FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 januari 2011

Gezondheid Giffords verbetert wonderbaarlijk snel

Het herstel van het zaterdag neergeschoten Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords verloopt ongelofelijk voorspoedig. Dat hebben haar doktoren donderdag gezegd. Giffords kan haar beide armen en benen bewegen, heeft haar ogen geopend en reageert op vrienden en familie.

Met hulp van doktoren heeft Giffords al rechtop gezeten en ze heeft haar benen over de rand van het bed laten bungelen. Bovendien kan ze op commando haar benen optillen. Neurochirurg Michael Lemole, die Giffords behandelt, noemde het een 'belangrijke mijlpaal' en zei dat Giffords overduidelijk reageert op de aanwezigheid van familieleden en vrienden.

Vijf dagen lang hebben artsen een slag om de arm gehouden, maar Lemole erkende donderdag dat het 'wijs is om te erkennen dat wonderen bestaan'.


Gezondheid Giffords verbetert wonderbaarlijk snel (Foto: Novum)

Bourne-regisseur maakt film over Martin Luther King

Paul Greengrass gaat een film over de vermoorde Amerikaanse politicus Martin Luther King maken. De regisseur van de Bourne-serie heeft het script, getiteld Memphis, al jaren geleden geschreven op basis van eigen onderzoek en is nu op zoek naar geldschieters om de film te kunnen maken. Dat schrijft het Amerikaanse New York Magazine.

Volgende week maandag zou King 83 jaar zijn geworden als hij niet op 4 april 1968 na een toespraak in de Amerikaanse stad Memphis was vermoord. De 55-jarige Greengrass wil zich vooral concentreren op het persoonlijke leven van dominee King, dat zwaar te lijden had onder zijn politieke carrière.

Zo stond zijn huwelijk op springen, rookte en dronk hij aan een stuk door en was hij in korte tijd vele kilo's aangekomen. Zijn relatie met president Johnson was zo goed als kapot nadat King zich tegen de oorlog in Vietnam had uitgesproken. Vanwege zijn steun aan zwarte arbeiders werd de gematigde King steeds meer onder de opkomende Black Power-beweging geschaard.

Rondom de moord op King heerst nog altijd een sfeer van samenzweringen. Hoewel bekend is wie hem op het balkon van zijn hotelkamer heeft neergeschoten, worden zowat alle organisaties van de Verenigde Staten verdacht. Zo behoren de CIA, FBI, president Johnson, de Green Berets en de politie van Memphis tot de mogelijke aanstichters van de moord.

Greengrass is in onderhandeling met producent Scott Rudin (No Country for Old Men, The Social Network, True Grit) om de film op te nemen. Het is nog niet bekend wanneer de opnames van start gaan.


Bourne-regisseur maakt film over Martin Luther King (Foto: Novum)

Broertje Rooney ploeggenoot Henry

John Rooney, het jongere broertje van Manchester United-spits Wayne Rooney, speelt volgend seizoen voor New York Red Bulls, tevens de club van Thierry Henry. 

Rooney werd gister tijdens de 'draft' gekozen door de Red Bulls. Voorheen speelde hij voor de Engelse derdeklasser Macclesfield Town. In New York komt hij dus Henry tegen, die het komend seizoen, dat in maart begint, aan zijn tweede seizoen in New York begint.

Santa Cruz en Wright-Phillips mogen vertrekken

Roque Santa Cruz en Shaun Wright-Phillips staan op het punt om Manchester City te verlaten, zo laat manager Roberto Mancini weten. Beide spelers zouden mogelijk één van de komende dagen al vertrekken.

Santa Cruz zal waarschijnlijk weer terugkeren naar de Blackburn Rovers, waar City hem in 2009 voor 17,5 miljoen pond wegkocht. Door veel blessureleed kwam de Paraguayaan, die in het verleden ook nog voor Bayern München speelde, tot slechts 24 wedstrijden.

Flankspeler Wright-Phillips zou naar Fulham, Birmingham City of West Ham United kunnen gaan. Vooral Fulham lijkt een goede kandidaat te zijn, omdat bij die club de vorige manager van Manchester City, Mark Hughes, nu aan de slag is. Onder Hughes speelde Wright-Phillips regelmatig bij Manchester City, maar sinds de komst van Mancini viel de kleine buitenspeler uit de gratie.

Ook voor Emmanuel Adebayor is er interesse, maar vanwege een knieblessure bij Mario Balotelli mag de Togolees voorlopig nog niet weg. "Veel teams willen Adebayor hebben, maar we moeten nu wachten op Balotelli. Als hij toch vertrekt hebben we nog twintig dagen om met een oplossing te komen," aldus Mancini. Gisteren werd al bekend dat City-linksback Wayne Bridge de rest van het seizoen op huurbasis voor West Ham zal gaan speler.

Man overleden bij woningbrand Hoorn

Bij een woningbrand in Hoorn is donderdagmiddag een 61-jarige man om het leven gekomen. Buurtbewoners waarschuwden rond 13.00 uur de brandweer nadat ze rook uit een flatwoning aan de Westfriese Hof zagen komen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer was er eigenlijk nauwelijks sprake van brand. In de kamer lag door onbekende oorzaak een stapel papier te smeulen, waardoor grote rookontwikkeling ontstond. De man, de bewoner van het pand, is overleden aan verstikking.

Aangrenzende woningen zijn korte tijd ontruimd. Twee buren die rook binnen hebben gekregen zijn uit voorzorg naar een ziekenhuis overgebracht. De schade aan de woning bleef beperkt.

Juventus naar kwartfinales Coppa Italia

Juventus heeft met een 2-0 overwinning op Catania in eigen huis de kwartfinale van de Coppa Italia bereikt. Krasic en Pepe waren de gevierde mannen aan de kant van de winnende ploeg.

De bezoekers kregen na een kwartier een kans om de score te openen, maar de kopbal van Gennaro Delvecchio ging naast. Na een halfuur begon Juventus wat meer druk te zetten en dat had resultaat. In de 35e minuut zorgde Milos Krasic voor de 1-0, na een voorzet van Alessandro Del Piero.

Na de rust kwam Zdenek Grygera het veld op ter vervanging van Fabio Grosso. In de 55e minuut scoorde Simone Pepe het tweede en laatste doelpunt van deze avond. Adrian Ricchiuti probeerde met een schot van afstand nog een goal voor Catania te versieren, maar de keeper kon dit voorkomen.

Opvallend was dat nieuwe Juventus-aanwist Luca Toni al na amper twintig minuten het veld moest verlaten. De spits ging na een kwartier neer en had teveel pijn aan zijn knie om door te spelen. Wat hij precies mankeert, is nog onduidelijk. Het is zuur voor Juventus, aangezien Toni juist gehaald werd om het spitsenprobleem op te lossen.

Veel chemische bedrijven missen bedrijfsbrandweer

Twee derde van de grotere chemische bedrijven hebben geen eigen brandweer, hoewel ze daartoe wel verplicht zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De nieuwsrubriek baseert zich op cijfers van het Landelijk Expertise Centrum Brandweer. In totaal zijn 280 chemische bedrijven brandweerplichtig, maar in 187 gevallen ontbreekt een eigen brandweer. Een derde, 93 bedrijven, heeft de zaakjes wel op orde.

Het vorige week afgebrande Chemie-Pack had ook geen eigen brandweer. De directeur van de bedrijfsbrandweer Rijnmond Ben Janssen zegt in een interview met RTL Nieuws dat een eigen brandweer de brand bij het chemieconcern 'sterk' had kunnen beperken.

Gemeenten kunnen op basis van het Besluit Brandweer bedrijven aanwijzen die een eigen brandweer nodig hebben. Volgens RTL Nieuws waren de gemeente en brandweer in Moerdijk 'al zeker tien jaar' in gesprek met Chemie-Pack en andere chemische bedrijven om een eigen bedrijfsbrandweer op te zetten, tot op heden zonder resultaat.

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wil voor 1 juli duidelijkheid hebben welk bedrijf in Moerdijk een eigen bedrijfsbrandweer moet hebben en welke niet, aldus RTL.

