NOS berekent gemiddelde van peilingen

De NOS gaat iedere week het gemiddelde van de verschillende zetelpeilingen berekenen. Daarvoor werkt de omroep samen met de Universiteit Leiden. De eerste peiling met gewogen gemiddelden is woensdag online gezet.

In de NOS-peiling worden de peilingen van Maurice de Hond, TNS NIPO en Synovate meegenomen. Omdat de peilbureaus er verschillende methodes op nahouden, kan niet simpelweg het gemiddelde worden uitgerekend. De Leidse politicoloog Tom Louwerse heeft een rekenmethode ontwikkeld om een gewogen gemiddelde te berekenen.

Daarbij weegt de ene peiling zwaarder mee dan de andere. In de NOS-peiling worden ook de foutmarges aangegeven. Een peiling kan nooit tot op de zetel nauwkeurig zijn. Vaak worden er allerlei conclusies getrokken uit het feit dat een partij in een peiling een zetel stijgt of daalt, maar in werkelijkheid valt dat ruim binnen de foutmarge.

Het is volgens de NOS dan ook niet te zeggen wie in de peiling de grootste is. De SP scoort in de peiling van woensdag tussen 27 en 31 zetels, de VVD tussen de 26 en 30 zetels. De peiling is niet feilloos. Als alle peilingen een partij te hoog of te laag inschatten, zal dat in de gemiddelde peiling ook gebeuren.


NOS berekent gemiddelde van peilingen (Foto: Novum)