman van het luxehuis LVMH, blijft belasting betalen in Frankrijk, ondanks zijn aanvraag voor het Belgische staatsburgerschap. Dat liet de rijkste man van Frankrijk zondag weten.

De aanvraag van Arnault ligt gevoelig vanwege de omstreden belastingheffing van 75 procent op inkomens van minstens een miljoen euro die de Franse president Hollande wil opleggen. "Ik ben en blijf een belastingbetaler in Frankrijk en ik zal net als alle Fransen aan mijn fiscale verplichtingen voldoen", zei Arnault.

Volgens de topman van de fabrikant van Louis Vuitton heeft de aanvraag voor een Frans-Belgische dubbelnationaliteit met persoonlijke redenen te maken. Het vermogen van Arnault wordt geschat op 32 miljard euro, waarmee hij de op drie na rijkste man ter wereld zou zijn. Arnault was nauw verbonden bij de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy.

'Merkel wil geen Grieks vertrek uit euro'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is van mening dat Griekenland de eurozone in geen geval mag verlaten en is bereid het land meer bewegingsruimte te geven. Dat meldde Der Spiegel op basis van bronnen rond Merkel.

"We moeten een oplossing vinden", zou Merkel hebben gezegd tegen ingewijden. Ze vreest volgens Der Spiegel bij een Grieks vertrek een domino-effect, vergelijkbaar met de crisis na het omvallen van Lehman Brothers in 2008. Ook de politieke risico's worden door Merkel als te groot ingeschat, schreef het blad.

Volgens het bericht wil Merkel in ieder geval Griekenland geen derde hulppakket geven, omdat dat geen meerderheid in de Bondsdag zou halen. Maar ze zou wel bereid zijn de voorwaarden van de hulp aan de Grieken te veranderen. Zo kan de volgende krediettranche voor Athene worden vergroot en kan een latere lening overeenkomstig worden verkleind, aldus Der Spiegel.

Zondag vonden gesprekken plaats in Athene tussen de inspecteurs van EU, ECB en IMF en de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras. De waarnemers controleren of Griekenland voldoende vooruitgang boekt met de crisismaatregelen om voor verdere steun in aanmerking te komen. Een bron bij de Griekse overheid meldde echter dat er nog een lange weg is te gaan. Er zou nog niks zijn afgerond. Griekenland had eerder al om meer tijd gevraagd.

Maandag staat een ontmoeting van de trojka gepland met premier Antonis Samaras. De inspecteurs zijn sinds vrijdag in Athene. Griekenland werkt aan een pakket maatregelen van 11,5 miljard euro en hoopt een nieuwe lening van 31,5 miljard euro te krijgen. Het rapport van de trojka zou begin november naar buiten komen.

SMS-dienst Al-Jazeera gehackt

Hackers hebben zich toegang verschaft tot de Qatarese nieuwszender Al-Jazeera gehackt en onjuiste berichten via de SMS-dienst van de zender verstuurd. Dat heeft Al-Jazeera zondag gezegd.

In de sms-berichten stond dat iemand had geprobeerd de premier van Qatar te vermoorden. Een aan de Syrische regering gelieerde beweging, het Syrische Elektronische Leger, heeft de verantwoordelijkheid voor de digitale aanval opgeëist. Qatar is een fel criticus van de Syrische regering van president Bashar Assad en steunt de Syrische rebellen.

Het was de tweede keer in een week tijd dat hackers de elektronische beveiliging van Al-Jazeera wisten te omzeilen. Vorige week werd een boodschap op de website van Al-Jazeera geplaatst waarin de Syrische regering werd bejubeld.

Tokkie-gezin neemt het op tegen de politie

Een straat in Dordtse wijk Oud-Krispijn genoot naast het mooie weer vandaag ook van een flinke vechtpartij. Zes mensen eindigden deze stralende dag namelijk in de cel.

De vechtpartij ontstond nadat de politie verhaal ging halen bij een familie die vlak daarvoor een steen bij een buurman door het raam had gegooid. Deze was daar gek genoeg niet van gediend en schakelde de politie in. De man zou al langer problemen hebben met de tokkie-familie.

Kort nadat de politie aanbelde bij het huis van de familie brak de pleuris uit in de voortuin van het huis en namen de zes gezinsleden het op tegen de aanwezige agenten. Met vereende krachten lukte het om de kansen-familie in de boeien te slaan. Echter niet zonder slag of stoot, vier agenten raakten lichtgewond.

Buurtbewoners waren het niet eens met het optreden van de politie. Onder luid geschreeuw en protest probeerden ze zich met de aanhouding te bemoeien. Ze vonden dat de politie veel te hardhandig optrad tegen het gespuis. Extra toegesnelde agenten konden de buurtbewoners op afstand houden.

Een van de toeschouwers heeft het hele gebeuren gefilmd en op YouTube geplaatst. Het filmpje is echter weer verwijderd. Het is helaas niet bekend of de zes arrestanten gewond zijn geraakt.

[Vuelta] Contador pakt eindzege, Degenkolb etappe

Alberto Contador heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière de Vuelta a España gewonnen. De rode leiderstrui van de 29-jarige Spanjaard kwam in de traditionele slotetappe naar Madrid niet meer in gevaar. Contador, die de Vuelta in 2008 voor het eerst op zijn naam schreef, liet in het klassement zijn landgenoten Alejandro Valverde en Joaguin Rodriguez achter zich.

De slotetappe werd gewonnen door John Degenkolb van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano. Het was de vijfde etappezege van de Duister in deze Vuelta.

Rabobank besloot de laatste grote ronde van het jaar met twee renners in de top tien. Robert Gesink werd zesde, Laurens ten Dam eindigde twee plaatsen lager.

Contador maakte in de Vuelta zijn rentree in een grote ronde na het uitzitten van een dopingschorsing. De Spaanse klimmer werd begin februari met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst vanwege een positieve dopingtest in de Tour de France van 2010. Een lichte hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol werd in Contadors bloed aangetroffen.

Tijdens zijn schorsing trainde Contador als hard door. Vorige maand maakte hij in de Eneco Tour zijn rentree in het wielerpeloton. Door een gebrek aan wedstrijdritme was Contador aan het begin van de Vuelta nog niet op zijn best. Naarmate de ronde vorderde, raakte hij echter steeds beter in vorm.

Contador vocht in de tweede en derde week fascinerende duels uit met landgenoot Rodriguez. Aanvankelijk moest Contador daarin het onderspit delven. Hoe hard en hoe vaak hij ook demarreerde, hij kreeg zijn concurrent niet op de knieën. Zelfs maandag op de ongekend steile Cuitunigru had Rodriguez steeds een antwoord op de verwoede aanvalspogingen van Contador.

De rode leiderstrui leek stevig om Rodriguez' schouders te zitten, maar uitgerekend in een op papier eenvoudige etappe ging het fout. Hij kwam woensdag slecht uit de rustdag en verloor in een overgangsetappe ruim tweeënhalve minuut. Valverde stak hem in het klassement ook voorbij.

Paralympische gedachte

De wielerploeg van de Rabobank is tevreden over de afgelopen Ronde van Spanje en trots op de geleverde prestaties. Hoe kunnen ze zoiets zeggen? Geen etappezege, geen trui, geen podiumplek en in al die categorieën ook helemaal niet in de buurt geweest van de prijzen. Verder dan een zesde plek in het eindklassement van Robert Gesink en een achtste plaats van Laurens ten Dam zijn ze niet gekomen. Toegegeven, Ten Dam presteert daarmee ver boven verwachting. Dat is knap, maar daarmee kan de ploeg toch niet meteen tevreden zijn? De plek van Gesink is ook keurig gezien de tegenslag waar hij mee te kampen heeft gehad. Maar tevreden? In sport draait het om winnen, en dat heeft Rabobank niet gedaan. Het lijkt wel de paralympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.

FOK! Partijprogramma's deel 1: Buitenlandbeleid

De verkiezingen zijn nog maar een paar dagen verwijderd. De partijprogramma's zijn je de afgelopen weken om de oren gevlogen en de ene partij maakt er nog een mooier, spannender en ingewikkelder verhaal van dan de ander. Om je een handje te helpen bij je uiteindelijke partijkeuze heeft FOK! van de grootste partijen de partijprogramma's doorgenomen en drie belangrijke vraagstukken met elkaar vergeleken. Tot aan de verkiezingen kan je hier de grote verschillen en overeenkomsten lezen over de onderwerpen buitenlandbeleid, zorg en onderwijs.

FOK!filmtip van de dag: Van Kooten & De Bie sloegen weer toe (Documentaire)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Van Kooten en De Bie

Vanavond eens geen speelfilmtip maar aandacht voor een mooie documentaire. Bij de Zuiderburen van Canvas is om 21.15 uur de documentaire Van Kooten & De Bie sloegen weer toe te zien. Kees van Kooten en Wim de Bie waren jarenlang de standaard als het op satire en humor op televisie aankwam. Het duo verrijkte de Nederlandse taal met neologismen als 'de pruimen op sap zetten', 'Van wippenstijn gaan', 'Doemdenken' en 'Positivo'.

In de veertig jaar dat Koot en Bie samenwerkten maakte het duo honderden uren legendarische televisie. In de FOK!filmtip van de dag Van Kooten & De Bie sloegen weer toe spreken de twee mannen met regisseur Coen Verbraak over hun indrukwekkende oeuvre. Wat zat er achter het Simplisties Verbond? Hoe maakten ze Keek op de week? Bestond Cor van der Laak nou echt? Je ziet en hoort het vanavond op Canvas.


De verzetshelden Gé en Arie Temmes.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[Upd] Drie doden in woning Kekerdom

In een woning in het Gelderse dorp Kekerdom zijn zondagochtend drie lichamen aangetroffen. Dat meldt dagblad de Gelderlander. Een buurtbewoner zou de lichamen hebben gevonden in een woning aan de Jan-Arntzstraat. De politie wil volgens de krant niets over het incident kwijt.

Volgens omwonenden zou het gaan om de bewoner en een man en vrouw uit het nabijgelegen Millingen aan de Rijn. Zondagmiddag doet de politie forensisch onderzoek in de buurt en is de weg naar de woning afgesloten. Er zouden veel politieauto's aanwezig zijn en een politiehelikopter over het huis vliegen.

Een woordvoerder van de politie was nog niet bereikbaar.

