AKO Literatuurprijs naar Marente de Moor

Marente de Moor heeft met De Nederlandse maagd de 25e AKO Literatuurprijs gewonnen. Dat is maandagavond bekendgemaakt in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De Moor ontvangt vijftigduizend euro.

De in 1972 geboren schrijfster debuteerde vier jaar geleden met De overtreder. Deze roman werd in het Duits vertaald. Sinds 2009 is ze vaste columniste bij Vrij Nederland. De moeder van Marente, Margriet de Moor, won in 1992 ook de AKO Literatuurprijs. Zij kreeg de prijs destijds voor Eerst grijs dan wit dan blauw.

De Nederlandse maagd belicht de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het winnende boek worden volgens de jury de grenzen opgezocht. "Wanneer kun je nog een keuze maken, wanneer is die opgelegd?" De roman is 'subtiel' en 'zinnelijk', aldus de jury, en gaat over de littekens die een oorlog achter kunnen laten, 'met een zeggingskracht die nu nog relevant is'.

De andere genomineerden voor de literatuurprijs waren Peter Buwalda met Bonita Avenue, Jeroen Brouwers met Bittere bloemen, Arnon Grunberg met Huid en haar, Marja Pruis met Kus me, straf me en P.F. Thomése met De weldoener.

Voorzitter van de jury was oud-minister van justitie en CDA-politicus Ernst Hirsch Ballin. Het panel bestond verder uit literair recensenten Maarten Dessing, Frank Hellemans, Toef Jaeger, Kathy Mathys en Fleur Speet.

De AKO Literatuurprijs wordt sinds 1987 uitgereikt voor het beste Nederlandstalige boek in de categorieën fictie en non-fictie. Naast het prijzengeld krijgt de winnaar ook een sculptuur van Eugène Peters. Vorig jaar sleepte David van Reybrouck de prijs in de wacht met zijn historische roman Congo, een geschiedenis.