FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 augustus 2012

Piloten vragen passagiers te lappen voor tankbeurt

Passagiers van een vliegtuig van Air France zullen gisteren vreemd hebben opgekeken toen ze door de bemanning werden gevraagd of ze wat konden missen voor een tankbeurt. Het toestel moest in de Syrische hoofdstad Damascus worden bijgetankt, maar de autoriteiten aldaar namen geen genoegen met een creditcard als betaalmiddel voor de kerosine. Dat meldt het AD.

Het was überhaupt niet de bedoeling dat het vliegtuig in Damascus aan de grond zou komen: het toestel was onderweg van Parijs naar de Libanese hoofdstad Beiroet. Door onrust in die stad besloot de bemanning echter uit te wijken naar het Jordanese Amman, waardoor een tankstop noodzakelijk werd. Daartoe landde het vliegtuig in Damascus, waar Air France door de huidige politieke situatie in Syrië al enige tijd niet meer op vloog.

Uiteindelijk konden de beurzen van de passagiers gesloten blijven. Het vliegtuig kon zonder een bijdrage van hun kant worden bijgetankt en kon alsnog koers zetten naar Amman. Over de betaalwijze hult Air France zich in stilzwijgen.

Morsi beledigd door tv-presentator

Een populaire Egyptische televisiepresentator en de hoofdredacteur van een onafhankelijke krant worden vervolgd voor het beledigen van president Mohammed Morsi.

Presentator Tawfiq Okasha moet rekenschap afleggen omdat hij in zijn avondprogramma zinspeelde op het vermoorden van de in juni gekozen president. Okasha's televisiezender, el-Faraeen ('de farao's'), is uit de lucht gehaald.

Okasha waarschuwde Morsi niet te verschijnen op de begrafenis van zestien Egyptische soldaten, die afgelopen maand bij een aanslag omkwamen. Hij beschuldigde de Moslimbroederschap, waarvan Morsi lid is, ervan de hand in de aanval te hebben gehad. Het 'vergieten' van het bloed van de president is daarom geoorloofd, zei de presentator, die naam maakte met zijn kritiek op de Moslimbroeders.

Ook de hoofdredacteur van el-Dustour, Islam Afifi, moet voor de rechtbank in Caïro verschijnen. Hij moet zich verantwoorden voor de aanvallen van zijn krant op president Morsi.

Kinheim op voorsprong in Holland Series

De honkballers van Kinheim hebben de eerste wedstrijd van de Holland Series gewonnen. De ploeg uit Haarlem versloeg vandaag Neptunus in Rotterdam met 4-2. Zaterdag staat de tweede wedstrijd om de Nederlandse titel op het programma.

Kinheim had al meerdere scoringskansen gehad, maar het lukte pas in de zesde inning te scoren. Een inning later werd het zelfs 3-0. In de gelijkmakende beurt kregen de Rotterdammers eindelijk vat op David Bergman de pitcher van Kinheim en kwamen terug tot 3-2.

Neptunus kreeg kansen op meer, maar het gat werd niet gedicht. In de negende inning maakte Kinheim er nog 4-2 van. Kinheim staat voor het eerst sinds 2008 in de Holland Series. De Haarlemmers maken met Neptunus uit welke club L&D Amsterdam opvolgt als landskampioen. De club die als eerste vier partijen wint is landskampioen. 

'Chicharito moet Van Persie doen vergeten bij Arsenal'

Gisteren werd duidelijk dat Robin van Persie de overstap van Arsenal naar Manchester United maakt. Zijn mogelijke vervanger zou mogeijk de omgekeerde weg bewandelen.

Javier Hernández denkt door de komst van Van Persie niet meer in de plannen van trainer Alex Ferguson te zullen voorkomen en zou daardoor willen vertrekken. The Mirror weet te melden dat Arsenal interesse heeft in de Mexicaanse spits.

Hernández, die de bijnaam Chicharito draagt, zou na Van Persie, Wayne Rooney en Danny Welbeck als vierde in de rangorde voor de spitspositie staan. Hij zou daarom een transferverzoek hebben ingediend bij de clubleiding van The Red Devils.

'Quansah en Overtoom in beeld bij Ajax'

Volgens ajaxfanzone.nl heeft Ajax als vervanger voor Vurnon Anita, die de overstap maakte naar Newcastle United, en mogelijk Theo Janssen het oog laten vallen op twee spelers van Heracles Almelo.

De Amsterdammers zouden volgens ajaxfanzone.nl interesse hebben in Kwame Quansah. De Ghanees speelde eerder al voor Ajax, maar wist destijds niet door te breken. Quansah speelt sinds 2004 bij Heracles, dat hem destijds overnam van Ajax.

Ook Willie Overtoom kan volgens de fansite op belangstelling rekenen van Ajax. Hij zou vooral in beeld zijn als vervanger voor Janssen, die dichtbij een overstap is naar Vitesse.

1500 mensen in stille tocht Haaksbergen

Meer dan 1500 mensen hebben donderdagavond meegelopen in de stille tocht ter nagedachtenis aan de 35-jarige vrouw uit Haaksbergen die vrijdagavond om het leven werd gebracht. Onder anderen burgemeester van Haaksbergen Hans Gerritsen liep mee in de tocht en hield daarna een korte toespraak.

Tijdens de tocht reed ook een lijkwagen mee, met daarin de kist met het slachtoffer. Familie van de vrouw had daartoe besloten. Na afloop werd de kist op een podium gezet, zodat afscheid kon worden genomen van de vrouw.

Voor de dood van de vrouw zit een 36-jarige man uit Haaksbergen vast. Agenten troffen het zwaargewonde slachtoffer vrijdagavond voor een woning aan de Cornelis Trooststraat aan na een melding. Reanimatie mocht niet meer baten, de vrouw overleed ter plaatse. De 36-jarige man werd direct aangehouden. Ook werd op de plaats van het misdrijf een steekwapen in beslag genomen. Onderzocht wordt nog of dit het wapen is waarmee de 35-jarige vrouw is verwond.

De daadwerkelijke uitvaart van het slachtoffer vindt vrijdag in besloten kring plaats.


1500 mensen in stille tocht Haaksbergen (Foto: Novum)

Weer aardbeving Groningen

In Groningen heeft zich vanavond weer een aardbeving voorgedaan. Het zou dit keer gaan om een beving met een kracht van 4.1 op de schaal van Richter. Aanzienlijk sterker dan die van gisteren, die een kracht had van 2.4.

Het epicentrum van deze beving bevond zich iets ten noorden van  de Groningse gemeente Winsum. De diepte ervan zou op acht kilometer liggen, wat de kans op schade groter maakt. Op Twitter worden momenteel wat scheuren in ruiten en muren gemeld, maar van grote schade lijkt vooralsnog geen sprake te zijn.

Politie Zuid-Afrika schiet mijnwerkers dood

De Zuid-Afrikaanse politie heeft donderdagmiddag het vuur geopend op een menigte stakende mijnwerkers en enkele van hen dodelijk getroffen. Sinds de val van het apartheidsbewind was dergelijk politiegeweld Zuid-Afrika bespaard gebleven.

De politie wil niet zeggen hoeveel kompels bij de mijn in Marikana aan politiekogels zijn bezweken. Agenten en militairen omsingelden donderdagavond de mijnwerkershutjes rond de platinamijn van Lonmin PLC, ongeveer zeventig kilometer ten noorden van Johannesburg.

De politie leek er donderdagmiddag aanvankelijk in te slagen de gemoederen tot bedaren te brengen. Op last van de politie ruimden enkele van de met kapmessen, knuppels en ander wapentuig bewapende mijnwerkers het veld. Maar de overgebleven kompels hieven strijdliederen aan en marcheerden richting de sloppenwijk vlakbij de mijn.

De menigte schrok niet terug voor het waterkanon, de schokgranaten en het traangas dat de politie achtereenvolgens inzette. Plotseling viel een groep mijnwerkers aan op een politielinie. De agenten openden onmiddellijk het vuur met pistolen en machinegeweren, en verscheidene kompels zegen ineen.

Wat de aanleiding was voor de fatale gebeurtenissen is onduidelijk. De politie beweert dat mijnwerkers de politie beschoten met buitgemaakte vuurwapens, en dat de agenten zich wel moesten verweren. ''Wat kan de politie anders in omstandigheden als deze, als ze overduidelijk gewapende en geharde misdadigers, die agenten vermoorden, tegenover zich vinden?''

De onlusten bij de mijn, zeventig kilometer van Johannesburg, begonnen vrijdag toen kompels het werk neerlegden om hun eis om hogere salarissen kracht bij te zetten. Inmiddels is de kwestie uitgelopen op een conflict tussen twee rivaliserende vakbonden van mijnwerkers. Zondag vielen de eerste doden, en inmiddels kwamen zeker twee agenten, twee bewakers, twee stakingsbrekers en drie anderen om.

De schietpartij deed denken aan de veldslagen die blanke agenten tijdens het apartheidsbewind uitvochten met zwarte mijnwerkers. Maar nu stonden zwarte agenten tegenover zwarte arbeiders. President Jacob Zuma toonde zich 'geschokt en ontdaan door dit zinloze geweld'.

Murray uitgeschakeld, Federer verder in Cincinnati

Andy Murray is er niet in geslaagd de kwartfinale van het masterstoernooi in Cincinnati te bereiken. De titelverdediger en winnaar van olympisch goud werd in de derde ronde verrassend uitgeschakeld door de Fransman Jérémy Chardy: 4-6 en 4-6. Roger Federer (1) deed het beter. Hij won met 6-2 en 6-4 van Bernard Tomic.

Murray verloor in zijn vier voorgaande ontmoetingen met Chardy slechts één set, maar had deze keer weinig in te brengen tegen de Fransman, die in de volgende ronde op Juan Martin del Potro (6) stuit. De als derde geplaatste Brit gaf vorige week nog op in Toronto met een knieblessure.

Federer ligt op koers om zijn eerste plaats op wereldranglijst met succes te verdedigen. De Zwitser had maar een uurtje nodig om het Australische talent Tomic te verslaan. Hij kreeg de hele partij zelfs geen enkel breakpoint tegen.

Bij de vrouwen waren er donderdag geen verrassingen te noteren. Agnieszka Radwanska (1), Serena Williams (2), Samantha Stosur (3), Petra Kvitova (4) en Angelique Kerber (5) bereikten allemaal de kwartfinale. Radwanska had daar tegen Sloane Stephens wel drie sets voor nodig: 6-1, 4-6 en 6-4.

Van Moorsel stopt met wielerploeg

Leontien Zijlaard-Van Moorsel stopt na dit seizoen met haar eigen wielerploeg nadat AA Drink heeft laten weten de sponsorovereenkomst niet te verlengen. De viervoudig olympisch kampioene heeft dat begin deze week laten weten aan de rensters en veldrijders van AA Drink/Leontien.nl, zo liet een woordvoerder van de ploeg vandaag weten. 

Bij de ploeg rijden onder anderen Kirsten Wild, Willy Kanis en de Britse rensters Elizabeth Armitstead en Emma Pooley. Armitstead werd bij de olympische wegwedstrijd tweede achter Marianne Vos en Pooley is oud-wereldkampioen tijdrijden. Michael Zijlaard is de manager van het team, zijn vrouw Leontien is als trainster en adviseur verbonden aan de ploeg die haar naam draagt.

Ploegleider Danny Stam hoopt snel met een nieuwe sponsor een doorstart te kunnen maken. De veldrijders Thijs van Amerongen en Bart Aernouts uit België kunnen het komende seizoen in ieder geval afmaken in het shirt van AA Drink/Leontien.nl.

Tygo gebruikt geslachtsdeel om ijs te breken

Tygo Gernandt laat vaak zijn geslachtsdeel zien op een filmset. De acteur gebruikt zijn jongeheer om het ijs te breken, legde hij donderdagavond uit in het TV Lab-programma Mention.

"Als acteur ben je altijd naakt, ook als je wel kleren aan hebt", legt de 38-jarige Gernandt uit. "Vaak laat ik al vrij snel, soms al bij de eerste lezing, mijn broek zakken. En dan zeg ik: dit is 'm, nu hebben we dat gehad."

In het programma onthulde Gernandt bovendien, tot zijn eigen verbazing, dat hij het bed deelde met meer dan tweehonderd vrouwen. "Ik kan het niet meer op twee handen tellen. Dat ik dit ook gewoon live op tv zeg." De acteur heeft naar eigen zeggen onder invloed van drugs meerdere malen orgies gehad.

Kleine Viezerik ligt wakker van filmdebuut

Het filmdebuut van Kleine Viezerik bezorgt de rapper slapeloze nachten. De 29-jarige rapper, die een bijrol heeft in de korte kinderfilm Bounty, stond donderdag voor het eerst voor de camera.

"Ik kon niet slapen vannacht", biecht Renaldo Dollard, beter bekend als Kleine Viezerik, op aan SBS Shownieuws. "Ik dacht: hoe kan ik het doen? Die jongens zijn kleine professionals."

In Bounty speelt Kleine Viezerik zichzelf. Hij krijgt een tiener voor z'n neus die zegt dat de rapper zijn vader is. In de korte film die dit najaar verschijnt, zijn onder andere ook Miryanna van Reeden en Tamara Brinkman te zien.

Kleine Viezerik

Joaquin: "Malaga richt zich op voetbal"

De zomer van Malaga ziet er anders uit dan van te voren werd verwacht. De ogenschijnlijke rijke club bleek financiële problemen te hebben.

Naar verluidt moet de Zuid-Spaanse club meer dan negentig miljoen euro betalen aan de belastingdienst en andere clubs. Santi Cazorla, Joris Mathijsen en Salomon Rondon vertrokken al bij de noodlijdende club, waar Ruud van Nistelrooy vorig jaar nog onder contract stond.

Ondanks de problemen blijft middenvelder Joaquin positief. "Het team heeft weinig last gehad van de affaire", vertelt hij aan de Spaanse media. "We richten ons alleen op ons werk en laten het bestuur van de club hun werk doen. Gelukkig is het nu wat rustiger rondom de club, en dat is alles wat wij graag wilden. We zijn blij dat het nu rustig is. De dingen werken beter zo", vervolgt de buitenspeler.

Het is nog onduidelijk of de 31-jarige speler de seizoensouverture kan meemaken. Hij raakte onlangs geblesseerd tijdens een training. "Het gaat goed, maar ik heb veel last van een rib. Het is een flinke wond", aldus Joaquin, die werd geraakt door een nop van een ploeggenoot.

Man stuurt stukje vinger naar Franse minister

Een wanhopige gevangene in Frankrijk heeft een stuk van zijn vinger afgesneden en opgestuurd naar de Franse minister van Justitie. Hij wilde met deze bizarre daad aandacht vragen voor zijn verzoek om overplaatsing naar een andere gevangenis.

De envelop met het stuk vinger was donderdag bezorgd bij het kantoor van minister Christiane Taubira. Bij de vinger was een briefje gevoegd, waarin hij pleitte voor overplaatsing naar een gevangenis dichter bij zijn familie. "Een trieste zaak", zei een woordvoerder van de minister.

Franse gevangenissen kampen met overbevolking. De cellen herbergen een recordaantal van 67.000 mensen dit jaar, wat er 10 jaar geleden nog 50.000 waren.

Samsom heeft lastigste naam

PvdA-leider Diederik Samsom heeft van alle lijsttrekkers de lastigste naam. Ruim een kwart van de mensen die zijn naam intikt op Google, spelt zijn naam met een n op het einde, in plaats van een m. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau iProspect naar politieke zoektermen.

Ook de juiste spelling van de naam van GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap is veel mensen niet bekend: in dertien procent van de gevallen wordt 'Jolanda Sap' ingetikt. Ook 'Yolande Sap' komt voor. Andere politici heten volgens sommige internetgebruikers 'Emile Romer', 'Mark Rutten' en 'Arie Slop'.

Het onderzoek wijst verder uit dat VVD-leider Mark Rutte en SP-leider Emile Roemer de afgelopen dertig dagen ongeveer even vaak gegoogled worden. De zoekterm 'SP' wordt daarentegen veel vaker ingetikt: net zo vaak als VVD, D66, CDA, GroenLinks en SGP bij elkaar. De PVV is de op één na meest gezochte partij, gevolgd door de PvdA.

Volgens iProspect, dat is gespecialiseerd in zoekgedrag op internet, maakt het onderzoek naar politieke zoektermen duidelijk welke partijen en politici in beeld zijn bij kiezers. Het is geen alternatief voor een peiling. Dat iemand informatie over de SP zoekt, zegt nog niets over de vraag of hij ook op die partij overweegt te stemmen.

Het bureau kan niet in absolute cijfers melden hoe vaak een bepaalde term is ingetikt, omdat Google dat niet prijsgeeft. Google maakt alleen inzichtelijk hoe termen zich onderling verhouden.

'Katie Holmes pakt biezen uit echtelijke woning'

Katie Holmes heeft haar biezen gepakt. De actrice, die sinds haar scheiding van Tom Cruise in New York woont, heeft verhuiswagens naar de echtelijke woning in Los Angeles gestuurd. Dat schrijven Amerikaanse entertainmentmedia op basis van foto's van paparazziagentschap X17.

Holmes en Cruise woonden samen in een luxe optrekje in Beverly Hills. Bij die woning werden woensdagmiddag de eerste verhuiswagens gesignaleerd. Die zouden Katies spullen hebben opgehaald en naar een tijdelijke opslagplaats hebben gebracht.

Tom en Katie, die begin juli een overeenkomst bereikten over hun scheiding, verdelen hun optrekjes. Cruise houdt de woning in Beverly Hills, terwijl Holmes het onderkomen in Montecito krijgt. De actrice is echter van plan in New York te blijven wonen. Daar kocht ze vlak voordat ze een scheiding aanvroeg een appartement.

The Avengers 2 vanaf 1 mei 2015 in de bioscoop

The Avengers 2 zal vanaf 1 mei 2015 in de bioscopen te zien zijn. Disney maakte dit nieuws vandaag bekend. De studio liet in augustus al weten dat Joss Whedon, die ook de eerste Avengers-film schreef en regisseerde, weer op de regiestoel plaats zal nemen.

The Avengers verbrijzelde in Amerika het record van beste openingsweekend, met een opbrengst van 207 miljoen dollar, in mei. De film bracht tot nu toe wereldwijd zo'n 1,4 miljard dollar op en staat daarmee vlak achter mega-blockbusters zoals Titanic en Avatar.

The Avengers markeerde het einde van 'Phase One' voor Marvel, die begon met de eerste Iron Man-film en werd vervolgd met Thor en Captain America. De derde Iron Man-film zal volgend jaar in de zomer verschijnen, waarna op 8 november 2013 een vervolg op Thor, en op 4 april 2014 een vervolg op Captain America, zullen worden uitgebracht. Marvel's Guardians of the Galaxy, een film over een iets minder bekende groep superhelden staat gepland voor 1 augustus 2014.

The Avengers
The Avengers vervolgfilm laat nog even op zich wachten.

Verdachte 'mishandeling om sigaret' meldt zich

Een 20-jarige Amsterdammer heeft zich bij de politie gemeld naar aanleiding van de zware mishandeling van een 15-jarig en een 18-jarig meisje begin deze maand. De man is aangehouden, zo heeft de politie laten weten. 

De twee meisjes werden na een avondje stappen in Hilversum door twee Marokkaanse mannen in elkaar geschopt toen ze geen sigaret wilden geven. Een van hen werd meerdere keren in het gezicht geschopt, de ander liep een gebroken been op.

De politie is nog steeds op zoek naar getuigen. Waarschijnlijk hebben 20 mensen de laffe mishandeling gezien, maar slechts drie mensen hebben zich gemeld.

Verdachte laffe mishandeling meldt zich
Verdachte laffe mishandeling meldt zich (Foto: ANP)

Ferrari voert druk op Massa opnieuw op

Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat Felipe Massa ook volgend seizoen voor het Formule 1-team Ferrari zal gaan racen. De Braziliaan kan een stoeltje verdienen, maar dan moet hij in de tweede seizoenshelft een stuk beter gaan presteren. Het laatste podium van de Braziliaan dateert alweer van Duitsland 2011.

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali zegt dat Massa zijn prestaties moet verbeteren. "Ik denk dat Felipe weet wat hem te doen staat. Hij dient zijn prestaties te maximaliseren, want wij hebben hem nodig om punten te scoren voor het constructeurskampioenschap en om punten weg te kapen bij de concurrenten van Fernando in het rijderskampioenschap. Felipe weet dat de komende races belangrijk zijn voor hem als coureur en als teamlid van Ferrari. Onze taak is om de F2012 te verbeteren en dan weet ik zeker dat hij zal schitteren."

Kreeftenstropers op heterdaad betrapt

Twee Belgische duikers zijn donderdag bij Den Osse betrapt toen ze probeerden illegaal kreeften te vangen. De kreeften zijn teruggezet, van de duikers is duikapparatuur in beslag genomen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

Agenten zagen tijdens hun surveillance in het Grevelingenmeer tussen Scharendijke en Den Osse twee duikers boven water komen. De duikers hadden iets wat leek op een net bij zich, maar hielden het onder water.