Update 17:13 uur

De politie heeft inmiddels bevestigd dat er drie doden zijn gevonden in het huis aan de Weverstraat. Tegenover Omroep Gelderland hebben buurtbewoners bevestigd dat er een teamchef van de politie in Groesbeek in het huis zou wonen. Ook zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend zouden bij het drama zijn betrokken.

Update 17:38 uur

Een buurtbewoner laat tegenover de Gelderlander weten melding van het drama te hebben gemaakt. Het was de buren opgevallen dat de dieren in het huis onrustig waren. Nadat er geen respons van de bewoners kwam, heeft hij een briefje op de deur gehangen. Toen hier geen reactie op kwam, is de man zelf gaan kijken, waarna hij stuitte op drie levenloze lichamen.

De politie Gelderland-Zuid heeft bevestigd dat een van de doden een rechercheur van het politiedistrict was. Collega's van de man hebben geschokt gereageerd. Zij worden opgevangen op het hoofdbureau van de politie Nijmegen. Het onderzoek zal hierom worden overgedragen aan collega's van het korps Gelderland-Midden.

Bij het huis is veel politie aanwezig, waaronder een politiehelikopter die over het gebied vliegt. Wat er zich precies in het huis heeft afgespeeld, is nog niet bekend. Naar verwachting zal het onderzoek nog tot laat in de nacht plaats vinden.

Update 21:47 uur

De Gelderlander meldt dat de politie een hennepkwekerij heeft gevonden in het huis aan de Weverstraat. Of deze kwekerij een verband heeft met de driedubbele moord is niet duidelijk.

Frijns weet niets van Saubertest

Gisteren berichtten we dat Robin Frijns begin november in Abu Dhabi voor Sauber mee zal gaan doen aan de rookietest. Zowel Sauber als Frijns zegt echter van niets te weten. RTL GP sprak met hem. "Ik kan er niets over zeggen."

Frijns is leider in het kampioenschap van de World Series by Renault. In die hoedanigheid mocht de Nederlander in juli op de gloednieuwe Moscow Race Way rijden met de Red Bull RB6 waarmee Sebastian Vettel in 2010 wereldkampioen werd.

Actrice Cobie Smulders getrouwd

Cobie Smulders heeft haar jawoord gegeven aan Taran Killam. De Canadese actrice stapte zaterdag tijdens een ceremonie in Californië in het huwelijksbootje, weet het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Het stel was al sinds begin 2009 verloofd. Smulders en Killam hebben samen een dochter van 3 jaar, Shaelyn.

De 30-jarige Smulders is bekend van de comedyserie How I Met Your Mother. Ook speelde de actrice, die een Nederlandse vader heeft, onder meer in de film The Avengers. De 30-jarige Killam is te zien in de tv-serie Saturday Night Live.

Hanson wint KLM Open

Peter Hanson heeft vandaag de KLM Open gewonnen. De Zweed ging op de laatste speeldag in Hilversum lang gelijk op kop met de Spanjaard Pablo Larrazábal, maar maakte in de allerlaatste hole het verschil met een eagle.

Hanson noteerde daarmee 266 slagen, dertien slagen onder par. Op de tweede plek eindigde uiteindelijk nog Richie Ramsay. De Schot had net als Larrazábal 268 slagen, maar sloeg vandaag drie onder par tegen par voor de Spanjaard.

Als beste Nederlander kwam Challenger-speler Richard Kind als beste uit de bus. Hij bekleedt een gedeelde 21e plek.

Duitsers demonstreren tegen ESM

Honderden Duitsers hebben zaterdag bij het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe geprotesteerd tegen het Europese permanente noodfonds ESM. De demonstranten riepen het hof op het ESM te verwerpen. Woensdag maakt het hof zijn besluit over het ESM bekend.

De demonstranten zijn van mening dat het ESM de soevereiniteit van Duitsland aantast en de Duitse grondwet schendt. Ook zijn ze tegen verdere betalingen voor zwakke eurolanden. Vrijdag werd nog bekend dat een meerderheid van de Duitsers tegen het ESM is. Er zijn meerdere klachten tegen het ESM ingediend, in de hoop dat het hof die honoreert en daarmee voorkomt dat de Duitse president het ESM kan ratificeren.

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble zei tegen Bild am Sonntag dat hij verwacht dat het grondwettelijk hof zal instemmen met het ESM. "We hebben bij de oprichting van het ESM er zorgvuldig op gelet dat het fonds niet tegen de grondwet in gaat. En bovendien mag je niet vergeten dat het hof tot dusver de koers van de Europese integratie nooit als ongrondwettelijk heeft beoordeeld."

Prinses Maxima volbrengt zwemtocht grachten

Prinses Maxima heeft een zwemtocht van ruim 2 kilometer door de Amsterdamse grachten volbracht. Ze legde het parcours van 2028 meter zondagmiddag af in 50 minuten. Aan de finish werd ze met applaus verwelkomd door prins Willem-Alexander en hun drie dochters en het publiek op de kade.

Gehuld in een wetsuit en een oranje badmuts deed de prinses mee aan de Amsterdam City Swim, een zwemtocht voor het goede doel. De opbrengst komt ten goede aan de bestrijding van de ongeneeslijke zenuw- en spierziekte ALS. Naast 1000 'gewone' deelnemers legen ook andere prominenten, onder wie Pieter van den Hoogenband, Marleen Veldhuis en Ronald de Boer, het parcours af.

Op Twitter werd Maxima overladen met complimenten. "Top!", "een heldin" en "Maxima is de stoerste prinses ooit!". Via Twitter laat ALS Nederland weten "Wat hebben wij toch een prachtige prinses'!". De stunt was urenlang trending topic.

Prinses Máxima volbrengt zwemtocht grachten
Prinses Máxima volbrengt zwemtocht grachten (Foto: ANP)

Steekpartij op camping Limburg

Op een camping in het Limburgse Haelen is zondagochtend een man neergestoken. Een verdachte is aangehouden, meldt de politie.

Het slachtoffer werd rond 06.30 neergestoken op de camping aan de Roggelseweg. Hij is met onbekende verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis.

Na de steekpartij reed even verderop in de straat Op de Bos een auto tegen een boom. De twee inzittenden renden daarna weg. De politie is naar hen op zoek. Het is volgens de politie niet duidelijk of dit met de steekpartij te maken heeft.

Honkballers verrassend onderuit op EK

Het Nederlands honkbalteam heeft op het Europees kampioenschap een verrassende nederlaag geleden. In Rotterdam was Tsjechië na een tiebreak met 3-2 te sterk voor de wereldkampioen.

Het ging voor het Nederlands team mis in de achtste inning toen pitcher Juan Carlos Sulbaran op de heuvel was afgewisseld door David Bergman. De Tsjechen konden vervolgens door twee honkslagen en twee fouten van het Nederlandse veld via Petr Baroch op een 1-0 voorsprong komen. In de laatste inning kon Nederland nog wel langszij komen, in de tiebreak ging het vervolgens alsnog mis voor de ploeg van bondscoach Brian Farley.

Klebsiella-uitbraak in revalidatiecentrum Haren

Vijf patiënten van revalidatiecentrum Beatrixoord in het Groningse Haren zijn besmet met de klebsiellabacterie. Het gaat om een ongevaarlijke variant. Het centrum heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om verspreiding tegen te gaan, meldt een woordvoerder van het revalidatiecentrum zondag.

De besmetting werd vrijdag ontdekt. Uit voorzorg worden nu overige patiënten en het personeel van het revalidatiecentrum, dat onderdeel uitmaakt van het Universitair Medisch Centrum Groningen, getest. Aankomende week wordt daarvan de uitslag bekend. De besmette patiënten worden geïsoleerd verpleegd.

Klebsiella is een darmbacterie die doorgaans ongevaarlijk is, maar die bij mensen met verminderde weerstand infecties kan veroorzaken. Er bestaan varianten van de bacterie die moeilijk te behandelen zijn met antibiotica.

'Amanda Bynes achter het stuur, bloed aan de muur'

Een vrouw die door Amanda Bynes is aangereden beweert dat de actrice een gevaar op de weg is. "Het had iemand het leven kunnen kosten als Amanda was blijven rijden", zegt de vrouw tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Bynes raakte onlangs tijdelijk haar rijbewijs kwijt, nadat ze de afgelopen maanden meerdere keren betrokken was geraakt bij een ongeluk. Een slachtoffer, van wie de auto door Bynes werd geraakt, vindt de Hairspray-actrice als automobilist levensgevaarlijk. "Een normaal iemand wordt gestraft voor doorrijden na een ongeval, dus zij mag hier ook niet mee wegkomen."

De vrouw vindt het dan ook terecht dat de 26-jarige Bynes, die later deze maand voor de rechter moet verschijnen, haar rijbewijs moest inleveren. "Ik ben blij dat ze niet meer op de weg te vinden is. Ze moet boeten voor haar acties en haar rijbewijs afnemen is de eerste stap in de goede richting."

'Anti-Juve-clausule in contract Jovetic'

De rivaliteit tussen Fiorentina en Juventus neemt toe. Stevan Jovetic schijnt nu in zijn nieuwe contract bij La Viola zelfs een Juventus-werende clausule te hebben. Volgens Corriere dello Sport bevat het nieuwe contract van de 22-jarige sterspeler van Fiorentina, dat tot de zomer van 2016 doorloopt, een clausule die stelt dat Juventus met geen enkele mogelijkheid de Montenegrijn kan kopen. Elke andere club moet veertig miljoen euro neertellen.

De rivaliteit tussen Juventus en Fiorentina is de afgelopen transferperiode weer eens opgelaaid, doordat Juventus Jovetic wilde kopen en later ook Dimitar Berbatov, die bijna had getekend bij Fiorentina, probeerde weg te kapen. Berbatov tekende uiteindelijk bij Fulham, terwijl Jovetic de club waar hij sinds 2008 voor speelt trouw bleef.

Jovetic, die al enkele seizoenen een geweldige indruk maakt, wees ook interesse van Manchester City van de hand. De aanvaller zal echter naar alle waarschijnlijkheid zijn nieuwe contract niet uitdienen bij Fiorentina, aangezien er veel topclubs bereid zullen zijn veertig miljoen euro te betalen voor een speler met zijn klasse.

Herlings pakt wereldtitel in MX2-klasse

Jeffrey Herlings heeft de wereldtitel veroverd in de MX2-klasse bij het motorcross. Bij de Europese Grand Prix in het Italiaanse Faenza won de 17-jarige Nederlander beide manches en stelde daarmee de titel veilig.