Derde hoogwatergolf voor noorden Limburg

Het noorden van Limburg heeft dit weekend te maken met een derde hoogwatergolf. Het hoge water is het gevolg van recente neerslag en smeltwater, meldt de brandweer Limburg-Noord donderdagavond.

Hoeveel het water exact gaat stijgen, is nog onduidelijk. De hoogste waterstand van vorige week gaat echter niet worden overschreden, verwacht de brandweer. "Wat we zien is dat de watersystemen vol zitten", zegt burgemeester van Venlo Hubert Bruls. Volgens de coördinerend burgemeester is de buffercapaciteit, zoals de hoeveelheid water die kan worden opgevangen door uiterwaarden, verbruikt en komt water daardoor sneller in de Maas terecht.

Extra problemen worden voor de Maas niet verwacht. Het water in de Roer kan vanaf vrijdag echter al snel sterk stijgen. "Met name daar moeten de mensen rekening houden met wateroverlast of overstromingen", aldus de brandweer.

WikiLeaks steunt gevangen militair financieel

De klokkenluiderssite WikiLeaks heeft 15.100 dollar (11.300 euro) overgemaakt naar een juridisch hulpfonds voor Bradley Manning.

Deze informatieanalist van het Amerikaanse leger zit al acht maanden gevangen op verdenking van het doorspelen van vertrouwelijke documenten aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Het Bradley Manning Support Network maakte de donatie van WikiLeaks donderdag bekend via de website www.bradleymanning.org. Manning werd in mei opgepakt, nadat WikiLeaks een video had verspreid waarop te zien was hoe Amerikaanse militairen vanuit een gevechtshelikopter burgers en medewerkers van het persbureau Reuters doodschoten in Irak. Zeker twaalf mensen vonden de dood. De autoriteiten in de VS vermoeden dat Manning tienduizenden documenten heeft doorgespeeld aan WikiLeaks.

Boullier: "Willen weer topteam worden"

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier wil dat zijn renstal komend seizoen al weer een topteam wordt. De Fransman stelt dat het team met de coureurs Robert Kubica en Vitaly Petrov weer mee gaat doen om de zeges.

"We willen winnen met deze auto. En om te winnen moet je regelmatig op het podium staan, dan lukt het vanzelf een keer. Dus dat is ons doel. Het is altijd mijn ambitie geweest om van deze renstal een topformatie te maken. Ik wil dat we herkend worden als een topteam, zoals Ferrari en McLaren," zei Boullier op de Autosport-beurs in Engeland.

Boullier kwam vorig jaar aan het roer nadat Genii Capital een groot deel van het team van Renault overnam. Voor dit seizoen heeft Lotus Cars zich ingekocht en met de eigen ervaringen erbij moet het beter gaan. "Ik ben nu een stuk ontspannender. Laten we zeggen dat ik de indruk heb dat ik bij het team pas. Ik ben tot meer in staat. Er hangt een goede ambiance binnen de renstal. Een goede teamgeest, en dat is duidelijk een beloning voor het harde werk dat we er het afgelopen jaar in gestopt hebben."

"We hebben enkele goede successen gekend, op het gebied van tempo van ontwikkeling en behaalde doelen. Nu we zo'n grote titelsponsor aan ons hebben gebonden, voelt dat een beetje als een beloning."

Man vernielt woning en verongelukt

Een man is donderdag in Cromvoirt om het leven gekomen, nadat hij de vakantiewoning van zijn vriendin kort en klein had geslagen en er daarna met hoge snelheid vandoor was gegaan. Dat meldt een woordvoerder van de politie donderdagavond.

De politie kreeg omstreeks 17.15 uur de melding binnen dat de man op een camping in het Brabantse Cromvoirt de vakantiewoning flink aan het verbouwen was. Hij deed dit vermoedelijk tijdens een ruzie met zijn vriendin. De vrouw bleef hierbij ongedeerd.

Op het moment dat de politie arriveerde, scheurde de man net met hoge snelheid weg. Agenten zijn er nog wel achteraan gegaan, maar verloren hem al snel uit het oog. Even verderop op de Boslaan botste de man frontaal op een bestelbus.

Hij werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed. De bestuurster van de bestelbus liep lichte verwondingen op en hoefde niet naar een ziekenhuis.

De politie was gewaarschuwd dat de man een zwaard bij zich had in zijn auto. Dat heeft de politie inderdaad gevonden.

Oefenduel tussen PSV en Anderlecht zonder goals

De oefenwedstrijd tussen PSV en Anderlecht is opnieuw zonder doelpunten geëindigd. De twee clubs speelden twee jaar geleden ook al gelijk tegen elkaar in het Spaanse La Manga. Er waren voor beide ploegen weinig aanvallende kansen.

Trainer Fred Rutten begon met onder anderen Marcus Berg, Jeremain Lens en Balázs Dzsudzsák in de basis. De geblesseerde Otman Bakkal ontbrak. Zoals aangekondigd wisselde Anderlecht-trainer Ariel Jacobs in de zestigste minuut zijn complete elftal.

Een doelpunt van Ola Toivonen werd afgekeurd. De wedstrijd eindigde ongelukkig voor Erik Pieters. Tien minuten voor het einde moest hij geblesseerd naar de kant. Het is nog niet bekend hoe ernstig de blessure is.

Vos schiet jager in been

Een jager in Wit-Rusland heeft een schotwond aan zijn been opgelopen door toedoen van een vos. Dat hebben Wit-Russiche media donderdag gemeld.

De jager had het dier eerder verwond in de omgeving van de stad Grodno, nabij de grens met Polen. Hij probeerde de vos af te maken met de kolf van zijn geweer. De viervoeter spartelde echter hevig tegen en trapte met een van zijn pootjes tegen de trekker van het geweer. Dat ging af en de kogel belandde in het been van de man, die na het incident moest worden opgenomen in een ziekenhuis.

De vos wist te ontsnappen.

Vos schiet jager
Vos schiet jager (Foto: ANP)

Leger bevrijdt mogelijk satellietwagen RTV Oost

Defensie bekijkt of het RTV Oost kan helpen om een satellietwagen die door het hoge water Fortmond niet meer kan verlaten daar weg te krijgen. Mogelijk gaat het leger een oefening houden bij Fortmond, waarbij de wagen wordt 'gered', bevestigt een woordvoerder van Defensie donderdag een bericht hierover van RTV Oost.

Volgens de woordvoerder van Defensie wordt op dit moment bekeken of en hoe het weghalen van de satellietwagen haalbaar is. Volgens RTV Oost vindt de oefening mogelijk vrijdag plaats.

De wagen van RTV Oost kwam vast te zitten, nadat deze eerder deze week naar het Overijsselse Fortmond was gereden om verslag te doen van het wassende water. Het buurtschap is inmiddels tijdelijk een eiland geworden door het steeds hogere water. Volgende week moet de wagen echter worden ingezet voor de schaatstocht Plansee in Oostenrijk.

Interactief plaatje geeft informatie over Elder Scrolls V: Skyrim

De website van Game Informer heeft een interactieve afbeelding van Elder Scrolls V: Skyrim online gezet. Op deze interactieve afbeelding kun je korte stukjes informatie vinden over de gebeurtenissen van belang. De afbeelding is bekend van de teaser-trailer en heet 'The Wall of Alduin'

Alduin is een beruchte draak in de wereld van Tamriel, ooit is hij verslagen maar nu is hij terug. Bekijk de interactieve afbeelding en de informatie die daaruit komt hier. Bekijk hieronder de teaser-trailer die ook diezelfde muur bevat.

Van den Heuvel twijfelt over baan in Pakistan

Michel van den Heuvel twijfelt of hij moet aanblijven als bondscoach van Pakistan. Hij maakt zich zorgen om de veiligheid in het land.

Met de Pakistaanse hockeyers won Van den Heuvel afgelopen november nog goud op de Aziatische Spelen, maar hij heeft nog geen beslissing genomen over zijn toekomst. "Ik heb nog geen definitieve beslissing genomen of ik terugga naar Pakistan",  aldus Van den Heuvel donderdag tegen de Pakistaanse sportzender Geo Super. "Ik maak mij grote zorgen over de veiligheid in het land en ik ga niet naar Pakistan voordat deze zorgen zijn weggenomen."

