[Tour] Etappe van vandaag

Een korte maar loodzware etappe vandaag in de Tour de France. De renners krijgen in de 148 kilometer lange etappe vier cols voorschotelt. De aankomst is op La Toussuire, een klim van de eerste categorie

Albertville
De start van de etappe is in Albertville, een plaats van een kleine 20.000 inwoners en bekend als een wintersportplaats. De stad kreeg slechts één keer eerder de Tour de France op bezoek.

De stad organiseerde in 1992 de Olympische Winterspelen. Op die Spelen wist Nederland slechts één gouden medaille te behalen; Bart Veldkamp was de sterkste op de 10.000 meter bij het schaatsen.

La Toussuire
La Toussuire is een wintersportgebied in Fontcouverte. De aankomst lag één keer eerder op de top van de berg. In 2006 won Michael Rasmussen de rit, maar dat was niet het belangrijkste wat er die etappe gebeurde.

Geletruidrager Floyd Landis zakte in de etappe door het ijs en moest zijn gele trui weer afgeven aan de Spanjaard Oscar Perreiro Sio. De Amerikaan Landis herpakte zich de volgende dag door een lange solo succesvol af te ronden en werd uiteindelijk alsnog als eindwinnaar bejubeld in Parijs. Helaas had Landis van de dopingpot gesnoept en moest daags na zijn eindwinst zijn gele trui afstaan.

Samenvatting van de aankomst in 2006. (Bron: nos.nl) 

Etappebeschrijving
De renners krijgen vandaag een loodzware rit voor de kiezen. Na vijftien kilometer doemt als eerste de Col de la Madeleine op. De klim van buitencategorie is 25,3 kilometer lang en kent een stijgingspercentage van 6,2%. Na de afdaling volgt een kleine tien kilometer vlakke weg, wat tevens de laatste van de dag zal zijn.

Daarna volgt de klim naar het dak van de Tour de France. De top van de Col de la Croix de Fer is op 2067 meter en volgt na een klim van 22,4 kilometer aan een kleine zeven procent. Na een korte afdaling krijgen de renners eerst nog een kuitenbijter van de tweede categorie voorgeschoteld, waarna nog een afdaling van zeventien kilometer volgt naar de voet van de klim van La Toussuire.

De klim is achttien kilometer lang en is gemiddeld 6,1% steil. De klim is vrij regelmatig, zonder echter uitschieters. Het lastigste deel is in het begin met gemiddeldes tot 9%. Vanaf de tiende kilometer vlakt de col wat af en is er zelfs een deel vlak te vinden.

Profiel

Overzicht en bergprofiel etappe 11 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na etappe tien
 

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 43.59.02
2 Cadel Evans BMC AUS +1.53
3 Chris Froome SKY GB +2.07
4 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
5 Denis Menchov KAT RUS +3.02
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +3.19
7 Maxime Monfort RSh BEL +4.23
8 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
9 Nicolas Roche AG2 IER +5.29
10 Tejay van Garderen BMC VS +5.31


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cadel Evans, Jurgen v.d. Broeck
**** Bradley Wiggins, Chris Froome
*** Denis Menchov
** Bauke Mollema
* Robert Gesink