In de eerste manche kwam hij een halve minuut eerder over de finish dan zijn naaste belager Tommy Searle en ook in de tweede manche bleef hij de Brit ruim voor. Met nog twee races te gaan is Herlings niet meer te achterhalen door Searle.

Sweet Sixteen weer bij elkaar voor partij 50Plus

Het Nederlandse koor Sweet Sixteen komt speciaal voor de ouderenpartij 50Plus weer bij elkaar. De dames, die in de jaren zestig een grote hit scoorden met Peter, komen woensdag tijdens de verkiezingsavond bijeen voor de politieke partij die te vinden is als lijst 16. In 1972 is het koor gestopt.

"We dachten: wat zou het leuk zijn om de dames van Sweet Sixteen uit te nodigen", zegt lijsttrekker Henk Krol tegen Novum Nieuws. "Die moeten nu allemaal boven de 50 zijn!"

Zestien dames van Sweet Sixteen komen woensdagavond naar het Victoria Hotel in Amsterdam voor het optreden. "In plaats van 'Peter' gaan ze 'Henkie' zingen", aldus Krol. "Dan zul je merken dat de tekst ineens heel dubbelzinnig wordt."

In de tekst van het nummer Peter komen zinnen als 'Peter vindt de meisjes dom, kijkt niet naar ze om' voor. De 62-jarige Krol, aan wie het liedje wordt opgedragen, was hoofdredacteur van de Gay Krant.

Peeeeteer Sweetsixteen (Bron: Youtube)

Kerkhove verliest finale ITF-toernooi Alphen

Lesley Kerkhove is er zondag niet in geslaagd het ITF-toernooi in Alphen aan den Rijn op haar naam te schrijven. Ze bood de Tsjechische Sandra Zahlavova in de eindstrijd goed partij, maar moest toch in twee sets het hoofd buigen. Zahlavova zegevierde met de setstanden: 7-5 en 7-6 (5).

Ondanks haar nederlaag in de finale kan Kerkhove terugkijken op een geslaagd toernooi. Ze werd met een wildcard tot het hoofdschema toegelaten en rekende op weg naar de eindstrijd onder meer af met landgenoten Quirine Lemoine en Chayenne Ewijk.

Kansen op een goed resultaat waren er in overvloed voor de 20-jarige Kerkhove. In de eerste set liet ze bij 5-4 drie setpunten onbenut, waarna Zahlavova met 7-5 aan het langste eind trok. In de tweede set leidde Kerkhove met 5-2, maar gaf ze wederom een voorsprong uit handen. De set draaide uit op een tiebreak, die door de Tsjechische gewonnen werd.

Israëliërs vast om mishandeling Palestijn

De Israëlische politie heeft vijf tieners ingerekend die verdacht worden van de mishandeling van een Palestijn. Het slachtoffer had een joodse vrouw in de nachtelijke uren naar huis gebracht. De man werd vorige week aangevallen en hield aan de confrontatie een gebroken been over.

Mogelijk lagen nationalistische motieven ten grondslag aan de mishandeling, zei een politiewoordvoerder zondag. Vorige maand werd een jonge Arabier in Jeruzalem bewusteloos geslagen door een menigte joodse jongeren.

[F1] Uitslag Grand Prix van Italië

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Brit reed eenvoudig van poleposition naar de zege. Sauber-coureur Sergio Perez werd verrassend tweede, voor kampioenschapsleider Fernando Alonso die met dit resultaat alleen ten opzichte van Hamilton iets verloor.

De race op Monza begon met Lewis Hamilton op poleposition. De beste start was voor de polesitter, terwijl Felipe Massa de tweede plaats afsnoepte van Jenson Button. Verder naar achteren verruilde Fernando Alonso zijn tiende stek voor een achtste. De Spanjaard had het mes tussen zijn tanden, want hij passeerde in de eerste ronde Kamui Kobayashi en direct daarna Kimi Räikkönen, waardoor de kampioenschapsleider al zesde lag. Red Bull-coureur Mark Webber had het tempo niet te pakken en lag na twee ronden veertiende. Ook Nico Rosberg kwam slecht weg, want hij verloor bij de start zes plaatsen.

Sebastian Vettel ging in de beginfase van de race Michael Schumacher voorbij en klom zo naar de vierde plaats. Schumacher werd direct hierna door Alonso aangevallen, maar de Spanjaard kon er niet makkelijk voorbij. Na zes ronden lukte dit wel. Een Di Resta had een kleine aanvaring met Senna, waarbij de Braziliaan bij de tweede chicane even rechtdoor moest en enkele plaatsen verloor. De eerste uitvaller was na acht ronden Jean-Eric Vergne die bij zijn rechterachterwiel iets af zag breken en bij de eerste chicane er vanaf stuiterde.

De Mercedessen hadden een afwijkende strategie en kwamen na vijftien ronden binnen. Zowel Schumacher als Rosberg verloren hierdoor veel tijd en vielen terug tot in het achterveld. Opvallend was dat na de stop van Schumacher Perez zijn kans schoon zag en de voor hem rijdende Räikkönen inhaalde. Het duo reed in eerste instantie achter Schumacher. Lotus haalde Räikkönen meteen binnen voor nieuwe banden.

Vooraan had Hamilton een voorsprong van zes seconden op Button die na achttien ronden Massa passeerde. De Braziliaan werd meteen binnengehaald en viel terug tot plaats elf. Het bleek de aanzet tot meer stops te zijn. De nog niet gestopte Perez ging aan de leiding voor Hamilton, Button, Massa, Vettel, Alonso, Schumacher, Räikkönen, Hülkenberg en Rosberg.

Alonso lag halverwege de wedstrijd stevig in de clinch met Vettel die het de kampioenschapsleider erg lastig maakte. Alonso moest zelfs even door het grind bij een inhaalpoging op de Duitser. Na 29 ronden beslechtte Alonso het pleit in zijn voordeel, terwijl vooraan Hamilton Perez passeerde. De Mexicaan ging meteen naar binnen en kwam als achtste weer de baan op. Vettel kreeg ondertussen een drive-through penalty opgelegd voor het van de baan afduwen van Alonso. De Duitser viel hierdoor terug tot plaats negen achter Webber.

De race leek zich vooraan te settelen tot na 33 ronden Button opeens zijn McLaren met problemen met de brandstofpomp aan de kant moest parkeren. Massa schoof hierdoor naar plaats twee en Alonso naar drie. Daarachter reed Schumacher, voor Räikkönen die het aan de stok had met Perez. De Mexicaan was met zijn Sauber een stuk sneller dan de Lotus van de Fin. Na 37 ronden pakte Perez de vijfde stek.

In die ronden die volgden gebeurde er veel. Schumacher en Rosberg stopten voor de tweede maal, Perez was veruit de snelste man op de baan en Vettel passeerde Webber. De stand was als volgt: Hamilton, Alonso, Massa, Perez, Räikkönen, Vettel, Webber, Di Resta, Kobayashi en Schumacher.

Perez had het tempo er goed in zitten en had tien ronden voor het einde het gat met de Ferrari's dichtgereden. De Mexicaan passeerde al snel de Ferrari van Massa voor de derde plaats. Hierna sloot hij al snel aan bij Alonso die op zijn beurt het tempo al had verhoogd en langzaam inliep op Hamilton. Perez passeerde zeven ronden voor het einde Alonso uiteindelijk eenvoudig. Vijf ronden voor het einde stopte de Red Bull van Vettel er mee. De Duitser zette zijn auto aan het einde van het rechte stuk bij start/finish op aanraden van het team neer.

Schumacher en Rosberg bewezen aan het einde van de race dat hun strategie werkte, want zij haalden makkelijk de ene na de andere coureur in en eindigden zo toch in de punten. Webber viel na een spin bij het uitkomen van Ascari juist buiten de punten. De Australiër parkeerde zijn auto in de laatste ronde in de pits.

Hamilton werd na 53 ronden als eerste afgevlagd voor Perez en Alonso. Massa werd vierde, voor Räikkönen, Schumacher, Rosberg, Di Resta, Kobayashi en Senna. In het kampioenschap leidt Alonso nu met 179 punten. Hamilton staat tweede met 142 punten, één puntje voor Räikkönen.

Uitslag

Pos Driver Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren 1:19:41.221
2 Sergio Perez Sauber +4.356
3 Fernando Alonso Ferrari +20.594
4 Felipe Massa Ferrari +29.667
5 Kimi Räikkönen Lotus +30.881
6 Michael Schumacher Mercedes +31.259
7 Nico Rosberg Mercedes +33.550
8 Paul di Resta Force India +41.057
9 Kamui Kobayashi Sauber +43.898
10 Bruno Senna Williams +48.144
11 Pastor Maldonado Williams +48.682
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso +50.316
13 Jerome D'Ambrosio Lotus +1:15.861
14 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
15 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
16 Charles Pic Marussia +1 Ronde
17 Timo Glock Marussia +1 Ronde
18 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
19 Narain Karthikeyan HRT +1 Ronde
DNF Mark Webber Red Bull +2 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Force India +3 Ronden
DNF Sebastian Vettel Red Bull +6 Ronden
DNF Jenson Button McLaren +21 Ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +45 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 179
2 Lewis Hamilton McLaren 142
3 Kimi Räikkönen Lotus 141
4 Sebastian Vettel Red Bull 140
5 Mark Webber Red Bull 132
6 Jenson Button McLaren 101
7 Nico Rosberg Mercedes 83
8 Romain Grosjean Lotus 76
9 Sergio Perez Sauber 65
10 Felipe Massa Ferrari 47
11 Michael Schumacher Mercedes 43
12 Kamui Kobayashi Sauber 35
13 Paul di Resta Force India 32
14 Nico Hulkenberg Force India 31
15 Pastor Maldonado Williams 29
16 Bruno Senna Williams 25
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 8
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 4
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Vitaly Petrov Caterham 0
21 Jérôme D'Ambrosio Lotus 0
22 Timo Glock Marussia 0
23 Charles Pic Marussia 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 272
2 McLaren 243
3 Ferrari 226
4 Lotus 217
5 Mercedes 126
6 Sauber 100
7 Force India 63
8 Williams 54
9 Toro Rosso 12
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0

This Must Be The Place

This Must Be The Place is de eerste Engelstalige film van regisseur Paolo Sorrentino. In 2008 was de regisseur op het filmfestival van Cannes waar hij een ontmoeting had met acteur Sean Penn. Penn was behoorlijk onder de indruk van Sorrentino's film Il Divo en het duurde dan ook niet lang voor hij instemde met een hoofdrol in de vijfde speelfilm van de Italiaanse cineast. Een film die veel filmliefhebbers nog lang bij zal staan.