Deze zorgen namen bij Van den Heuvel afgelopen week verder toe nadat een gouverneur van de provincie Punjab werd doodgeschoten door een bewaker.

Kate Hudson al 14 weken zwanger

Actrice Kate Hudson, onder meer bekend van de film Bride Wars, zegt al veertien weken zwanger te zijn. Kate en de frontman van de band Muse, Matthew Bellamy, vormen al negen maanden een koppel.

Kate was onverwachts zwanger geworden, maar de twee zijn er gelukkig mee. Het is niet het eerste kind van Kate, ze heeft al een 7-jarig zoontje rondlopen genaamd Ryder die ze heeft gekregen van haar ex Chris Robinson.

Wederom puntenaftrek voor Bologna

Bologna heeft een aftrek van twee punten gekregen omdat de club uit de Serie A niet op tijd de lonen heeft betaald. De straf komt als een verrassing omdat Bologna vorige maand werd overgenomen door een nieuwe, rijkere eigenaar.

In 2010 kreeg Bologna al een punt aftrek omdat de club een belastingschuld had. Bologna gaat waarschijnlijk in beroep tegen de straf. In de Serie A staat de club slechts vier punten boven de degradatiestreep.

[Dakar] Man overleden na botsing met coureur

Een man is overleden aan de gevolgen van een botsing met een deelnemer van de Dakar-rally. Hij kwam gisteren vlak bij de stad Tinogasta met zijn kleine bestelauto in botsing met de auto van coureur Eduardo Amor. De dode man is inmiddels geïdentificeerd als de 42-jarige Marcelo Reales, meldt het Argentijnse persbureau Diario Noticias.

Amor was nog bezig om de tiende etappe van de rally te voltooien toen hij in botsing kwam met de bestelauto. Reales werd na het ongeluk naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen.

Mexicaanse griep treft 1. FC Köln

1. FC Köln kent een moeizame voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. Een deel van de selectie en staf is namelijk getroffen door de Mexicaanse griep (H1N1).

De club heeft inmiddels bevestigd dat Youssef Mohamad, Kevin McKenna, Miso Brecko en Konstantinos Giannoulis en assistent-coach Thomas Hassler allen besmet zijn. "Hier moeten we voorzichtig mee omgaan", liet Christopher Lymberopoulos, een woordvoerder van 1. FC Köln, aan het Duitse persbureau SID weten.

"De betreffende personen worden door onze clubarts behandeld en mogen een week niet sporten", vervolgde Lymberopoulos. De woordvoerder kon overigens niet bevestigen of meer spelers de gevreesde ziekte onder de leden hebben. "Dat wordt momenteel onderzocht."

World of Warcraft krijgt pornografische parodie

Het online spel World of Warcraft wordt geparodieerd in het pornografische spel Bonecraft. Het erotische spel moet volgens gamestudio D-Dub Software dit jaar nog uitkomen voor de pc.

In Bonecraft wordt een vredige wereld vol elfjes en orks binnengevallen door ruimtemariniers. Stoere orks en macho ruimtemariniers strijden om de mooie vrouwelijke elfjes.

Het is niet de eerste keer dat World of Warcraft een pornografische persiflage krijgt. In 2007 werd de video World of Whorecraft uitgegeven, maar vanwege de rechten van de makers van World of Warcraft werd de pornofilm hernoemd tot Whorelore.

Bonecraft is niet de eerste pornografische game van D-Dub Software. Het bedrijf was eerder verantwoordelijk voor het online seksspel Bonetown en een game gebaseerd op de seksuele escapades van de Amerikaanse golfer Tiger Woods.


World of Warcraft krijgt pornografische parodie

Weer homostel dat vervolging wil afdwingen

Opnieuw probeert een homostel dat zegt gediscrimineerd te worden via een klacht bij het gerechtshof vervolging af te dwingen. De twee mannen uit Sittard zijn een zogeheten artikel 12-procedure begonnen bij het hof in Den Bosch om justitie te verplichten actie te ondernemen.

Een homostel uit Utrecht deed vorig jaar hetzelfde, nadat zij door allochtone jongeren uit hun woning waren weggepest.

De twee mannen uit Sittard worden sinds 2009 getreiterd en hebben hun woning inmiddels te koop gezet. In juni bleek dat de zaak tegen hun kwelgeesten geseponeerd zou worden. Het homostel liet het hier niet bij zitten en eist dat er alsnog tot vervolging wordt overgegaan.

Advocaat Yehudi Moszkowicz, die beide stellen bijstaat, ziet dat steeds meer homo's discriminatie niet meer pikken. "Als homo's aangifte doen leidt dit vaak enkel tot een melding. Tot vervolging van de daders komt het dan niet. Het lijkt erop dat steeds meer mensen opstaan die zich hier niet bij neerleggen."

De zaak van het stel uit Utrecht om de daders alsnog te laten vervolgen loopt nog. Daarnaast heeft het tweetal een civiele procedure aangespannen tegen de staat en tegen de gemeente. Volgens Moszkowicz hebben die verzuimd om burgers te beschermen en daarom wordt de schade op hen verhaald.

Dagelijks bier maakt slank en gezond

Het beste nieuws van deze week komt, zo vlak voor het weekend, uit Spanje. Wetenschappers aldaar beweren dat een glas bier per dag gezond is. Sterker nog, je valt er zelfs enkele kilo's van af.

Volgens de Spaanse onderzoekers Ramon Estruch en Rosa Lamuela helpt een kleine hoeveelheid bier per dag aandoeningen als diabetes en een hoge bloeddruk tegengaan. Volgens hen bevat het goudgele sap dezelfde goede bestanddelen als wijn. Zo zit er onder andere foliumzuur, vitamines, ijzer en calcium in.

De wetenschappers hebben voor hun onderzoek bijna 1250 mannen en vrouwen boven de 57 jaar ondervraagd. De resultaten hebben ze gepubliceerd in hun proefschrift 'Bier, het Mediterraanse dieet en hart-en vaatziekten'. Hierin wordt ook bier als afslankmiddel beschreven. In combinatie met sport en Mediterraanse gerechten in plaats van snacks wisten enkele proefpersonen een aantal kilootjes kwijt te raken.


Blik bier, you are beautiful

Portal 2 krijgt nieuw Coulton lied

De hit 'Still Alive' van Portal krijgt een vervolg.  Jonathan Coulton, de schrijver van het succeslied van Portal, heeft in een tweet aangegeven te gaan werken aan een vervolgnummer voor Portal 2. Portal 2 is het vervolg op het goed gerecenseerde Portal dat uitkwam in de Orange Box.

De tweet geeft een kleine tease over het nummer op zijn Twitter-account. "Closing the doors. If this plane goes down, the Portal 2 song goes with it. It is in my pocket..." Er is verder nog niks bekend over het nummer, op dit kleine feitje na dan. Fans hoeven echter niet lang meer te wachten. Portal 2 komt, mits het niet uitgesteld wordt, op 22 april van dit jaar. We zullen dan misschien gaan zien of de cake echt een leugen is.

cakeisalie

Duitsers kwaad over 1378

Er is grote woede ontstaan bij onze oosterburen. Er is een spel uitgekomen genaamd 1378(km). Dit spel, dat uit is gekomen voor de PC, gaat over de strijd tussen gevangenen en bewakers. Het doel van de 'gevangenen' is om de Berlijnse muur over te klauteren en de 'bewakers' moeten dit voorkomen.

Duitsland is echter niet zo blij met de game, omdat dit mogelijk mensen doet terugdenken aan de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duitslands hitkrant Der Bild kwam al met een verhaal genaamd 'Will the revolting East German shoot-'em-up be banned?' De makers van 1378 blijven er echter koel onder en claimen dat de hele controverse alleen maar ontstaan is omdat het een game is en geen film. Zij denken dat er geen probleem ontstaan zou zijn, zouden ze hetzelfde verhaal in een film hebben verwerkt.

