Transfer Anita naar Newcastle United afgerond

Ajax meldt op de officiële website dat Vurnon Anita per direct de overstap maakt naar Newcastle United. Bij de transfer is een bedrag van 8,5 miljoen euro gemoeid. Anita, die in Newcastle een contract voor vijf jaar ondertekende, had bij Ajax nog een contract tot de zomer van 2014.

Anita begon als negenjarig ventje bij de E-pupillen van Ajax. In 2005 maakte hij als zestienjarige zijn profdebuut in de hoofdmacht van Ajax in de met 3-2 verloren uitwedstrijd bij FC Groningen. Daarmee was hij na Clarence Seedorf de op één na jongste debutant in het eerste elftal van Ajax. Anita kwam in zijn periode bij Ajax tot 109 duels. Daarin vond hij vijf keer het net.

Frank de Boer heeft gemengde gevoelens bij het vertrek van Anita naar Newcastle United. "Ja, natuurlijk gunnen wij Vurnon deze transfer. Hij is een fantastische jongen die altijd zijn stinkende best voor Ajax heeft gedaan."

"Hij weet als geen ander zijn eigen belang ondergeschikt te maken aan het teambelang. Zijn vertrek is voor ons een aderlating. Mensen hebben het steeds over het afgelopen seizoen, waarin hij een grote rol vervulde in de serie overwinningen die naar het kampioenschap leidde. Dat is terecht. Maar ook daarvoor was hij van grote waarde", aldus De Boer.

En zo ziet De Boer opnieuw een speler naar Engeland vertrekken. Jan Vertonghen, Luis Suárez en Thomas Vermaelen gingen Anita de afgelopen seizoenen voor. "Het hoort bij onze club dat we spelers opleiden, dat ze zich in het eerste elftal verder ontwikkelen en dat ze na een aantal jaren een stap naar een internationale topcompetitie maken", liet De Boer hierover weten.

Hij vervolgt: "Wij doen ons uiterste best ze zo lang mogelijk te behouden. Het blijft telkens weer jammer als een speler dan vertrekt, maar ik wil Vurnon natuurlijk wel heel veel succes wensen bij Newcastle."