Roemer wil discussie over peilingenverbod

SP-leider Emile Roemer wil na de verkiezingen een discussie over de vraag of peilingen in de laatste fase van de verkiezingscampagne moeten worden verboden. Dat heeft Roemer zondag desgevraagd gezegd in het tv-programma Buitenhof.

Roemer wees erop dat een dergelijk verbod in andere landen al bestaat. "Dan haal je in elk geval de hele hype weg." Anderzijds kan een verbod op peilingen worden gezien als beperking van de vrijheid van meningsuiting, zei Roemer. "Het is een goede discussie waard met degenenen die er verstand van hebben."

Roemer zei zo'n discussie niet in verkiezingstijd te willen voeren, omdat politici er dan van kunnen worden beschuldigd dat zij belang hebben bij een verbod op peilingen.

Krul haakt af bij Oranje, Zoet opgeroepen

Bondscoach Louis van Gaal heeft Jeroen Zoet aan de selectie van het Nederlands elftal toegevoegd. Dit heeft de Nederlandse voetbalbond (KNVB) bekendgemaakt. De door RKC Waalwijk gehuurde doelman van PSV vervangt Tim Krul, die de ploeg met een elleboogblessure heeft verlaten.

Krul stond afgelopen vrijdag in de basis bij het Nederlands elftal, dat met een 2-0 van Turkije won. Na afloop van de wedstrijd liet de keeper van Newcastle United weten dat een jongensdroom in vervulling is gegaan.

Het is voor Zoet, die officieel bij PSV onder contract staat, de eerste invitatie voor het Nederlands elftal. Oranje speelt de WK kwalificatiewedstrijd tegen de Hongaren op 11 september aanstaande.

Máxima zwemt door Amsterdamse grachten

Prinses Máxima zwemt zondag mee in de Amsterdam City Swim. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De zwemtocht door de Amsterdamse grachten en de Amstel wordt zondag voor het eerst georganiseerd. Met het evenement wil de stichting ALS geld binnenhalen voor onderzoek naar de neurologische ziekte Amyotrofe laterale sclerose (ALS).

Eerder werd al bekend dat onder de deelnemers onder anderen Pieter van den Hoogenband, Jacco Verhaeren, Femke Heemskerk en andere topsporters en BN'ers zijn. De zwemtocht begint bij het Marine Etablissement en eindigt in de Keizersgracht. De eerste groepen zijn vanaf 13.00 uur het water in gegaan.

[GP2] Uitslag Race 2 Monza

Davide Valsecchi heeft de tweede race van de GP2 Series op Monza op zijn naam geschreven. De Italiaan verstevigde hiermee zijn leidende positie in het klassement. Giedo van der Garde eindigde na een sterke inhaalrace als tiende, net buiten de punten. Nigel Melker behoorde tot de uitvallers.

Stefano Coletti en Jolyon Palmer mochten van de eerste startrij vertrekken, maar het was de als derde vertrokken Valsecchi die de beste start kende en als eerste de eerste bocht indook. Van daar uit controleerde de Italiaan de race. Fabio Leimer schoof mee naar de tweede plaats en eindigde daar ook voor Palmer en Coletti.

Fabio Onidi schakelde zichzelf en onder meer Melker in de tweede ronde uit door te laat voor de eerste chicane te remmen en een aantal auto's te torpederen. Ook Esteban Gutierrez belandde buiten de baan toen hij bij de Parabolica Giedo van der Garde probeerde te verschalken. De Mexicaan reed rechtdoor het grind in. Van der Garde toonde zijn snelheid door uiteindelijk als tiende over de streep te komen.

In het klassement leidt Valsecchi nu met 229 punten, terwijl zijn grootste concurrent Luiz Razia op 204 punten staat. De derde plaats is voor James Calado met 160 punten. Van der Garde staat nu na een puntloos weekend op plaats zes met 141 punten. Nigel Melker is negentiende met 25 punten.

Man met schaar dringt binnen bij Miley Cyrus

Een man die het huis van Miley Cyrus probeerde binnen te dringen is zaterdagochtend opgepakt. De man had een schaar bij zich, maar voordat hij binnen kon komen was de politie al ter plaatse.

Volgens de politie werd ze gebeld door werknemers van de 19-jarige zangeres, die in Cyrus' huis in Los Angeles waren. De man beweerde een vriend te zijn van de actrice. Cyrus was op dat moment niet thuis.

Toen de politie kwam gooide de man zichzelf tegen een muur van het huis, alsof hij de muur probeerde te breken om binnen te komen. De politie laat weten dat er nog geen aanklacht is ingediend.

Met Hunt zwaait tweede routinier af bij Team Sky

Een tweede oudgediende van Team Sky heeft zijn afscheid aangekondigd. In navolging van ploeggenoot Michael Barry maakte Jeremy Hunt zondag bekend zijn loopbaan aan het einde van het seizoen te beëindigen. De 38-jarige Brit begon zijn profcarrière in 1996 en is één van de langstzittende coureurs in het peloton.

Voornaamste reden voor Hunts afzwaaien is zijn pasgeboren zoontje. Hij wil niet meer te lang van huis zijn. "Ondanks mijn onvoorwaardelijke liefde voor wielrennen is dit het juiste moment om mij terug te trekken. Met mijn zoontje in mijn handen is mijn perspectief veranderd", vertelt hij op de website van Team Sky.

Hunt werd in zijn carrière onder meer tweemaal Brits kampioen op de weg en won in 2002 de GP Ouest France-Plouay. Zijn laatste overwinning dateert van 2009 toen hij een ritzege pakte in de Ronde van Denemarken. Hunt maakte vorig jaar deel uit van de Britse nationale ploeg die Mark Cavendish aan de wereldtitel hielp.

Zestien jaar geleden begon Hunt zijn carrière bij Banesto. Hij diende daarna ook nog onder meer Crédit Agricole en Cervélo. Begin vorig jaar belandde Hunt bij Sky.

Roemer sluit vicepremierschap niet uit

SP-leider Emile Roemer sluit niet uit dat hij na de verkiezingen vicepremier wordt onder PvdA-leider Diederik Samsom. Dat bleek zondag in het tv-programma Buitenhof.

"Dingen moet je nooit uitsluiten", zei Roemer op de vraag of hij vicepremier onder Samsom wil worden. Hij acht het echter waarschijnlijker dat hij in de Tweede Kamer blijft. "Je moet mij op de plek zetten waar ik het beste tot mijn recht kom. Nu zou ik zeggen dat ik het beste op mijn plek ben als fractievoorzitter."

Een week geleden zei Roemer dat hij geen vicepremier of minister onder VVD-leider Mark Rutte wilde worden.

Bedreigde korstmos tiert welig op schietbaan leger

Het ernstig bedreigde rijstkorrelmos blijkt goed te gedijen op een schietbaan van het leger in Harskamp. Op de schietbaan is een rijke populatie van het korstmos gevonden, meldde defensie-ecoloog Rense Haveman zondag bij het Radio 1-programma Vroege Vogels.

Tot in de jaren zestig kwam het korstmos vrij vaak voor in de heide en in stuifzanden. Daarna is de soort flink achteruit gegaan en tot voor kort groeide het voor zover bekend alleen nog in nationaal park De Hoge Veluwe, waar één exemplaar zou staan.

Bij de schietbaan zijn nu twintig exemplaren geteld die in doorsnede variëren van een tot tien centimeter. De wijze waarop de schietbaan wordt beheerd blijkt een ideale voedingsbodem voor het korstmos. De heide en de graslanden worden ieder jaar in de winter platgebrand om te voorkomen dat door explosies bij het schieten een oncontroleerbare brand ontstaat.

Die branden zorgen voor een goede combinatie van open plekken en beschutting die het rijstkorrelmos nodig heeft. Het gebied waar de korstmos groeit wordt slechts eens in de drie of vier jaar platgebrand. De groeiplaats van het korstmos wordt opgenomen in het monitoringsprogramma van de Dienst Vastgoed Defensie.

Gebotste Cessna was druk met filmen SP-vliegtuigje

De Cessna die zaterdag in de lucht op een vliegtuigje met een reclamesleep van het CDA botste was opnamen aan het maken van een derde vliegtuigje met SP-reclame. Beide beschadigde vliegtuigjes zijn in beslag genomen voor onderzoek, meldt de politie zondag.

De onderzoeksresultaten gaan naar het Openbaar Ministerie in Haarlem. Het kan enkele weken duren voordat ze naar buiten komen.

Uit een filmpje dat op internet opdook bleek al dat de passagiers van de Cessna druk bezig waren het vliegtuigje met SP-reclame in beeld te krijgen. De inzittenden van deze twee vliegtuigjes zijn volgens de politie bekenden van elkaar.

De vliegtuigjes vlogen iets sneller dan het vliegtuigje met CDA-reclame, waardoor het filmende vliegtuig uiteindelijk van achteren en van bovenaf het CDA-vliegtuig raakte. Doordat het CDA-vliegtuig onder de Cessna zat, was hij met het blote oog niet te zien.

De piloot van de Cessna, een 26-jarige man uit Alkmaar, wist wel dat het CDA-vliegtuig in de buurt was en heeft mogelijk niet genoeg maatregelen genomen om uit de buurt te blijven.

Na de botsing maakte de piloot van het CDA-vliegtuig, een 56-jarige man uit Goes, een noodlanding op het strand van Wassenaar. De andere twee toestellen zijn geland op Rotterdam-The Hague Airport. Er vielen geen gewonden.

De piloot van het toestel met de SP-reclame, een 67-jarige man uit Den Haag, werkte voor zover bij de politie bekend niet in opdracht van de SP. Partijleider Emile Roemer zei zaterdag in Nieuwsuur dat het om sympathisanten ging.


Gebotste Cessna was druk met filmen SP-vliegtuigje (Foto: Novum)

Hamilton: "Niets geleerd van Button, wel van Alonso"

Lewis Hamilton ontkent dat hij gedurende de afgelopen drie seizoenen iets geleerd heeft van Jenson Button. Daarentegen heeft hij aangegeven juist wel enkele dingen opgestoken te hebben van Fernando Alonso, zijn teamgenoot bij McLaren in 2007.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft verscheidene malen verklaard dat Hamilton en Button een goed duo vormen 'omdat ze van elkaar leren'. "Ik weet niet waarom Martin dat zegt, want ik zou niet weten wat ik geleerd heb van Jenson. Ik heb geleerd van Fernando, maar ik heb niet het gevoel dat ik iets opgestoken heb van Jenson", aldus de wereldkampioen van 2008.

De uitingen van Hamilton wijzen op groeiende onenigheid met zijn teamgenoot. Tijdens de Grand Prix van België hadden de twee ook al een aanvaring vanwege het twitterschandaal.

De situatie wordt mogelijk versterkt door het feit dat Force India-coureur Paul di Resta heeft gebroken met Hamiltons vader en zich nu verbonden heeft aan het management dat banden heeft met Button.

De Spaanse krant El Pais vroeg Hamilton of hij wellicht jaloers is op Alonso, aangezien de Spanjaard Ferrari rondom zich heeft weten op te bouwen en duidelijk de nummer één positie geniet. "Nou, nee. Ik wil niet in een dergelijk team zitten. Ik zit liever in een team waarbij ik tegen mijn teamgenoot moet strijden", antwoordt de Brit.

Rutte verder met anti-PvdA-campagne

Terwijl er regelmatig oproepen gedaan worden om het eindelijk eens over de eigen plannen te hebben, gaat Mark Rutte gewoon verder met zijn campagne tegen de PvdA. Vandaag zegt Rutte in een interview met Nu.nl dat Nederland minder veilig wordt als de PvdA aan de macht komt.

Volgens Rutte hebben mensen grote behoefte aan veiligheid, vooral in onzekere tijden zoals de huidige. "Kunnen mijn kinderen veilig naar school? Komen ze veilig thuis na het uitgaan in het weekend? En als ik zelf oud ben, kan ik dan mijn hondje nog uitlaten? Er heerst een hele basale behoefte aan veiligheid."

Rutte stelt dat de PvdA een half miljard bezuinigt op veiligheid. De VVD investeert volgens hem 250 miljoen. Rutte stoort zich eraan dat de PvdA wel wil investeren in stages voor ex-criminelen, extra onderwijs voor criminelen en softdrugs wil legaliseren.

PvdA-leider Diederik Samsom heeft in deze verkiezingscampagne al herhaaldelijk benadrukt dat de PvdA wel degelijk veel aan veiligheid doet.

Rutte haalde zaterdag ook al uit naar de PvdA. Hij noemde de partij een 'bedreiging voor Nederland'. "Minder wegen, minder banen. Tussen ons en de PvdA zit qua werkgelegenheid de stad Utrecht aan banen. We zullen zien dat de wachtlijsten in de gezondheidszorg terugkomen. Het is gevaarlijk voor Nederland."


Rutte: PvdA maakt Nederland onveiliger (Foto: Novum)

Koerdisch festival Duitsland mondt uit in geweld

Een Koerdisch cultureel festival in Mannheim is zaterdag uitgemond in geweld. Zeker tachtig agenten liepen verwondingen op toen zij door honderden mensen werden bekogeld met stenen, waterflessen en andere projectielen. Er zijn 31 arrestaties verricht.

De Koerdische beveiligers van het festival riepen de hulp in van de politie om de stroom bezoekers in goede banen te leiden. Sommige bezoekers zagen dit kennelijk als een provocatie, zei een politiewoordvoerder, waarna de vlam in de pan sloeg. Mogelijk liep een woordenwisseling over een tiener die het terrein met een verboden PKK-vlag wilde betreden uit de hand. Sussende woorden, noch van de organisatoren noch van de politie, hielpen niet meer.

Enkele dagen eerder hadden er al diverse incidenten plaatsgevonden. Vrijdag werd een protestmars van Straatsburg naar Mannheim van Koerdische jongeren vroegtijdig door de politie afgebroken, omdat deelnemers in Mannheim diverse malen Turkse automobilisten aanvielen. In de auto's van de begeleiders van de mars werden bovendien enkele wapens aangetroffen, waaronder een kapmes. Jongeren met vlaggen van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK in hun handen zochten die avond de confrontatie met de politie.

Heerenveen en Van Basten weer door een deur

Marco van Basten uitte onlangs zijn ongenoegen over het transferbeleid van sc Heerenveen. Na een goed gesprek tussen trainer en clubleiding is de kou uit de lucht.

Van Basten zei na de uitschakeling in Europa dat Heerenveen slechts in het rechtterrijtje kon eindigen, als er niet meer kwaliteit werd aangekocht. Het was het eerste puntje van kritiek dat de trainer uitte, nadat hij de volledige succesvolle aanval van vorig seizoen had zien vertrekken.

"We zijn niet blij met zijn uitlatingen, laat dat duidelijk zijn. Dat hebben we ook meteen tegen hem gezegd", zegt technisch directeur Johan Hansma in Voetbal International. Na de kritiek wachtte echter al snel de thuiswedstrijd tegen Ajax (2-2). "Daarna zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Dit verhaal moest snel de wereld uit."

Van Basten werd niet op het matje geroepen. "Nee, zo moet je dat niet zien. We gaan met elkaar in gesprek, net zoals we dat vorige week al even hadden gedaan. Het was overduidelijk geen verspreking van Marco, dat heeft hij ook toegegeven. Hij heeft gewoon aangegeven hoe hij erover denkt. Ja, misschien was het handiger om dat intern te houden, maar nu is het al naar buiten."

Volgens Heerenveen is aan Van Bastens wensen voldaan op transfergebied. "Hij wilde een spits, een vleugelaanvaller en een middenvelder aan de selectie toevoegen. Met Alfred Finnbogason, Daniël de Ridder en Lukas Maracek zijn die jongens er ook gekomen", verduidelijkt Hansma. "Bovendien hebben wij met Marco Pappa nog een extra aanvaller aan de selectie kunnen toevoegen."

Honderdste ruimtemissie voor India

India heeft zondag met succes een Franse en een Japanse satelliet gelanceerd. Dat liet de Indiase ruimteonderzoeksorganisatie weten. Het was de honderdste ruimtemissie van de opkomende Aziatische grootmacht.

Het Indiase ruimteprogramma gaat terug tot de jaren zestig. Het land heeft voor zichzelf of voor andere landen inmiddels tal van kunstmanen in een baan om de aarde gebracht.

In 2008 werd met succes een Indiase onderzoekssonde naar de maan gestuurd om te speuren naar sporen van water op het maanoppervlak. Volgend jaar wil India een ruimtesonde naar Mars sturen.

Tancharoens The Hunger Games pitch

Narc regisseur Joe Carnahan heeft misschien een nieuwe trend gezet. In navolging van het vrijgeven van diens Daredevil pitch, heeft Kevin Tancharoen besloten om nu zijn pitch filmpje voor The Hunger Games te tonen.

Dit keer had Tancharoen wat minder geluk dan met zijn opmerkelijke Mortal Kombat poging. Mortal Kombat: Rebirth zorgde ervoor dat Tancharoen een hele webserie mocht maken en de regie mag doen voor de komende Mortal Kombat reboot. De regie van The Hunger Games ging uiteindelijk naar Pleasantville regisseur Gary Ross.

Ook hier zijn de beelden en muziek die gebruikt worden afkomstig van verschillende films en geeft het geheel vooral een idee over welke richting Tancharoen op wou gaan met de film.

Sterren Springen blijft scoren

Sterren Springen is net als voorgaande weken het best bekeken entertainmentprogramma van de zaterdagavond. Het SBS-programma, waarin bekende Nederlanders hun kwaliteiten als schoonspringer laten zien, werd door ruim 1,4 miljoen mensen bekeken.

Sterren Springen wint van onder meer Beat the Best. De talentenjacht van RTL wist 864.000 mensen te boeien. De serie Golden Girls was goed voor 769.000 kijkers. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Strictly Come Dancing verloor een groot aantal kijkers. Het dansprogramma werd vorige week nog door ruim een miljoen mensen bekeken, terwijl er zaterdag 742.000 mensen voor thuis bleven.

Alleen het achtuurjournaal werd beter bekeken dan Sterren Springen, hier stemden bijna 1,6 miljoen mensen op af. Hart van Nederland sluit de top drie met ruim een miljoen kijkers.

Sony maakt mogelijk Windows Phone-toestellen

Sony heeft op dit moment een prima line-up smartphones met de Xperia-lijn die op Android draait. Toch zijn ze ook aan het kijken of ze misschien ook toestellen met Windows Phone gaan maken. Dit blijkt uit uitspraken van Pierre Perron van Sony Mobile UK in het Mobile Magazine.

"Sony’s strategy is one of openness. Microsoft is a Sony partner with the likes of our VAIO laptops and it’s integrated onto our tablets. As far as Xperia smartphones go, Android remains the preferred partner, although Sony is not a single partner company. We are currently investigating with the likes of Microsoft the possibility of diversifying our product strategy."

Dit is anders dan eerder dit jaar toen Sony nog opmerkte dat niemand geïnteresseerd is in Windows Phone, maar komt wel overeen met geruchten dat Sony bezig is met smartphones die draaien op het besturingssysteem van Microsoft. Wat de toekomst gaat brengen weet alleen Sony zelf, maar met de komst van nieuwe apparatuur die draait op Windows 8 zijn mobiele telefoons op Windows Phone 8 een logische volgende stap.

Het voordeel voor Sony zou tevens kunnen zijn dat ze Microsoft-fans een telefoon kunnen bieden om met PlayStation-games aan de slag te gaan via PlayStation Mobile. Voor ons gamers helemaal aantrekkelijk!

De Hond: PvdA wint aan alle kanten

De PvdA steeg de afgelopen weken in de peilingen van Maurice de Hond veertien zetels. De opiniepeiler stelt zondag dat 68 procent van de mensen die in 2010 op de PvdA stemden, nu aangeeft dat ze dat woensdag opnieuw gaan doen.

Twee weken geleden zei nog ruim 40 procent van de mensen die in 2010 op de PvdA stemden, ook dit keer voor de PvdA te zullen kiezen. De Hond analyseert dat de PvdA aan alle kanten wint: 11 procent van degenen die in 2010 stemden op D66, 8 procent van SP-kiezers, 7 procent van CDA-stemmers en 5 procent van PVV-kiezers.

Volgens De Hond twijfelt nog 33 procent van de kiezers, maar geeft twee derde van hen aan wel aan op welke partij ze denken te gaan stemmen. Onder de groep twijfelaars is de PvdA sterker dan de VVD, die juist weer beter scoort in de groep mensen die zeker weet wat ze stemmen.

