Kamer ontvangt petities tegen cultuurbezuinigingen

Een tiental kunstinstellingen heeft maandag in de Tweede Kamer petities ingeleverd tegen de bezuinigingsplannen voor de culturele sector. Als de Tweede Kamer met de kabinetsvoornemens instemt, dreigen de instellingen te verdwijnen of een deel van de activiteiten te moeten schrappen.

Onder meer de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Museum Boerhaave in Leiden en de sectorinstituten voor muziek en theater roepen de Kamerleden op de plannen goed te bekijken. De bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro zijn volgens de instellingen schadelijk voor de 'culturele infrastructuur' en resulteren in 'kapitaalvernietiging'. Volgens een van de petitieleden wil het kabinet 'appels en peren, maar geen boomgaard'.

De burgemeester van het Noord-Hollandse Opmeer Gert Jan Nijpels maakt van de gelegenheid gebruik om een plan voor het Nationaal Historisch Museum te presenteren. In dit plan wordt het NHM gehuisvest in het museum van Dirk Scheringa, de oprichter van de faillietverklaarde DSB-bank.

Op het Plein in Den Haag staat maandag ook een boksring waar 'kunstminnaars, kunstenaars' en voorbijgangers zich in korte toespraken richten tot premier Rutte. Aanstaande zondag wordt bij museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam een kunstenaarsactie georganiseerd. Daar is ook de aftrap van een nachtelijke mars naar Den Haag. Daar debatteert de Tweede Kamer de volgende dag over de cultuurbezuinigingen.


Kamer ontvangt petities tegen cultuurbezuinigingen (Foto: Novum)