De agenten vertrouwden het niet en lieten het net boven water halen. In het net zaten vijftien nog levende kreeften. Een rechter moet gaan beslissen of de Belgen van 47 en 51 jaar hun apparatuur nog terugkrijgen.

[Vuelta] Boom gaat voor ritzege

Lars Boom heeft zich voor de komende Vuelta het winnen van een etappe als doel gesteld. Eerder won Boom in 2009 al een etappe in de Ronde van Spanje.

"Ik wil daar graag iets moois laten zien. Ik wil proberen een tweede ritzege te pakken en mijn zege van 2009 op te volgen", aldus Boom tegen Omroep Brabant. Een ritzege is echter niet het hoofddoel voor de Rabobank, dat met Robert Gesink en Bauke Mollema voor het klassement wil gaan. "De ploeg heeft andere doelstellingen, maar ik denk wel dat daar ruimte voor is. Anders dwing ik dat zelf wel af. Zo'n renner ben ik denk ik wel. Maar ik ga er vanuit dat die mogelijkheid er is."

Boom kijkt ook verder dan de Vuelta. Twee weken later is het wereldkampioenschap in Valkenburg. "Ik wil deze ronde gebruiken om beter te worden met oog op het WK. Daar wil ik nog beter zijn. Dan kunnen er mooie dingen gebeuren."

Wapens customizen in Dead Space 3

In een video van Dead Space 3 heeft EA meer vrijgegeven over de wapens van de game. Tijdens de GamesCom gaf EA al aan dat de mogelijkheid bestaat om je wapens aan te passen. Vandaag hebben ze een video vrijgegeven waarin ze meer laten zien van deze customization.

Daarnaast kun je zelfgemaakte designs opsturen naar EA van jouw droomwapen. De winnaar van de Tools of Terror-prijsvraag zal zijn (of haar) wapen terug zien in de game; daarnaast zal er ook een personage terugkomen die lijkt op de winnaar. Dead Space 3 moet in februari 2013 uitkomen voor Windows, Xbox 360 en PS3.

Meer nieuws over prijsverlaging Vita

Gamers die gehoopt hadden dit jaar nog een goedkope Vita te kunnen scoren, hebben helaas pech. Sony Worldwide Studios-baas Shubei Yoshida heeft in een interview aangegeven dat de Vita voorlopig niet in prijs zal dalen. Yoshida wil gamers op andere manieren naar de Vita lokken in plaats van prijsverlagingen.

Een prijsverlaging wordt overigens niet uitgesloten; dit zal alleen plaatsvinden als de productiekosten ook lager gaan uitvallen.

“Of course, cost reduction is one area our engineering team is working on but we just launched the platform earlier this year. It takes time to do so. At a certain point in the future we would like to address the pricing issue for some of the people who are waiting. But this year we are trying to add value by creating different types of bundles. We announced we will provide LittleBigPlanet PS Vita bundle pack. That’s affordable for people who are looking for a good deal.”

Yoshida geeft wel toe dat de Vita op dit moment grote namen mist. Daarnaast geeft hij aan dat de gamers die een Vita gekocht hebben wel tevreden zijn over het product.

“The reaction to the hardware platform itself has been very strong. We are very pleased with the response we got. It’s up to our expectations in terms of what we were hoping for in bringing PS Vita to the market. But the actual sales of PS Vita, obviously we would like to see more uptake. We see lots of feedback from consumers saying they would like to see more content, they would like to see their favorite franchises coming to the PS Vita.”

Castlevania: Lords of Shadow 2 komt in 2013

Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate komt iets later dan gepland. De game zou deze hefst verschijnen, maar is nu verplaatst naar 2013. Konami heeft niet bekendgemaakt waarom het spel is vertraagd. Tijdens de gamescom zijn er wel wat screenshots verschenen van de game.

Op de onderstaande screenshots zijn Alucard, Simon, de omgevingen en wat monsters te zien. De game komt alleen naar Nintendo 3DS.

Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of FateCastlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate
Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of FateCastlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate
Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of FateCastlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate
Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of FateCastlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate
Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of FateCastlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate

Steam Community voor beperkte groep beschikbaar

Valve is al een tijdje bezig met vernieuwingen rondom de Community-features van Steam. Vandaag hebben ze bekendgemaakt dat ze een een bèta gaan opstellen voor een beperkte groep gamers. Je kunt meedingen naar de bèta door één van de eerste 50.000 gamers te zijn die de 'Pillar of the Steam Community’-badge behaalt.

Nieuwe features die we mogen verwachten met de update zijn:

  • Game hubs: Elke game krijgt een eigen gamehub waar gamers snel extra content kunnen bekijken. Daarnaast zal elke gamehub een eigen discussiemodule krijgen waar gamers over de game kunnen babbelen.
  • Group updates: Groepen die aangemaakt zijn door gamers, krijgen een nieuwe look-and-feel. Het wordt makkelijker om te zien waar een groep voor staat. Verder zal elke groep publieke en privé-discussiemodules krijgen.
  • My content updates: Eigen gemaakt content zal op één centrale plek te aanschouwen zijn. Er zal een nieuwe optie komen om je content te bekijken in de vorm van een image wall. Hierbij krijg je een overzicht van je top-rated content. Een andere nieuwe optie is de mogelijkheid om screenshots, video's en dergelijke als favorieten aan te maken zodat je ze makkelijker kan delen met vrienden.
  • Friend activity: Een nieuwe module waarbij je snel en makkelijk content en activiteiten van je vrienden kan bekijken, raten of commentaar op kan leveren. 

De Krom: Bijstandontvanger denkt te vrijblijvend

Bijstandsontvangers denken te vrijblijvend over de sollicitatieplicht. Dat stelt staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) in een reactie op onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren naar de motieven die spelen bij het zoeken en vinden van laaggeschoold werk.

Van de bijstandsontvangers geeft ongeveer 43 procent aan dat ze het belangrijk vinden dat ze zin hebben in een nieuwe baan, zo wijst het onderzoek uit. Ondanks dat ze alles moeten aanpakken om zo snel mogelijk uit de uitkering te komen, vindt 49 procent dat de baan geen lange reistijd mag hebben. Volgens De Krom zien bijstandsontvangers daarnaast tijdelijk werk te vaak niet voor vol aan.

Ondertussen maken gemeentelijke sociale diensten te weinig gebruik van dwang en drang om bijstandontvangers aan de slag te krijgen, stelt de staatssecretaris. Nog niet de helft van de bijstandontvangers vindt dat de gemeente controleert of ze voldoende solliciteren. Maar 14 procent van de bijstandsontvangers heeft weleens een waarschuwing of sanctie opgelegd gekregen. Daarbij zijn sociale diensten niet altijd alert om bijstandontvangers te wijzen op tijdelijk werk.

Volgens De Krom zijn er baankansen in sectoren waar veel laaggeschoold werk is, 'getuige de driehonderdduizend Midden- en Oost-Europeanen die in Nederland deze banen vervullen'. Werkgevers eisen volgens de onderzoekers van nieuw personeel vooral een ding: motivatie. Volgens werkgevers scoren Midden en Oost-Europeanen daarop beter dan bijstandsontvangers.

Slechts een derde van de bijstandontvangers is daarnaast ingeschreven bij een uitzendbureau, terwijl 58 procent van de vacatures voor laaggeschoold werk wordt ingevuld via deze bureaus.

De staatssecretaris vindt dat een cultuuromslag nodig is. "Sociale diensten moeten bijstandontvangers meer stimuleren om tijdelijk werk aan te pakken. Tijdelijk werk is altijd beter dan een uitkering. Bovendien stroomt bijna de helft van de uitzendkrachten uiteindelijk door naar regulier werk."

Bijstandontvangers moeten daarnaast beseffen dat een uitkering geen keuze is, maar noodzaak, stelt De Krom. "Als je kunt werken en er is werk, dan ga je aan de slag. Als je het recht hebt op een uitkering als het tegenzit, dan heb je ook de plicht om voor je eigen boterham te zorgen als dat kan. Sociale diensten handhaven die verplichting te weinig. Dat moet veranderen."

De Krom stelt gemeenten beter toe te willen rusten om de handhaving te verbeteren. Dit moet onder meer door aanpassingen in de bijstandswet.

Zweden ontbiedt ambassadeur Ecuador

Zweden heeft donderdag de ambassadeur van Ecuador op het matje geroepen. De diplomaat krijgt te horen dat het land de beslissing van Ecuador om Julian Assange politiek asiel te verlenen 'onacceptabel' vindt. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Stockholm donderdag gezegd.

Het Ecuadoraanse besluit kan pogingen dwarsbomen om Assange in Zweden voor het gerecht te brengen. De Wikileaks-voorman wordt daar gezocht voor verkrachting. Assange zelf vreest dat hij door Zweden zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Ontwikkelaars nemen virtuele borsten serieus

Om de fysieke eigenschappen van borsten goed in het vechtspel te krijgen, hebben de ontwikkelaars van gamestudio Team Ninja niet de hand in eigen boezem gestoken. In gesprek met de website Playstation Universe zei producer Yosuke Hayashi dat het team vrouwenborsten heeft gevoeld en bestudeerd om deze zo echt mogelijk in het vechtspel Dead or Alive 5 te stoppen.

Hayashi vindt dit allerminst seksistisch. "We willen gewoon de meest schattige meisjes ooit ontwerpen", zei hij tegen de website. Gamers die het spel nu al bestellen, krijgen extra kleding voor de vrouwelijke vechters in het spel. Zo kunnen zij hun virtuele babes omkleden tot Playboy bunny.

Dead or Alive 5 wordt in september uitgegeven voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Binnen de reeks zijn wereldwijd ruim zes miljoen spellen verkocht.


Ontwikkelaars nemen virtuele borsten serieus

Foster in de bres voor K-Stew

Kwetsende koppen, wellustige paparazzi en wispelturige fans. Jodie Foster heeft er genoeg van en verdedigt haar ‘dochter’ Kristen Stewart in het schandaal waarin ze zich bevindt en tegelijkertijd het recht van kindacteurs om nog steeds kind te zijn. Gisteren schreef ze een open brief naar The Daily Beast.

We hebben allemaal de bladen in de schappen zien liggen. ‘Kristen Stewart Betrapt’. We hebben ze doorgebladerd om te weten of ‘Kris en Rob een stel’ waren. We bekritiseren de foto’s. “Mooie jurk, ik haat dat haar. Lief stel. Foute schoenen.” Er is geen schuld in het erkennen van de menselijke interesse in openbare (vuile) was. Het is zo oud als de weg naar Rome. We verheffen mooie, jonge mensen tot goden en dan sabelen we ze neer zodat we naar hun imperfecties kunnen staren, “Kijk, ze lijken toch op ons”. Maar we staan zelden stil bij iemands jeugd die we onbewust vernietigen.

Ikzelf ben actrice sinds mijn derde jaar en vandaag de dag ben ik zesenveertig. Ik heb geen jeugdherinneringen zonder het oog van de camera en volgens de verhalen word ik bestempeld als een succesverhaal. Vaak word ik benaderd door volslagen vreemden die me vragen hoe ik zo normaal en op mezelf heb kunnen blijven? Gewoonlijk lieg ik hierover en zeg “Omdat ik saai ben.” Maar de waarheid is, dat ik net als een nieuwsgierige radioactieve mutant, mijn eigen overlevingsmanieren heb uitgevonden. Ik heb ouderwetse regels om de starende ogen te kunnen controleren. Misschien is het zelfs zo dat ik mijn carrière op een bepaalde manier heb ingericht zodat ikzelf en mijn naasten persoonlijke waardigheid houden. Ik heb mij neurotisch, als een strijder gewapend tegen de cultuur van celebrity’s en de wreedheid in mijn leven als schietschijf. In mijn tijd, kon je je goedlopende carrière en privéleven nog combineren doormiddel van discipline en wilskracht. Natuurlijk moest je je spontaniteit opgeven en alsnog leren zo goed mogelijk onder de radar te vliegen. Maar je kon tenminste opkomen voor jezelf en zeggen dat je niet zomaar mee zou werken aan je eigen uitbuiting. Tegenwoordig niet meer. Als ik een opkomende acteur of actrice was die vandaag de dag zijn of haar carrière startte in het tijdperk van sociale media en haar bestraffende jachtseizoen, zou ik dan blijven drijven of dompel ik mezelf onder in seks, drugs en feesten? Zou ik de weg kwijt raken?

Ik herhaal nog eens wat ik eerder zei: als ik in deze tijd een beginnende actrice was zou ik stoppen voordat ik begonnen was. Als ik in deze mediacultuur had moeten opgroeien, had ik dat emotioneel gezien nooit overleefd. Mijn enige hoop zou een arm zijn van een persoon die echt van mij houdt, een arm die mij naar en in veilige havens leidt. Sarah Tobias zou nooit voor haar verkrachters hebben gedanst in The Accused. Clarice zou nooit zo vreselijk hebben geschreeuwd naar Dr. Lecter. Uiteraard had een andere actrice mijn plek kunnen innemen, die zich met ziel en zaligheid overgeeft aan haar kwetsbaarheden om deze personages te creëren. Maar zou zij het altijd aanwezige oog van de paparazzi, de online pesterijen en de publieke vernederingen hebben overleefd zonder een overdosis op een hotelkamer of overmatige plastische chirurgie?

Acteren is het overbrengen van kwetsbaarheid, het toestaan dat jouw innerlijke waarheid doorschemert ongeacht of het er klungelig of beschamend uitziet. Je moet jezelf openstellen en volledig geven. Acteren is, vrijheid, liefde en een connectie. Acteurs staan graag bekend om hun complexen, instincten en bereidheid tot falen. Hoe verder je gaat, hoe waarheidsgetrouwer je werk wordt. Maar hoe kan je dit doen als je in je achterhoofd weet dat je wordt bekritiseerd, gevild en bedrogen? Als je slim bent, weet je jezelf te distantiëren, je emoties weg te stoppen als het publiek de pik op je heeft. Je moet overleven, gebroken of nog heel, tegen welke prijs ook. Acteurs die beroemdheden worden moeten dankbaar zijn voor de publieke interesse. Daar worden ze voor betaald, toch? Om meteen maar met de deur in huis te vallen, welk salaris er ook gegeven wordt voor een rol, je tast nooit iemands privacy of iemands eigenwaarde aan.

In 2001 bracht ik vijf maanden door met Kristen Stewart op de set van Panic Room, vooral in een ruimte die net zo groot is als een kledingkast in Manhattan. We praatten en lachten samen urenlang om zelfverzonnen mysteries en ook om de verveling tegen te gaan. Tijdens het filmen werd ze elf jaar dus ik organiseerde haar verjaardag. Waar we met haar moeder van genoten, die ervan baalde dat ze actrice wilde worden. Zelfs ik kon haar daar niet van weerhouden. Ik was zwanger en dagdroomde of mijn kind op Kristen zou gaan lijken? Zo’n mooi en onverschrokken talent…

Ik zie Kristen in mijn herinneringen als een klein blond, wild meisje dat onbekommerd speelt in het water en zand. Zingend zo hard ze kan, zich onbewust van de camera, vol levenslust en zelfverzekerd. Kan je meer van een kind houden dan op zo’n perfect moment?

Op dit moment is daar niets van over. Ze is een mooie jonge vrouw die geleerd heeft dat ze het beste met gebogen hoofd over straat kan lopen, ze ontwijkt de paparazzi met snelle pas en gebalde vuisten in haar zakken. Ze verschuilt zich achter haar zonnebril. “Hoe gaat het Kris?. Lachen Kris!” Niet huilen. Niet reageren. Niet kijken, Niet huilen, fuck no. Mijn moeder zei altijd “Ook dit gaat wel weer voorbij”, ik begreep er vroeger niets van maar nu zeg ik het tegen Kristen. Je zal veranderen door het spoor dat ze bij achterlaten maar laat ze dat onbekommerde, wilde meisje niet van je afpakken. Dat is de ultieme overlevingsmanier en wraak.

Jodie Foster tekent voor sciencefictionfilm (Novum)

Ontwikkelaar DayZ slaat aanbiedingen af

De ontwikkelaar achter het zombiespel DayZ heeft naar eigen zeggen vele aanbiedingen van uitgevers afgeslagen. Hij zou geen voordeel in de hulp van een uitgever zien wanneer zij hem niet helpen de game beter te maken. Dat zei Dean Hall in een gesprek met gamevakblad MCV.

"Wat voor waarde wordt er aan het productieproces toegevoegd door een uitgever", vraagt Hall zich af. Hij ziet meer in het online verspreiden van spellen.

Het zombiespel van Hall werd in april uitgegeven als modificatie op het schietspel Arma 2. Inmiddels hebben een miljoen gamers DayZ gespeeld. Hall maakte begin deze maand bekend dat zijn spel straks ook op zichzelf speelbaar zal zijn. Hij is hiervoor een samenwerking aangegaan met Bohemia Interactive, de makers van Arma 2.


Ontwikkelaar DayZ slaat aanbiedingen af

Vervolg Dead Island waarschijnlijk niet in Duitsland

Het actiespel Dead Island Riptide mag waarschijnlijk niet in Duitsland op de markt worden gebracht. Dat zei producer Sebastian Reichert van het Duitse gamebedrijf Deep Silver in gesprek met het weblog Joystiq tijdens de Duitse beurs Gamescom. De eerste Dead Island-game werd vorig jaar verboden door de Duitse keuringsdienst USK.

Het bedrijf wil zijn zombiegame niet censureren. "Misschien gaan ze de wet aanpassen. Het zou eens tijd worden", reageerde Reichert tegenover het weblog. Volgens de Duitse wet is excessief geweld tegen mensen in games niet geoorloofd, ook niet wanneer de mensen in het spel zombies zijn.

Deep Silver boekte vorig jaar met de eerste Dead Island een aardig succes. Het spel werd drie miljoen keer verkocht voor verschillende spelcomputers. Dead Island Riptide moet volgend jaar op de markt komen.


Vervolg Dead Island waarschijnlijk niet in Duitsland (Foto: Novum)

Speerwerper Hertog vlaggendrager opening Paralympics

Speerwerper Ronald Hertog zal tijdens de opening van de Paralympics in Londen de Nederlandse vlag het Olympisch Stadion binnen gaan dragen. Het nieuws werd vandaag op Papendal bekendgemaakt bij de overdracht van de ploeg.

"Een echte representant van ons team en van de paralympische sport anno 2012." Dit meldde chef de mission André Cats over de 23-jarige Hertog die regerend Europees kampioen speerwerpen is, derde werd op het afgelopen WK en vier jaar geleden in Beijing al aan de Paralympics deelnam.

Nederland zal met 91 sporters naar Londen afreizen, 51 vrouwen en veertig mannen. Onder hen zijn ook drie sporters met een lichte verstandelijke handicap. Zij moeten van 29 augustus tot en met 9 september  het resultaat van Beijing van 22 medailles, vijf goud, tien zilver en zeven brons, gaan overtreffen. Aan de publieke belangstelling voor de 503 disciplines zal het niet liggen, want een groot deel van de kaarten voor de evenementen zijn al verkocht.

Vier jaar cel voor inrijden op voetgangers

Een 27-jarige man die eerder tot 15 maanden cel werd veroordeeld voor het inrijden op zes voetgangers in Oisterwijk is donderdag in hoger beroep tot vier jaar onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld. Dat heeft het hof in Den Bosch bekendgemaakt. Tevens is de man uit Udenhout een rijontzegging van drie jaar opgelegd.

De rechtbank in Breda veroordeelde de 27-jarige man eerder tot 21 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Het hof vond deze straf te laag, gezien het gebrek aan respect voor menselijk leven dat de man heeft getoond. Daarnaast is de man al eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld. Op het moment van het incident zat de man nog in zijn proeftijd van een eerdere veroordeling.

De man had kort voordat hij op de voetgangers inreed een van hen al mishandeld. Een van de voetgangers eindigde op de motorkap van de auto. Niemand raakte ernstig gewond.

Mohammed-spotprenten tonen tijdens demonstratie Berlijn mag

De rechtspopulistische splinterpartij Pro Deutschland mag spotprenten van de profeet Mohammed meedragen tijdens een demonstratie, komend weekeinde. Drie moskeeën, die de bestuursrechter in Berlijn in kort geding hadden verzocht het tonen van de karikaturen te verbieden, kregen nul op het rekest.

De spotprenten vallen volgens de rechter onder de artistieke vrijheid. Het tonen van de afbeeldingen alleen schendt het verbod op laster en het aanzetten tot haat en geweld niet. Ook de openbare orde is niet in gevaar.

Pro Deutschland wil zaterdag met de karikaturen langs de drie moskeeën paraderen onder de leus 'De islam hoort niet in Duitsland - stop de islamisering'. Een vergelijkbare betoging in Noordrijn-Westfalen liep onlangs op hevige rellen uit.