De PvdA staat in de peiling van De Hond inmiddels op 32 zetels; één minder dan de VVD. De SP, eerder nog in bijna alle peilingen de grootste partij, kan volgens De Hond rekenen op 23 zetels. Hoewel dat er twaalf minder zijn dan twee weken geleden voorspeld werd, zijn dat er nog altijd acht meer dan de partij er nu daadwerkelijk bezet.

Voor fans van de Piratenpartij ziet het er niet goed uit. Volgens deze peiling zal de partij aanstaande woensdag geen enkele zetel gaan bemachtigen. 50PLUS doet het aanzienlijk beter; zij staan nu op drie zetels.

Cavendish uit vertrekwens bij Team Sky

Mark Cavendish ziet zijn toekomst niet bij Team Sky. De Britse wereldkampioen heeft bevestigd dat hij wil vertrekken bij de Engelse wielerploeg. Cavendish heeft moeite met zijn bijrol binnen Sky, dat vooral inzet op de klassementsrenners in de grote ronden. De sprinter won de afgelopen Tour de France drie etappes, maar zag de meeste aandacht uitgaan naar de uiteindelijke winnaar Bradley Wiggins.

Cavendish gaat bij de Ronde van Groot-Brittannië, die zondag begint, om de tafel met teambaas Dave Brailsford om zijn toekomst te bespreken. "Dave heeft me vorig jaar het idee verkocht van een Brits superteam, dat etappes zou kunnen winnen en tegelijkertijd kon domineren. Op de ene of andere manier heeft dat anders uitgepakt."

"Dave's ambities stroken niet met sprinters of de groene trui, dus dat brengt mij in een positie waar ik een soort van verloren ben", vervolgt Cavendish tegen Skysports. "Ik wil zoveel mogelijk etappes winnen in de Tour en zou graag ergens rijden waar ik dat kan doen."

Eerder liet Brailsford al doorschemeren dat Cavendish indien gewenst mag vertrekken. Volgens de laatste berichten zou de baas van Sky wel een afkoopsom verlangen voor het doorlopende contract van Cavendish. "Ik hoop dat we tot een schappelijke oplossing kunnen komen, die voor alle partijen het beste is", reageert de sprinter.

Kubica mikt nog op terugkeer in Formule 1

Robert Kubica is nog steeds van plan terug te keren in de Formule 1. De Poolse coureur crashte begin 2011 hard met een rallyauto en moest hierna een lange revalidatie ondergaan. Hij beseft dat de weg lang is, maar wil van opgeven niet weten.

Kubica racet dit weekend in de Ronde Gomitolo di Lana Rally met een Subaru WRC. De Formule 1 is op dit moment nog niet mogelijk omdat hij zijn rechterpols nog niet optimaal kan bewegen. "Ik had uiteraard ergens anders een comeback willen maken, maar dit is de meer actieve fase in mijn revalidatieperiode. De hoop is dat ik in staat zal zijn om terug te keren naar waar ik was (Formule 1) en daarin is dit al een mooi doel voor mij."

Kubica sprak met het Italiaanse SkySport24 over zijn weg die hij nu tijdens het herstel zal gaan volgen. De kans is groot dat hij volgende week de rally in San Martino di Castrozza zal gaan rijden. De voormalig coureur van BMW en Lotus wil komend seizoen een volledig jaar gaan racen en dan kijken hoe het loopt. De Formule 1 is op dit moment nog ver weg, maar de Pool zet het nog niet uit zijn hoofd. Wel is het zo dat hij niet voor op de lange termijn wil plannen.

Bloedige aanslagen in Irak

Aanvallen in diverse steden in Irak en op een Frans consulaat hebben zondag aan 26 mensen het leven gekost. Iraakse veiligheidsdiensten en westerlingen waren het doelwit, zeiden bronnen bij de politie en medische diensten.

De bloedigste aanval vond plaats in het stadje Dujail toen gewapende mannen een kleine legerpost bestormden en tien militairen doodden en acht verwondden. Enkele uren later vonden zeven politierekruten de dood en raakten zeventien gewond toen de basis in Kirkuk waar zij wilden solliciteren werd getroffen door een autobom. Alle slachtoffers waren soennitische moslims, zei de politie.

Niet veel later explodeerden honderden kilometers zuidelijker twee autobommen bij het Franse consulaat en een hotel in Nasiriyah. In het hotel kwamen twee mensen om en vielen drie gewonden. In het consulaat raakte een Iraakse agent gewond.

In vijf andere steden, waaronder Bagdad, vonden kleinere aanslagen plaats. In de sjiitische wijk Husseniyah in Bagdad kwamen een agent en een omstander om. Acht mensen raakten gewond. Op een markt in Basra vielen drie doden en 24 gewonden.

De stad Tal Afar werd getroffen door een autobom die aan twee mensen het leven kostte. Zeven raakten gewond. Buiten Kirkuk werden de stadjes Hawija en Ar Riyad opgeschrikt door de explosies van twee autobommen. Zeven mensen liepen hierbij verwondingen op.

Opstandelingen proberen met hun aanvallen de regering te ondermijnen. Met name veiligheidstroepen zijn vaak doelwit van groeperingen als Al-Qaida. In het noorden, in de omgeving van Kirkuk, strijden diverse etnische groeperingen om de rechten op de oliewinning in het gebied. De aanvallen van zondag zijn echter nog niet opgeëist.

Bedrijven vaker naar Roemenië

Nederlandse ondernemers zijn steeds meer geïnteresseerd in zakendoen met Roemenië. Ze willen er meer handel drijven, maar ook steeds vaker zelf een bedrijf beginnen.

Dat zegt Ben Jager, honorair consul-generaal van Roemenië in Nederland en president van de Dutch Romanian Network (DRN). Dat is een Nederlandse organisatie die de economische contacten tussen Roemenië en Nederland wil bevorderen.

Vorig jaar hebben 165 Nederlandse bedrijven zich in Roemenië gevestigd. Oriëntatiedagen op de Roemeense markt worden druk bezocht. Ondanks het politieke debat rond de toetreding van dit Centraal-Europese land tot de Schengenzone en ondanks de politieke crisis waar Roemenië al sinds dit voorjaar in verkeert. Jager: "Dat boeit echt geen enkele ondernemer."

Jagers uitspraken worden ondersteund door cijfers van de Nederlandse ambassade in Boekarest. Ondanks de financiële crisis is Nederland nog steeds de belangrijkste buitenlandse investeerder in het land en staat het op de achtste plaats in de lijst met landen waarmee handel wordt gedreven. Het afgelopen jaar is er opnieuw kapitaal gestoken in de reeds bestaande 4000 Nederlandse bedrijven.

Die bedrijven zijn van zeer uiteenlopende aard, zegt Jager. "Landbouw, vervoerssector, de watersector, ICT, op vrijwel elk gebied zijn hier Nederlandse bedrijven actief. Met name de agrarische sector heeft de laatste tijd ontdekt dat de landbouwgronden hier te geef zijn."

Volgens Jager worden de ondernemers aangetrokken doordat Roemenië een grote potentiële markt biedt. "Eerst was Polen dat, maar Polen is nu 'afgegraasd’, zoals we dat noemen. Bovendien is Roemenië een erg groot land en ligt het strategisch gezien gunstig, namelijk aan de Zwarte Zee."

Maar ook de 'emotionele’ kant trekt Nederlandse ondernemers naar Roemenië. Jager: "De gastvrijheid en de Roemeense manier van leven trekt veel Nederlanders aan. Wij hebben de kennis, de Roemenen kunnen geweldig improviseren. Dat vult elkaar heel goed aan."

Voor Nederlandse ondernemers die hun bakens naar Roemenië willen verzetten, houdt de Dutch Romanian Network binnenkort weer een aantal oriëntatiebijeenkomsten. In november in Nederland, tijdens de Nederlands-Roemeense ondernemersdag. Maar ook dit najaar in Roemenië zelf, in hoofdstad Boekarest. Tijdens die dagen wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden in de logistieke en de maritieme sector.

Dat juist nu de Nederlandse overheid op dit soort handelsmissies gaat bezuinigen is Jager een doorn in het oog. "In tijden van economische recessie moet je juist dit soort missies organiseren. Daar kan de Nederlandse economie veel voordeel van hebben. Als je dat in de bezuinigingswoede laat sneuvelen, slacht je naar mijn mening de kip met de gouden eieren."

Verwarde man valt van balkon na schot politie

Een hevig verwarde man heeft de hulpdiensten in Hilversum zaterdag flink bezig gehouden door op zijn balkon op ongeveer vier meter hoogte te gaan zitten en te dreigen naar beneden te springen. Uiteindelijk viel of sprong hij naar beneden toen de politie hem met een bean-bag, een niet-dodelijke kogel die een flinke klap uitdeelt, probeerde uit te schakelen.

De man zat sinds 15.00 uur op zijn balkon in een woning aan de Jan van Galenstraat. Hij gooide volgens een politiewoordvoerder van alles naar beneden en vormde een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving. Daarom werd de straat afgezet.

Een onderhandelaar van de politie probeerde op hem in te praten, maar dit had geen resultaat. Een arrestatieteam probeerde via zijn deur binnen te komen, maar die was gebarricadeerd. "Uiteindelijk is rond 18.15 uur besloten de bean-bag in te zetten", zegt de woordvoerder.

Het schot miste echter, waarop de man met een matras naar beneden viel of sprong. Hij landde echter niet op de matras. "Het is een wonder dat hij niet gewond is geraakt", zegt de politiewoordvoerder. "Overal lagen spullen van hem en er was ook een glascontainer waar hij in terecht had kunnen komen."

De man is met wat blauwe plekken overgebracht naar een ziekenhuis voor controle. De geestelijke gezondheidszorg ontfermt zich verder over hem.

Eerste herfstweer in aantocht

Zonaanbidders doen er goed aan te genieten van het weer nu het nog kan. Deze week krijgt Nederland een voorproefje van wat de herfst gaat brengen, meldt weeronline.nl.

De zon schijnt zondag nog volop. In het binnenland kan de temperatuur lokaal oplopen tot 29 graden. Zondagavond kunnen vanuit het westen de eerste buien binnenkomen en daalt de temperatuur naar ongeveer 15 graden. Maandag is het wat bewolkter en trekt de wind al wat aan. Hier en daar kan een buitje vallen.

Dinsdag passeert een storing en daalt de temperatuur naar ongeveer 20 graden en worden verspreid over het land buien verwacht. Op woensdag, verkiezingsdag, wisselen wolken, zon en buien elkaar af. Later op de dag wordt het overal bewolkt en in de avond trekt een buiengebied over het land.

