Kamermeerderheid steunt begrotingsakkoord

De Tweede Kamer steunt in meerderheid het bezuinigingspakket waarover de fractievoorzitters van de regeringspartijen VVD en CDA en die van de oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie het eerder donderdag al eens waren geworden. GroenLinks stemde als laatste fractie in.

Dat betekent dat minister Jan Kees de Jager van Financiën de voorstellen vrijdag naar de Europese Commissie in Brussel kan sturen. Het pakket bestaat uit miljardenbezuinigingen en hervormingen op de woningmarkt en in het ontslagrecht. Verder gaat het hoge btw-tarief met 2 procent omhoog en gaat de AOW-leeftijd eerder omhoog.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma kon als eerste de instemming van zijn fractiegenoten meldden. "Ik heb mijn fractie bijgepraat en ik kan terug met een akkoord van de CDA-fractie op wat er tot nu toe besproken is." Hij noemde het "heel bijzonder" dat de twee regeringspartijen er met de drie oppositiepartijen waren uitgekomen.

Stef Blok (VVD) meldde even later dat er in het pakket "gelukkig ook wat lastenverlichting" zit. "Maar het meest wezenlijke zijn hervormingen op de lange termijn. Bijvoorbeeld op het ontslagrecht en ook op de woningmarkt, waar de huren marktconform worden." Verder blijft de overdrachtsbelasting op 2 procent en vallen nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet langer onder de hypotheekrenteaftrek. Ook wordt het hoge btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent.

Volgens Blok reageerde premier Mark Rutte heel positief op de deal tussen de vijf partijen. "Hij deelt met mij de enorme urgentie." Het pakket moet leiden tot een tekort van 3 procent, dat blijft een randvoorwaarde voor de VVD. Mocht uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijken dat het pakket niet zorgt voor een tekort van 3 procent, dan is er bij de fracties de bereidheid om opnieuw om de tafel te gaan, zei Blok.

De Europese Commissie noemt het hoopgevend dat CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en D66 overeenstemming hebben bereikt over een begrotingsplan. "Het is bemoedigend te zien dat de meeste politieke partijen de noodzaak inzien om de Nederlandse begrotingssituatie op een duurzame manier aan te pakken", aldus een woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro).