'Pinkpop draait al op voor politie-inzet'

Pinkpop betaalt al voor het inzetten van politie rond het festival. Het woensdag gepresenteerde wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zou voor Pinkpop dan ook niks moeten veranderen, stelt festivaldirecteur Jan Smeets op Radio 1.

Opstelten wil dat evenementen opdraaien voor de volledige kosten van het inzetten van agenten, alleen organisatoren van sportwedstrijden hoeven niet te betalen. Smeets zegt dat hij al een miljoen euro per festival betaalt aan de gemeente Landgraaf voor onder meer politie-inzet. Ook huurt de organisatie zelf beveiligers in.

Verder vraagt Smeets zich af of hij als betaler in de toekomst mag bepalen hoe de politie wordt ingezet. "De vraag is: wat is nodig? Sommige dingen kunnen wat mij betreft weggelaten worden."

Ook vindt hij het 'schandalig worden' dat de voetbalclubs niet hoeven bij te dragen aan de politie-inzet. Hij wees erop dat er in 42 jaar Pinkpop nooit grote problemen zijn geweest. "En de btw blijft daar ook op 6 procent, terwijl die bij ons wordt verhoogd naar 19 procent." Wat Smeets betreft levert Pinkpop de staat al genoeg geld op.