FOK!sport in gesprek met Geert den Ouden

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie of de Jupiler League naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen. Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Ditmaal stelden we de vragen aan Geert den Ouden.

Naam: Geert den Ouden
Positie: aanvaller
Clubs Nederland: Excelsior, RBC Roosendaal, ADO Den Haag, Willem II, De Graafschap.
Clubs Buitenland: Djurgårdens IF, Valletta, Dayton Dutch Lions.

1. Hoe ben je precies bij de buitenlandse clubs terecht gekomen en wat heeft je er toe bewogen om die stap te maken?
Er is heel veel vraag vanuit het buitenland naar Nederlandse spelers. Op een bepaald moment, zeker als je een goed seizoen in Nederland draait, zijn er clubs die graag zien dat, ik in dit geval, je naar hun club komt. Ik wilde zelf ook een keer in het buitenland spelen en zodoende heb ik in Zweden, Malta en de USA gespeeld.

2. Wat is het grootste verschil tussen het Nederlandse en het Amerikaanse voetbal? En je hebt ook op Malta en in Zweden gespeeld. Hoe was dat?
Het Amerikaanse voetbal kenmerkt zich vooral vanwege de vele aandacht die wordt gegeven aan het trainen van de lichamelijke conditie en wat minder op technisch en tactisch gebied. Amerikanen gaan gewoon 90 minuten lang, al staan ze 5-0 achter. In Zweden was dat ook wel een beetje het geval. Op Malta werd er veel meer geprobeerd voetbal te spelen i.p.v. de nadruk te leggen op het conditionele vlak. Alleen de gemiddelde voetbal-kwaliteit van de spelers op Malta is gewoonweg een stuk lager dan elders in Europa.

3. Was de aanpassing moeilijk bij de buitenlandse clubs?
Nee, totaal niet. Ik heb me qua het spreken van de taal altijd aangepast aan het land waar ik woonde.

4. Wat zijn de leukste herinneringen tijdens je buitenlandse avonturen?
Het kampioenschap van Zweden met mijn club Djurgarden IF.

5. Volg je de Nederlanders in de buitenlandse competities waar je gespeeld heb?
Jazeker, je weet wat de omstandigheden ergens zijn en waar nodig voorzie ik ze desgevraagd van advies of tips.

6. Adviseer je jonge spelers al naar vroegtijdig naar het buitenland te verkassen?
Dat hangt ervan af wat het perspectief van zo'n jonge speler is. Het belangrijkste is dat een jonge speler vooral aan spelen toekomt. En al helemaal als hij naar het buitenland gaat!

7. Ben je in het dagelijks leven nog altijd actief in de voetbalwereld?
Nee, niet meer in het betaalde voetbal. Ik speel nog wel met een hoop vrienden geregeld een wedstrijd. Nog wel in het betaalde voetbal geregeld als analist voor radio en televisie.
 

Submitter:  Bron: FOK!sport