Toeristen teruggehaald uit Tunesië

Nederlandse reisorganisaties halen vakantiegangers terug uit Tunesië vanwege de instabiele situatie in het Noord-Afrikaanse land. Reisorganisatie TUI hoopt dat donderdagavond al een kleine tweehonderd mensen terugkeren.

Zij moeten zich om 18.00 uur melden op de luchthaven van Monastir, zegt een woordvoerder van TUI. Waarschijnlijk wordt een Boeing 737 ingezet.

Het gaat alleen om mensen in de omgeving van de kustplaatsen Hammamet en Sousse ten noordoosten van de hoofdstad Tunis. "Daar wil je geen vakantie vieren en is het heel onrustig buiten de resorts." In totaal zijn ongeveer zevenhonderd Nederlandse toeristen in Tunesië, maar mensen die bijvoorbeeld op het schiereiland Djerba zijn kunnen daar blijven. "Daar is niets aan de hand."

TUI is de reisorganisatie met de meeste Nederlandse toeristen in Tunesië en wil 85 Nederlanders repatriëren. Het Calamiteitenfonds heeft besloten de kosten te betalen, zegt de woordvoerder.

De situatie in het Noord-Afrikaanse land is instabiel. Woensdag werd een avondklok ingesteld, maar desondanks vonden woensdagnacht in buitenwijken van Tunis gevechten plaats tussen jongeren en de politie. Hier en daar werden schoten gehoord. Zeker vier mensen kwamen om. De afgelopen tijd zijn al bijna dertig doden gevallen bij gewelddadigheden tussen demonstranten en politie.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde eerder donderdag niet meer naar het land te reizen. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is 'zeer bezorgd' over de ontwikkelingen. "De situatie gaat snel achteruit en het wordt onveiliger, ook voor Nederlanders die in Tunesië verblijven." Er wonen ongeveer vijfhonderd Nederlanders in Tunesië, met wie de ambassade contact onderhoudt.