Marokkanen willen halt slechte beeldvorming
Met een luxe bus werd een rit door Den Haag, eindigend in het Laakkwartier gemaakt. Donner vroeg zich tijdens het gesprek onder meer af waarom de tweede generatie Marokkaanse jongeren zo veel voorkomt in de criminaliteitsstatistieken van zijn ministerie. Samen met de Antillianen staan de Marokkanen in de top wat betreft criminaliteit.
Volgens één van de jongeren, Lazaar, is dit ontstaan door een aantal factoren. "Dat leren ze van hun broers, van mensen in de buurt. Dat komt omdat ze geen baan krijgen, omdat ze geen stage krijgen. Wat moet je anders?. Donner: "Maar hoe krijgen we de knop om?" Uiteindelijk blijven de meeste vragen van de minister tijdens het anderhalf uren durend ritje van antwoorden verstookt.
Volgens de jongeren moet er iets gedaan worden tegen de discriminatie, tegen de negatieve beeldvorming. Zo zouden Marokkanen nu van alles de schuld krijgen, zo vinden ze. Daarnaast vragen ze steun voor de diverse jongereninitiatieven die ze ontplooien, van cursussen conflictbeheersing tot mentorprojecten.
Donner: 'het moet van twee kanten komen'
Donner beaamt de inspanningen van velen. Echter de cijfers liegen volgens hem niet. "Dat overkomt je niet. Daar ben je zelf bij", aldus Donner. De negatieve beeldvorming is te wijten aan de Marokkaanse jongeren zelf, dus ze zullen het deels ook zelf moeten oplossen. "Dat kan niet alleen van de overheid komen."
In het Vadercentrum Adam spreekt Donner met enkele buurtvaders. Daar wordt opgemerkt dat "de Marokkaanse jongeren verdwaald zijn." Kritische vragen van Donner worden met argwaan ontvangen. Dan valt Fatima Boulhahoul, die zich heeft opgewerkt van schoonmaakster tot filiaalhoofd van de wijkbibliotheek, de bewindsman bij. "Zoek het bij jezelf", zegt ze. "In Marokko worden Berbers ook gediscrimineerd, maar hier heb je kans om te leren, om te werken. Natuurlijk wordt de deur soms voor je neus dichtgesmeten. Maar maak hem dan zelf weer open."