"A large part of the criticism is a consequence of my chosen medium, the computer game.

Computer games as a medium are often quick to be judged without being more closely examined, as was also the case with my art project. It was designed to enable a younger generation to access information on recent German history using a medium familiar to them.

In this computer game - which would not be the case in, for example, a documentary film - I personally have the control over my behaviour and my reactions, which take place in real-time and in changing situations.

The game 1378(km) does not force someone playing the 'border soldiers' to shoot the 'refugees'. Players are left with the freedom of choice. You are only able to win 1378(km) when you do not shoot. The rules of the game are inspired by the situation at the former Inner German border."

"Border camps, death strips, and orders to shoot are what make the game brutal."

1378(km) is een mod op het bekende Half Life 2 en tot 16 mensen kunnen online tegen elkaar strijden. Het spel is vernoemd naar de lengte van de muur, toen deze nog bestond. 

Britten met 65 niet meer verplicht met pensioen

Britse werkgevers mogen hun personeel niet meer bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd verplicht met pensioen sturen. Het nieuwe beleid gaat 1 oktober in.

Werkgevers kunnen dan werknemers boven de 65 net als ander personeel alleen wegsturen als ze niet goed functioneren. Het Britse ministerie voor Bedrijven, Innovatie en Vakbekwaamheid heeft dit donderdag meegedeeld.

De leeftijd waarop Britten aanspraak kunnen maken op een staatspensioen wordt in 2020 verhoogd van 65 naar 66 jaar. De maatregel is voor een deel bedoeld om de druk op het pensioenstelsel door de gestegen levensverwachting te verlichten.

Messi: "Barça zonder Guardiola niet voor te stellen"

Lionel Messi vindt dat Barcelona haast moet maken met de contractverlenging van trainer Pep Guardiola. De Argentijnse sterspeler kan zich een 'Barça zonder Guardiola niet voorstellen'. "Dat is de waarheid, na alles wat hij hier gecreëerd heeft en hoe hij team om zich heen heeft gebouwd", zei Messi vandaag. Guardiola's contract loopt komende zomer af.

Guardiola volgde in de zomer van 2008 Frank Rijkaard op en pakte sindsdien al acht officiële prijzen, waaronder twee landstitels en de Champions League. De 39-jarige coach was zelf tussen 1990 en 2001 als speler actief bij Barcelona.

Killzone 3 krijgt veel cutscenes

De aankomende Triple A-game uit de Sony keuken, Killzone 3, krijgt in totaal zeventig minuten aan cutscenes. The United Kingdom's Board of Film Classification heeft het spel ook een rating van achttien jaar en ouder gegeven dankzij “strong bloody violence and strong language”.

Hiermee komen er dus behoorlijk wat fimpjes in het spel, maar ze winnen er nog geen record mee. Uncharted 2 heeft in totaal 87 minuten aan tussenfilmpjes, maar de absolute titelhouder blijft Metal Gear Solid 4, met een totale tijd van 546 minuten, oftewel negen uur en vijf minuten. Killzone 3 komt 25 februari uit voor de PlayStation 3.

killzone 3

Zeker half miljoen computers deel 'botnet'

Van de computers in Nederland waren er tussen januari 2009 en de zomer van vorig jaar tussen de 450.000 en 900.000 besmet en onderdeel van zogeheten botnets. Het aantal computervirusbesmettingen per internetgebruiker is in Nederland gemiddeld ten opzichte van vergelijkbare landen.

Dat blijkt uit onderzoek van TU Delft in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het onderzoek werpt volgens minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) voor het eerst licht op de omvang van botnets in Nederland.

Botnets zijn netwerken van geïnfecteerde computers die worden gebruikt om op grote schaal spam te versturen, en in toenemende mate voor identiteitsdiefstal en aanvallen op websites van bedrijven. Vaak weten de gebruikers van de computer niet dat sprake is van een infectie.

Botnets zijn volgens Verhagen het 'Zwitsers zakmes' van internetcriminelen. "Er worden allerlei illegale activiteiten mee uitgevoerd en ze ondermijnen het vertrouwen van mensen in het internet. Dat is gevaarlijk want internet is dé bron van innovatie en een aanjager van nieuwe economische activiteiten."

Onderzoek moet internetproviders en andere bedrijven helpen bij het ontwikkelen van betere methodes en afspraken over het ontdekken en aanpakken van besmette computers. Het onderzoek van TU Delft wijst uit dat Nederlandse aanbieders nog maar met weinig van de besmette klanten in hun netwerk contact opnemen, 10 procent in totaal. Vaak hebben zij nog te weinig informatie om alle besmettingen op te kunnen sporen en succesvol aan te pakken, aldus het ministerie.

Canada verbiedt Dire Straits-hit

Pech voor Canadese fans van de Dire Straits. Eén van hun grootste hits is voortaan verboden op de Canadese radio. Het lied 'Money for nothing' is namelijk kwetsend voor homo's, zo oordeelde de rechter gisteren.

In de evergreen komt driemaal het woord 'faggot' voor, het Engelse woord voor 'flikker'. Dit scheldwoord is 'extreem kwetsend' voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

De uitspraak van de rechter volgt op een aanklacht tegen de zender CHOZ-FM. De klager heeft dus gelijk gekregen. Het nummer, dat in Nederland in 1985 is geflopt, maar vier jaar later alsnog een bescheiden hit werd, mag niet meer op Canadese radiozenders worden gedraaid.


Naar verluidt blijft Sky Radio deze evergreen wel grijs draaien

Renault doet aangifte van bedrijfsspionage

De Franse autobouwer Renault heeft donderdag aangifte gedaan in verband met bedrijfsspionage. Er is aangifte gedaan tegen 'onbekende personen', nadat Renault eerder ontdekte dat er sprake was van 'zwaar wangedrag dat schadelijk is voor het bedrijf' en in het bijzonder schadelijk was voor de 'strategische, technologische en intellectuele eigendommen' van het bedrijf. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

In een verklaring zegt Renault dat er aangifte is gedaan van het opzetten van georganiseerde bedrijfsspionage, corruptie, vertrouwensbreuk, diefstal en verduistering.

Vorige week zette de autobouwer drie topmanagers op non-actief nadat uit een intern onderzoek was gebleken dat ze 'opzettelijk en bewust' bedrijfseigendommen in gevaar hebben gebracht.

The UnderGarden komt naar PSN

Sony heeft op haar blog aangegeven dat de puzzelgame The UnderGarden deze winter nog naar het PSN zal komen. De game die eind vorig jaar al naar de PC en de Xbox 360 kwam kreeg positieve reviews. In het spel zal je veel moeten ontdekken, beleven en af en toe ook moeten puzzelen.

Ben je benieuwd? Download dan de PC-demo hier of bekijk onderstaande trailer. Een exacte datum is nog niet bekend en PS-Blog zal komende weken dieper op het spel ingaan. We zullen dus nog even moeten wachten.

Babel maandag op het matje

Ryan Babel zal komende maandag voor de tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond FA een mondelinge toelichting geven over zijn tweet over scheidsrechter Howard Webb. Dit nieuws maakte Liverpool bekend op haar website.

Webb gaf in de bekerwedstrijd tegen Manchester United de Mancunians een strafschop die door Ryan Giggs werd benut. Ook stuurde de arbiter Liverpool-speler Steven Gerrard uit het veld. In reactie hierop zette Babel een foto van Webb op twitter, waarin de scheidsrechter getooid was in een shirt van Manchester United. Ook gaf hij kritisch commentaar bij de foto. De Nederlandse spits heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar de FA laat het er desondanks niet bij zitten.

'Moerdijk was ook communicatieramp'

Rampen kunnen gebeuren, maar de communicatie daarover kun je vooraf wel goed organiseren. Tussen de vele vragen over de brand in Moerdijk door morde de Tweede Kamer donderdag vooral over de communicatie. En minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) toonde zelfkritiek.

Bijvoorbeeld over het bezoek van hem met zijn collega Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan het rampterrein. De Kamer zag dat - onbedoeld - als een verkeerd signaal, aangezien de bewindslieden zich niet lieten zien en in het busje bleven zitten dat hen rondreed.