Assaidi vertrekt naar Liverpool

Oussama Assaidi zet zijn carrière voort bij Liverpool. De Engelse club heeft een akkoord met sc Heerenveen, de huidige club van de Marokkaan, bereikt. Hierdoor lijkt de transfer, op de medische keuring na, in kannen en kruiken te zijn.

Assaidi leek aanvankelijk naar Ajax te vertrekken, maar heeft nu dus zijn ja-woord aan Liverpool gegeven. De 24-jarige aanvaller speelde in Friesland 68 officiële wedstrijden en trof daarin twintig keer doel.

Eén van zijn hoogtepunten was in het seizoen 2010-2011 zijn hattrick tijdens de 6-2 zege op FC Twente. Bovendien was hij toen ook bij de andere drie treffers van sc Heerenveen betrokken.

sc Heerenveen haalt IJslandse spits

sc Heerenveen heeft vandaag een IJslandse spits aan de selectie toegevoegd. Alfred Finnbogason is afkomstig van het Zweedse Helsingborgs IF, maar kwam in het afgelopen seizoen op huurbasis voor SC Lokeren uit.

Finnbogason tekent in Heerenveen een contract voor de duur van drie seizoenen, waarbij sc Heerenveen de mogelijkheid heeft om er nog een jaar aan vast te plakken. De 23-jarige IJslands international is in elk geval een trefzekere spits, getuige zijn twaalf goals in zeventien wedstrijden.

Het is voor sc Heerenveen de tweede speler in een week tijd, die aan de selectie wordt toegevoegd. Eerder werd ook de 24-jarige Marco Pappa al vastgelegd. Hij zal vanaf 1 januari 2013 op de Nederlandse velden te zien zijn.

Aandeel Facebook onderuit

De aandelen van Facebook zijn opnieuw fors in waarde gedaald nadat donderdag de zogenoemde lock-up periode afliep. Dat is de tijd waarna bepaalde aandeelhouders van nieuwe beursgenoteerde ondernemingen hun papieren weer mogen verkopen. 

Het aandeel Facebook noteerde na ruim 3 uur handel zo'n 5,6 procent lager op 20,01 dollar. De stukken werden in mei op de beurs geïntroduceerd tegen een prijs van 38 dollar.

Analisten verwachten dat het aandeel Facebook de komende tijd last blijft houden van verkoopdruk en zorgen van beleggers over de waarde van het bedrijf. Volgens marktvorsers zwakken de groei en winstmarges van Facebook af. 

Het bedrijf zou een stevigere basis in het mobiele segment moeten krijgen, voordat beleggers er weer echt vertrouwen in krijgen, denken analisten.

PEC Zwolle contracteert Wintjens

PEC Zwolle is er eindelijk in geslaagd om een nieuwe doelman aan te trekken. De promovendus heeft Danny Wintjes namelijk overgenomen van Fortuna Sittard. De sluitpost heeft voor één seizoen getekend.

Wintjens stond in het verleden ook al onder contract bij MVV, FC Twente, sc Heerenveen, VVV-Venlo. In zijn laatste drie seizoenen bij Fortuna Sittard kwam de goalie tot bijna 100 officiële wedstrijden.

De zoektocht van PEC Zwolle naar een nieuwe doelman verliep niet zonder slag of stoot. Zo werden onder meer de Bulgaar Mario Kirev en de Macedoniër Filip Gacevski afgetest. De verwachting is echter dat Wintjens naar het tweede plan verhuist, zodra de geblesseerde Diederik Boer weer is hersteld van een blessure aan zijn pols.

In de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Roda JC (1-1) stond Leon ter Wielen nog onder de lat. De verwachting is echter dat hij in het duel tegen Vitesse op de bank moet plaatsnemen.

'Badr Hari bekent twee zaken deels'

Badr Hari heeft gedeeltelijke bekentenissen afgelegd in twee zaken. De overige vier geweldsdelicten waarvan hij wordt beschuldigd, ontkent hij pertinent. Dat heeft zijn advocaat Bénédicte Ficq donderdag gezegd.

Donderdag werd bekend dat Hari wordt verdacht van niet twee, maar zes geweldsdelicten. De 27-jarige voormalig wereldkampioen K1-vechten wordt verdacht van poging tot doodslag op de 39-jarige miljonair Koen Everink tijdens het dancefeest Sensation in juli, het mishandelen van mede-eigenaar van Club Air in Amsterdam, Jeroen van den Berg vorig jaar en het uitdelen van een kopstoot aan de broer van een ex in december in café Cooldown bij het Leidseplein.

Verder zou hij ook nog een persoon hebben mishandeld in Club Air op dezelfde datum dat Van den Berg klappen kreeg. Daarnaast wordt Hari verdacht van een poging tot zware mishandeling in de Amsterdamse uitgaansgelegenheid Jimmy Woo in mei en de mishandeling van een vrouw in 2011.

Ficq zegt dat Hari heeft erkend dat Everink met de bovenkant van zijn platte hand een slag in het gezicht heeft gegeven. "Aan alles wat erna door anderen is gedaan, heeft hij part noch deel aan gehad." Volgens Ficq kende hij de personen die na zijn klap Everink hebben aangevallen niet. "En er waren geen afspraken om hem te belagen." Daarnaast erkent hij de kopstoot te hebben uitgedeeld aan de broer van zijn ex.

In de andere uitgaansgelegenheden waar hij mensen zou hebben mishandeld, is Hari wel geweest. Maar Hari heeft daar niemand mishandeld, zegt de raadsvrouw. "Dat hij daar destijds wel is geweest, is vaak ook het probleem van hem. Dan wordt meteen met de beschuldigende vinger naar hem gewezen."

Babel en Braafheid vallen buiten de boot

Ryan Babel en Edson Braafheid maken voorlopig geen deel uit van de selectie van TSG Hoffenheim. Beide Nederlanders moeten van trainer Markus Babbel tot het einde van de transferperiode meetrainen met de amateurs.

Hoffenheim hoopt Babel en Braafheid aan een andere club te kunnen slijten. Mocht dit niet lukken, dan sluiten de voormalig internationals op 1 september weer aan bij de groep. De kans op speeltijd lijkt echter nihil.

Babel kwam in twee seizoenen bij Hoffenheim tot 46 duels, waarin hij vijf keer scoorde. Braafheid mocht in anderhalf jaar 31 keer opdraven.

Het nieuwe seizoen in Duitsland begint op 24 augustus. Komend weekend staat er eerst nog een bekerronde op het programma.

Kirui naar marathon van Amsterdam

De organisatie van de marathon van Amsterdam is er in geslaagd om Peter Kirui naar onze hoofdstad te halen. De Keniaan werd tijdens de Olympische Spelen in Londen tweede op dit onderdeel en geldt bovendien als één van de beste 'hazen'.

Kirui gaat volgens de organisatie een aanval doen op het parcoursrecord, dat nu nog op 2.05.44 staat. Het persoonlijke record van de Keniaan staat momenteel op 2.06.31. Dat betekent dat hij ruim één minuut van zijn snelste tijd af moet halen.

De Amsterdamse marathon staat voor 21 oktober op het programma.

De Vrij noemt debuut in Oranje bijzonder

Het Nederlands elftal liep gisteren tegen een pijnlijke nederlaag aan en ging met 4-2 onderuit tegen België. Voor Stefan de Vrij was het hoe dan ook een bijzondere wedstrijd, aangezien hij zijn eerste minuten als Oranje-international maakte.

De Vrij kwam in de tweede helft binnen de lijnen. Dit gold overigens ook voor Bruno Martins Indi, die eveneens zijn debuut bij het Nederlands elftal maakte. "We begonnen heel goed aan de tweede helft. We namen het initiatief en maakten direct twee goals. Helaas gaven we de voorsprong vervolgens door persoonlijke fouten uit handen", analyseerde de eerstgenoemde verdediger.

Toch keek De Vrij met een goed gevoel terug op zijn debuut in Oranje, wat ook te maken had met het samenspel met ploeggenoot Martins Indi. "Bruno en ik spelen al vanaf de C-jeugd bij Feyenoord samen en stonden nu samen in de verdediging van het Nederlands elftal. Dat is leuk om mee te maken."

'Internetbankieren ABN AMRO soms onveilig'

Internetbankieren met de e.dentifier2 van ABN AMRO in combinatie met een USB-kabel is onveilig. Dat meldt donderdag Nieuwsuur na onderzoek van de Radboud Universiteit. Met dat apparaatje bevestigen klanten van de bank transacties bij het internetbankieren. Door kwaadaardige software te installeren kunnen cybercriminelen de betaling onderscheppen, aanpassen en doorsluizen naar hun eigen rekening.

Uit een testje bleek dat er niet 1 euro was overgemaakt, maar in feite een veel groter bedrag naar een persoon in Oekraïne die een computer in Nederland had gehackt. "We hebben e.dentifier2-uitvoering getest en de blunder was zeer goed zichtbaar", zegt een onderzoeker van de universiteit.

'Internetbankieren ABN AMRO soms onveilig'
'Internetbankieren ABN AMRO soms onveilig' (Foto: ANP)

Binnenkort giftcards voor Google Play Store

Voor de App Store voor je iPhone en/of iPad bestonden ze al langer, maar binnenkort kunnen mensen met een Galaxy SIII of HTC One X ook cadeaukaarten aan elkaar geven om online uit te geven aan allerlei apps uit de Google Play Store.

De cadeaukaarten komen in twee smaken: 10 en 25 dollar (voor de Europese markt wordt dit zeer waarschijnlijk 10 en 25 euro) en de verpakking ziet er als volgt uit:

Cadeaukaarten voor Google Play (bron: Android Central)

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer ze precies in de winkels zullen liggen, maar ze komen er aan.

Bejaarde vrouw mishandeld en uit eigen woning gezet

Een 32-jarige man is maandag opgepakt voor het mishandelen, opsluiten en uit haar eigen huis zetten van een 72-jarige vrouw uit Zwijndrecht. Dat meldt de politie donderdag.

De vrouw werd maandagochtend door buren in het trappenhuis van haar woning aangetroffen. Twee mannen zonder vaste woonplaats die tijdelijk bij haar verbleven zouden de bejaarde vrouw uit haar woning hebben gezet. De drie dagen daarvoor zou ze in haar huis zijn opgesloten en mishandeld. In de woning zouden ook spullen zijn vernield.

De 32-jarige man is donderdag door de rechter-commissaris voor in ieder geval nog veertien dagen vastgezet. Woensdagnacht is in de zaak ook een 63-jarige man aangehouden. Hij mocht na verhoor weer gaan, maar blijft wel verdachte in de zaak.

Wakker Dier, word wakker!

“Hallo Jumbo, dit is Guido Weijers. En bij mij om de hoek zit echt een top-Jumbo waar het altijd supergezellig is. Maar waar ik nou zo pissig van word, is dat die tent nog steeds vol ligt met van die plofkippen. Kom op, Jumbo! Eruit met die plofkip! En zorg dat de kippen ook weer een beetje kunnen lachen. Kijk op wakkerdier.nl.” Met dit radiospotje en een vergelijkbare met Nicolette Kluijver in de hoofdrol gaat Wakker Dier de strijd aan met de supermarkten die ‘nog steeds’ plofkippen verkopen. Ik vind het een zeer matige actie.

Meisjes uit snikhete auto gehaald in Tilburg

Twee meisjes van 7 en 8 jaar zijn woensdagmiddag in Tilburg uit een snikhete auto gehaald. De wagen stond geparkeerd in de volle zon. De kinderen zaten al drie kwartier in de auto, waarvan de ramen maar een paar centimeter open stonden. Ze waren volgens de politie erg nat van het zweet.

De auto stond geparkeerd op de Ringbaan Zuid. Een voorbijganger had de meisjes in de auto zien zitten en waarschuwde de receptioniste van een politiebureau. Op aanwijzing van de politiemedewerkster wist een van de kinderen de portieren van binnenuit open te maken.

De kinderen vertelden dat ze niet naar buiten durfden uit angst dat de moeder van een van hen dan boos zou worden. De meisjes werden opgevangen op het politiebureau, waar ze afkoelden en iets te drinken kregen.

Na een kwartier kwam de moeder van een van de meisjes naar het politiebureau. Daar vertelde de vrouw dat ze wat af had moeten geven, maar dat dit uitgelopen was. De politie heeft de vrouw gewezen op haar 'onverantwoorde gedrag', waarna de kinderen weer aan haar werden overgedragen.

Verhagen haalt uit naar Roemer

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft woensdag in felle bewoordingen afstand genomen van de uitlatingen van SP-leider Emile Roemer over de strenge Europese begrotingsregels. Verhagen kreeg bijval van de Duitse minister van economische zaken Philip Rösler, die bij hem op bezoek was.

Roemer zei donderdag in Het Financieele Dagblad dat hij niet van plan is om een boete te betalen, mocht het tekort volgend jaar groter zijn dan door Brussel is toegestaan. "Over my dead body", zei Roemer, die de boete 'belachelijk' noemt. De SP wil volgend jaar gebruiken om extra te investeren.

Verhagen noemde deze uitspraak 'diep triest'. Zo'n opstelling vormt voor een land als Griekenland een vrijbrief om strenge begrotingsafspraken ook naast zich neer te leggen, zei Verhagen. Ook vindt hij dat Roemer met zijn opstelling 'banen en inkomsten voor de toekomst' op het spel zet. Nederland moet gemaakte afspraken nakomen, aldus Verhagen.

De bewindsman had op zijn ministerie een onderhoud met zijn Duitse collega. Tijdens dat gesprek heeft Verhaven hem ingelicht over de opvattingen die Roemer erop nahoudt. Ook Rösler vindt dat elk land zich moet houden aan de gemaakte afspraken, zei hij. Als iedereen zich aan de afspraken houdt, dan wordt de euro de sterkste munt van de hele wereld, aldus de Duitse minister.

Nespresso verliest rechtszaak capsule

Nestlé heeft in Duitsland een rechtszaak verloren rond namaak Nespresso-capsules. De rechtbank in Düsseldorf bepaalde donderdag dat twee eveneens Zwitserse bedrijven capsules mogen verkopen onder het motto 'geschikt voor Nespresso-machines'. Nestlé kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.

Nestlé had gehoopt dat de rechter de goedkopere capsules van concurrenten voor Nespresso-apparaten zou verbieden. De rechtbank bepaalde echter dat het patent van Nestlé op het Nespresso-apparaat niet geldt voor de capsules. Een consument is bovendien volgens de rechter niet verantwoordelijk voor patentinbreuk als hij ervoor kiest een niet door Nestlé gemaakte capsule in het apparaat te stoppen.

Onder meer Douwe Egberts heeft onder de naam Cafe D'Or voor Nespresso geschikte capsules te koop. Nestlé probeert al jarenlang in rechtbanken de lucratieve Nespresso-nering te verdedigen. Afgelopen jaar wist het Zwitserse bedrijf wereldwijd voor 2,5 miljard euro aan capsules te verkopen.


Nestlé verliest ronde een in Duits capsulegevecht (Foto: Novum)

Arrestatie na mishandeling 12-jarige om Hyves-ruzie

Een 15-jarige jongen uit Doesburg is woensdag opgepakt voor mishandeling van een 12-jarige plaatsgenoot, met wie hij ruzie had gehad op Hyves. De 15-jarige zou de 12-jarige op straat hebben geslagen, meldt de politie donderdag.

Het slachtoffer meldde zich vorige week maandag met een blauw oog, een bloedneus en rode striemen bij de politie. Naar eigen zeggen was hij de 15-jarige op de Iepenlaan tegengekomen en zou hij zonder aanleiding zijn geschopt en geslagen.

De 15-jarige heeft bekend dat hij zijn plaatsgenoot na een ruzie op Hyves in elkaar heeft geslagen.

Duitse tv-ploeg belegerd in Chinese fabriek

Een televisieploeg van de Duitse publieke omroep ARD is negen uur lang belegerd tijdens het filmen in een Chinese fabriek. Een speciale politie-eenheid wist de filmploeg uiteindelijk te ontzetten.

Bewakers van de chemicaliënfabriek Do-Fluoride sloten de vier Duitse journalisten op in de personeelskantine toen ze bij de fabriek een reportage over vervuiling wilden schieten. Ook hun chauffeur en een plaatselijke milieu-activist werden opgesloten.

Toen de werknemers van de fabriek lucht kregen van de aanwezigheid van de ARD-ploeg belegerden zij de kantine en riepen 'dood aan de buitenlandse spionnen'. Ze wisten de ruimte binnen te dringen en namen de tapes van de journalisten in beslag. De ploeg zou bedrijfsgeheimen hebben gefilmd.

De fabriek van Do-Fluoride staat op twee uur van Zhengzhou, de hoofdstad van de provincie Henan.

Franse spits Saha naar Sunderland

Louis Saha speelt komend seizoen voor Sunderland. De 34-jarige Franse aanvaller tekende donderdag een contract voor een seizoen bij de Premier Leagueclub. Saha was transfervrij na een halfjaar bij Tottenham Hotspur. Hij kan zaterdag al zijn debuut maken voor Sunderland in het competitieduel met Arsenal.

Voor Saha, die zijn opleiding genoot bij FC Metz, is Sunderland zijn zesde club in Engeland na Newcastle United, Fulham, Manchester United, Everton en de Spurs. "Hij heeft zich bewezen op het hoogste niveau en brengt een hoop ervaring met zich mee", zei manager Martin O'Neill van Sunderland.


Franse spits Saha naar Sunderland (Foto: Novum)

Arbeidsmigrant best welkom in Nederland

Vier op de vijf Nederlanders hebben er geen bezwaar tegen als er een arbeidsmigrant in de buurt komt wonen. Twee derde heeft er bovendien geen moeite mee als er in de toekomst vanwege de vergrijzing meer arbeidsmigranten naar Nederland komen. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlanders naar werknemers uit Midden- en Oost-Europa.

Vooral de Poolse arbeidsmigrant is best welkom, terwijl Roemenen minder populair zijn, blijkt uit het onderzoek door bureau Markteffect. Uitzendbureau Otto Work Force, dat opdracht gaf voor het onderzoek, is blij met de gastvrijheid. "Want de komende jaren zullen we ze nog hard nodig hebben om de tekorten op de arbeidsmarkt op te vullen", aldus directeur Frank van Gool.

De twintig procent die liever geen Pool of Roemeen als buurman heeft, is over het algemeen lager opgeleid, PVV-stemmer of iemand die moeilijk aan een baan komt. Ook in de provincies Zeeland, Flevoland en Friesland is de arbeidsmigrant minder welkom, constateerde Markteffect.

Het aantal arbeidsmigranten wordt overigens flink onderschat. De helft van de respondenten dacht dat er momenteel honderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland werkzaam zijn. Dat zijn er echter drie keer zo veel.

Evacuatie om grote brand in Overdinkel

Een straat in het Twentse Overdinkel is donderdag ontruimd wegens een grote brand in een restaurant. Bewoners van de straat werden geëvacueerd wegens te hoge koolmonoxidewaardes. Rond 15.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer verwacht dat het nablussen nog uren gaat duren.

In totaal zijn zo'n twintig mensen uit de Julianastraat geëvacueerd, zei een woordvoerder van de brandweer. De brandweer denkt dat de bewoners, die tijdelijk zijn opgevangen in een nabijgelegen sportzaal, aan het begin van de avond weer naar huis kunnen. De Tiekenveenweg, de Elferinksweg en een deel van de Hoofdstraat blijven zeker tot 19.00 uur afgesloten.

Niet alleen het restaurant aan de Hoofdstraat zelf, maar ook een zalencentrum en het woongedeelte moeten volgens de brandweer als verloren worden beschouwd.

Badr Hari verdacht van zes delicten

Badr Hari wordt verdacht van zes geweldsdelicten. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag. Aanvankelijk werd hij officieel verdacht van twee mishandelingen.

Het OM verdenkt de 27-jarige voormalig wereldkampioen K1-vechten van poging tot doodslag op de 39-jarige miljonair Koen Everink tijdens het dancefeest Sensation in juli. Hari zou met anderen Everink ernstig hebben mishandeld.

De tweede mishandeling waar de Nederlands-Marokkaanse Hari van wordt verdacht is die van mede-eigenaar van Club Air in Amsterdam, Jeroen van den Berg. Hari zou hem vorig jaar hebben afgetuigd. Van den Berg deed aanvankelijk geen aangifte, maar stapte toch naar de politie toen hij hoorde van de mishandeling van Everink.

Eind juli werd verder bekend dat Hari mogelijk betrokken is geweest bij nog een mishandeling in Amsterdam. De 27-jarige vechtsporter zou in december een kopstoot hebben uitgedeeld aan de broer van een ex. De mishandeling zou hebben plaatsgevonden in café Cooldown bij het Leidseplein. Het slachtoffer zou hierbij gewond zijn geraakt aan zijn gezicht. Het OM bevestigt donderdag dat Hari ook hiervan wordt verdacht.

