'Arts weet te weinig over medicijngebruik patiënt'

Huisartsen, specialisten en apothekers weten veel te weinig over het medicijngebruik van hun patiënten. Bij een derde van de gevallen kloppen de gegevens die de arts over medicatie heeft niet. Dat blijkt uit een meldactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Ruim de helft van de vierduizend patiënten die aan de meldactie meededen, geeft aan dat huidig medicijngebruik bij het uitschrijven van een nieuw recept niet wordt besproken. Huisartsen en apothekers vragen bijvoorbeeld vaak niet naar het gebruik van zelfzorgmiddelen als pijnstillers, hoestdrank en hooikoortspillen.

Volgens de NPCF kan dat tot onveilige situaties leiden. "Sommige middelen die mensen bij de drogist kopen, kunnen van invloed zijn op de werking van medicijnen", stelt directeur van NPCF Wilna Wind. De patiëntenvereniging spreekt van tegenvallende cijfers. "Al wisten we dat er flink wat schortte aan het bespreken van medicijngebruik."

De KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers, wijst in een reactie op de eigen verantwoordelijkheid van patiënten. "Met patiënten uit bepaalde risicogroepen, zoals ouderen en chronisch zieken, wordt jaarlijks het medicijngebruik doorgenomen. Dat wordt ook gedaan bij nieuwe patiënten. Als mensen later bepaalde middelen gaan gebruiken, moeten ze dat zelf melden", zegt een woordvoerder.

Een kleine meerderheid van de deelnemers zegt het afgelopen jaar een of meerdere overzichten te hebben gekregen van de medicijnen die hij gebruikt. In 36 procent van de gevallen klopte dit overzicht niet met de eigen gegevens. De vereniging roept zorgverleners en patiënten op er goed op te letten dat medicatieoverzichten actueel zijn.

Jaarlijks overlijden in Nederland 1250 mensen door verkeerd medicijngebruik en belanden er negentienduizend in het ziekenhuis. Volgens de NPCF is een slechte overdracht van medicatiegegevens tussen zorgverleners onderling en onvoldoende communicatie met de patiënt hiervan vaak de oorzaak.

De woordvoerder van de KNMP erkent dat er ruimte is voor verbetering. "Het systeem dat apotheken onderling gebruiken, is sinds jaar en dag succesvol. Met name bij de overdracht van gegevens aan bijvoorbeeld het ziekenhuis gaat het soms mis." Samen met de NPCF en andere partners wil de apothekersclub het aantal vermijdbare ziekenopnames de komende jaren halveren.


'Arts weet te weinig over medicijngebruik patiënt' (Foto: Novum)