De dagen daarna koelt het verder af en wordt het wisselvalliger met veel bewolking, regelmatig buien en later in de week meer wind.

Bokser Klitschko behoudt WBC-wereldtitel

Bokser Vitaly Klitschko heeft voor de negende keer in successie zijn WBC-wereldtitel zwaargewicht verdedigd. De 41-jarige Oekraïner rekende in Moskou af met zijn Duitse uitdager Manuel Charr. Klitschko won door een technische knockout. Met nog 56 seconden te gaan in de vierde ronde werd de wedstrijd beëindigd als gevolg van een bloedende wond bij Charr's oog.

De 27-jarige Duitser was na afloop furieus over dat besluit. "Iedereen die mij goed kent, weet dat ik nooit zou opgeven. Vitaly is een groot kampioen, maar hij heeft niet gewonnen vandaag. Het was de dokter die de wedstrijd besliste."

Ook Klitschko had het liever anders gezien. "Ik ben een beetje teleurgesteld, want ik wilde de wedstrijd winnen met een echte knockout en niet met een technische. Ik was er klaar voor om verder te vechten en ook Charr wilde dat. Maar het was de dokter zijn beslissing en ook zijn verantwoordelijkheid."

Klitschko boekte zodoende zijn 45e overwinning in 47 duels. Er staan 41 knockouts achter zijn naam. De kans is groot dat Klitschko binnenkort een punt achter zijn carrière zet. "Ik ben 41 en ik boks nog steeds. Maar ik kan de natuur niet voor de gek houden. Ik zal mijn bokshandschoenen spoedig aan de wilgen hangen."

Ook Schultz wil geen verkiezingen na val kabinet

VVD-kopstuk Melanie Schultz van Haegen vindt dat er niet automatisch verkiezingen moeten komen als een kabinet ten val komt. Dat heeft Schultz gezegd in het tv-programma Eva Jinek op zondag.

Als een kabinet ten val komt moet volgens Schultz worden gekeken of er een nieuwe coalitie kan worden geformeerd. "Het is niet zo gek om je nog eens te bezinnen en te kijken met wie je verder kunt. Dat geeft meer stabiliteit. Zo kun je ook verder met wetgeving", zei Schultz, die minister van Infrastructuur en Milieu is in het demissionaire kabinet.

Vrijdag bepleitte scheidend Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) ook een vaste zittingstermijn van de Kamer. Eerder deden ChristenUnie en SGP al suggesties in deze richting.

[PS] Paralympiërs winnen 39 plakken

De Nederlandse ploeg heeft op de Paralympics in Londen 39 medailles behaald. Daar blijf het bij, want zondag tijdens de laatste dag komen geen Nederlanders in actie tijdens de resterende zes medaille-evenementen. Oranje veroverde in Londen 10 keer goud, 10 keer zilver en 19 bronzen medailles.

Chef de mission André Cats sprak voor de start van de Paralympics de ambitie uit om in ieder geval één medaille meer te pakken dan 4 jaar geleden in Peking, toen Oranje met 22 plakken op de 19e plaats van de medaillespiegel eindigde. Met nog zes 'medal events' zondag op het programma, staat Nederland nu op de tiende plaats.

Zondagavond vindt de sluitingsceremonie van de Paralympics plaats. De Nederlandse sporters vliegen maandag van Londen naar Rotterdam, waar ze worden gehuldigd.

Nederland eindigt Paralympics met 39 plakken
Nederland eindigt Paralympics met 39 plakken (Foto: ANP)

Lekkage bij tankstation Rotterdam

De Groene Kruisweg in Rotterdam is zondagochtend in beide richtingen afgesloten vanwege een lekkage in een tankstation. De brandweer heeft een speciale schuimlaag over de benzine gespoten om te voorkomen dat die in brand vliegt.

Over de oorzaak van de lekkage en hoeveel benzine er is gelekt, is nog niets bekend. Volgens een politiewoordvoerster is er geen gevaar voor de omgeving. Er is een monteur aanwezig om het lek te dichten, maar die kan pas aan het werk als de situatie veilig is.

Lekkage bij tankstation Rotterdam
Lekkage bij tankstation Rotterdam (Foto: ANP)

Stedelijk Museum: plek weer veroveren

Na een grootscheepse renovatie van bijna 10 jaar opent het Stedelijk Museum in Amsterdam op 23 september weer de deuren voor het publiek. Directeur Ann Goldstein (1957) kijkt vol enthousiasme uit naar deze dag. Al ziet de wereld er nu heel anders uit dan voor de sluiting, zegt de Amerikaanse, die sinds januari 2010 leiding geeft aan het museum.

"We hebben een hoop concurrentie van andere musea voor moderne kunst, zoals het Tate Modern in Londen. Het cultureel toerisme is veel meer opgekomen: mensen reizen voor een tentoonstelling. Wij moeten onze plek in de gemeenschap weer veroveren." Ook de financiële middelen zijn schaarser. "We krijgen te maken met bezuinigingen. We moeten meer improviseren. In plaats van plan A, zullen we nu plan B, C of D uitvoeren. Fondsenwerving wordt steeds belangrijker."

Goldstein en haar medewerkers leggen dezer dagen de laatste hand aan de inrichting, voordat koningin Beatrix het museum op 22 september officieel heropent. Vrijwel alle schilderijen, beeldhouwwerken, meubelen en installaties zijn al geplaatst of hangen aan de muren, de grote installatie in de kelderzaal wordt nu gebouwd en overal moeten nog tekstbordjes bij komen. Curatoren verplaatsen kunstwerken een paar centimeter om ze beter tot hun recht te laten komen en schaven aan publicaties. "Elke dag keur ik wel iets goed, zoals bijvoorbeeld een bezoekersgids."

Het vernieuwde Stedelijk heeft straks een oppervlakte van 19.446 vierkante meter en is daarmee bijna twee keer zo groot als het 'oude' museum. Van de collectie van ruim 90.000 objecten zullen er zo'n 2500 te zien zijn. Sommige werken zijn permanent te bezichtigen, zoals het café The Beanery en schilderijen van Chagall, Appel, Warhol en Matisse. Een groot deel van het nieuwe museum is voor het eerst gewijd aan design, met werken van vormgevers als Gerrit Rietveld en Philippe Starck.

Goldstein wil daarnaast regelmatig exposities organiseren. Niet alleen 'blockbusters', maar ook veel kleinschalige, zoals een soloproject van een kunstenaar. "Zo kunnen we dingen sneller doen, kunnen we meteen ergens op reageren." Voor de komende jaren staan exposities op het programma rond onder andere Malevich, Marcel Wanders en Marlene Dumas.

Na de heropening wil Goldstein niet alleen cultuurliefhebbers trekken, maar ook jonge mensen. "Veel van deze mensen kennen het Stedelijk eigenlijk niet. Voor hen gaat het niet om een heropening, maar om een opening." Met extra's, zoals een publieksprogramma met filmavonden, workshops en performances, een avondopenstelling en onderwijsactiviteiten, hoopt ze daarnaast dat bezoekers terugkeren. "Het Stedelijk moet een ontmoetingscentrum zijn waar mensen ook komen om koffie te drinken. Net zoals dat vroeger was."

Stedelijk Museum: onze plek weer veroveren
Stedelijk Museum: onze plek weer veroveren (Foto: ANP)

Occupy gaat fik steken

Zondagmiddag organiseert de protestbeweging Occupy een manifestatie in Utrecht, waarbij onder andere stempassen verbrand worden. De betogers willen mensen bewust maken van het feit dat hun stem eigenlijk niets uitmaakt in het huidige systeem.

"Je kan je afvragen hoeveel invloed jij hebt op politici in het huidige systeem. De invloed van de kiezer op de Tweede Kamer is door het kiesstelsel behoorlijk ingedamd", meent organisator Dhjana Samshuijzen. "Bovendien is het maar de vraag hoeveel invloed politici hebben op bedrijven en dergelijke."

De beweging roept zoveel mogelijk mensen op om mee te lopen vanaf het Jaarsbeursplein naar het Neude. Daar zullen verschillende mensen spreken en workshops worden gegeven. Zo zal er een workshop 'creatieve destructie van de stempas' worden aangeboden.

"Het is geen signaal naar de politiek, die illusie hebben we niet. Het is een signaal naar mensen zelf. We nodigen dan ook iedereen uit om zijn stempas mee te nemen en mee te doen", legt Samshuijzen uit.

Dat de Occupy-beweging vrijwel geen invloed heeft klopt overigens. Niet alleen had de maandenlange protestactie geen enkele zin, maar ook zijn de Occupiers inmiddels in dusdanig kleine getale, dat het voor de uitslag van de aanstaande verkiezingen heel erg weinig uitmaakt of ze gaan stemmen. Het verbranden van de stempassen zal hoogstens wat stankoverlast veroorzaken, maar ook dat is niets nieuws voor de Occupiers.

Kleine 15.000 stemmen uit tropisch Nederland

Er zijn bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer een kleine 15.000 stemmen meer te verdelen. Dat komt omdat de bewoners van het tropische stukje Nederland, de zogenoemde BES-eilanden, voor het eerst mogen stemmen voor het parlement.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland en functioneren als openbaar lichaam, net zoals vroeger de stadsregio's in Nederland. Op de drie eilanden samen wonen iets meer dan 21.000 mensen, van wie er bijna 15.000 stemgerechtigd zijn. Voor hen geldt hetzelfde actief en passief kiesrecht als voor alle andere Nederlanders.

Ook op de eilanden wordt overdag en 's avonds gestemd. Gezien het tijdsverschil gaan de stemlokalen er om 13.30 uur Nederlandse tijd open. Ze sluiten woensdagnacht om 03.00 uur.

De Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) heeft de afgelopen maanden een voorlichtingscampagne gehouden om het kiesrecht aan de eilanders uit te leggen. Ook hebben sommige partijen er campagne gevoerd, zoals de Partij van de Dieren die daarvoor speciaal een natuurfilm maakte op Bonaire.

De BES-inwoners kunnen op 18 partijen stemmen. Een aantal nieuwkomers in Nederland, de Piratenpartij, de Partij voor Mens en Spirit en de Liberaal Democratisch Partij, doen in de kieskring BES niet mee. Dat komt omdat nieuwe partijen in elke kieskring minstens 30 handtekeningen moeten verzamelen en daartoe voelden zij zich wegens de afstand niet in staat. Andere nieuwelingen zoals 50PLUS, de Anti Europa Partij en de partij van Hero Brinkman zijn er wel in geslaagd.