Opstelten beaamde dat hij 'niet blij' was met dit bezoek. Hij gaf aan dat hij te veel z'n best had gedaan om degenen die aan het werk waren niet voor de voeten te lopen. Maar terwijl er mensen op hem stonden te wachten, bleef hij in het busje zitten, zo realiseerde hij zich later.

Ook trok hij zich de kritiek aan van Elbert Dijkgraaf (SGP), die stelde dat het volk tijdens een ramp verwacht de minister te zien. De minister beloofde dat hij ook zijn eigen rol zal meenemen in de evaluaties. "Ik ben niet tevreden over mijn zichtbaarheid". Wel vindt hij dat in eerste instantie de mensen in beeld moeten komen die directe verantwoordelijkheid dragen, zoals de burgemeesters in de betreffende regio.

Voor de ongeduldige Kamer ("Gun ons de ruimte om antwoord te geven") herhaalde de minister van Veiligheid en Justitie dat 'de onderste steen boven moet'. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven begon donderdag een eigen onderzoek.

Voor de zomer verwacht Opstelten het rapport van de inspectie Openbare Orde en Veiligheid. "Ik hoop dat u er begrip voor heeft dat wij nu nog niet alle informatie kunnen geven die u wenst", zei hij mede namens de andere verantwoordelijke bewindslieden. "Totale transparantie streven wij na. Wij hebben niets te verbergen, maar wij weten gewoon nog niet alles. De gang van zaken tijdens de ramp moet worden uitgezocht door onafhankelijke commissies."

Schippers zei na verwijten over de communicatie van de risico's voor de volksgezondheid, dat de overheid zorgvuldig haar woorden zal kiezen. Zo vroeg de Kamer zich bijvoorbeeld af waarom er werd gezegd dat er geen gezondheidsrisico's zijn, terwijl vervolgens wel werd gewaarschuwd om kinderen niet buiten te laten spelen en de spruitjes op het land te laten staan. Moeten de spruitjes en boerenkool bij het klein chemisch afval of kunnen ze in de biobak, schetste Anne Mulder (VVD) het probleem van de boeren die hun groenten niet van het land mogen halen en niet mogen verkopen.

Om de informatievoorziening rond dit soort gebeurtenissen te verbeteren wil de Kamer dat voortaan alle communicatiemiddelen worden benut, bijvoorbeeld ook sociale media als Twitter en Hyves. Opstelten noemde het verder 'een schande' dat de website crisis.nl juist op dit uur U anderhalf uur onbereikbaar was. Hij wil tevens de rol van de regionale omroepen die als rampzenders fungeerden tegen het licht houden.

Kamer: Moerdijk was ook communicatieramp
Kamer: Moerdijk was ook communicatieramp (Foto: ANP)

Pornoster uit BB op sterven na zesde boobjob

Het gaat niet goed met Caroline Berger. Haar zesde borstvergroting dreigt de Duitse pornoster fataal te worden. Caroline, die vorig jaar de nodige faam verwierf door haar deelname aan Big Brother, ligt sinds haar zoveelste boobjob gisteren in een kunstmatige coma.

Sexy Cora, zoals haar artiestennaam luidt, was na vijf borstvergrotingen gezegend met een enorme F-cup. Zelfs deze imposante voorgevel vond de 23-jarige niet genoeg. Ze besloot in een kliniek in Hamburg nog wat siliconen te laten inspuiten, om zo een nog grotere G-cup te verkrijgen.

De extra 300 cc per borst bleek toch wat te veel voor het vrouwtje van iets meer dan 1.50 meter. Tijdens de verbouwing hield haar hart er ineens mee op. In de uitgerukte ambulance kreeg ze nog tweemaal een hartstilstand. Eenmaal in het ziekenhuis onderging ze een spoedoperatie, waarna ze sindsdien in een kunstmatige coma wordt gehouden. Haar overlevingskansen worden op slechts 50 procent geschat.


Deze dame is op sterven na dood. Pikantere beelden zijn hier te zien

Voertuigen VN in brand gestoken in Ivoorkust

Jongeren en veiligheidstroepen die loyaal zijn aan de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo hebben maandag in Abidjan zeker drie voertuigen van de Verenigde Naties in brand gestoken en een ambulance beschadigd. Dat heeft een woordvoerder van de VN donderdag gezegd.

De ziekenwagen werd door de jongeren bekogeld met stenen en het ambulancepersoneel moest zich snel uit de voeten maken.

Donderdagmorgen werd een VN-voertuig staande gehouden door een groep studenten die een wegblokkade hadden opgericht. De bestuurder werd uit het voertuig getrokken en afgetuigd. Een andere groep sloeg de ruiten van het voertuig in en staken het vervolgens in brand. Wat er met de bestuurder van de auto is gebeurd is niet duidelijk. De VN zijn een onderzoek naar de aanval gestart.

Rutte beantwoordt vragen via YouTube

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag via een video op YouTube vragen van twitteraars beantwoord. In de video gaat Rutte onder meer in op de toekomst van de Nederlandse economie en het onderwijs.

Via Twitter had Rutte zijn volgers opgeroepen vragen te stellen. Daarop zijn honderden reacties gekomen, waarvan Rutte een deel bespreekt. Zo meldt hij dat hij de kwaliteit van het hoger onderwijs onder de maat vindt. Het kabinet gaat daar verbetering in brengen, maar wil in ruil dat studenten zelf meer aan hun studie betalen.

FOK!ker TomLievense heeft ook een vraag ingestuurd en deze is tijdens deze vragenronde beantwoord. Hij had ook zijn vraag via Twitter ingezonden: "@MinPres Vind u dat een overgang naar duurzame energie gepaard kan gaan met een nieuwe kerncentrale? #vraagaanMP", zo luidde zijn tweet.

Rutte gaat verder in op de bouw van windmolens en kerncentrales. Ook legt hij uit waarom de aftrek van de hypotheekrente niet wordt beperkt en waarom het kabinet een nieuwe missie naar Afghanistan wil sturen. Ook vertelt Rutte wat zijn hobby's zijn: lezen, piano spelen en met vrienden op vakantie gaan.

Het was voor het eerst dat Rutte een video op YouTube heeft geplaatst. Hij is naar eigen zeggen van plan dit 'met een zekere regelmaat te herhalen'.


Rutte beantwoordt vragen van twitteraars via YouTube

Ninja's en Geisha's terug in Total War: Shogun 2

Er is een campaign-trailer online verschenen van Total War: Shogun 2. In de trailer zien we dat ninja's en geisha's uit het eerste deel ook hun opwachting weer maken in dit deel. Daarnaast krijgen we ook een korte uitleg over het nieuwe XP-systeem en de keuzes die je als speler zal moeten maken.

Het spel zal gedeeltelijk turn-based en gedeeltelijk realtime combat bevatten. Shogun 2 zal uitkomen voor de PC op 15 maart van dit jaar. Bekijk hieronder de trailer.

IOC wil met FIFA praten over winter-WK

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft wereldvoetbalbond FIFA om een gesprek gevraagd. Dat zei voorzitter Jacques Rogge van het IOC donderdag na afloop van een bijeenkomst in Lausanne.

Het IOC is bang dat een verplaatsing van het wereldkampioenschap voetbal in 2022 van de zomer naar de winter consequenties heeft voor de Winterspelen die in dezelfde periode worden gehouden. De FIFA speelt met het plan om het WK in de winter te houden. In Qatar, dat onlangs de organisatie voor het WK 2022 toegewezen kreeg, kan het in de zomer ontzettend heet zijn.

"Voordat de FIFA een beslissing neemt, willen wij graag met ze praten", aldus Rogge. "In het gesprek kunnen we zien of het gelijktijdig organiseren van de twee evenementen een van de partijen schaadt."

IOC wil met FIFA praten over winter-WK
IOC wil met FIFA praten over winter-WK (Foto: ANP)

Hof verzwakt immuniteit Berlusconi

Het Italiaanse Constitutionele Hof heeft donderdag bepaald dat een wet die voorziet in een automatische en blijvende immuniteit voor rechtsvervolging voor de Italiaanse premier Silvio Berlusconi moet worden afgezwakt.