Verder zou hij ook nog een andere persoon hebben mishandeld in Club Air op dezelfde datum dat Van den Berg klappen kreeg. Daarnaast wordt Hari verdacht van een poging tot zware mishandeling in de Amsterdamse uitgaansgelegenheid Jimmy Woo in mei en de mishandeling van een vrouw in 2011.

De beperkingen van de kickbokser zijn inmiddels opgeheven. Hari zat sinds zijn arrestatie op 25 juli in beperkingen, wat betekent dat hij met niemand mag praten, behalve met zijn advocaat. Volgens het OM is het voor het onderzoek niet langer nodig dat Hari met niemand behalve zijn raadsman mag praten.

Beperkingen houden ook in dat verdachten niet mogen internetten, geen tv mogen kijken en geen kranten mogen lezen. In hoeverre dat ook gold in het geval van Badr Hari is niet bekend.

Ook de beperkingen van de medeverdachte van Hari, een 34-jarige Eindhovenaar, zijn opgeheven. Deze Eindhovenaar zou samen met Hari Everink hebben mishandeld.

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam bepaalde 6 augustus dat Hari in ieder geval nog negentig dagen mag worden vastgehouden. Het voorarrest van de 34-jarige Eindhovenaar is met dertig dagen verlengd.

Hari is overigens ook nog altijd verdachte in een andere zaak. De Marokkaanse Nederlander bracht in 2010 al eens een maand door in een cel wegens de zware mishandeling van een portier in de Amsterdamse club Blinq bij het Leidseplein in februari in dat jaar. Deze zaak loopt volgens de woordvoerder van het OM nog. Dat deze zaak niet bij de overige zes mishandelingen is gevoegd, heeft volgens de zegsvrouw te maken met het feit dat deze mishandeling veel eerder plaatsvond dan de andere.


Badr Hari verdacht van zes geweldsdelicten

ChristenUnie lanceert site over christenvervolging

De jongerenbeweging van de ChristenUnie heeft een website gemaakt over christenvervolging. Kamerlid Joël Voordewind presenteert de site vrijdag op het Flevofestival, een christelijk popfestival dat dit weekeinde plaatsvindt in recreatiegebied Bussloo.

De jongerenvereniging van de ChristenUnie Perspectief en de organisaties Open Doors en Trans World Radio willen met de site jongeren bewust maken van christenvervolging wereldwijd. Bezoekers kunnen onder meer een quiz doen om te testen wat ze weten van de vervolging van christenen in landen als Pakistan, Iran en Egypte.

Voordewind ondersteunt het initiatief van harte. "Door deze website kan nu iedereen actief betrokken zijn bij de strijd tegen geloofsvervolging", zegt hij. "Laat je stem horen, dan pak ik het op in de politiek."


ChristenUnie lanceert site over christenvervolging

F-16 neergestort in Peer na botsing vogel

Een F-16 gevechtsvliegtuig is donderdagmiddag bij de Belgische plaats Peer neergestort na een botsing met een vogel. Daarop viel de motor uit. De piloot heeft zichzelf met behulp van zijn schietstoel uit het toestel bevrijd en is ongedeerd. Dat heeft burgemeester van de gemeente Peer Theo Kelchtermans laten weten aan Novum Nieuws.

De piloot steeg voor een training rond 15.15 uur met de F-16 op van de vliegbasis Kleine Brogel bij Peer. Kort na het opstijgen kwam de piloot in de problemen door de vogel. Nadat hij zichzelf had weggeschoten belandde hij in een boom zo'n kilometer van de startbaan.

'Fuglsang voor drie jaar naar Astana'

Jakob Fuglsang fietst komend seizoen in het shirt van Astana. De Deense renner tekent een contract voor drie jaar bij de ploeg uit Kazachstan, zo meldt het Deense Ekstra Bladet donderdag. Fuglsang komt over van RadioShack-Nissan en zou aanbiedingen van Saxo Bank en Omega Pharma-Quick-Step naast zich neer hebben gelegd.

De 27-jarige Fuglsang had al bekendgemaakt dat hij vertrekt bij RadioShack. Hij leeft in onmin met ploegleider Johan Bruyneel, nadat hij werd gepasseerd voor de Tour de France. Ook in de Vuelta verschijnt de ronderenner niet aan de start, terwijl hij de Giro miste vanwege een knieblessure.

Astana verzekerde zich eerder onder anderen van de diensten van Vincenzo Nibali. De Italiaan komt over van Liquigas en zet zijn handtekening onder een contract voor twee jaar.


'Fuglsang voor drie jaar naar Astana' (Foto: Novum)

LaBeouf wil geen kaskrakers meer maken

Shia LaBeouf wil alleen nog maar onafhankelijke speelfilms maken. De Amerikaanse acteur die bekend werd door de blocksbusterfilmreeks Transformers keert grote Hollywoodproducties de rug toe. "Ik ben er klaar mee", zegt de 26-jarige acteur tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"In het huidige studiosysteem is geen plek voor visionairs", zegt hij over de wereld van de blockbusters. "Als je een regisseur als Terrence Malick een film als Transformers geeft, heeft hij een groot probleem. Hij zou niet in die wereld kunnen bestaan."

Onlangs werd bekend dat LaBeouf onderhandelt voor een rol in de erotische film Nymphomanic van de Deense regisseur Lars von Trier. "Het is een gevaarlijke rol en dat vind ik eng", zegt hij. "Ik wil alleen nog maar filmrollen waar ik zenuwachtig van word."

De acteur heeft ook de hoofdrol in de misdaadfilm Lawless die draaide op het filmfestival van Cannes en is te zien in de thriller The Company You Keep van Robert Redford. LaBeouf is zeer te spreken over de financierders van zijn laatste, onafhankelijke films. "Deze mannen zijn een wonder. Ze geven je geld en vertrouwen je terwijl filmstudio's geld geven om vervolgens in een vliegtuig te stappen en vijf maanden in je nek hijgen."

De Transformers-acteur uitte in 2010 ook al scherpe kritiek op Steven Spielberg en dat veroorzaakte blijvende scheurtjes in de band met de regisseur. De acteur vond de film Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, waarin hijzelf meespeelde, maar matig. Van die uitlating heeft LaBeouf nu spijt. "Spielberg zei me dat er een tijd is om een mens te zijn en een duidelijke mening te hebben en een tijd om de kassa te laten rinkelen."

Gehavende Shia LaBeouf weer aan het werk

Dirk Scheringa opent stippententoonstelling

Dirk Scheringa, die als voormalig bankdirecteur van de failliete DSB Bank ooit met miljarden werkte, opent woensdag 22 augustus de expositie 'Visualisatie van een miljard' in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. De expositie bestaat uit een miljard stippen van de jonge kunstenaar Jorn van Hoorn.

Miljarden komen dagelijks voorbij in het nieuws als het gaat over bezuinigingen of de redding van de euro en banken. "Maar weinig mensen kunnen zich een voorstelling maken van hoeveel een miljard nu eigenlijk is", redeneert de kunstenaar. "Ik geeft het miljard een gezicht. Mensen zullen het in één oogopslag kunnen aanschouwen."

Van Hoorn heeft 700 vierkante meter ruimte nodig en 100 kilo papier om een miljard stippen te zetten. Omgerekend is dat 10.000 A4-vellen. Kunstliefhebber Scheringa noemt de visualisatie van een miljard een ludieke onderneming die de nieuwsgierigheid prikkelt: "In al die jaren dat ik met miljarden op de bank werkte, zag ik dat getal natuurlijk nooit in het echt. Ik ben razend benieuwd hoe het eruitziet."

De expositie is tot en met 2 september te bezoeken.

Dirk Scheringa opent stippententoonstelling
Dirk Scheringa opent stippententoonstelling (Foto: ANP)

Ninja Gaiden 3 het beste op Wii U

Ninja Gaiden 3: Razor's Edge voor Wii U wordt de 'hardcore fan-versie' van de game volgens de makers bij Team Ninja. Waar de eerder verschenen versie voor Xbox 360 en PlayStation 3 matig werd ontvangen moet de Wii U-versie alles goed maken.

"We left out some of the things the series was well-known for. We did leave some of our fans out," gaf Hayashi toe die vervolgens aangaf dat voor Wii U ze alles proberen goed te maken: "We had this opportunity to put those hardcore aspects back in. It's kind of the hardcore fan package of Ninja Gaiden 3."

Over de eerder verschenen versies voor Xbox en PlayStation: "There were good elements and bad elements of it," aldus Hayashi. "Obviously there are new things in there too, but we shouldn't try and throw out what Team Ninja is good at. We had to drop polygons, characters, stages, play around with the frame-rate to get it out there. It was a really rough version. But the Wii U devkit has since improved and we're now working on updated hardware. The E3 version was not good."

Ninja Gaiden 3 (6)

Rustiger vaarwater helpt Hamilton beter presteren

Formule 1-coureur Lewis Hamilton beleeft dit jaar een goed seizoen in tegenstelling tot vorig jaar toen hij veelvuldig bij incidenten betrokken was en zich meermalen bij de stewards moest melden. De reden voor de betere prestaties in 2012 is een stabielere privésituatie en een betere verstandhouding met zijn team McLaren.

"Aan het eind van het jaar maak je de balans op en kijk je naar wat er is gebeurd. Je neemt de positieve dingen mee en probeert de negatieve zaken te verbeteren." Hierbij doelt de Brit niet alleen op het racen. "Het gaat er niet alleen om wat je op de baan doet, maar ook wat er in je privéleven gebeurt. Ik heb mijn relaties met mensen verstevigd. Zowel privé als binnen het team. Ik draag nu geen emotionele bagage meer mee. Terwijl ik vorig jaar een grote, zware koffer bij me droeg. Die heb ik nu leeggegooid en alles gaat weer goed."

Nederlander maakt Doom 3-mod 'Grimm: Quest For the Gatherer's Key'

De Doom 3-mod Grimm: Quest for the Gatherer's Key is gemaakt door een Nederlander en kwam uit in december 2011. Inmiddels is de tweede versie (v0.2) verschenen voor Windows en is de mod ook te spelen op Mac en Linux.

In Grimm speel je de Grimm Reaper die de pineut is nu Hemel en Hel in oorlog met elkaar zijn. De sleutel tot de poort waardoor zielen moeten na hun dood is gestolen. Aan jou de taak om de sleutel terug te krijgen.

De game wordt door de maker omschreven als een hack 'n slash game met platformelementen zoals we die kennen uit Prince of Persia en Tomb Raider, maar dan vanuit een first person view. Binnenkort wordt het project op Kickstarter gezet zodat het een stand alone-game kan worden die onafhankelijk van Doom 3 kan draaien.

Dakrand flat Stanleylaan bron van asbest Utrecht

De bron van de asbestbesmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is de met amosiet opgevulde dakrand van een flat aan de Stanleylaan. Dat werd donderdag bekendgemaakt op een persconferentie van de gemeente Utrecht.

Het asbest kwam vrij toen bij renovaties een kitlaag werd verwijderd. Er is geen logische verklaring voor het gebruik van amosiet in woningen, zei Jan Tempelman van TNO. "Dat een kier is opgevuld met asbest, zie je soms. Maar dan is het altijd een andere asbestsoort", aldus Tempelman. "Opvullen met amosiet heb ik in mijn veertig jaar in de woningbouw nog nooit gezien. Er is geen logische of bouwkundige reden om dit te doen."

Het asbest werd gevonden in de dakrand van de oneven huisnummers op de Stanleylaan. Bij het onderzoek werden zeven besmette woningen aangetroffen. Ook werden in twaalf woningen asbestdeeltjes gevonden en in een portiek.

Volgens directeur Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros kunnen de schoonmaakwerkzaamheden nog enkele weken duren. Het saneringsplan moet worden goedgekeurd door de Arbeidsinspectie voordat het kan worden uitgevoerd.

Kamer terug van reces om langstudeerboete

De Tweede Kamer onderbreekt waarschijnlijk volgende week donderdag het zomerreces voor een debat over de langstudeerboete. Dat heeft PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing donderdag gezegd.

Jadnanansing heeft het debat met staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aangevraagd. Andere partijen hebben tot maandag de tijd om aan te geven of zij dat wel of niet steunen. Volgens Jadnanansing heeft zich al een meerderheid gemeld die het debat wil voeren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de boete voor studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen. De Kamer verzocht Zijlstra woensdag per brief om van invoering per 1 september af te zien en het geld dat de boete moet opbrengen, elders vandaan te halen.

Zijlstra weigerde. Hij liet via een woordvoerder weten dat hij de boete niet wil schrappen, tenzij de Tweede Kamer aangeeft waar hij het geld vandaan moet halen.

VS moet bewijs Kim Dotcom overhandigen

Justitie in de Verenigde Staten moeten de oprichter van de downloadwebsite Megaupload inzage geven in het bewijsmateriaal dat zij tegen hem hebben verzameld, zodat hij zich kan verdedigen tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Dat heeft een gerechtshof in Auckland in Nieuw-Zeeland donderdag bepaald.

De Amerikaanse justitie beschuldigt Kim Dotcom ervan miljoenen te hebben verdiend door via zijn website illegale kopieën te verspreiden van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software.

Eind januari werden de Duitser en drie andere mensen opgepakt, onder wie de oud-Zwollenaar Bram van der K.. Zij zijn op borgtocht vrij. De Verenigde Staten hebben om hun uitlevering gevraagd. Dotcom zelf werd met overdreven machtsvertoon door Nieuw-Zeelandse commando's en FBI agenten uit zijn landgoed gehaald.

Volgens de Nieuw-Zeelandse rechter Helen Winkelmann zou de verdediging van Dotcom ten opzichte van de aanklagers ernstig worden benadeeld, als zij het bewijsmateriaal niet mag inzien. De uitleveringszaak tegen Dotcom dient in maart.

Kim Dotcom wint zaak over bewijsmateriaal
Kim Dotcom wint zaak over bewijsmateriaal (Foto: ANP)

Boete RET wegens privacyschending reizigers

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET moet het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een boete van 120 duizend euro betalen voor het te lang bewaren en niet anonimiseren van reisgegevens van studenten. Dat heeft het CBP donderdag bekendgemaakt.

Het CBP had het vervoersbedrijf in juni vorig jaar al een dwangsom opgelegd voor het te lang bewaren van de OV-chipkaartgegevens van studenten. RET kreeg toen tot het einde van het jaar om de maximale wettelijke bewaartermijn van twee jaar in te voeren en de gegevens na afloop van die termijn te vernietigen of anonimiseren.

Het CBP concludeerde in juni van dit jaar dat RET zich nu inderdaad houdt aan de maximale bewaartermijn, maar dat de reisgegevens niet zijn vernietigd of onvoldoende geanonimiseerd. Het vervoersbedrijf had wel geprobeerd de gegevens te anonimiseren, maar het bleek toch mogelijk reizigers te identificeren.

RET heeft de dwangsom betaald, maar heeft wel bezwaar gemaakt. Inmiddels heeft het bedrijf alle reisgegevens ouder dan de wettelijke termijn alsnog vernietigd. RET gaat in de toekomst zorgen voor tijdige verwijdering, laat het bedrijf weten.

Eind 2010 bleek uit onderzoek van privacywaakhond CBP al dat RET, maar ook openbaarvervoerbedrijven GVB en NS de wet overtraden door reisgegevens van studenten te lang te bewaren. De bedrijven zegden vervolgens toe nieuwe termijnen in te voeren. De NS kreeg om dezelfde reden eerder al een dwangsom opgelegd van 125 duizend euro. Het bedrijf heeft bezwaar aangetekend tegen de beslissing.
 


CBP beboet RET voor bewaren reisgegevens studenten (Foto: Novum)

Ron Howard documenteert Jay-Z

Filmregisseur Ron Howard gaat een documentaire maken over het festival  genaamd Made in America, dat wordt georganiseerd door rapper Jay-Z. Samen met producent Brian Grazer legt hij het festival vast dat op 1 en 2 september, Labor Day Weekend, in Philadelphia wordt gehouden. Dat schrijft de New York Post.

De nog titelloze film bevat beelden van voor, tijdens en na het twee dagen durende festival. "Tijdens het festival treden twintig vooraanstaande muzieksterren op die allen de nieuwe generatie aanspreken", zegt Grazer. "Ik produceer de film onder anderen samen met Jay. De film wordt gemaakt vanuit zijn oogpunt."

Grazer is erg te spreken over de 42-jarige rapper. "Jay is al tijden de koning. Ik kan niet uitleggen hoe hij al die tijd relevant is gebleven. Hij is een fenomeen, een soort muzikale Michael Jordan."

Het Oscarwinnende duo Howard en Grazer werkte eerder aan Apollo 13, A Beautiful Mind en The Da Vinci Code. Wanneer de film in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.

Overigens werkt Jay-Z's vrouw, zangeres Beyoncé, aan haar eigen documentaire. Die bestaat uit een combinatie van concertenopnames en zeer persoonlijke interviews. Ook deze film heeft nog geen titel of premièredatum.

Ron Howard regisseert spionagefilm (Novum)

Zwick regisseert Maguire

Regisseur Ed Zwick is aangetrokken voor de regie van Pawn Sacrifice, een biografische film over schaakgenie Bobby Fischer. Fischer wordt gespeeld door Tobey Maguiere, die ook de productie zal doen voor de film.

Pawn Sacrifice gaat over de reis van Fischer naar het sterrendom en het schaakkampioenschap in de zestiger jaren. Wat uitendelijk resulteerde in de wereldberoemde partij tegen voormalig Sovjet-speler Boris Spassky in 1972. Één van de sportieve hoogtepunten uit de Koude Oorlog.

Steven Knight heeft het script geschreven voor deze film, die in eerste instantie geregisseerd zou worden door David Fincher.

Zwick, die de romantische komedie Love and Other Drugs maakte, zet de film The Great Wall in de ijskast zodat hij dit historische drama kan filmen.

Ed Zwick

OM eist cel en tbs voor verlammen agent

Tegen een man die een agent neerstak toen die hem van een zelfmoord probeerde te weerhouden heeft justitie voor het hof in Arnhem donderdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De agent raakte vanaf zijn nek verlamd. Voor de rechtbank had het Openbaar Ministerie eerder geen tbs en achttien jaar cel geëist.

In hoger beroep heeft de 31-jarige verdachte uit Driebergen-Rijsenburg alsnog ingestemd met een onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Daaruit bleek volgens het OM dat de kans op herhaling groot is als de man niet wordt behandeld. Daarom is de geëiste celstraf verlaagd en is om tbs gevraagd.

De man wilde in 2009 op station Driebergen-Zeist voor een trein springen. De agent ging een gesprek met hem aan, maar raakte ernstig gewond toen de man hem met een mes aanviel. Hij liep een dwarslaesie op en is vanaf zijn nek blijvend verlamd. Hij kan niet meer zelfstandig ademen en is voor altijd aan een rolstoel gekluisterd.

Volgens het OM heeft de man geprobeerd de agent te doden. Bij de strafeis is ook rekening gehouden met de vrouw en de kinderen van het slachtoffer. Hun leven is volgens justitie voorgoed ingrijpend veranderd.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde de man eerder tot vijftien jaar cel voor poging tot moord. Het OM ging in hoger beroep omdat het de straf te laag vond. Ook de verdachte ging in hoger beroep. Het gerechtshof in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

De Boer: "Diverse Ajax-spelers kunnen plek Anita invullen"

Ajax-trainer Frank de Boer reageerde via de clubsite van de Amsterdammers op de vraag hoe hij de opengevallen plek van Vurnon Anita denkt te gaan invullen.

De oefenmeester liet hierop weten dat Ajax diverse spelers onder contract heeft die de positie van verdedigende middenvelder prima kunnen invullen. "Bij Jong Ajax zitten drie spelers die op zijn positie goed uit de voeten kunnen. Fabian Sporkslede, Ilan Boccara en Joeri de Kamps. En ook bij de A-selectie hebben we spelers die de opengevallen plek kunnen invullen", aldus De Boer.

Hij vervolgt: "Eyong Enoh is een uitstekende verdedigende middenvelder, maar hij is nog geblesseerd en is er zondag tegen N.E.C. niet bij. Maar ik vind het nu nog te vroeg en niet verstandig om al te zeggen hoe we dat gaan invullen."

Ecuador verleent Assange politiek asiel

De regering van Ecuador heeft besloten Wikileaks-voorman Julian Assange politiek asiel te verlenen. Dat maakte de regering donderdag bekend. Assange verblijft al sinds juni in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Voor de ambassade hadden zich tal van betogers verzameld die de onmiddellijke vrijlating van Assange eisten.

Assange wordt in Zweden gezocht in verband met een verkrachtingszaak, maar de Wikileaks-oprichter vreest zelf door dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo's, onder andere over de oorlogen in Irak en Afghanistan, die Washington in diverse gevallen behoorlijk in verlegenheid hebben gebracht.

Omdat Ecuador van mening is dat Assange om politieke redenen wordt vervolgd, heeft het Latijns-Amerikaanse land besloten de klokkenluider politiek asiel te verlenen. Wat het besluit van Ecuador betekent voor de diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië is nog onduidelijk. De Britse regering zou hebben gedreigd de ambassade desnoods te bestormen om Assange in de boeien te slaan.

