Huizenmarkt stort in; Funda naar 250.000

Het aantal te koop staande woningen in Nederland is naar een nieuwe alltime high gestegen. Op de meest gebruikte koopwoningensite Funda.nl steeg het aantal naar maar liefst 250.000 woningen.

De huizenmarkt lijkt hiermee verder in te storten, ondanks dat het kabinet-Rutte I in juni de overdrachtsbelasting, ook wel de verhuistaks genoemd, van 6 naar 2 procent verlaagde om de verkopen te stimuleren.


Aantal huizen te koop op Funda (Bron: Floris.nu)

'Verhuisbeweging door lagere belasting'
Vereniging Eigen Huis (VEH) zei toen dat de verlaging van de overdrachtsbelasting 'veel mensen net het benodigde duwtje in de rug zou geven om een huis te gaan kopen'. VEH voorspelde toen dat dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting een ware 'verhuisbeweging' in de vastgelopen woningmarkt zou ontstaan.

Ook CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager hoopte in juli dat de verlaging van de overdrachtsbelasting een 'positief signaal van vertrouwen' zou geven. Dit lijkt vooralsnog dus uit te blijven.

Huizenprijzen 9 procent gedaald
Woensdag werd bekend dat ook de daling van de huizenprijzen in een lichte versnelling blijkt te zitten. Vanaf de top in 2008 zijn woningen gemiddeld 9 procent goedkoper geworden. Ondertussen blijkt een derde van de Nederlandse hypotheken 'onder water te staan'; waar de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Nederland heeft inmiddels de hoogste hypotheekschuld ter wereld.


Daling huizenprijzen versnelt (Bron: RTL Z)