Tunesische oppositieleider terug uit ballingschap

De leider van de lange tijd verboden Tunesische oppositiepartij Ennahdha, Rachid Ghanouchi, en ongeveer zeventig andere verbannen leden van de partij zijn zondag teruggekeerd in Tunesië. De politici, die in ballingschap leefden, werden welkom geheten door duizenden juichende aanhangers.

De politici keerden terug twee weken nadat de autocratische president Zine El Abidine Ben Ali het land ontvluchtte na een volksopstand. Gedurende zijn 23 jaar durende regering onderdrukte Ben Ali tegenstanders van zijn regime. Hij liet ze in de gevangenis gooien of verbande ze.

Nu Ben Ali niet meer in het land is, heeft Ennahdha, dat renaissance betekent, snel een positie weten te veroveren op het politieke speelveld. De partij nam deel aan demonstraties en voerde overleg met de premier. Hoewel het verbod op de partij nog niet officieel is opgeheven, staat de interim-regering tolerant tegenover de partij.

Ghanouchi (69) verliet het land toen Ben Ali in 1987 aan de macht kwam. In 1991 werd hij bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, net als veel andere partijleiders. Hij ontkende de macht te hebben willen grijpen in het land.

Ghanouchi zei niet geïnteresseerd te zijn in een politieke rol. "Alles wat ik wil is de lucht inademen van het land waaruit ik meer dan twintig jaar geleden werd verbannen", zei hij. "In het kort", schreef hij in een verklaring, "wil ik een normale burger zijn."


Tunesische oppositieleider terug uit ballingschap (Foto: Novum)