De vraag is nu hoe Ecuador Assange Groot-Brittannië uit wil krijgen.


Ecuador verleent Assange politiek asiel (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Die Hard 2 & Rambo: First Blood Part II

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De eerste tip van de dag begint om 20.30 uur op RTL7, namelijk Die Hard 2. Na de gewelddadige gebeurtenissen in Nakatomi Plaza staat John McClane (Bruce Willis) wederom tegenover een groep terroristen. De terreurorganisatie onder leiding van kolonel Stuart (William Sadler) houdt het gehele vliegveld onder controle. Om een drugsleider uit de gevangenis te krijgen heeft de groep bezit over een een zeer kostbaar bezit: de luchtverkeersleiding en alle vliegtuigen die in de buurt zijn. Zonder baanverlichting moeten de vliegtuigen met een beperkte hoeveelheid brandstof in de lucht blijven. McClane moet opschieten voordat de jets met bosjes naar beneden vallen.

Rambo II

Om 23.05 uur op RTL7 start de film Rambo: First Blood Part II. Ex-Green Beret en Vietnamveteraan John Rambo zit inmiddels al drie jaar vast in een kamp waar hij zware arbeid moet verrichten als straf voor de gebeurtenissen uit 'First Blood'. Zijn voormalige kolonel Trautman komt hem opzoeken met een aanbod: of nog vijf jaar zware arbeid, of een missie in Vietnam om een aantal Amerikaanse krijgsgevangenen te lokaliseren. John kiest voor het tweede. Hij komt onder commmando te staan van Murdock, een man die niet het beste met John voorheeft...

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Speel met het Dream Team in NBA 2k13

Het basketbalspel NBA 2k13 gaat het mogelijk maken om met het Dream Team uit 1992 en het Amerikaans Olympische team van dit jaar te spelen. De grote namen zoals Michael Jordan, Charles Barkley, Magic Johnson en Larry Bird zijn allemaal aanwezig. Alleen Scottie Pippen lijkt te missen.

Jay-Z, de executive producer van de game, ziet dit als de perfecte gelegenheid om te beslissen welk team het beste is: "In NBA 2k13 geven we fans de kans om met de twee beste teams uit de hele geschiedenis van de sport te spelen. De beslissing ligt letterlijk in hun handen."

NBA 2k13 komt uit op 2 oktober voor pc, Xbox 360, PlayStation 3, Wii en PSP. De Wii U-versie komt pas uit in de kerstperiode.

Hoes & Atsma worden ouders Pluis

Isa Hoes en Barry Atsma zijn te horen in de jeugdfilm Nijntje de Film. De twee acteurs verlenen hun stemmen aan vader en moeder Pluis in de animatiefilm. Dat maakte filmstudio Warner Bros donderdag bekend.

In de animatiefilm gaan Nijntje en haar vriendjes op speurtocht door de dierentuin. Onderweg beleven ze allerlei avonturen. Hans Perk heeft de film geregisseerd. Het wordt de eerste speelfilm over het beroemde konijntje van Dick Bruna.

Nijntje de Film is vanaf 30 januari 2013 in de bioscopen te zien.

Nijntje is vijftig jaar!

Trampstamp doet MILF das om

Zoals we eerder versloegen, is de 28-jarige Brittni Colleps een jaar geleden aangeklaagd voor seks met vijf van haar leerlingen - waarvan vier in één zitting. Deze moeder van drie, en daarmee bona fide MILF, werd gepakt nadat enkele jongens hun mond niet konden houden over het potje groepsbedworstelen.

Tijdens de rechtszaak zijn echter nog enkele sappige details naar boven gekomen. Het geheel blijkt op de gevoelige plaat gezet te zijn. In het filmpje is het achterwerk te zien van een dame die seks heeft met twee jongens terwijl twee anderen, onder wie de amateurpornograaf, aanwezig zijn.

De dame in kwestie laat nergens haar gezicht zien, doch ze was makkelijk te identificeren: een van de jongens wees op de opvallende tatoeage, precies zo een als de jonge docente heeft. Deze trampstamp kan Colleps 20 jaar in de gevangenis opleveren, als ze veroordeeld wordt voor de aanklachten van perverse seks en ongepaste interactie met studenten.

De studenten waren overigens allemaal meerderjarig, maar de wet in de Amerikaanse staat verbiedt het leerkrachten om relaties aan te gaan met studenten.

Ajax weerspreekt financiële chaos

Van financieel wanbeleid bij Ajax is geen sprake. Dat stelt de club donderdag in een reactie op berichten dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de club om opheldering heeft gevraagd na berichtgeving in de Telegraaf over een 'financiële chaos'. Het artikel in de krant is volgens Ajax 'feitelijk onjuist'.

De Telegraaf beweerde maandag op basis van een ingewijde dat Ajax in financieel zwaar weer verkeert. Dat zou het gevolg zijn van beleid van ex-directeur Rik van den Boog, oud-voorzitter Uri Coronel en voormalig president-commissaris Steven ten Have.

De krant voert al maanden campagne tegen de drie kopstukken, omdat die lange tijd weigerden Johan Cruijff de macht te geven bij Ajax. Bovendien probeerden ze achter de rug van Cruijff om Louis van Gaal aan te stellen als technisch directeur. De rechter draaide die benoeming terug.

De club wijst er in zijn reactie op een positief eigen vermogen en een goede kaspositie te hebben. Bovendien is voor het derde jaar deelname aan de lucratieve Champions League behaald en stijgen de inkomsten uit tv-gelden.

Dat Ajax dit seizoen nog geen grote aankopen heeft gedaan terwijl het wel twee belangrijke spelers heeft verkocht, heeft er volgens Ajax mee te maken dat de club de eigen jeugd 'nadrukkelijk de kans wil geven'. Ook wil de club structureel minder geld uitgeven aan salarissen. Ajax is vanwege de beursnotering verplicht om koersgevoelige informatie openbaar te maken. De AFM vraagt wel vaker informatie op bij beursfondsen na berichten in de media. Ajax maakt in oktober de jongste jaarcijfers bekend.

Hockeyers Amsterdam tegen Beeston en Grunwald

De hockeyers van Amsterdam nemen het komend seizoen in de groepsfase van de Euro Hockey League op tegen het Engelse Beeston en Grunwald Poznan uit Polen. De wedstrijden worden het tweede weekeinde van oktober in Barcelona gespeeld. Rotterdam treft het Duitse Berliner HC en het Schotse Grange HC in de Catalaanse stad.

Bloemendaal werd in de loting gekoppeld aan Lille uit Frankrijk en Lisnagarvey uit Ierland. De Noord-Hollandse formatie werkt zijn pouleduels twee weken later af in East Grinstead in Engeland. De nummers een en twee van de acht groepen plaatsen zich voor de volgende ronde.

Amsterdam ging vorig seizoen in de finale van het Europese clubtoernooi onderuit tegen het Duitse UHC, terwijl Rotterdam de strijd om brons verloor.

Wekelijkse Windows Phone game-update

Vorige week hebben we een week overgeslagen omdat Microsoft de update een dag te laat doorvoerde en er geen Deal of the Week was. Deze week is de nieuwe game gelukkig op tijd, maar missen we wel weer de aanbieding van de week.

Er is geen reden gegeven waarom er geen aanbiedingen zijn in de Windows Phone/Xbox Live Marketplace en Microsoft heeft nog geen antwoord gegeven op vragen van verschillende media. Laten we hopen dat ze de aanbiedingen niet hebben afgeschaft.

Naast dit slechte nieuws is er nog wel enig goed nieuws te melden daar Little Acorns vanaf nu te downloaden is. Voor € 2,99 kun je de platformgame kopen.

Spugende Olaf in klankbordgroep voor hoffelijkheid

Fotograaf Erwin Olaf, die woensdagavond om nog onduidelijke reden Geenstijl-verslaggever Tom Staal in het gezicht spuugde, maakt deel uit van een klankbordgroep voor de gemeente Amsterdam die zich onder meer inzet voor meer hoffelijkheid in de hoofdstad.

De zeven leden van de klankbordgroep, onder wie dj Isis, willen 'elk op hun eigen manier bijdragen aan meer hoffelijkheid in Amsterdam', valt te lezen op de website. De positie van Olaf in de groep, die verder ook 'tolerantie en verbinding' nastreeft, lijkt omstreden na de spuugactie van de fotograaf.

Het zevenmanschap, zoals de groep wordt genoemd, valt onder wethouder Andreé van Es (GroenLinks). Ze was donderdag niet beschikbaar voor een reactie vanwege vakantie. Ook Olaf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Het spuugincident gebeurde op een door Olaf georganiseerde kiss-in in Amsterdam. Geenstijl-verslaggever Staal was aanwezig en vroeg Olaf of hij wilde zoenen met Playmate van het jaar 2011 Zimra Geurts. In een door Geenstijl geplaatst filmpje is te zien dat Olaf en Geurts zoenen, waarna een deel uit het filmpje is geknipt. Vervolgens spuugt Olaf de verslaggever in het gezicht.

In een reactie op zijn Facebook-pagina liet Olaf weten 'deze behandeling' te geven aan verslaggevers die zich 'opdringen, drammen, hem zonder toestemming aanraken en proberen te vernederen'.

Olaf organiseerde de kiss-in nadat hij zaterdag voor de deur van een snackbar had gezoend met zijn vriend en daarop vijandig werd gereageerd. Met de kiss-in hoopte de fotograaf een signaal af te geven voor 'het in het openbaar mogen tonen van liefde en genegenheid'.

Arrestaties bij ambassade Ecuador in Londen

Scotland Yard heeft drie arrestaties verricht bij de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat heeft de Britse politie donderdag gezegd. Een reden voor de arrestaties werd niet gegeven. Voor het ambassadegebouw hebben zich diverse aanhangers van Wikileaks-oprichter Julian Assange verzameld.

Een verslaggever van Associated Press zag hoe diverse mensen werden weggesleept bij de ambassade toen zij geen gehoor gaven aan het bevel van de politie zich naar de overkant van de straat te verplaatsen.

De eerste demonstranten arriveerden woensdagavond bij de ambassade in reactie op uitlatingen van de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken. Die zei eerder op de dag dat de Britse regering heeft gedreigd het gebouw aan te vallen om Assange in de boeien te slaan.

De Ecuadoraanse regering maakt later donderdag bekend of zij Assange politiek asiel verleent.


Arrestaties bij ambassade Ecuador in Londen (Foto: Novum)

'Kristen Stewart vreest einde carrière'

Kristen Stewart is bang dat haar acteercarrière voorbij is nu de hele wereld over haar heen valt na haar slippertje met regisseur Rupert Sanders. Ook vindt de actrice het oneerlijk dat zij, en niet Sanders, wordt afgeschilderd als 'bad guy' in het verhaal.

De 22-jarige Stewart vreest dat haar dagen als actrice geteld zijn, vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De actrice, die sinds 2009 een relatie had met de 26-jarige Robert Pattinson, vindt dat ze het niet verdiend heeft om zo te worden afgerekend op haar slippertje.

Ook moppert ze over het feit dat Sanders negentien jaar ouder is dan zij en 'een machtspositie' over haar had. Sanders regisseerde Snow White and the Huntsman, waarin de actrice een van de hoofdrollen speelde. Hoewel ze weet dat ze een fout heeft gemaakt, treft de regisseur volgens Stewart meer blaam omdat hij getrouwd is en twee kinderen heeft.

Tom Hardy nogmaals in The Long Red Road

Tom Hardy heeft de hoofdrol te pakken in The Long Red Road. Ook Michael Shannon heeft toegezegd voor de film. De twee acteurs zullen broers spelen. Hardy vertolkte al eerder dezelfde rol in het gelijknamige toneelstuk, dat werd geregisseerd door collega Philip Seymour Hoffman.

Het toneelstuk van Brett C. Leonard gaat over Sam, gespeeld door Hardy, die in een indianenreservaat woont en zijn dagen slijt met drinken. Als er een jonge vrouw verschijnt die wanhopige pogingen onderneemt om de band met haar vader aan te halen, wordt hij gedwongen te kiezen tussen haar en zichzelf. Of Hoffman ook de film gaat regisseren is nog niet bekend.

De 34-jarige Hardy is momenteel in de bioscopen te zien als de schurk Bane in The Dark Knight Rises. De Brit is later dit jaar ook nog te bekijken in de misdaadfilm Lawless. Voordat hij aan The Long Red Road begint, neemt hij eerst nog de remake van Mad Max op zich, waarin hij de titelrol heeft.

Tom Hardy wordt motorbendeleider (Novum)

Voetballer langer vast voor doodschoppen supporter

Het voorarrest van de amateurvoetballer die eind vorig jaar in Amsterdam een 77-jarige toeschouwer een fatale trap toebracht is met drie maanden verlengd. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De voetballer van Sporting Noord werd van het veld gestuurd tijdens een wedstrijd tegen OSV. Het slachtoffer liet blijken dat hij het met de beslissing van de scheidsrechter eens was. De voetballer sprong daarop over de reclameborden en trapte met beide benen naar voren tegen de borstkas van de man.

De 77-jarige voetbalfan raakte in coma. In het ziekenhuis kwam hij bij, maar een maand na het incident overleed hij alsnog zonder het ziekenhuis te hebben verlaten. Op een eerdere zitting meldde het OM al dat uit onderzoek blijkt dat de trap van de voetballer de doodsoorzaak is. Hij wordt dan ook verdacht van doodslag.

In oktober volgt een nieuwe zitting. Vanaf 15 november wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Aandeelhouders Apple krijgen dividend overgemaakt

Aandeelhouders van Apple mogen donderdag voor het eerst in jaren meedelen in de winst van het Amerikaanse technologieconcern. Het uit te keren dividend bedraagt 2,65 dollar (2,16 euro) per aandeel.

De directie van Apple onder leiding van de nieuwe topman Tim Cook besloot in maart dividend te gaan uitkeren, om zo een bestemming te hebben voor de bijna honderd miljard dollar aan overtollige liquide middelen die het bedrijf in kas heeft. Onder de overleden oud-topman Steve Jobs weigerde Apple altijd dividend uit te keren. In 1995 werd voor het laatst cashdividend uitgekeerd.

Het huidige dividend wordt alleen uitgekeerd aan mensen die al voor 9 augustus een Apple-aandeel hadden. Het plan is om elk kwartaal een dividend uit te keren van 2,65 dollar. Over een heel jaar zou het dividend hiermee uitkomen op 10,60 per aandeel. Een aandeel Apple noteerde woensdag na sluiting van de Amerikaanse beurs op 630,83 dollar.

Vanaf 20 september begint Apple daarnaast met een driejarig inkoopprogramma van eigen aandelen ter hoogte van tien miljard dollar. Doel daarvan is om verwatering van aandelen door toekomstige uitgiften aan Apple-werknemers tegen te gaan. In totaal haalt Apple 45 miljard dollar uit de eigen kas voor het dividend en het inkopen van aandelen.


Aandeelhouders Apple krijgen dividend overgemaakt (Foto: Novum)

Fulham laat oog vallen op Assaidi

Ajax en sc Heerenveen zijn al een tijdje met elkaar akkoord over een transfer van Oussama Assaidi naar Amsterdam, maar de speler komt er zelf met de Amsterdamse ploeg nog niet uit. Fulham, de ploeg van trainer Martin Jol, hoopt hiervan te profiteren.

De Daily Mail liet vandaag weten dat Fulham de situatie rondom Assaidi scherp in de gaten houdt en toe wil slaan nu hij er niet met Ajax uitkomt. Bij Fulham zou Assaidi de opvolger van Clint Dempsey worden. De Amerikaan vertrekt naar alle waarschijnlijkheid richting Liverpool.

Andy Coulson formeel aangeklaagd

Andy Coulson, de voormalige woordvoerder van premier David Cameron, is donderdag formeel in staat van beschuldiging gesteld in verband met het afluisterschandaal in Groot-Brittannië.

Coulson, vijf journalisten en een privédetective werden voorgeleid om de aanklachten aan te horen die tegen hen zijn ingebracht wegens het afluisteren door journalisten van News of the World van de telefoons van meer dan zeshonderd mensen.

Coulson was net als Rebekah Brooks in het verleden hoofdredacteur van de inmiddels ter ziele gegane sensatiekrant News of the World, een van de titels in Rupert Murdochs media-imperium. Brooks, oud-directeur van News International, wordt op 3 september voorgeleid. Haar staan dezelfde aanklachten te wachten.

Het afluisteren betreft de periode tussen oktober 2000 en augustus 2006.


Andy Coulson formeel aangeklaagd (Foto: Novum)

Cronenberg vindt Batman-films maar sneu

David Cronenberg is niet te spreken over de huidige aanwas van films over superhelden. De regisseur van films als The Fly, A History of Violence en het recent verschenen Cosmopolis, vindt zelfs de uiterst succesvolle en veelgeprezen Batman-trilogie maar sneu. "Uiteindelijk is het gewoon een malloot in een cape", zegt hij tegen MTV.

"Het is in essentie natuurlijk gebaseerd op een stripreeks dus voor kinderen en voor pubers", gaat de 69-jarige Canadees verder. "Dat is altijd precies de lol geweest. Iedereen die zegt dat The Dark Knight Rises een soort verheven filmische kunst is, kletst uit zijn nek."

Een gedurfde uitspraak, aangezien vooral The Dark Knight uit 2008 en het onlangs verschenen vervolg The Dark Knight Rises hoge ogen gooiden bij pers en publiek. De Batman-films van Christopher Nolan staan zelfs alom bekend als werk dat het genre van superheldenfilms overstijgt.

Cronenberg is er kort over. "Christopher Nolans beste film is Memento", zegt hij, doelend op het misdaaddrama uit 2000 over een man die aan geheugenverlies lijdt. "Ik vind die Batman-films helemaal geen verheven kunstvormen. Ze zijn nog niet half zo interessant als Memento maar ongeveer twintig miljoen keer zo duur."

De regisseur vindt het schrijnend dat het zelfs Nolan niet lukt om het superheldengenre naar een hoger niveau te tillen. "Hij is technisch heel sterk, met zijn IMAX en 3D-films en hij heeft in Hollywood relatief veel macht omdat zijn films veel geld opbrengen. Maar zelfs hij wordt nog door studiobazen op de hals gezeten en die mensen hebben geen enkel respect voor films maken."


Cronenberg vindt Batman-films maar sneu (Foto: Novum)

Map Pass voor Halo 4

Tegenwoordig krijgen de meeste games een season pass, waarmee gamers in een keer alle DLC kopen. Halo 4 beschikt ook over een season pass, die de naam map pass mee krijgt. Halo 4 ligt vanaf 6 november in de winkels voor Xbox 360.

Mensen die de Limited Edition kopen, krijgen de pass er gratis bij. Anders gaat dit $24,99 kosten, wat waarschijnlijk 2400 Microsoft Points gaat zijn. Met de map pass krijg je drie DLC-pakketten, vol met nieuwe maps. Daarnaast krijg je twee exclusieve helmen en een Falcon embleem.

Halo 4

Sanchez jaar langer bij Rabobank

Rabobank heeft het contract met Luis Leon Sanchez met een jaar verlengd. De 28-jarige Spanjaard rijdt nu tot en met 2015 voor de Nederlandse formatie. Sanchez was dinsdag nog de sterkste in de Clasica San Sebastian na een solo van zo'n tien kilometer. Het was zijn zevende overwinning dit jaar.

Sanchez schreef in juli al de veertiende etappe in de Tour de France op zijn naam. Hij was daarnaast vier keer Spaans kampioen tijdrijden, waaronder de afgelopen drie jaar. Sanchez rijdt sinds 2010 voor Rabobank. Hij kwam over van Caisse d'Epargne.

Pasgeboren giraffe Ouwehands Dierenpark overleden

Een giraffe die vorige week vrijdag werd geboren bij Ouwehands Dierenpark in het Utrechtse Rhenen is donderdagochtend overleden. De moeder liet het veulen nauwelijks drinken, meldt het dierenpark.

Sinds twee dagen mocht de giraffe helemaal niet meer drinken. De moeder liep volgens het park bij elke poging weg. Volgens het park gebeurt dit vaker bij giraffen die voor het eerst een jong krijgen. Ingrijpen zou geen optie zijn geweest omdat de moeder dan niet leert hoe een jong moet worden grootgebracht.

Om de doodsoorzaak definitief vast te stellen wordt nog sectie op het veulen verricht.

Transfer Anita naar Newcastle United afgerond

Ajax meldt op de officiële website dat Vurnon Anita per direct de overstap maakt naar Newcastle United. Bij de transfer is een bedrag van 8,5 miljoen euro gemoeid. Anita, die in Newcastle een contract voor vijf jaar ondertekende, had bij Ajax nog een contract tot de zomer van 2014.

