Vier nieuwe doden Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep heeft afgelopen week opnieuw levens geëist in Nederland. Vier mensen zijn overleden aan de gevolgen van H1N1. Het totaal komt daarmee dit griepseizoen op zeven slachtoffers. Er zijn 148 mensen met H1N1 opgenomen in het ziekenhuis, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Over de identiteit van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Eerder overleden twee, verder gezonde, kinderen en een volwassene die al ziek was. De Mexicaanse griep is, in tegenstelling tot seizoensgriep, extra gevaarlijk voor jonge mensen. Volgens het RIVM zijn vooral mensen onder de 20 jaar vatbaar voor H1N1.

Naast de Mexicaanse griep waren er nog twee griepvarianten rond in Nederland. Het RIVM houdt van deze griepsoorten niet bij hoeveel mensen eraan lijden. Voor Mexicaanse griep hebben artsen een meldingsplicht.

De drie griepsoorten grijpen al flink om zich heen. Nederland bevindt zich op de drempel van een officiële griepepidemie. Daarvan is sprake als twee weken op rij meer dan 51 griepmeldingen bij de huisarts binnenkomen op elke honderdduizend inwoners. Momenteel zijn dat er 87 per honderdduizend, vorige week waren het er nog 36.