Ferrari sluit nieuw kampioenschap niet uit

Net als enkele jaren geleden sluit Ferrari-president Luca di Montezemolo niet uit dat de Formule 1-teams een eigen kampioenschap op gaan zetten. Het huidige huidige Concorde Agreement loopt af en tegen CNN verklaart de Italiaan dat het tijd is om de opties opnieuw te gaan verkennen.

"Eind 2012 lopen de contracten af die de teams hebben met de huidige eigenaar CVC. We hebben dan drie mogelijkheden. We kunnen een nieuw contract tekenen. Of we zetten zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse basketbalteams een eigen onderneming op, zoals de NBA. De laatste optie is een andere partner vinden," zei Di Montezemolo.

Eén van de partijen die interesse in de Formule 1 heeft is News Corporation dat dit samen met de Italiaanse investeringsmaatschappij Exor zou willen doen. Laatstgenoemd bedrijf heeft ook een flink aandelenpakket van Ferrari-eigenaar FIAT in handen. De Formule 1 is volgens Bernie Ecclestone niet te koop, tenzij er een zeer goed bod komt.

"Bernie heeft goed werk verricht, maar hij heeft de sport al verkocht. Het is niet meer zijn zaak. Het is aan CVC om te verkopen. In theorie hebben zij echter niets in handen, omdat de contracten aflopen. De teams hebben het dus voor het zeggen," zei Di Montezemolo. Hij weet ook dat Ecclestone de sport mondiaal heeft gemaakt. "Maar nu moeten we de beste oplossing zoeken. Het is belangrijk om te blijven investeren met het oog op de toekomst. We staan aan de vooravond van een belangrijk moment, maar we hebben de tijd om een goede afweging te maken."

Di Montezemolo vindt de huidige Formule 1 te gemaakt qua regels en trucs. "Het is te kunstmatig. Ik wil strijd op de baan zien, niet in de pits. Tachtig stops in een race is veel te verwarrend. We zijn te ver gegaan met de mechanische trucjes."