Anita begon als negenjarig ventje bij de E-pupillen van Ajax. In 2005 maakte hij als zestienjarige zijn profdebuut in de hoofdmacht van Ajax in de met 3-2 verloren uitwedstrijd bij FC Groningen. Daarmee was hij na Clarence Seedorf de op één na jongste debutant in het eerste elftal van Ajax. Anita kwam in zijn periode bij Ajax tot 109 duels. Daarin vond hij vijf keer het net.

Frank de Boer heeft gemengde gevoelens bij het vertrek van Anita naar Newcastle United. "Ja, natuurlijk gunnen wij Vurnon deze transfer. Hij is een fantastische jongen die altijd zijn stinkende best voor Ajax heeft gedaan."

"Hij weet als geen ander zijn eigen belang ondergeschikt te maken aan het teambelang. Zijn vertrek is voor ons een aderlating. Mensen hebben het steeds over het afgelopen seizoen, waarin hij een grote rol vervulde in de serie overwinningen die naar het kampioenschap leidde. Dat is terecht. Maar ook daarvoor was hij van grote waarde", aldus De Boer.

En zo ziet De Boer opnieuw een speler naar Engeland vertrekken. Jan Vertonghen, Luis Suárez en Thomas Vermaelen gingen Anita de afgelopen seizoenen voor. "Het hoort bij onze club dat we spelers opleiden, dat ze zich in het eerste elftal verder ontwikkelen en dat ze na een aantal jaren een stap naar een internationale topcompetitie maken", liet De Boer hierover weten.

Hij vervolgt: "Wij doen ons uiterste best ze zo lang mogelijk te behouden. Het blijft telkens weer jammer als een speler dan vertrekt, maar ik wil Vurnon natuurlijk wel heel veel succes wensen bij Newcastle."

Lady Gaga slaat terug naar dierenactivisten

Lady Gaga laat de kritiek van PETA niet zomaar over haar kant gaan. De zangeres, die door de dierenrechtenorganisatie werd beschimpt omdat ze bont zou hebben gedragen, noemt het gedrag van de activisten 'kinderachtig' en 'schofterig'.

"Ik sta niet achter gewelddadige, schofterige en kinderachtige campagnes", schrijft Gaga, die haar woorden aan PETA lijkt te richten, op haar website. "Ik ga ook niet zeggen of het bont dat ik draag nep of echt is, want het zou dan hypocriet zijn om niet te vermelden dat ik ooit python, struisvogel, koeienhuid, lam, alligator en vlees heb gedragen."

"Jullie zien een karkas, ik zie een museumstuk", voegt de zangeres toe. "Ik respecteer jullie mening, respecteer die van mij dan ook. En aan de campagnevoerders: bewaar jullie meel om brood te maken voor hongerige kinderen. En Kim Kardashian is geweldig."

Met die laatste opmerkingen lijkt Gaga te verwijzen naar een incident in maart, waarbij Kardashian op de rode loper werd bekogeld met meel. De gooister bleek later bekend te staan als dierenrechtenactiviste, die met haar actie mogelijk haar ongenoegen wilde laten blijken over het feit dat de realityster bont draagt.

Sportvliegtuigje neergestort in Biddinghuizen

Een piloot is vanochtend om het leven gekomen toen zijn sportvliegtuigje neerstortte in de buurt van het Flevolandse dorp Biddinghuizen. Dat meldt de NOS. De piloot was de enige inzittende van het toestel.

Ooggetuigen zagen dat het vliegtuigje in een spiraalbeweging naar beneden kwam. Het belandde uiteindelijk op een aardappelveld aan de Zijdenettenweg, ongeveer twee kilometer ten noordwesten van Biddinghuizen. Een vlakbij vliegende helikopter kwam nog ter plaatse om eerste hulp te verlenen, maar dat mocht niet meer baten.

Het toestel was eerder opgestegen vanaf Lelystad Airport. Het Korps Landelijke Politiediensten doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Beyond: Two Souls is vier keer groter dan een film

Quantic Dreams nieuwe game is een behoorlijk ambitieuze project, waarin voornamelijk de focus ligt op het script en verhaal. Het script van de game is op dit moment ongeveer tweeduizend pagina's groot, vier keer groter dan een script van de meeste films tegenwoordig. Beyond: Two Souls moet in 2013 exclusief voor PlayStation 3 verschijnen.

De personages in de game worden gespeeld door echte acteurs dankzij motion capture. Alle acteurs moeten het script geheel doorlezen en onthouden. Ellen Page, die Jodie Holmes speelt, moet honderden pagina's doornemen voor haar personage. Naast motion capture maakt Quantic Dreams ook gebruik van performance capture, dat zich vooral richt op het lichaam, gezicht en stem. Heavy Rain maakte destijds alleen gebruik van motion capture. De animaties van gezichten en stemmen werden in een studio opgenomen en later samengevoegd met de rest.

Het onderwerp in Beyond: Two Souls is vergelijkbaar met Heavy Rain, gezien beide games vooral draaien om relaties en belangrijke keuzes die je maakt in je leven. “This game is not about paranormal events. It’s about relationships, growing, and about how the different moments in your life define who you are. It’s about death, about something that will happen to all of you here one day. It’s about emotions people feel, how they think, how they act and how they fear death – about what lies beyond on the other side.”

Corbijn begint aan A Most Wanted Man

Anton Corbijn is begonnen aan de opvolger van The American. De spionagethriller A Most Wanted Man heeft Willem Dafoe en Robin Wright in de hoofdrollen. Deze zijn overgenomen van Phillip Seymour Hoffman en Rachel McAdams.

A Most Wanted Man is gebaseerd op het gelijknamige boek van John le Carré maar Andrew Bovell schreef het script.

De film speelt zich af in hedendaags Hamburg. Alwaar een half Tsjechische, half Russische man aankomt in de islamitische gemeenschap, gemarteld en meer dood dan levend. Hij gaat wanhopig op zoek naar het fortuin van zijn Russische vader waarbij de man geholpen wordt door een Britse bankier en een jonge advocate. Maar of hij nu slachtoffer, dief of een extremist met een destructief doel is weet niemand. Daarom word hij in de gaten gehouden door de directeur van de geheime Duitse dienst.

A Most Wanted Man moet volgend jaar in première gaan.

Anton Corbijn

Torres: "Vorig seizoen was een nachtmerrie"

Fernando Torres wenst geen seizoen meer mee te maken als het afgelopen. De aanvaller had een beperkt aandeel in het succes van Chelsea.

De Londenaren wonnen de FA Cup en de Champions League. "In de beker speelde ik niet eens in de halve finale en de finale. Ik heb geen moment geproefd van het succes. In de Champions League heb ik een aardig aandeel gehad, maar het was niet de Champions League die ik wilde winnen. Ik wil het toernooi nog eens winnen op een andere manier", zegt hij tegen The Sun.

Torres verklaart dat de fans van Chelsea hem door de moeilijke periodes heensleepten. "Op sommige dagen dacht ik: oke, ik zit hier op de bank. Ik zal er niet over klagen. Maar de supporters eisten dat ik het veld in zou springen en het beste van mezelf zou geven. Ze hebben mij erg geholpen. Daarom wil ik nog eens de Champions League winnen. Voor hen."

De Spanjaard kwam in 2011 over van Liverpool, maar kende een moeizame start. Hij stond zelfs een half jaar zonder doelpunt. In de slotfase van het voorbije seizoen kwam hij steeds beter in vorm. Op het EK was hij ook regelmatig belangrijk voor Spanje.

Eredivisie-clubs azen op PSV-talent Locadia

Diverse Eredivisieclubs hopen Jurgen Locadia dit seizoen op huurbasis over te nemen. De spits van Jong PSV zou volgens zaakwaarnemer Kees Ploegsma open staan voor een verhuurperiode.

Volgens het Eindhovens Dagblad hebben inmiddels RKC Waalwijk, VVV-Venlo, Willem II en N.E.C. Nijmegen aangegeven het achttienjarige talent dit seizoen graag te willen huren van PSV.

Locadia maakte tijdens de voorbereiding een goede indruk bij de A-selectie van PSV onder trainer Dick Advocaat. Toch is het niet duidelijk welke plannen de Eindhovense ploeg met de jonge spits heeft.

Pas aan het eind van de maand wil PSV een beslissing maken over de toekomst van Locadia. Eerder gaf technisch manager Marcel Brandts nog aan dat PSV zes spitsen nodig heeft. "Met Locadia zitten we op dat aantal", liet hij weten.

Krajicek doet mee aan US Open

Michaëlla Krajicek zal eind maart op US Open haar rentree maken. Onze landgenote stond vanwege een virusinfectie twee maanden aan de kant, maar is fit genoeg om mee te doen aan het Amerikaanse grandslamtoernooi.

Krajicek, die dit jaar ook al een knieblessure opliep, maakte het nieuws vandaag bekend via Twitter. Ook liet de huidige nummer 81 van de wereld weten dat ze vijf WTA-toernooien op rij zal spelen. Ze heeft zich ingeschreven voor Quebec, Guangzhou, Tokio, Peking en Osaka.

Seedorf wederom belangrijk voor Botafogo

Clarence Seedorf heeft zijn ploeg Botafogo met een doelpunt aan de overwinning geholpen. Tegen Sport Recife scoorde onze landgenoot een kwartier voor tijd het tweede doelpunt van de wedstrijd.

Zijn ploeggenoot Elkeson opende tien minuten eerder de score. Na het doelpunt van Seedorf viel er geen treffer meer te noteren en zodoende won Botafogo de wedstrijd met 2-0

Ondanks de overwinning hield trainer Oswaldo de Oliveira een slecht gevoel over aan de wedstrijd. De amper vierduizend toeschouwers in het Joao Havelange-stadion floten de oefenmeester constant uit. Reden hiervoor zijn de matige resultaten van Botafogo.

De ploeg staat slechts zesde, twaalf punten achter koploper Atlético Mineiro. De lijstaanvoerder heeft daarnaast nog een wedstrijd tegoed.

Hushovd dit jaar niet meer in actie door virus

Thor Hushovd komt dit wielerseizoen niet meer in actie. De 34-jarige Noor van BMC wacht op de uitslag van een test die hij heeft gehad naar aanleiding van een virusinfectie, zo laat zijn trainer Atle Kvalsvoll weten aan de Noorse krant Faedrelandsvennen. Hushovd moest zich vorige maand al afmelden voor de Olympische Spelen in Londen.

De conditie van Hushovd, die in 2010 wereldkampioen werd, is flink aangetast door de virusinfectie. Hij gaf in mei na een kleine week op in de Giro d'Italia en liet vervolgens de Tour de France aan zich voorbijgaan. In de Ronde van Polen hoopte hij zich alsnog voor te bereiden op de Spelen, maar ook daar stapte hij af.


Hushovd dit jaar niet meer in actie door virus (Foto: Novum)

Roemer onder vuur om EU-dreigement

De uitlatingen van SP-leider Emile Roemer over een Europese boete voor een begrotingstekort hebben tot kritische reacties geleid. PvdA-leider Diederik Samsom vindt de uitspraken van Roemer 'onverstandig', D66-lijsttrekker Alexander Pechtold spreekt van 'rabiate standpunten' en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vindt dat Roemer de 'rekening bij onze kinderen neerlegt'.

Roemer zei donderdag in Het Financieele Dagblad dat als Nederland een boete krijgt als het tekort in 2013 hoger dan drie procent is, hij deze niet gaat betalen. "Over my dead body", zei Roemer, die de boete 'belachelijk' noemt. De SP wil volgend jaar gebruiken om extra te investeren.

"Dreigen met veto's of stoppen van betalingen is onverstandig", zegt Samsom. "Als je wilt dat Nederland gebruik kan maken van de afwijkmogelijkheden die in het Europese groeipact zitten, is het smeden van bondgenootschappen veel effectiever."

De PvdA voelt ook niets voor het volgend jaar al terugbrengen van het begrotingstekort tot drie procent. Samsom wil de economische crisis 'structureel aanpakken' door onder meer samen te werken met sociaaldemocraten in Duitsland en Frankrijk. Volgens hem is het duidelijk dat de 'eenzijdige bezuinigingsagenda' niet werkt.

Pechtold vindt dat Roemer zich met zijn uitlatingen buitenspel heeft gezet. "Een kandidaat-regeringspartij met dit soort rabiate standpunten is niet serieus te nemen", vindt hij. "Wanneer horen we nu eens waar de Socialistische Partij vóór is?"

"Roemer geeft geld uit dat er niet is", vindt Van Haersma Buma. "Hij geeft de schuld aan Europa en legt de rekening neer bij onze kinderen." Volgens hem zijn bezuinigen, hervormen en investeren nodig voor banen en een sterke samenleving.

VVD-Kamerlid Mark Harbers vreest dat Nederland een tweede Griekenland wordt als de plannen van Roemer doorgang vinden. "SP wil schuld weer te hoog laten oplopen. Precies zo kwamen eurolanden en euro in de problemen", schrijft hij op Twitter.

Honkballer Halman niet vervolgd voor doden broer

Jason Halman, die in november zijn broer en profhonkballer Greg doodstak, moet niet worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft donderdag onmiddellijke vrijlating geëist in de zaak van de honkballende broers.

Het Pieter Baan Centrum, dat Halman onderzocht, zei eerder op de dag al dat Halman ontoerekeningsvatbaar was op het moment dat hij zijn broer doodstak. Het PBC adviseerde het OM dan ook af te zien van rechtsvervolging.

Zoë Saldana speelt Nina Simone

Zoë Saldana gaat de rol van iconische zangeres Nina Simone spelen in de biografische film Nina. David Oyelowo heeft getekend voor de rol van haar manager Clifton Henderson. Mary J. Blige zou aanvankelijk Simone vertolken maar ze haakte af toen het project werd vertraagd door financieringsproblemen.

Nina Simone werd in de jaren vijftig bekend als zangeres en liedjesschrijfster. In de jaren zestig nam ze ook actief deel aan burgerrechtenprotesten en schreef ze politieke nummers als Backlash Blues.

Henderson was haar manager en assistent later in haar leven. Door problemen met de belasting verliet de Amerikaanse haar geboorteland. Ze woonde in verschillende landen, waaronder een tijdje in Nederland. Namelijk in Nijmegen en Amsterdam. Ze overleed in 2003 in Frankrijk op 70-jarige leeftijd.

De 34-jarige Saldana is bekend van haar rol in 3D-film Avatar. Ze heeft pas de opnamen van de thriller Out of Furnace afgerond met Christian Bale en Casey Affleck. In het vervolg van Star Trek zal ze ook te zien zijn.

Oyelowo zal te zien zijn in Jack Reacher, een actiefilm met Tom Cruise. Op dit moment filmt hij het Lee Daniels’ drama The Butler, over een man die daadwerkelijk als butler heeft gewerkt in het Witte Huis.

Nina heeft het script van Cynthia Mort, die tevens de regie voor haar rekening neemt. De productie gaat van start op 16 oktober in Los Angeles.

Zoe Saldana: 'Hollywood is racistisch' (Novum)

Belg Vanmarcke vertrekt bij Garmin

De Belgische wielrenner Sep Vanmarcke vertrekt aan het einde van dit seizoen bij Garmin-Sharp. De kasseienspecialist wil nog niet zeggen waar hij naartoe gaat. Naar verluidt is Rabobank geïnteresseerd in zijn diensten. "Ik heb mijn keuze gemaakt, maar nog niet getekend", laat hij donderdag weten in de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De 24-jarige Vanmarcke, die eerder al aankondigde niet voor een Belgische ploeg te gaan rijden, beleefde dit jaar zijn doorbraak met de zege in de Omloop Het Nieuwsblad. In de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix stelde hij enigszins teleur.

Vanmarcke had gehoopt zaterdag van start te gaan in de Ronde van Spanje, maar werd niet geselecteerd door zijn ploeg. Garmin wil niet dat hij World Tour-punten meeneemt naar zijn nieuwe werkgever.


Belg Vanmarcke vertrekt bij Garmin (Foto: Novum)

Half miljoen Nederlanders werkloos

Het aantal werklozen in Nederland is in juli verder opgelopen tot 510 duizend. Het is voor het eerst sinds 1996 dat er meer dan een half miljoen mensen werkloos zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In de maand juli nam de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid met veertienduizend toe. Het werkloosheidspercentage kwam uit op 6,5 procent, tegen 6,3 procent een maand eerder.

Het aantal werkloosheidsuitkeringen nam met zevenduizend, oftewel tweeënhalf procent toe ten opzichte van juni. Ten opzichte van een jaar eerder zijn er de helft meer ww-uitkeringen voor jongeren en bouwvakkers. In totaal zijn er nu 298 duizend mensen met een ww-uitkering.

De werkloosheid stijgt al meer dan een jaar. Naast de toestroom van mensen die hun baan verloren hebben, waren er ook relatief weinig werklozen die opnieuw een baan vonden, constateerde het statistiekbureau.

Het CBS vergelijkt de huidige arbeidsmarkt met de jaren 2004 en 2005, toen de werkloosheid ook opliep, maar net onder de half miljoen bleef. Er zijn nu relatief meer mannen en ouderen werkloos. In vergelijking zijn vrouwen en mensen jonger dan 45 jaar minder werkloos.


Half miljoen Nederlanders werkloos (Foto: Novum)

Superman-actrice Phyllis Thaxter (92) overleden

Actrice Phyllis Thaxter, die vooral bekend werd met haar rol als de adoptiemoeder van Clark Kent in de Superman-film uit 1978, is overleden in Florida. Haar dochter liet weten dat Thaxter dinsdag overleed na een jarenlange strijd tegen de ziekte van Alzheimer. De actrice is 92 jaar oud geworden.

Thaxter is te zien geweest in zeventien films en verscheen tientallen keren op televisie, waaronder in een aflevering van de serie Alfred Hitchcock Presents. In Superman was Thaxter te zien naast Marlon Brando, Gene Hackman en Christopher Reeves, die de rol van de superheld op zich nam.

Phyllis Thaxter

Lauda: "Vettel kan leren van Alonso"

Sebastian Vettel mag dan tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 zijn, alle wijsheid heeft de Duitser nog niet in pacht. Dit vindt althans oud-wereldkampioen Niki Lauda die denkt dat de Red Bull-coureur nog veel kan leren van Ferrari-rijder Fernando Alonso als het aankomt op omgaan met lastige situaties.

Lauda sprak hierover met de krant Österreich. "Vorig jaar had Sebastian veel voordeel van zijn auto, die verreweg de sterkste was van het veld. Dit jaar moet hij in de races werken als een ezel om in de buurt van de leiders te kunnen blijven. Daardoor is zijn stressniveau veel hoger. Op dat punt kan hij nog wel iets leren van Fernando Alonso, die in moeilijke situaties juist uitblinkt."

In het kampioenschap heeft Alonso nu een voorsprong van veertig punten op zijn naaste belager Mark Webber, terwijl diens teamgenoot Vettel er een paar punten achter staat. Volgens Lauda keert de spanning in de titelstrijd nog wel terug. "Dat de verschillen tussen de topteams heel klein zijn, hebben we tijdens de laatste race in Hongarije nog gezien. Ik verwacht dan ook dat de spanning nog wel even blijft en hoop dat Red Bull en McLaren hun potentie nog verder weten te benutten."

Roskam maakt Hollywooddebuut met Pitt

Michaël Roskam is gestrikt door Focus Features voor de regie van het drama The Tiger, wat gebaseerd is op een boek van John Vaillant. De film wordt onder andere geproduceerd door Plan B van Brad Pitt.

Het wordt de eerste Hollywoodproductie van de Belg. Black Swan-regisseur Darren Aronofsky was aanvankelijk verbonden aan het project maar hij gaf de voorkeur aan de Bijbelfilm Noah met Russell Crowe. Aronofsky zit nog wel in het productieteam.

The Tiger speelt zich af in Siberië, waar mensen inbreuk maken op het leefgebied van tijgers. Wat gruwelijke gevolgen heeft als de tijgers de mensen aanvallen en verscheuren. De mannelijke hoofdrol in het drama is een dierenactivist en onderzoeker die de mensetende tijgers een halt toe moet roepen.

Van het waargebeurde verhaal maakte Babel-scenarist Guillermo Arriaga het scenario. Over de casting voor de film is nog niets bekend.

De 40-jarige Roskam maakte vorig jaar indruk met het misdaaddrama Rundskop waarin Matthias Schoenaerts de hoofdrol speelde. De Vlaamse film werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Roskam timmert sindsdien flink aan de weg in Hollywood. Hij werkt momenteel aan een televisieserie over Brussel voor betaalzender HBO.

Vlaamse regisseur schrijft misdaadserie voor HBO (Novum)

André Kuipers in College Tour

André Kuipers en Desmond Tutu zijn komend seizoen te gast bij College Tour. De astronaut geeft eind augustus vanuit het European Space Agency in Noordwijk een interview voor het oog van honderden studenten. Dat maakte de NTR donderdag bekend.