De lang verwachte en politiek zeer beladen uitspraak is een compromis tussen rechters die wilden dat de immuniteit volledig zou worden afgeschaft en rechters die de wet in stand wilden houden.

De immuniteitswet werd vorig jaar door de conservatieve regering van Berlusconi aangenomen. Direct werden er beschuldigingen geuit dat de wet speciaal voor Berlusconi was ontworpen. Tegen Berlusconi lopen twee rechtszaken, een wegens corruptie en een andere wegens belastingfraude. Deze zaken werden, nadat de nieuwe wet was aangenomen, opgeschort.

In de immuniteitswet staat dat rechtszaken automatisch zes tot achttien maanden worden opgeschort, als een verdachte 'wettelijk verhinderd' is door zijn of haar werkzaamheden als premier of lid van de regering. Het hof bepaalde dat de mogelijkheid tot uitstel van een proces wordt gehandhaafd, maar verwierp de automatische en blijvende immuniteit. Dit zou volgens het hof ongrondwettelijk zijn. Bovendien geeft het hof rechters nu de mogelijkheid om de 'wettelijke verhindering' te controleren en de macht om te beslissen of de premier moet worden vrijgesteld van rechtsvervolging.

Het was donderdag de eerste keer dat een wet die Berlusconi vrijwaart van rechtsvervolging de toets van het Constitutionele Hof deels doorstaat. In 2004 en 2009 werden vergelijkbare wetten in hun geheel afgewezen als ongrondwettelijk.

De afgelopen periode was stormachtig voor Berlusconi en een afwijzing van de wet door het hof zou een zware klap voor de premier zijn geweest. De positie van de 74-jarige Berlusconi is al aangetast door seksschandalen, strijd met een voormalige bondgenoot en een krappe meerderheid in het parlement.

Voordat het hof uitspraak deed, zei Berlusconi dat de stabiliteit van de regering door de uitspraak niet in gevaar zou komen. De premier zei 'totaal onverschillig' te staan tegenover het al dan niet doorgaan van de rechtszaken. Hij noemde de rechtszaken 'belachelijk'.

'Square Enix bezig met plannen voor Final Fantasy XIII-2'

Square Enix heeft een domeinnaam laten registreren voor Final Fantasy XIII-2 waarmee de suggestie gewekt wordt dat er gedacht wordt over een vervolg. De registratie is pas afgelopen maandag gedaan door hetzelfde bedrijf dat onder andere ook de domeinen voor Front Mission Evolved en Nier heeft geregistreerd.

Het laatste Final Fantasy-spel dat een direct vervolg kreeg is deel tien. Het vervolg daarvan kwam twee jaar na het origineel en maakte veel gebruik van dezelfde skins en modellen. Deel dertien was lang in ontwikkeling en een vervolg erop zal zeker veel korter in ontwikkeling zijn.

Er is ook een mogelijkheid dat Square Enix zoveel mogelijk domeinnamen wil verzamelen rondom de serie. We zullen nog even moeten wachten of er meer informatie of geruchten tevoorschijn komen.

Maak Mars kapot in Red Faction: Armageddon

In maart van dit jaar komt er een nieuwe Red Faction-game uit, genaamd Red Faction: Armageddon. Dit spel speelt zich jaren later af dan de vorige Red Faction-game, maar de game zal nog steeds op Mars plaats gaan vinden. In het onderstaande filmpje zien wij nu genoeg gameplay van deze opkomende Third-person shooter.

Tijdens het interview hieronder is het duidelijk geworden dat je met de kleinzoon van Alec zal gaan spelen en dat de oorlog op Mars nog niet voorbij is. Ook willen de makers ervoor zorgen dat het verhaal meer uit de verf komt en dat de spelers een geweldige ervaring krijgen terwijl ze dit spel spelen. Red Faction: Armegeddon komt uit in maart voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.

 

Schaatser Juffermans stopt ermee

Marathonschaatser Cees Juffermans stopt er na dit seizoen mee. De 28-jarige Stompwijker heeft te veel last van zijn longen en luchtwegen.

Juffermans werd als shorttracker viermaal Nederlands kampioen en pakte bovendien op het EK van 2001 zilver. Na de Olympische Spelen van 2006 in Turijn besloot hij over te stappen naar het marathonschaatsen. Een jaar later won hij zijn eerste wedstrijd in Amsterdam. 

Hoe wordt een Orc gemaakt volgens Might & Magic: Heroes VI

Ubisoft heeft een nieuwe developers diary uitgegeven voor het spel Might & Magic: Heroes VI. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe Orcs gemaakt zijn in het M&M:HVI-universum en wat dit te maken heeft met het verhaal van het spel. Het spel is vorig jaar in augustus aangekondigd.

Might & Magic: Heroes VI staat gepland voor een release in maart van dit jaar en zal tot nu toe alleen op de PC uitkomen. Bekijk de dev diary hieronder.

Toch toezichthouders in nachtbussen Zaandam

Buschauffeurs van Connexxion in Zaandam krijgen voorlopig toch gezelschap van veiligheidsmedewerkers tijdens nachtritten. De chauffeurs zijn daarom niet langer van plan vanaf vrijdag middernacht geen nachtritten meer te rijden. Dat meldt FNV Bondgenoten donderdag.

De bond eiste maandag in een ultimatum dat de chauffeurs tijdens de nieuwe nachtdiensten die het vervoersbedrijf heeft ingesteld ook ondersteuning krijgen van een medewerker van het zogeheten VIC-team (Veiligheid, Informatie en Controle) en een toezichthouder.

Connexxion verzorgt sinds 12 december ook op zondag tot en met woensdag nachtdiensten tussen Amsterdam en Zaandam. Tijdens de nachtdiensten in het weekeinde krijgen de chauffeurs wel ondersteuning van een VIC-medewerker en een toezichthouder.

In Zaandam heerst al sinds 2004 onrust over de veiligheid op de bus. Rondom de naleving van een convenant hierover loopt momenteel nog een rechtszaak. FNV Bondgenoten wilde dat Connexxion in ieder geval tot de rechter uitspraak doet de extra veiligheidsmedewerkers inzet tijdens de nachtritten. "Dat heeft Connexxion nu toegezegd", aldus de bond.

Politie pakt twee insluipers Buckingham Palace

De Britse politie heeft twee vermoedelijke demonstranten gearresteerd, omdat zij probeerden Buckingham Palace binnen te komen. Dat heeft het Britse persbureau PA donderdag gemeld.

De twee mannen, van 20 en 26 jaar, droegen spandoeken bij zich toen zij woensdagochtend bij de ingang van het gebouw werden ingerekend.

De afgelopen maanden hebben er in Londen diverse demonstraties plaatsgevonden van studenten, die protesteerden tegen hogere collegegelden. Bij een van deze protestacties werd de auto van prins Charles en zijn vrouw Camilla bekogeld.

Ferrari wil regen tijdens wintertests

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali zou het liefst zien dat één of meerdere testdagen tijdens de wintertest in de Formule 1 een nat beeld zal laten zien. Hierdoor kunnen de Formule 1-teams het Pirelli-rubber voor het eerst onder natte omstandigheden aan de tand voelen.

"We hopen op een beetje regen, want er is geen andere manier de regenbanden van Pirelli te testen. Anders weten we niet wat we kunnen verwachten als het tijdens een officiële sessie begint te regenen," zei Domenicali.

'Hamas beveelt handhaving wapenstilstand'

De machthebbers in de Gazastrook, de radicale Hamasbeweging, hebben hun veiligheidsdiensten donderdag bevolen de wapenstilstand te handhaven. Hiermee wil Hamas voorkomen dat militanten raketten afschieten op Israël en daarmee een militaire reactie van Israël op de Gazastrook uitlokken.

De premier van Hamas, Ismail Haniyah, verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken en de veiligheidschefs geïnstrueerd te hebben om, met het oog op de eigen veiligheid, de nationale consensus tussen Palestijnse partijen in de Gazastrook te behouden.

