Demonstraties Tunesië houden aan

De Tunesische politie heeft woensdag in de hoofdstad Tunis opnieuw traangas ingezet tegen honderden demonstranten. De actievoerders proberen de interim-regering onder druk te zetten om bondgenoten van de gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali uit het landsbestuur te houden.

De schermutselingen tussen de demonstranten en de politie braken uit voor het kantoor van premier Mohamed Ghannouchi. Agenten vuurden traangasgranaten af waarop sommige actievoerders stenen naar de agenten begonnen te gooien.

Ondertussen maakt de interim-regering zich op om aanpassingen aan de regeringsploeg bekend te maken. Premier Ghannouchi moet vijf ministers vervangen die zijn opgestapt. De opgestapte ministers deelden de mening van de demonstranten dat bondgenoten van Ben Ali niet in de regering moeten plaatsnemen. Naast de vijf ministers die worden vervangen, gaat volgens persbureau TAP de premier nog meer wijzigingen aankondigen in een poging de demonstranten tevreden te stellen.

Tegen Ben Ali is inmiddels een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. De president wordt ervan beschuldigd geld uit de staatskas te hebben meegenomen op zijn vlucht naar Saudi-Arabië. Ook zijn vrouw en een aantal andere familieleden worden gezocht.


Demonstraties Tunesië houden aan (Foto: Novum)