Ook Wim Anker, David Sedaris en Janine Jansen komen langs voor een gesprek met studenten. "We zijn nog met drie andere gasten in onderhandeling", zei Twan Huys in de radioshow van Giel Beelen. Volgens de presentator gaat het om internationale gasten, die worden uitgenodigd in het licht van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Op de suggestie van Jan Jaap van der Wal, die te gast was bij Beelen, dat komiek Jon Stewart langs zou komen, antwoordde Huys bevestigend.

De aflevering met Kuipers, die op 29 augustus wordt opgenomen, is een dag later te zien op televisie.

Ook Blake gaat mogelijk cricket spelen

Na Usain Bolt lijkt ook zijn landgenoot Yohan Blake kiezen voor een tijdelijke carrière als cricketer. Beide Jamaicanen werden respectievelijk eerste en tweede op zowel de 100 als 200 meter tijdens de Olympische Spelen in Londen en willen nu toegeven aan hun tweede passie.

Bolt zal in december mee gaan doen in de Australische Twenty20-competitie voor de Melbourne Stars. De Sydney Sixers hebben nu het plan opgevat om Blake, die zegt de hele dag wel te kunnen batten, ook naar Australië te halen. Stuart Clark, de baas van de Sixers, opperde vandaag zijn plan in de Sydney Daily Telegraph. "Allereerst is hij een geweldig atleet en dus de droom van iedere marketeer, maar hij kan naar het schijnt ook echt goed cricketen. Wat wil je nog meer? Ik ga zeker proberen hem te halen."

Wenger: "Moesten Van Persie wel verkopen"

Arsenal-manager Arsène Wenger heeft toegegeven dat verkoop van Robin van Persie aan Manchester United wel moest. De aanvaller van de Gunners wilde zijn volgend jaar aflopende contract niet verlengen, waardoor anders gratis de deur uitgewandeld zou zijn.

Nu betaalt United ongeveer dertig miljoen euro voor Van Persie die vermoedelijk vandaag of morgen zijn transfer rond zal maken. Wenger sprak hierover met TF1. "Het is nooit leuk om spelers van dat kaliber te verliezen, maar we hadden geen keus gezien zijn contractsituatie. Gelukkig hebben we ons al versterkt met Lukas Podolski en Olivier Giroud. Zij moeten het vertrek van Van Persie opvangen."

Van Persie speelde na zijn periode bij Feyenoord sinds 2004 bij Arsenal. De aanvaller scoorde in de Premier League voor de Gunners 96 keer in 194 wedstrijden. Afgelopen seizoen was hij topscorer in de Engelse competitie.

Vijftig duels schorsing voor honkballer

Honkballer Melky Cabrera heeft een schorsing van vijftig duels opgelegd gekregen wegens het gebruik van doping. De outfielder van de San Francisco Giants heeft toegegeven het spierversterkende testosteron te hebben gebruikt.

De Amerikaanse Major League Baseball heeft de 28-jarige Cabrera hierop relatief mild gestraft. De Dominicaan verontschuldigt zich voor zijn vergrijp. "Ik accepteer mijn straf. Ik heb spijt van mijn fout en bied mijn collega's, de club en zijn supporters mijn verontschuldigingen aan."

C. van der Geest stopt als technisch directeur

Cor van der Geest legt binnenkort zijn functie als technish directeur bij de Judo Bond Nederland (JBN) neer. De 67-jarige Van der Geest acht de tijd rijp voor een opvolger. "Ik zie mezelf niet nog vier jaar deze functie vervullen. In een Olympische sport als judo is dit dan het juiste moment om te vertrekken", aldus Van der Geest.

Van der Geest is sinds 2001 voorzitter van de technische staf en de afgelopen vier jaar fulltime actief als technisch directeur. Onder zijn bewind werden vele Olympische medailles, wereldtitels en Europese titels behaald. "De afgelopen jaren ben ik druk bezig geweest met de verdere professionalisering van de sport. De realisatie van de vier Judo Topsport Steunpunten is daar een goed voorbeeld van, al moet daar nog een slag gemaakt worden."

Het exacte moment van afzwaaien is nog niet gekozen. "Ik vertrek pas als er een goede opvolger is gevonden. Daarnaast wil ik betrokken zijn tot de herverdeling van de gelden door NOC*NSF een feit is. En een goede hoofdsponsor zou een mooi afscheidscadeau zijn."

Jos Hell, voorzitter van de JBN heeft begrip voor de keuze van Van der Geest. "Cor heeft een indrukwekkende staat van dienst in de judosport. Hij is het boegbeeld van het Nederlandse judo. Cor is de enige die deze keuze kan maken en die respecteren we uiteraard."

Van der Vaart ondanks nederlaag trots op mijlpaal

Rafael van der Vaart is ondanks de nederlaag tegen België tevreden met zijn honderdste interland voor het Nederlands elftal. "Het is iets heel moois waar je heel trots op bent", laat de 29-jarige middenvelder weten. Van der Vaart kon woensdagavond evenwel niet voorkomen dat Oranje met 4-2 verloor in Brussel.

"Het is een domper dat je verliest, maar dat is het dan ook. Er zijn er niet veel die honderd interlands halen. Ik heb er maar vier voor me. Dat zegt wel iets." Over het spel van Nederland onder de nieuwe bondscoach Louis van Gaal was de spelmaker van Tottenham Hotspur gematigd tevreden.

"Ik vind dat we bij vlagen best aardig gespeeld hebben. Als we er voetballend doorheen komen zie je dat we heel snel voor de goal zijn. Daarnaast hebben we veel kansen gecreëerd", aldus Van der Vaart die wel de nodige verbeterpunten zag.

"De eerste helft was te onrustig van onze kant", vond ook Klaas-Jan Huntelaar. De spits, die het vertrouwen krijgt van Van Gaal, vond het na rust al beter gaan. "Toen stond het gelijk goed. Maar het tweede gedeelte was weer minder en dan kom je door fouten op achterstand. Als we daaraan werken ziet het er goed uit."


Van der Vaart ondanks nederlaag trots op mijlpaal (Foto: Novum)

Titelverdediger Murray verder in Cincinnati

Andy Murray heeft de derde ronde van het masterstoernooi in Cincinnati bereikt. De olympisch kampioen was woensdag met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Amerikaan Sam Querrey. De als derde geplaatste Murray verdedigt zijn titel in Ohio. Vorige week moest de Brit in Toronto nog opgeven met een knieblessure.

Ook Roger Federer, die het evenement al vier keer won, plaatste zich voor de laatste zestien. De Zwitserse favoriet was de Rus Alex Bogomolov de baas met 6-3 en 6-2. Het was zijn eerste optreden sinds de olympische finale in Londen, waar hij het goud aan Murray moest laten.

In de derde ronde neemt Federer het op tegen de Australiër Bernard Tomic, Murray staat daarin tegenover Jérémy Chardy uit Frankrijk. Voor David Ferrer viel het doek. De Spaanse nummer vier van de plaatsingslijst was niet opgewassen tegen de Zwitser Stanislas Wawrinka: 4-6 en 1-6.

Bij de vrouwen drongen Petra Kvitova, Caroline Wozniacki en Venus Williams door tot de derde ronde. Kvitova (4), die eerder deze week in Montreal haar eerste toernooizege van dit jaar behaalde, versloeg de Duitse Mona Barthel met 3-6, 6-2 en 7-5.

Wozniacki (6) klopte de Kazachse Sesil Karatantcheva overtuigend met 6-1 en 6-0, terwijl Williams zich in drie sets langs Chanelle Scheepers uit Zuid-Afrika sloeg: 3-6, 6-2 en 7-5.


Titelverdediger Murray verder in Cincinnati (Foto: Novum)

'Michael J. Fox volgend jaar in sitcom'

Jeugdheld Michael J. Fox keert terug op televisie. De acteur, onder meer bekend van natuurlijk de Back to the Future-trilogy en series als Family Ties en Spin City, zou vanaf volgend jaar te zien zijn in een sitcom.

De 51-jarige Fox gaat volgens ingewijden met regisseur Will Gluck en schrijver Sam Laybourne samenwerken. Gluck tekende eerder voor films als Easy A en Friends With Benefits.

De acteur is nog maar sporadisch te zien in film- en televisieproducties. Begin jaren negentig werd de ziekte van Parkinson bij hem vastgesteld.

Personages vanaf begin beschikbaar in All-Stars Battle Royale

Unlocken van personages is niet van toepassing in PlayStation All-Stars Battle Royale. Superbot Entertainment heeft bekendgemaakt dat vanaf het begin alle personages meteen speelbaar zijn. Tot op heden zijn er zestien personages bekendgemaakt voor de game.

Op gamescom zijn vier nieuwe personages vrijgegeven, zo doen Sackboy (LittleBigPlanet), Dante (Devil May Cry), Ratchet & Clank (Ratchet & Clank-games) en Spike (Ape Escape) ook mee aan het gevecht.

PlayStation All-Stars Battle Royale valt onder 'Cross Buy', een nieuw kostmodel van Sony. Indien je de game voor PlayStation 3 koopt, krijg je de game voor PlayStation Vita er gratis bij. PlayStation All-Stars Battle Royale moet in november uitkomen voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Geen credits voor Darksiders II-ontwikkelaars

User Interface-ontwikkelaar Xander Davis is boos dat THQ en Vigil Games zijn rol niet erkennen in de ontwikkeling van Darksiders II. Zijn naam en die van anderen staan niet in de aftiteling van het spel terwijl Davis wel vind dat dit hoort.

Davis geeft aan dat hij enkele maanden voor de originele releasedatum moest verhuizen en bizarre tijden heeft gewerkt met zijn team om een compleet nieuwe UI te maken. De oude was erg slecht en het management wilde een compleet vernieuwde interface. Toen Davis en zijn team voor zo'n 99% klaar waren en aangaven dat er iets meer tijd nodig was is het gehele team ontslagen.

De ontwikkelaar die er toen bijgehaald is wilde in eerste instantie de klus helemaal niet overnemen want die zag dezelfde problemen als Davis. De nieuwe ontwikkelaar is uiteindelijk toch gebleven na een salarisverhoging. Volgens Davis zijn dit soort dingen niet de enige wanpraktijken in de ontwikkelaarsindustrie. Het wordt gewoon geaccepteerd omdat alle ontwikkelaars de droom hebben om aan een AAA-titel te werken.

Ontwikkelaars zetten vaak mensen op de credits als ze in dienst zijn op het moment dat de game volledig af is. Davis en zijn team lopen hierdoor nu de credits mis maar zijn nog wel 99% verantwoordelijk voor de UI. THQ en Vigil Games hebben beide nog niet gereageerd.

Killzone: Mercenary draait op Killzone 3-engine

Killzone: Mercenary, de game die in ontwikkeling is bij Guerilla Games, draait volledig op de eninge van Killzone 3. Hierdoor moeten we goed te zien krijgen wat de PlayStation Vita echt in huis heeft, gezien de grafische kwaliteiten van de Killzone-games op PlayStation 3 van hoge kwaliteit zijn.

In Killzone: Mercenary spelen we als een huurling die het opneemt tegen de Helghast. De game moet volgend jaar uitkomen, exclusief voor PlayStation Vita.

Castle Crashers komt naar pc

Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Behemoth, ontwikkelaar van de game, heeft bekendgemaakt dat Castle Crashers op Steam gaat verschijnen. De game bevat uiteraard nieuwe opties zoals voice chat, een mogelijkheid om gebruik te maken van Steam Cloud, multiplayer en achievements.

Castle Crashers kwam in 2008 uit voor Xbox 360 en was een behoorlijke succes, twee jaar later verscheen de game uiteindelijk ook voor PlayStation 3. Het is nog niet bekend wanneer pc-gamers aan de slag kunnen met het redden van prinsessen en het verslaan van barbaren in Castle Crashers.

CC



Van Gaal: "Verloren door persoonlijke fouten"

Bondscoach Louis van Gaal was uiteraard niet tevreden na de 4-2 nederlaag tegen België. De keuzeheer was van mening dat persoonlijke fouten Oranje de das omdeden.

Van Gaal sprak zijn spelers niet direct toe na afloop van het duel. "Iedereen is zeer emotioneel, het lijkt me niet verstandig iets te zeggen", zegt de bondscoach tegen SBS6. "De eerste helft was niet goed, maar we creëren toch zes kansen. In de rust heb ik gezegd dat de opbouw beter moest en dat De Jong weg moest blijven."

"De tweede helft ging dat beter", vervolgt Van Gaal. "We startten goed met twee beauties van goals. Daarna kwam België terug in de wedstrijd door persoonlijke fouten. In een vrije balsituatie krijg je de 2-2 en geef je het weg."

"Als je zo balverlies lijdt, wordt het moeilijk. 1-2 was een goede uitslag geweest, maar ook door de komst van Lukaku kregen we het lastig, daar gingen we niet goed mee om. België heeft een goede ploeg, een stuk gerijpter dan de ploeg waar ik vanavond mee speelde."

"We voetbalden niet meer als team, iedereen speelde meer voor zichzelf. Dan maak je verkeerde beslissingen en jaag je op verkeerde momenten door. Je moet als team aanvallen en als team verdedigen. Dat ging bij vlagen goed, maar persoonlijke fouten zorgen ervoor dat er iets knakt."

Remember Me was van Sony

Franse ontwikkelaar Dontnod heeft aangegeven dat Remember Me eerst een exclusief project was voor Sony. Vorig jaar op de gamescom is de titel getoond onder een andere naam: Adrift. Sony is vorig jaar met verschillende titels gestopt waaronder deze.

De ontwikkelaar kreeg de rechten terug en kon door investeerders toch door ontwikkelen. Toen ze op zoek gingen naar een uitgever vonden ze Capcom waar ze nu helemaal op hun plaats zitten. De game kreeg een nieuwe naam, Remember Me, en is verder ontwikkeld en afgelopen week aangekondigd.

Remember Me komt in 2013 uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Verdubbeling winst SNS ondanks verlies op vastgoed

SNS Reaal heeft in de eerste helft van dit jaar zijn winst ruim zien verdubbelen naar 115 miljoen euro ondanks de almaar stijgende verliezen op zijn vastgoedportefeuille. Vooral de verzekeringsactiviteiten deden het goed. Dat blijkt uit de donderdag bekendgemaakte halfjaarcijfers van de bankverzekeraar.

De nettowinst van de bankactiviteiten daalde wel fors, met veertig procent naar 73 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein wees in een toelichting op de 'voortdurende uitdagende economische omgeving'. Eerder deze week bleek dat SNS in het tweede kwartaal liefst 75 procent minder hypotheken heeft verkocht, waardoor het niet meer in de top-tien van Nederlandse hypotheekverstrekkers staat.

De verzekeringstak Reaal zag zijn nettowinst juist bijna verdrievoudigen naar 164 miljoen euro. Dat kwam vooral doordat derivaten meer waard werden, schrijft het bedrijf in een begeleidend persbericht.

Het verlies op de problematische vastgoedtak van SNS Reaal steeg ook in het eerste halfjaar weer, op jaarbasis met 13 miljoen euro naar 131 miljoen euro. Daardoor komt SNS Reaal voorlopig niet toe aan het aflossen van zijn resterende staatsschuld van 848 miljoen euro. Het heeft daar nog tot eind 2013 de tijd voor.

In plaats van zijn schuld aan de belastingbetaler af te lossen, kiest SNS er voor de kernkapitaalratio van zijn bankactiviteiten en de solvabiliteit van Reaal te versterken. Het bedrijf heeft daarvoor al bijna zevenhonderd miljoen euro vrijgemaakt.

SNS overweegt verkoop bedrijfsonderdelen (Novum)

'Honderd gemeenten snijden in leerlingenvervoer'

Gemeenten snijden massaal in het budget voor busjesvervoer van leerlingen met een beperking. In meer dan honderd gemeenten moeten ouders het vervoer naar het speciaal onderwijs voortaan zelf betalen, concludeert het AD donderdag uit een rondgang.

Voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, hoogbegaafde kinderen en gelovige ouders die hun kind alleen naar een ver weg gelegen zwaar gelovige school willen sturen kunnen taxibusjes worden ingezet. Veel gemeenten willen alleen nog het vervoer van kinderen met een zware beperking vergoeden.

Een voorbeeld is Waalwijk. Wethouder Jan van Groos legt in de krant uit dat voor het vervoer van tweehonderd kinderen zevenhonderdduizend euro wordt uitgetrokken. "Terwijl we daar helemaal niet toe verplicht zijn." Het bedrag is nu teruggeschroefd naar 550 duizend euro.

Wettelijk gezien moet een gemeente het vervoer betalen als een kind speciaal onderwijs nodig heeft en de school op meer dan twee kilometer afstand ligt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten wijst er in de krant op dat in de wet niet staat dat dit vervoer een taxibus moet zijn. "Sommige kinderen kunnen ook gewoon met de bus gaan."

In de krant wordt een voorbeeld aangehaald van een 11-jarig meisje dat twintig minuten moet lopen voordat ze bij een bushalte is. Scholenorganisatie VOS/ABB stelt dat kinderen hierdoor thuis blijven zitten. De organisatie vindt dat ook moet worden gekeken naar het inkomen van de ouders, zodat degenen die echt niet kunnen betalen dit ook niet hoeven.

Van Groos stelt dat er meer mogelijkheden zijn om een kind naar school te krijgen, bijvoorbeeld door het kind zelf te brengen of door met andere ouders te carpoolen.

Fans herdenken sterfdag Elvis Presley

Fans uit de hele wereld herdenken donderdag de sterfdag van Elvis Presley. Naar verwachting trekken tienduizenden aanbidders naar Presleys landgoed Graceland om de zanger, die 35 jaar geleden overleed, te eren.

Woensdagavond konden fans die een kaarsje bij zich hadden al een bezoekje brengen aan Elvis' graf bij het landgoed in Memphis, waar de zanger jarenlang woonde. Rond de sterfdag van Presley wordt jaarlijks een Elvis Week georganiseeerd, waarvan de kaarslichtwake het hoogtepunt is.

Ook Nederlandse fans zijn vertegenwoordigd in Memphis. Fanclub ElvisMatters is met tweehonderd leden afgereisd naar Graceland, waar onder anderen Bouke, de winnaar van tv-show Waar Is Elvis?, een liveoptreden geeft tijdens een groot concert. Waarschijnlijk zijn daarbij ook Elvis' ex-vrouw Priscilla en dochter Lisa Marie van de partij.

"Afgelopen maandag gaf hij met zijn liveband al een proefconcert", vertelt Michel van Erp, de voorzitter van ElvisMatters, over Bouke. "De sfeer was onbeschrijflijk. Dat belooft wat."

Elvis overleed op 16 augustus 1977 aan een hartstilstand, vermoedelijk het gevolg van een overdosis pillen.

Elvis

 

Nog altijd intens geliefd bij velen

PvdA wil streep door beursgang ABN AMRO

De PvdA wil dat ABN AMRO niet terug naar de beurs wordt gebracht, en in elk geval deels in staatshanden blijft. Dat staat in een tienpuntenplan voor de financiële sector van de partij, dat donderdag bekend werd gemaakt.

Voormalig PvdA-leider Wouter Bos, die de bank als minister van Financiën nationaliseerde, heeft ABN AMRO altijd zo snel mogelijk terug naar de beurs willen brengen. De nieuwe PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom kiest wat dit betreft dus een radicaal andere, linksere koers. De PvdA laat wel ruimte voor 'geduldige investeerders die niet gericht zijn op kortetermijnwinsten' om geld in ABN AMRO te stoppen. De partij doelt daarbij met name op pensioenfondsen.

Zelfs SP-leider Emile Roemer sluit niet uit dat ABN AMRO onder zijn bewind uiteindelijk terug naar de beurs gaat. Wel ziet hij een beursgang de komende vijf jaar niet gebeuren, zegt Roemer donderdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

De PvdA zegt verder in het plan de kapitaaleisen voor banken, die de afgelopen jaren al flink zijn verhoogd, nog eens te willen verdubbelen. De partij wil dat de banken een kernkapitaalratio van minimaal vijftien procent aanhouden. Ook moeten de bonussen in de financiële sector van de PvdA gemaximeerd worden op twintig procent van het vaste salaris, en dient er een bankenbelasting ter waarde van een miljard euro te komen.

'Nintendo Wii U krijgt accomplishments'

Tegenwoordig probeert iedereen achievements te behalen op Xbox 360, of trophies op PlayStation 3. Iets wat deze generatie toch een behoorlijke verslaving is voor veel gamers. Nintendo blijkt dit ook te weten en komt mogelijk met accomplishments voor Wii U.

Dit blijkt uit een screenshot gemaakt van de game Cars, waarin te zien is dat het mogelijk is om accomplishments te verdienen, net zoals achievements en trophies. Op Nintendo 3DS is het al mogelijk om een soort van prestatie te verdienen in Mii Plaza.

Wii U

Gerard Joling, wil je naakt poseren?

Gerard Joling wil niet alles met zijn fans delen. De zanger accepteert dat een groot deel van zijn privéleven op straat ligt, maar trekt een grens bij naaktfoto's.