Het bevel aan de veiligheidsdiensten volgde op een ontmoeting tussen Hamasleiders en de belangrijkste militantengroepen. Daar kwamen zij overeen zich de komende tijd terughoudend op te stellen.

'Hamas beveelt handhaving wapenstilstand'
'Hamas beveelt handhaving wapenstilstand' (Foto: ANP)

Varen, varen om te gaan baren

De vrouwelijke inwoners van het waddeneiland Terschelling mogen niet meer op hun schone eiland bevallen. Onlangs heeft VVD-minister Schipper - kort gezegd - een bevallingsverbod op het eiland ingesteld. Het is dus verboden te baren zonder te varen. Op straffe waarvan eigenlijk? Een geldboete? Een seksverbod? En hoe dat te handhaven? Naast de dierenpolitie ook de bevallingspolitie? Komen er verbodsborden en hoe zien die eruit?

Major Nelson: ''Xbox 360 uitverkocht''

Een van de beroemdste mensen die achter de schermen werkt bij Microsoft, Major Nelson, heeft verteld dat de Xbox 360 in december volledig is uitverkocht. Voornamelijk dankzij Kinect had Microsoft een goede maand qua verkochte Xbox 360-consoles, maar de komende twee maanden zullen er weinig consoles in de winkels liggen.

Op zijn Twitter-account schreef Major Nelson (Larry Hryb) het volgende: NPD tomorrow. ''I found out we ran out of consoles at end of the month (!) so don’t expect to win Dec. (1/2)''. Hij vertelde er wel bij dat er meer Xbox 360-consoles zijn verkocht in de laatste maand van 2010 ten opzichte van het jaar ervoor. Dat betekent dat er dit jaar meer dan 1,3 miljoen Xbox 360-consoles zijn verkocht tijdens de feestmaand. Voor de officiële cijfers is het nog even afwachten op de NPD-cijfers.

Major nelson

 

Activision deelt gratis MP3 uit

Twee liedjes die momenteel in Guitar Hero: Warriors of Rock zitten, zijn beide genomineerd voor een Grammy-award. Het gaat om 'Sudden Death' van Megadeath en 'Black Rain' van Soundgarden. Activision geeft de laatsgenoemde gratis weg. 

Waar het nummer van Megadeath speciaal voor het spel is gemaakt, heeft Soundgarden het nummer eerder afgemaakt om aan het spel toe te voegen. Activision zal vanwege de nominaties Black Rain gratis beschikbaar maken in MP3-formaat voor alle Guitar Hero-fans op facebook. De download zal alleen komend weekend beschikbaar zijn.

Het enige wat je hoeft te doen is op deze pagina 'I Like' aan te klikken en je bent klaar.

Huntelaar: "Ik ben weer helemaal in vorm"

Klaas-Jan Huntelaar heeft de afgelopen twee maanden niet meer gescoord in de Bundesliga voor zijn club Schalke 04. De Nederlander zegt dat daar verandering in komt.

Huntelaar had last van een droogteperiode bij Schalke 04. In de competitie kwam hij wedstrijdenlang niet tot scoren. Daar komt in 2011 verandering in, meent de spits van het Nederlands elftal.

"Ik ben weer helemaal in vorm bij de start van het nieuwe seizoen tegen Hamburg (HSV, red)", liet Huntelaar vandaag weten in het Duitse Bild. "Ik voelde mij bijzonder goed in de kerstvakantie. Ik bleef thuis bij mijn familie en ik zit nu weer vol nieuwe energie!"

Doelman Manuel Neuer heeft ook vertrouwen in het scorend vermogen van de spits. "Vanaf de start van de tweede seizoenshelft zal hij (Huntelaar, red) nog veel belangrijke doelpunten gaan scoren voor ons", aldus de sluitpost.

Motorstorm: Apocalypse releasedate bekend

De nieuwste telg in de Motorstorm-serie heeft een releasedate gekregen. Motorstorm Apocalypse komt 16 maart uit in Europa. De Amerikanen moeten bijna een maand langer wachten, de apocalyptische racegame komt daar uit op 12 april. Ook heeft Sony de boxart bekend gemaakt.

In Motorstom Apocalypse race je samen met vijftien tegenstanders in een apocalyptische wereld. Tijdens het rijden storten gebouwen in, rennen mensen over de straten en is het uiteraard ook belangrijk om eerste te worden. De game komt exclusief uit voor de PlayStation 3.

moto

CD: Luv Clowns - Love Clowns!

In Amerika is een nieuwe rage aan de gang. Vier muzikanten uit Memphis besloten zich te laten schminken als clowns, niet zo maar clowns, maar Luv Clowns. Met hun Sesamstraat-achtige liedjes zijn ze momenteel een geziene gast op menig kinderfeest. Deze liedjes zijn verschenen op een cd die, om het nog grappiger te maken, Love Clowns! heet. Nog leuker is dat de meeste ouders de muziek ook best (zullen) weten te waarderen.

Voormalig SP-raadslid kaapt twitteraccount PVV Friesland

Een vrouw uit Drachten heeft het twitteraccount PVVFriesland geregistreerd. Ze wil het alleen teruggeven aan de PVV als Geert Wilders zijn steun betuigt aan de 14-jarige Sahar, die dreigt te worden teruggestuurd naar Afghanistan.

Op de twitterpagina wordt de PVV geïntroduceerd als 'een samengeraapt zooitje'. Verder staan er tweets als "Hallo Friesland! Wat is het fijn om hier te zijn. Wat een ruimte, wat weinig moslims. Fantastisch! Laten we dat zo houden." Het twitteraccount is geregistreerd en wordt bijgehouden door Petra Kramer, een voormalig SP-raadslid.

De PVV is boos over het nepaccount en de 'bizarre dingen' die Kramer daarop heeft gepubliceerd, laat de Friese lijsttrekker Max Aardema weten. Hij roept op tot een 'rationele discussie' en een 'nette campagne' in de aanloop naar de Statenverkiezingen op 2 maart.

Officier wil verder onderzoek naar Lohan

Justitie in de Verenigde Staten wil een nader onderzoek naar de aanval van Lindsay Lohan op een medewerker van de Betty Ford-kliniek. De 24-jarige actrice loopt het risico te worden vervolgd voor mishandeling. De uitslag van het onderzoek bepaalt of Lohan weer de bak in moet.

Lohan zou op 12 december een personeelslid hebben aangevallen in de beroemde verslavingskliniek. De actrice keerde die dag te laat terug na een dagje verlof en zou hebben geweigerd een blaastest te doen. De medewerker heeft haar aanklacht inmiddels ingetrokken, maar dat maakt geen verschil voor justitie.

De opvliegendheid van Lohan kan haar duur komen te staan. Als ze wordt beschuldigd van het gebruiken van geweld, betekent het dat ze de regels van haar proeftijd wegens rijden onder invloed weer heeft overtreden. Dan belandt Lohan mogelijk opnieuw in de gevangenis.


Officier wil verder onderzoek naar Lohan (Foto: Novum)

Beenox is hoofdontwikkelaar Spider-Man

Uitgever Activision heeft haar ontwikkelstudio Beenox uitgeroepen tot hoofdontwikkelaar voor alle Spider-Man-games. Beenox was onder andere verantwoordelijk voor Spider-Man: Shattered Dimensions dat door vele mensen goed is ontvangen.

Het spel heeft zelfs in december een VGA-award gewonnen voor de acteur die de stem van Spider-Man insprak: Neil Patrick Harris. Activision en Beenox geven aan beide erg blij te zijn met de keuze en kijken uit naar de toekomst van de serie. Momenteel is er nog niks bekend over een nieuw Spider-Man-spel maar waarschijnlijk zal dat niet lang op zich laten wachten.

Spider-Man

Flamengo haalt na Ronaldinho ook Neves

Flamengo blijft zich roeren op de transfermarkt. De ploeg heeft donderdag Thiago Neves gecontracteerd. De middenvelder heeft bij de Braziliaanse club een contract getekend voor één siezoen. De eenmalige Braziliaans international komt over van Al-Hilal uit Saoedi-Arabië. Bij zijn vorige werkgever werd Thiago Neves uitverkozen tot beste speler van het afgelopen seizoen.

