Klaver: GroenLinks moet rustig blijven

GroenLinks moet rustig blijven onder de slechte vooruitzichten voor de partij. Dat vindt campagneleider Jesse Klaver. De partij staat in de meest recente peilingen op slechts vier zetels, maar volgens Klaver moeten medewerkers van de partij 'gewoon' de plannen van GroenLinks voor Nederland gaan vertellen, zei hij vrijdagavond op Radio 1.

De afgelopen tijd kwam GroenLinks geregeld slecht in het nieuws. Zo wilde Kamerlid Tofik Dibi de huidige lijsttrekker Jolanda Sap van haar troon stoten en zei Kamerlid Ineke van Gent dat de leiding van de fractie in de Kamer al een jaar niet optimaal functioneert. Volgens haar viel het fractiebestuur, bestaande uit Sap, Van Gent en Dibi, vorig jaar uit elkaar en is het sindsdien geen team meer.

Klaver zegt dat het hem niet zoveel uitmaakt hoe het er intern aan toegaat. "Het gaat erom wat voor resultaten je weet te boeken. En het opvallende is dat het afgelopen jaar inhoudelijk een van de meest succesvolle is geweest voor GroenLinks. Met het Lenteakkoord zijn wij erin geslaagd de meest pijnlijke bezuinigingen van tafel te krijgen."

Het Kamerlid maakte vrijdagavond verder bekend zich in te gaan zetten voor een verbod op speculatie met overheidsgeld in de publieke sector. Eerder nam de Kamer op zijn initiatief al een motie aan over zo'n verbod voor het onderwijs. Klaver wil dit nu breder gaan trekken. "Het is gokken met overheidsgeld. Het is pokeren en dat doe je maar met je eigen geld."