Noodhulp Niger gestolen

Internationale voedselhulp die was bedoeld voor de slachtoffers van recente overstromingen in Niger is gestolen. Op meerdere plaatsen waar ontheemde mensen worden opgevangen is slechts een klein deel van het voedsel dat daarheen is gestuurd aangekomen, zei de minister van binnenlandse zaken in Niger zaterdag.

Hevige regenbuien hebben in het land ernstige overstromingen veroorzaakt, waardoor zeker zestig mensen zijn omgekomen. Niger staat te boek als een van de armste landen ter wereld. Miljoenen euro's zijn naar het land gestuurd om slachtoffers te helpen en voedselcentra op te zetten voor ondervoede kinderen.

Een voorbeeld waar het mis ging is de buurt Lamorde in Niamey. Volgens inwoner Dodo Jafarou is van de dertig ton graan die daarheen is gestuurd slechts tien ton aangekomen.

Engels reserveprinsesje stript vrij aardig

Nu prins Harry weer even buiten beeld geraakt is, heeft de Engelse media natuurlijk behoefte aan meer koninklijk naakt. De Engelse koninklijke familie heeft sinds enige tijd een aangetrouwde tak waarin nogal wat vrouwelijk schoon te vinden is en gelukkig komen de beelden uit die hoek. Het zou tenslotte vrij ellendig zijn als we geconfronteerd zouden worden met naaktfoto’s van prins Charles of zijn moeder.

Het gaat hier niet om Kate Middleton of haar mooie zusje Pippa, maar om een ver nichtje van ze. Deze Katrina Darling gaf onlangs in een New Yorkse club een stevige striptease en uiteraard zijn daar beelden van.

Het is niet voor het eerst dat Darling zich bloot geeft. Eerder verscheen ze al in het tijdschrift Playboy.


Erg koninklijk is het niet, maar het is dan ook verre familie

Gehackte bondgenoot Chavez meldt coup

Een nauwe bondgenoot van de Venezolaanse president Hugo Chavez leek zaterdag op Twitter een coup te melden. Op de staatstelevisie zei hij later echter dat zijn account was gehackt en dat valse boodschappen werden verspreid.

Inmiddels heeft de bondgenoot, voorzitter van het parlement Diosdado Cabello, zijn eigen account geblokkeerd om verder misbruik te voorkomen. Hij stelde dat politieke tegenstanders van Chavez achter de hackaanval zitten.

Zaterdag meldde het twitteraccount van Cabello dat facties van de nationale inlichtingendienst en het leger in opstand kwamen tegen de overheid. In andere boodschappen werd aanhangers van Chavez opgeroepen naar het presidentieel paleis te komen om 'de revolutie te verdedigen'.

FOK! wat een weer...Zonnig en warm

Goedemorgen! Zonnig en warm. Dat zijn de twee sleutelwoorden van vandaag. Langs de kust warmt het ook lekker op en zelfs op het strand is een zomerse 25 graden mogelijk. In het zuiden kan het lokaal zelfs 29 graden worden. En met een zwak zuidoostelijk briesje erbij is het een fantastische dag.

Het is wel aan te raden om morgen met z'n allen naar buiten te gaan, want met name na maandag krijgen we totaal ander weer. Misschien dat er op maandag al een lokale bui valt. Laten we het in dit zonnige weerbericht nog maar niet hebben over wat er gaat komen in de rest van de week. Geniet er van vandaag en drink voldoende water als je buiten gaat wandelen of fietsen.

In een groot deel van Europa is en was het dit weekend zonnig en warm. Echter, in de Ronde van Spanje hadden ze gisteren nog mazzel. Daar kregen ze halverwege de etappe wel een bui over zich heen, maar de zwaarste buien bleven net ten noorden. Op de top van de Bola del Mundo was het schitterend weer. De buien boven Noord-Afrika waren ook nog aanwezig. Verder erg wisselvallig weer in Noord-Europa, vooral in Noorwegen en Zweden. Daar ook de laagste temperaturen, terwijl het Portugal 40 graden werd.

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

ZonsondergangVersluierde zonsondergang bij Stephan.


Evacuaties Nicaragua door rommelende vulkaan

In het Midden-Amerikaanse land Nicaragua zijn zaterdag (plaatselijke tijd) ongeveer 3000 inwoners geëvacueerd, nadat de San Cristobal-vulkaan as en gas begon uit te stoten. Dat heeft de regering van het land gemeld.

De vulkaan, die in het noordwesten van het land ligt, begon zaterdagochtend te rommelen vlak nadat er explosies waren gehoord. Rond de San Cristobal hangt een dikke rookwolk met een hoogte van zo'n anderhalve kilometer.

De autoriteiten verwachten dat de vulkaan de komende tijd nog meer (lichte) erupties zal hebben. In totaal kunnen ruim 20.000 mensen last krijgen van de uitbarsting. De vulkaan was voor het laatst actief in 2006.

APEC-landen bezorgd om economie Europa

De Verenigde Staten, Rusland en China hebben op een economische top van landen uit Azië en de Pacific (APEC) in Vladivostok hun bezorgdheid geuit over de nadelige invloed van de slechte Europese economie op hun eigen regio.

Dat meldden de drie landen, de drie grootste economiën ter wereld, in een ontwerpverklaring die vandaag naar buiten is gekomen. Wel zijn ze tevreden dat Europese leiders 'alle noodzakelijke maatregelen nemen' om te voorkomen dat de monetaire unie uit elkaar valt.

China en Rusland gaven eerder op de top al aan zichzelf te willen beschermen door de regionale economische banden verder aan te halen.

APEC-landen bezorgd om economie Europa
APEC-landen bezorgd om economie Europa (Foto: ANP)

[US Open] Mannenfinale weer op maandag

De mannenfinale van de US Open wordt voor het vijfde opeenvolgende jaar niet op zondag maar op maandag gespeeld. Dat heeft de organisatie van het grandslamtoernooi besloten. Het onstuimige weer in New York zorgde ervoor dat het schema danig in de war werd gegooid. Om die reden werd de vrouwenfinale al verschoven van zaterdag naar zondag.

Traditioneel kent Super Saturday een propvol programma, maar door het slechte weer kon alleen de door de Andy Murray gewonnen partij tegen Tomas Berdych tot een goed einde worden gebracht. De andere halve finale tussen Novak Djokovic en David Ferrer werd bij een 5-2 voorsprong voor de Spanjaard in de eerste set gestaakt, omdat er een storm op komst zou zijn.

Djokovic en Ferrer komen zondag om 17 uur Nederlandse tijd de baan op voor het vervolg van hun partij. De finale bij de vrouwen tussen Victoria Azarenka en Serena Williams volgt later op de avond.

Doelpunten blijven uit in WK-kwalificatie

De twee WK-kwalificatieduels die zaterdagavond zijn gespeeld in de Europese zone hebben geen doelpunten opgeleverd. Zowel Schotland - Servië als Denemarken - Tsjechië eindigde in 0-0.

Servië trad in Glasgow aan met Filip Djuricic van sc Heerenveen in de basis. Dusan Tadic van FC Twente kwam in de tweede helft als invaller in het veld. In groep A hebben alleen België en Kroatië na een wedstrijd de maximale score van drie punten.

Denemarken en Tsjechië speelden in Kopenhagen. Bij het gastland maakte Christian Eriksen de negentig minuten vol, zijn ploeggenoot bij Ajax Lasse Schøne bleef op de bank. In groep B gaat Armenië aan de leiding. Bulgarije, Italië, Denemarken en Tsjechië hebben allemaal één punt, Malta staat nog met lege handen.


Doelpunten blijven uit in WK-kwalificatie (Foto: Novum)

Rutte: Freek de Jonge is van gisteren

Lijsttrekker voor de VVD Mark Rutte heeft de cabaretier Freek de Jonge zaterdagavond nog een flinke trap na gegeven.

De komiek maakte deze week zelf bekend dat Rutte niet met hem in een tv-programma wilde. Toen zijn collega Theo Maassen de liberaal in het programma 1 voor de verkiezingen vroeg waarom hij niet met De Jonge op de buis wilde maar wel in RTL Boulevard verscheen, antwoordde de premier: "Freek de Jonge is van gisteren."

Rutte zegt dat hij niet echt geweigerd heeft om met De Jonge in hetzelfde programma te verschijnen, hij wilde het alleen 'liever niet' omdat De Jonge altijd 'zuur' doet over de VVD.

Rutte: Freek de Jonge is van gisteren
Rutte: Freek de Jonge is van gisteren (Foto: ANP)

Politie verkoopt en doodt honden na inbeslagname

Het Openbaar Ministerie heeft de politie opgedragen drie in beslag genomen honden aan de eigenaar terug te geven. Er is wel een probleempje: twee van de beesten zijn verkocht, de derde heeft een spuitje gekregen.

De sterke arm nam de viervoeters in juli mee bij de aanhouding van de Amsterdamse Beatrix Tijsma, schrijft Het Parool. Zij verbleef op dat moment in een hotel tijdens een verhuizing. Ze had één hond mee mogen nemen maar smokkelde ze alledrie naar binnen. De waard kreeg dat vervolgens in de smiezen, en droeg Tijsma op de in zijn ogen vervuilde kamer terstond te verlaten. De vrouw zat echter net aan de pizza en de wijn en wilde niet meteen weg, waarop de politie werd gebeld.

Toen de politie arriveerde zou de situatie uit de hand zijn gelopen. De vrouw wilde met haar auto vertrekken maar dat werd haar belet omdat ze 'een slok op had'. De agenten hielden haar aan en namen de volgens hen verwaarloosde honden in beslag, maar de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming werd niet zoals voorgeschreven ingelicht. Justitie seponeerde de zaak over het verwaarlozen van de huisdieren vervolgens.

Tijsma's advocaat schreef daarop een klaagschrift en werd in augustus door de rechter in het gelijk gesteld: de politie moest de honden teruggeven. Er kwam echter een brief terug waarin werd gemeld dat dat helaas niet kon: Tijsma's twee Yorkshire terriërs waren verkocht en haar Schotse collie was 'geeuthanaseerd'.

De Amsterdamse wil de twee nog levende honden per sé terug. Volgens de advocaat zijn de terriërs evenwel niet zomaar terug te vorderen of kopen omdat de nieuwe eigenaars ze rechtmatig hebben aangeschaft. De raadsman heeft geen idee hoe de zaak moet worden opgelost. Zijn cliënt zegt er kapot van te zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.