Hamilton krijgt meeste straffen

McLaren-coureur Lewis Hamilton schamperde vorig jaar dat de stewards in de Formule 1 hem altijd moesten hebben. Uit de statistieken blijkt dat de Brit toen gelijk had, want volgens Auto Motor und Sport heeft hij sinds zijn debuut in 2007 al 34 straffen ontvangen.

Het Duitse blad pakte alle straffen die sinds 2003 uitgedeeld zijn erbij en concludeerde dat Hamilton ruim bovenaan stond, voor onder meer Michael Schumacher, Fernando Alonso en Kimi Räikkönen. Dit drietal had bovendien ook nog meer races waarin straffen verzameld konden worden.

Hamilton reed dertien keer te snel in de pitsstraat en schond 21 maal de regels tijdens een race. Hieronder vallen het overschrijden van de witte lijn en fouten bij gevechten of inhaalmanoeuvres. Schumacher ging 23 keer in de fout, waaronder dertien keer een tijdstraf of drive-through penalty. Alonso ging twintig keer in de fout, waarvan elf keer in de race. Räikkönen geldt als braafste van het stel, want hij kreeg in de laatste 7,5 seizoenen Formule 1 vijftien straffen. Slechts tweemaal betrof het een straf die vanwege een race uitgedeeld werd.

De boete van McLaren in 2007 vanwege spionage (100 miljoen dollar) niet meegerekend heeft de FIA 830.000 dollar en 550.000 euro aan boetes van de coureurs en teams geïnd.