Frankrijk: volkswoede Tunesië onderschat

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft maandag toegegeven dat zijn regering de volkswoede in Tunesië heeft onderschat. Tunesië was in het verleden een Frans protectoraat en Frankrijk heeft na de onafhankelijkheid altijd innige banden met de Tunesische machthebbers onderhouden.

Sarkozy zei dat het voor Frankrijk onbehoorlijk zou zijn om zich met lopende zaken in Tunesië te bemoeien of 'koloniale reflexen' te vertonen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie kreeg eerder deze maand kritiek te verduren, omdat zij Tunesië Franse know-how op het gebied van rellenbestrijding zou hebben aangeboden. Bij de protesten tegen het bewind van dictator Zine El Abidine Ben Ali zijn volgens regeringscijfers minstens 78 mensen omgekomen, velen door politiekogels. Volgens de oppositie ligt het dodencijfer in werkelijkheid veel hoger.

Inmiddels is het openbaar ministerie in Parijs een strafrechtelijk vooronderzoek begonnen naar de bezittingen van de familie Ben Ali in Frankrijk. De anti-corruptiegroep Transparency International France en twee andere verenigingen hebben eerder in Parijs aangifte van corruptie tegen Ben Ali en diens echtgenote gedaan.