"Het is een soort van gewenning", zegt Joling voor de camera van Novum Nieuws over de aandacht die wordt besteed aan zijn persoonlijke leven. "En ik vind, als je zelf graag bekend wil worden en je bent succesvol, dat je daar genoegen mee moet nemen en blij moet zijn dat er na al die jaren nog zo veel mensen in je zijn geïnteresseerd."

Wat de 52-jarige zanger niet wil delen, zijn naaktkiekjes. "De grens ligt wel bij naaktfotografie of ondergoed", doet hij uit de doeken. Volgens de Joling wordt 'de grens al redelijk overschreden bij BN'ers'. "Dat mensen je huis in kruipen of voor het raam gaan staan om te fotograferen, dat vind ik wel op het randje."

Joling heeft zelf wel eens meegemaakt dat paparazzi foto's maakten waar hij niet blij mee was. "Ik hoef niet mooier te zijn op een foto, maar ook niet lelijker. Ik ben wel vaker lelijker afgedrukt als ik dacht dat ik zou zijn", legt de zanger uit. Hij is in zo'n geval niet te beroerd om dat ook aan de betreffende fotograaf mee te delen. "Dan zeg ik: wat een verschrikkelijke kutfoto was dat, kan dat volgende keer niet een beetje anders?"

Vader Michael Jackson trekt zaak tegen Murray in

De vader van Michael Jackson heeft zijn aanklacht tegen Conrad Murray ingetrokken. Joe Jackson beweerde onder meer dat de arts zijn zoon een te hoge dosis propofol had gegeven. De King of Pop stierf in juni 2009 aan een overdosis van het narcosemiddel.

Joe gaf bij zijn verzoek om de zaak in te trekken geen reden op. "Het is goed dat deze zaak eindelijk van de baan is", vindt Charles Peckham, de advocaat van Murray. "Het is duidelijk dat Joe Jackson een verstandige beslissing heeft genomen door de rechtszaak te seponeren, zodat hij zich met zijn vrouw en kinderen kan richten op het leven van Michael Jackson in plaats van de omstandigheden van zijn dood."

Volgens Peckham wordt zijn cliënt, die in november werd veroordeeld tot vier jaar cel wegens doodslag, nog steeds gekweld door de dood van Jackson. Ook heeft hij medelijden met de familie van de zanger. "Zijn hart gaat uit naar hen."

Lijfarts wil aanvullend onderzoek dood Jackson (Novum)Vader Michael Jackson trekt zaak tegen Murray in

Humble Bundle voor Android

Er is een nieuwe Humble Bundle online verschenen en dit keer is hij gericht op Android. De vijf games in de bundel zijn speelbaar via Android-apparaten maar als je meer dan $1 dollar betaald voor de bundel dan krijg je de games ook voor Windows, Mac en Linux.

Bij de Humble Bundle mag je zelf bepalen hoeveel je betaald. Je krijgt sowieso vier games voor wat je betaald. Een vijfde game krijg je als je meer dan het gemiddelde betaald en dat ligt momenteel rond de $6. Naast het te betalen bedrag wat je zelf bepaald mag je ook kiezen hoeveel je per ontwikkelaar betaald, per goed doel en degene die de hele website en dergelijke organiseren.

Bekijk hieronder de vijf deelnemende games met de vijfde alleen beschikbaar als je meer dan het gemiddelde betaald.

  • Fieldrunners
  • Bit.Trip Beat
  • Spacechem
  • Uplink
  • Spirits

Ikea gaat kant-en-klare studentenflats bouwen

Ikea gaat studentenflats in Nederland bouwen. Nog voor het einde van dit jaar verwacht de Zweedse meubelfabrikant een overeenkomst te sluiten voor de eerste flat met minstens tweehonderd woningen, zegt vastgoedontwikkelaar bij Ikea Harald Müller donderdag in de Volkskrant.

Ikea heeft kant-en-klare studentenflats van 17,5 vierkante meter ontwikkeld. Ze zijn ingericht met onder studenten populaire Ikea-meubels. Het bedrijf heeft een intentieverklaring getekend met studentenhuisvestingsbureau Duwo, dat de kamers in beheer krijgt. Duwo is actief in Amsterdam, Delft, Leiden en Den Haag.

Duwo-directeur Jan Benschop hoopt dat in vijf jaar vijfduizend extra studentenwoningen worden gebouwd. "De studentenflats kunnen vanaf tweehonderd kamers worden neergezet, maar tweeduizend kan ook als steden dat willen."

Ikea heeft ook plannen om in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen te investeren in 'budget design' hotels. De komende jaren moeten ruim honderd hotels verschijnen die vergelijkbaar zijn met het Duitse Motel One. Een grote hotelketen moet ze exploiteren.


Ikea gaat kant-en-klare studentenflats bouwen (Foto: Novum)

Mario neemt de leiding in Japan

New Super Mario Bros. 2 heeft de nummer één positie in de verkooplijst weer overgenomen. De 3DS blijft goed verkopen en de Nintendo Wii zakt in nadat vorige week Dragon Quest X was uitgekomen voor de console. Bekijk alle cijfers hier onder.

Hier onder de softwarecijfers

  • [3DS] 01. New Super Mario Bros. 2 (Nintendo, 07.28.2012): 146,684 (790,732)
  • [WII] 02. Dragon Quest X (Square Enix, 08.02.2012): 70,352 (490,663)
  • [NDS] 03. Pokemon Black & White 2 (Pokemon, 06.23.2012): 50,431 (2,575,896)
  • [PSP] 04. Kuroko's Basketball (Namco Bandai, 09.09.2012): 36,844
  • [3DS] 05. Run For Money: Flee From the Strongest Hunters in History (Namco Bandai, 07.05.2012): 25,365 (75,243)
  • [WII] 06. Just Dance Wii 2 (Nintendo, 07.26.2012): 23,323 (113,258)
  • [3DS] 07. Demon Training (Nintendo, 07.28.2012): 22,390 (98,088)
  • [3DS] 08. Taiko Drum Master Chibi Dragon and the Mysterious Orb (Bamco Nandai, 07.12.2012): 17,515 (150,776)
  • [WII] 09. Kirby 20th Anniversary Special Collection (Nintendo, 07.19.2012): 12,347 (159,481)
  • [WII] 10. Wii Sports Resort (Nintendo, 06.25.2009): 12,112 (2,958,161)
  • [PS3] 11. Persona 4 Arena (Atlus, 07.26.2012): 11,927 (144,421)
  • [PS3] 12. Sniper Elite V2 (Ubisoft, 08.09.2012): 11,411 (NEW)
  • [3DS] 13. Kobito Zukan Kobito Kansatsu Set (Columbia, 07.26.2012): 11,265 (49,580)
  • [PSP] 14. Digimon World Redigitize (Namco Bandai, 07.19.2012): 9,673 (129,180)
  • [WII] 15. Mario Party 9 (Nintendo, 04.26.2012): 8,420 (511,011)
  • [PS3] 16. Jikkyou Powerful Pro Baseball 2012 (Konami, 07.19.2012): 7,828 (107,047)
  • [NDS] 17. All Kamen Rider Rider Generation 2 (Namco Bandai, 08.02.2012): 7,769 (28,436)
  • [PSP] 18. Super Danganronpa 2 (Spike Chunsoft, 07.26.2012): 7,702 (80,277)
  • [3DS] 19. Monster Hunter 3G (Capcom, 12.10.2011): 7,188 (1,516,967)
  • [3DS] 20. Dragon Quest Monsters Terry's Wonderland 3D: (Square Enix, 05.31.2012) 6,989 (864,478)
  • [3DS] 21. Rune Factory 4 (MAQL, 07.19.2012): 6,899 (124,394)
  • [3DS] 22. Little Battler eXperience Baku Boost (Level-5, 07.05.2012): 6,843 (110,581)
  • [WII] 23. Taiko Drum Master Wii Ultimate Version (Namco Bandai, 11.23.2011): 6,824 (268,009)
  • [PSP] 24. Jikkyou Powerful Pro Baseball 2012 (Konami, 07.19.2012): 5,937 (52,738)
  • [PSP] 25. L.G.S (Idea Factory, 08.09.2012): 5,698 (NEW)
  • [PSP] 26. Nayuta no Kiseki (Falcom, 07.26.2012): 5,658 (100,524)
  • [3DS] 27. Mario Tennis Open (Nintendo, 06.23.2012): 5,652 (281,219)
  • [3DS] 28. Smile PreCure! Let's Go! Marchen World (Namco Bandai, 08.02.2012): 5,145 (13,130)
  • [3DS] 29. Mario Kart 7 (Nintendo, 12.01.2011): 5,068 (1,781,084)
  • [PSP] 30. Warriors Orochi 2 Special (Tecmo Koei, 07.19.2012): 4,615 (44,534)

Hier onder de hardwarecijfers

  • Nintendo 3DS: 108,897 (118,786)
  • Wii: 15,916 (41,561)
  • PlayStation 3: 13,740 (14,544)
  • PlayStation Portable: 12,208 (11,989)
  • PlayStation Vita: 8,805 (8,203)
  • Xbox 360: 517 (605)
  • PlayStation 2: 445 (430)
  • Nintendo DSi: 344 (372)

Stelling: Stop met het gebruik van dieren in het circus

Gisteren werd er bekend dat er aangifte is gedaan tegen de olifantendompteur van circus Renaissance. Volgens de organisatie Wilde Dieren de Tent Uit werd de olifant met een prikhaak bewerkt om de truukjes te leren. Daarnaast leeft de olifant alleen, iets wat voor een sociaal dier als de olifant een verschrikking is.

De stelling voor vandaag luidt dan ook als volgt:

Stop met het gebruik van dieren in het circus.

Erwin Olaf p0wned verslaggever Geenstijl

Fotograaf Erwin Olaf heeft woensdagavond bij de door hem georganiseerde kiss-in in Amsterdam Geenstijl-verslaggever Tom Staal in het gezicht gespuugd. Waarom hij dat deed werd uit het filmpje dat Geenstijl even voor middernacht online zette niet duidelijk.

Playmate Zimra Geurts was met de verslaggever meegegaan en zoende bij de kiss-in heel wat af. Staal stelde haar ook voor aan Olaf. "Wil je niet even met haar zoenen? Playmate van 2011!", prees hij haar aan. Vervolgens is een stuk weggeknipt en in het stuk daarna is een intense zoen tussen Olaf en Geurts te zien.

Staal bedankt hem direct na de zoen met 'dat is wat ik vroeg' en vraagt vervolgens hoe het is om 'op deze dag van liefde en genegenheid...' maar wordt op dat moment in zijn gezicht gespuugd. De verslaggever vraagt vervolgens om opheldering, maar krijgt die niet.

Olaf en zijn vriend hadden de kiss-in georganiseerd nadat zaterdag vijandig was gereageerd toen ze elkaar voor de deur van de snackbar stonden te zoenen. Vanuit de snackbar zou ze zijn toegeroepen ergens anders te gaan zoenen.

Toen ze dat weigerden, begon een bezorger van de snackbar zich ermee te bemoeien. De snackbareigenaar zou de twee bovendien hebben uitgedaagd, maar Olaf en zijn vriend besloten geen klappen uit te delen.

Maandag hebben Olaf en de snackbareigenaar het volgens de fotograaf overigens bijgelegd. Desondanks besloot Olaf de kiss-in door te laten gaan, met als doelstelling een signaal af te geven voor 'het in het openbaar mogen tonen van liefde en genegenheid'. Iedereen was uitgenodigd aan de actie deel te nemen. De kiss-in trok tientallen deelnemers.

Roemer wil boete voor begrotingstekort niet betalen

Als de Europese Commissie een boete oplegt omdat het Nederlandse begrotingstekort groter is dan drie procent, moet Nederland die niet betalen. "Over my dead body", zegt SP-leider Emile Roemer donderdag in een interview in het Financieele Dagblad. Hij noemt de boete 'belachelijk'.

Roemer stelt dat Nederland een van de grootste nettobetalers is. "Spanje krijgt ook meer tijd, dat moet voor iedereen gelden." De overheid moet de zaak volgens hem weer aan het draaien krijgen.

Roemer wil volgend jaar gebruiken om extra te investeren. "De werkloosheid stijgt. De overheid moet nu de economie juist aanjagen." Hij wil onder meer drie miljard investeren om de bouwsector vlot te trekken. Het geld moet worden besteed aan verbetering van woningen en onderhoud aan scholen, dijken en wegen.

Over de SP, in de peilingen de grootste partij, bestaan volgens hem veel vooroordelen. "We komen volgend jaar echt niet met een begrotingstekort van vier, vijf of zes procent. Dat is flauwekul die anderen verspreiden. We zijn niet gek."

Van een kapitaalvlucht zal volgens Roemer geen sprake zijn als de SP gaat regeren. Hij is wel van plan de belastingtarieven voor grote bedrijven, hoge inkomens, vermogen en vermogenswinsten te verhogen. "Maar binnen Europa zijn onze tarieven heel normaal. President Obama heeft Nederland niet voor niets een belastingparadijs genoemd." Hij kondigt aan dwars voor de 'marsroute' van voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy te gaan liggen. Van Rompuy wil volgens hem steeds meer macht aan Brusselse technocraten overdragen. "Zonder democratische controle en waarbij de financiële sector aan tafel zit."


Roemer wil boete voor begrotingstekort niet betalen (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...

Goedemorgen! Vergeleken met gisteren is het vandaag een stuk koeler. Het wordt ongeveer 20 graden aan zee tot 25 graden in het zuiden, wel flinke perioden met zon. De kans op een bui is klein, maar niet helemaal uitgesloten. Op de meeste plaatsen is het gewoon droog. En dit alles bij een zuidwesten windje van kracht 3 tot 4.

Op veel plekken viel het met de buien gisteren wel mee. Echter in het westen kwam het gisteravond wel tot actief onweer, en later op de avond ontstonden er ook in het binnenland enkele, soms zeer heftige, buien.

Dit zal ongetwijfeld enkele fraaie bliksemfoto's heeft opgeleverd, maar waarschijnlijk ook enige overlast. Dit is vanaf nu voorlopig niet meer aan de orde. Vandaag staan we aan het begin van een mooie periode. Misschien dat er vandaag nog een enkele kleine bui ontstaat, maar absoluut geen zware buien.

Het is vooral in het westen van het land een stuk koeler, doordat de wind uit het zuidwesten gaat waaien. Pal aan zee een graad of 20, in de Randstad nog 21 graden. In het oosten en zuiden warmt het nog lekker op naar een graad of 25. Uitstekend weer voor de grote festivals die deze dagen gaan plaats vinden, zoals Pukkelpop en Lowlands. Wel raden we iedereen aan om voldoende te drinken, want je verliest veel vocht in die volle zon.

De warmte is trouwens niet ver weg, en zal de komende dagen ons land weer inpalmen.

Nederland
Meer weer op FOK!

Vandaag gaat de camping voor Lowlands alvast open. Tenten opzetten in de stromende regen is er dit jaar niet bij, met 23 graden vandaag is het prima weer om buiten bezig te zijn. De komende dagen zal het op Lowlands echter behoorlijk warm worden; met 27 graden op vrijdag en 30 tot 32 graden op zaterdag en zondag raden we dan ook iedereen aan vooral veel (water!) te drinken. 

Ook gaat vandaag in het Belgische Hasselt Pukkelpop van start, zoals het er naar uit ziet houden ze het daar de komende dagen droog, vandaag met nog wat bewolking en vanaf morgen meer zon. Vandaag zal wel de koelste dag zijn met 'slechts' 25 graden, morgen en zaterdag temperaturen die kunnen oplopen tot zelfs 31 graden. 

Pukkelpop
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze leden vandaag uithangen en daarom kun je een jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Email je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Geniet ervan vandaag!

Deze prachtige foto's van de wolkenlucht boven Bergen aan Zee kregen we gisteren via weer@fok.nl van Dennis Claessens:

 
wolk
 
wolk
 
wolk
 
onweer

Vader Jessica Simpson mogelijk achter tralies

De vader van Jessica en Ashlee Simpson belandt mogelijk in de gevangenis. Joe Simpson wordt aangeklaagd voor rijden onder invloed, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Joe werd begin deze maand aangehouden in Californië. Na een blaastest bleek dat hij te veel had gedronken tijdens het autorijden. Bij een veroordeling kan de vader van de zingende zussen Jessica en Ashlee maximaal zes maanden worden opgesloten. Ook wacht hem dan een proeftijd van drie jaar en een boete van duizend dollar.

Joe moet later deze maand voor de rechter verschijnen.

'Pukkelpop 2.0' van start

Het Belgische popfestival Pukkelpop gaat donderdag van start. Organisator Chokri Mahassine sprak in Vlaamse media over een hernieuwde versie, Pukkelpop 2.0, na de dramatische gebeurtenissen van een jaar geleden. Toen raasde noodweer over het terrein waardoor vijf doden vielen en tientallen gewond raakten.

Voor deze editie is niets is aan het toeval overgelaten. Zo is er een 24-uursservice met het weerinstituut en zijn uit voorzorg bijna 200 bomen gerooid.

Tijdens het festival wordt wel stilgestaan bij het onheil van 2011. Een minuut stilte wordt in acht genomen en er is op het terrein een herdenkingsruimte. Maar het moet de komende dagen vooral draaien om de doorstart van het festival, aldus Mahassine. Vorige week zondag was er een herdenkingsdienst, waar een monument werd onthuld.

Op het 3-daagse festival, dat ook veel Nederlandse bezoekers trekt, treden artiesten op als Björk, Bloc Party, Keane, Gorki, The Stone Roses en Foo Fighters.

'Pukkelpop 2.0' van start
'Pukkelpop 2.0' van start (Foto: ANP)

Twee gewonden na explosie op schip

Bij een explosie in de machinekamer van een schip in de haven van Rotterdam zijn woensdagmiddag twee mensen gewond geraakt. Na de explosie brak brand uit, laat de brandweer weten.

De explosie in het 110 meter lange schip aan de Droogdokweg vond rond 15.00 uur door nog onbekende oorzaak plaats. Twee bemanningsleden liepen ernstige brandwonden op en sprongen in het water. Nadat ze op het droge waren gehaald zijn ze naar een ziekenhuis gebracht.

De brandweer, die de brand bestreed met schuim, gaf rond 18.15 uur het sein brand meester. Bij de brand werd ook een team ingezet dat is gespecialiseerd in het bestrijden van scheepsbranden. Het Rotterdamse Havenbedrijf verleende assistentie door de buitenkant van het vaartuig te koelen.

'Vastbesloten om Assange uit te leveren'

De Britse regering heeft woensdag gezegd vastbesloten te zijn om WikiLeaks-oprichter Julian Assange uit te leveren aan Zweden. Het is een reactie op Ecuador, dat donderdag officieel bekendmaakt of Assange politiek asiel krijgt in het Zuid-Amerikaanse land.

"Het Verenigd Koninkrijk heeft een wettelijke verplichting om de heer Assange uit te leveren aan Zweden zodat hij daar gehoord kan worden over de aantijgingen van seksuele delicten. We blijven vastberaden om aan deze verplichting te voldoen", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Assange wordt in Zweden beschuldigd van aanranding en verkrachting van twee voormalige vrijwillige medewerksters van zijn website WikiLeaks. Hij vluchtte naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

'Vastbesloten om Assange uit te leveren'
'Vastbesloten om Assange uit te leveren' (Foto: ANP)

Kleine aardbeving in provincie Groningen

Schokkende taferelen in Groningen. De provincie is woensdagavond getroffen door een aardbeving met een kracht van 2,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag nabij het dorpje Leermens (ongeveer 6 kilometer ten westen van Delfzijl)

De beving vond plaats om 21.17 uur, en binnen een uur kreeg het KNMI per e-mail al zo'n veertig meldingen binnen. De beving is naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van aardgaswinning. Dergelijke bevingen komen wel vaker voor in Groningen.

'Londen dreigde met aanval ambassade Ecuador'

De Britse regering heeft gedreigd de Ecuadoraanse ambassade in Londen aan te vallen om Wikileaks-oprichter Julian Assange er uit te halen. Deze beschuldiging uitte de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ricardo Patino woensdag in Quito.

Ambassades genieten volgens het internationaal recht immuniteit. Daarom is het een zwaar vergrijp als het gastland een buitenlandse missie zonder toestemming betreedt.

"Wij zijn geen Britse kolonie", aldus de minister in een boze verklaring. Hij zei tevens dat Ecuador donderdag officieel bekendmaakt of Assange politiek asiel krijgt in het Zuid-Amerikaanse land. Dinsdag al had de krant The Guardian op basis van anonieme bronnen gemeld dat president Rafael Correa van Ecuador heeft besloten Assange asiel te verlenen. De Australiër zit sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador, waar hij politiek asiel aanvroeg.

Assange wordt in Zweden beschuldigd van aanranding en verkrachting van twee voormalige vrijwillige medewerksters van zijn website WikiLeaks. Hij vluchtte naar de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

De Australiër vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt waar hem een zware straf wacht, omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft openbaargemaakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.