Tunesië krijgt eenheidsregering

Tunesië krijgt een eenheidsregering. In deze regering van nationale eenheid zijn voor het eerst ook leden van de oppositie opgenomen. Premier Mohamed Ghannouchi zei zondagavond dat hij hoopte de nieuwe regering maandag te kunnen presenteren. Met het aantreden van de nieuwe regering wordt een nieuwe bladzij in de geschiedenis van Tunesië geopend, zei Ghannouchi.

Ghannouchi sprak op de nationale televisie kort nadat bij het presidentieel paleis in Carthago vuurgevechten waren uitgebroken. Leden van de presidentiële garde die zich trouw hebben verklaard aan de gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali vielen de nieuwe presidentiële garde aan. Ze werden teruggeslagen met hulp van het leger.

Ook in het centrum van Tunis, bij het ministerie van binnenlandse zaken, voor de deur van het hoofdkantoor van de belangrijkste oppositiepartij en elders in de Tunesische hoofdstad werden zondag schoten gehoord. De politie verrichtte tientallen arrestaties. Zo werden onder anderen de chef van de presidentiële veiligheidsdienst, Ali Seriati, en diens tweede man opgepakt, meldde het staatspersbureau TAP.

Ghannouchi kreeg van de zaterdag aangestelde interim-president, voormalig parlementsvoorzitter Fouad Mebazaa, de opdracht een nieuwe regering samen te stellen. Binnen zestig dagen moeten bovendien presidentsverkiezingen worden gehouden. Tunesië telt drie officieel erkende oppositiepartijen. Ghannouchi heeft met de leiders van alle drie gesproken.


Tunesië krijgt eenheidsregering (Foto: Novum)