Nederlander wantrouwt EU-uitspraken Wilders

Nederlanders wantrouwen de lijsttrekkers van de politieke partijen. Van de Nederlanders gelooft 47 procent dat Wilders liegt over de eurocrisis, blijkt vrijdagavond uit een onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Ook premier Mark Rutte (VVD) komt er niet goed van af, 36 procent van de Nederlanders denkt dat Rutte niet de waarheid spreekt. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom wordt door dertig procent gewantrouwd. CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vertelt volgens 26 procent niet de waarheid en SP-leider Roemer volgens 28 procent. D66-leider Alexander Pechtold komt er het beste van af. Van de Nederlanders gelooft 21 procent hem niet.

Ondertussen blijft de SP in de politieke barometer van Ipsos Synovate winnen. Twee weken geleden stond de partij nog op 25 zetels, deze week zijn dat er 28. Het CDA krabbelt daarnaast iets op en stijgt van twaalf naar veertien zetels. De VVD verliest er twee en komt uit op 32 zetels, de PvdA verliest een zetel en staat daarmee op 23 zetels.

De ChristenUnie zou als nu verkiezingen zouden worden gehouden, zeven zetels behalen. Vorige week waren dat er nog zes. D66 verliest er een en komt uit op veertien zetels. De PVV verliest vergeleken met twee weken geleden drie zetels en zou er nu twintig krijgen. De SGP krijgt er een zetel bij en komt daarmee op drie zetels. GroenLinks blijft op een gelijk aantal van vijf zetels staan.

De politieke barometer is een tweewekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van woensdagmiddag tot en met vrijdagmiddag.