Nog geen meerderheid in peiling

De mogelijk te vormen coalities na de verkiezingen hebben nog geen meerderheid in de peilingen. Een linkse samenwerking tussen SP, PvdA, GroenLinks en D66 is met 72 zetels nu de grootste in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Voor een meerderheid zijn 76 zetels nodig.

Ook andere opties halen nog geen meerderheid. De Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) en paars plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) staan nu op 68 zetels. De voormalige gedoogconstructie tussen VVD, PVV en CDA heeft nog 64 van de 76 oorspronkelijke zetels over.

De kiezers willen het liefst geen combinatie tussen SP, PVV en PvdA. Ruim 81 procent zegt dat absoluut niet te willen. De Kunduz-coalitie is door ruim de helft van de kiezers niet gewenst, 45 procent wil niet aan paars plus. Van de voorgelegde combinaties staan Nederlanders het positiefst tegenover een samenwerking tussen VVD, CDA, PvdA en D66. Slechts 43 procent wil dat niet.

In de peiling van deze week wint zowel het CDA als de VVD een zetel. De PVV en SP moeten er een inleveren. De SP blijft nog wel de grootste partij met 29 zetels, gevolgd door VVD (25) en PVV (24).