Oud-FIFA-baas Havelange kreeg miljoenen

Voormalig FIFA-baas Joao Havelange en zijn voormalige schoonzoon, oud-voorzitter Ricardo Teixeira van de Braziliaanse voetbalbond, hebben miljoenen aan smeergeld gekregen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van een Zwitserse aanklager dat vandaag door de wereldvoetbalbond werd vrijgegeven. De twee Brazilianen kregen tussen 1992 en 2000 bijna 22 miljoen Zwitserse frank.

Het rapport was sinds 2010 geblokkeerd nadat de rechtzaak in een schikking was geëindigd. Vandaag gaf de rechter alsnog toestemming tot publicatie over te gaan.

De twee kregen het geld omdat ze de vermarkting van de televisierechten van WK's aan marketingbureau ISL had gegund. Dat ging in 2001 failliet.

De FIFA stelde verheugd te zijn dat het rapport mocht worden gepubliceerd. De wereldvoetbalbond komt er in het rapport echter niet goed van af. In januari 2010 eiste de bond dat het onderzoek tegen Havelange en Teixeira werd stilgelegd als voorwaarde om in te stemmen met de schikking. Daarna probeerde de bond ook verschillende keren publicatie te voorkomen voordat het zich in december uit die rechtzaken terugtrok.

De 96-jarige Havelange was 24 jaar FIFA-voorzitter. Hij gaf in december na 48 jaar zijn IOC-lidmaatschap op. Dat deed hij enkele dagen voordat het olympisch comité hem kon schorsen naar aanleiding van een eigen onderzoek naar de ISL-affaire. Teixeira nam dit jaar ontslag als voorzitter van de Braziliaanse bond en stapte op uit het uitvoerend comité van de FIFA.