GroenLinks op historisch dieptepunt in peiling

GroenLinks haalt zondag in de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond nog maar vier zetels. Niet eerder stond de partij in de peiling zo laag, meldt De Hond. De VVD stond vorige week al op het laagste punt sinds deze regeerperiode, maar duikt daar nu drie zetels onder en komt uit op 25 zetels.

Ook GroenLinks levert in één klap drie zetels in. Dat zou vooral komen door het gestuntel rondom Tofik Dibi, die zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap.

De kandidatencommissie van GroenLinks oordeelde dat het Kamerlid niet binnen het profiel voor de lijsttrekker van de partij past, maar het partijbestuur besloot vrijdag dat hij toch mee mag doen aan de strijd. De geschillencommissie van de partij oordeelde zaterdag dat de sollicitatieprocedure niet zorgvuldig is verlopen.

Fractievoorzitter Jolande Sap zei dat ze zich heeft geërgerd aan de procedures en dat ze veel druk heeft uitgeoefend op het partijbestuur om Dibi toch mee te laten doen. Ze zei zaterdag tegenover de NOS dat ze zich heeft geschaamd voor de situatie.

GroenLinks zou ook lijden onder het afnemende enthousiasme over het Kunduz-akkoord. Eind april was nog 51 procent positief en 28 procent negatief over het akkoord. Nu is dat ongeveer omgekeerd; 31 procent is positief en precies de helft negatief.

Ook de VVD lijdt hieronder. De laatste keer dat de partij in de peiling zo laag stond was in de zomer van 2010, toen werd onderhandeld over Paars Plus.

De PVV en de PvdA stijgen ieder drie zetels en staan nu allebei op 23 zetels. De PvdA profiteert volgens De Hond van de negatieve reacties op het Kunduz-akkoord en de PVV zou het goed doen door toenemende scepsis over de aanpak van de economische crisis in Europa.

Als naar waarschijnlijke coalities wordt gekeken, haalt nog steeds geen een combinatie een meerderheid. De Kunduz-coalitie levert in een week tijd zes zetels in en komt uit op 67 zetels. De meest linkse coalitie van SP, PvdA, GroenLinks en D66 scoort momenteel het hoogst met 73 zetels.


GroenLinks op historisch dieptepunt in peiling (Foto: Novum)