Neves stond in het verleden onder contract bij Paraná Clube en Vegalta Sendei. In Europa droeg hij het wedstrijdshirt van Hamburger SV. Bij de Duitse club kwam hij in één seizoen maar tot zes duels.

Eerder deze transferperiode versterkte Flamengo zich al met Ronaldinho. De Brazilianen haalden de routinier voor drie miljoen euro over van AC Milan. De voormalig international tekende een contract voor 3,5 jaar.

Dode langs A27 slachtoffer misdrijf

De 19-jarige man uit Hilversum die woensdagmiddag dood langs de A27 bij het Utrechtse dorp Maartensdijk werd aangetroffen is zeer waarschijnlijk door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de politie donderdag.

Het slachtoffer werd woensdag rond 12.45 uur door een wandelaar gevonden. De politie zette daarop de omgeving en een rijstrook van de A27 af voor onderzoek. Hierdoor ontstond een file van ongeveer 6 kilometer.

De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Vier nieuwe doden Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep heeft afgelopen week opnieuw levens geëist in Nederland. Vier mensen zijn overleden aan de gevolgen van H1N1. Het totaal komt daarmee dit griepseizoen op zeven slachtoffers. Er zijn 148 mensen met H1N1 opgenomen in het ziekenhuis, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Over de identiteit van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Eerder overleden twee, verder gezonde, kinderen en een volwassene die al ziek was. De Mexicaanse griep is, in tegenstelling tot seizoensgriep, extra gevaarlijk voor jonge mensen. Volgens het RIVM zijn vooral mensen onder de 20 jaar vatbaar voor H1N1.

Naast de Mexicaanse griep waren er nog twee griepvarianten rond in Nederland. Het RIVM houdt van deze griepsoorten niet bij hoeveel mensen eraan lijden. Voor Mexicaanse griep hebben artsen een meldingsplicht.

De drie griepsoorten grijpen al flink om zich heen. Nederland bevindt zich op de drempel van een officiële griepepidemie. Daarvan is sprake als twee weken op rij meer dan 51 griepmeldingen bij de huisarts binnenkomen op elke honderdduizend inwoners. Momenteel zijn dat er 87 per honderdduizend, vorige week waren het er nog 36.

Need for Speed Shift 2: Unleashed releasedatum bekend

EA Games heeft in een nieuwe trailer een releasedatum voor Need for Speed Shift 2: Unleashed bekendgemaakt. De Europese release zal zijn op 25 maart en de Amerikaanse release (zoals in de trailer) vier dagen later.

De nieuwe trailer bevat beelden van de eerste teaser en nieuwe beelden van een nachtrace. EA heeft eerder gezegd dat Shift 2 'makkelijk' het stijve Gran Turismo 5 kan verslaan. De racegame van EA zou meer authenticiteit hebben met betrekking tot het rijden. De vice-president van EA noemt Gran Turismo 5 verder "saai en meer een verzamelspel". We zullen zien hoe deze game het zal doen tegenover Gran Turismo 5.

Konami zoekt mensen voor Metal Gear Solid-serie

Op de website van Konami staan vanaf vandaag een aantal vacatures voor Kojima Productions. In de vacatures zoeken ze mensen voor 'next generation Metal Gear Solid series', mocht je kunnen plannen, scripten, levels ontwikkelen of heb je andere talenten dan kun je hier terecht.

Momenteel zijn ze bezig met Metal Gear Solid: Rising voor de Xbox 360, PS3 en de PC. Geruchten gaan dat het volgende spel Metal Gear Solid 5 of Zone Of the Enders 3 zal zijn. Hideo Kojima wil met de Tokyo Game Show van dit jaar een nieuw spel tonen aan het publiek.

Rotterdam krijgt Coen Moulijnweg

Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam heeft besloten dat de Marathonweg in onze havenstad op korte termijn wordt omgetoverd naar Coen Moulijnweg. Op die manier wil de stad het onlangs overleden Feyenoord-icoon eren.

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, kondigde de naamswijziging afgelopen zaterdag al aan. Dat gebeurde tijdens de uitvaart van de legendarische voetballer. Het is nog niet bekend wanneer de onthulling zal plaatsvinden, maar dit zal hoe dan ook in overleg met de nabestaanden van Coen Moulijn gaan.

Coen Moulijn (73) overleed op 4 januari aan de gevolgen van een herseninfarct.

Robben: "Ik ben fit"

Arjen Robben denk dat hij zaterdagmiddag bij de hervatting van de Bundesliga al in actie kan komen voor zijn club Bayern München. De Rekordmeister gaat dan op bezoek bij VfL Wolfsburg. De Oranje-international maakte zondag zijn rentree na zes maanden afwezigheid in een oefenwedstrijd na een hamstringblessure.

"Ik ben fit en voel me heel goed," aldus de aanvaller, die de laatste dagen geen terugslag heeft gehad in zijn herstelproces. "Ik denk dat ik ga spelen. Misschien direct vanaf het begin of anders in de tweede helft." besluit Robben.

Extra renster naar WK veldrijden

Het beklag van de bondscoach van de Nederlandse veldrijders John Lammerts heeft bij de internationale wielerunie deels gehoor gevonden. De Nederlandse dames hebben een extra startplaats voor het WK in Sankt Wendel gekregen, omdat Daphny van den Brand als Europees kampioene al geplaatst was voor de mondiale titelstrijd.

Lammerts heeft de pas zeventienjarige Sabrina Stultiens aangewezen om het WK te mogen rijden. Stultiens voldeed aan de selectie-eisen voor het WK door bij de wereldbekerwedstrijden in Heusden-Zolder en Plzen bij de beste zestien te finishen.

Oprah Winfrey depressief na filmflop

Oprah Winfrey was depressief nadat haar film Beloved flopte. De talkshowpresentatrice produceerde de film uit 1998 en speelde zelf de hoofdrol. "Het werkte niet en van ellende at ik me ongans aan macaroni met kaas", vertelde ze aan Piers Morgan, de vervanger van interviewer Larry King bij CNN.

"Het was de eerste en enige keer dat ik ooit depressief was", zegt de 56-jarige Winfrey. "Ik herkende het ook meteen, omdat ik genoeg shows over depressies heb gedaan. Ik dacht direct: oh, zo voelt dat dus."

De film, gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende boek van Toni Morrison, vertelt het verhaal van de voormalige slavin Sethe, gespeeld door Winfrey. De film legde het af tegen de horrorfilm Bride of Chucky. "Ik hoorde dat we waren verslagen door iets wat Chucky heet. Chucky wie, dacht ik toen."


Oprah Winfrey (Foto: Novum)

Deel voormalig Imax Theater Rotterdam ingestort

Een deel van het voormalige Imax Theater in Rotterdam is ingestort, nadat een muur het begaf. Bouwvakkers waren het pand al aan het slopen. Bij de instorting is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

Ook voor ander verkeer heeft de instorting gevolgen. Zo is het naastgelegen metrostation Leuvehaven afgesloten.

Het Imax Theater werd in 2001 gesloten wegens tegenvallende bezoekerscijfers.


Deel voormalig Imax Theater Rotterdam ingestort (Foto: Novum)

Alonso: "Schumacher grootste concurrent"

Dit jaar staan in de Formule 1 liefst vijf wereldkampioenen aan de start. Ferrari-coureur Fernando Alonso is zelf drievoudig kampioen en ziet in zevenvoudig kampioen Michael Schumacher zijn grootste concurrent voor 2011.

Schumacher kende mede dankzij zijn drie jaar afwezigheid een stroeve start, maar tegen het eind van 2010 liet de Duitser zien nog altijd over de snelheid te beschikken. "Er staan dit jaar vijf wereldkampioenen op de grid en van deze vijf is Michael Schumacher het gevaarlijkst", vertelde Alonso. "Michael is zevenvoudig wereldkampioen. Hij heeft niets meer te bewijzen. Vorig jaar had hij het niet gemakkelijk, maar hij blijft een kampioen. Hij behoort tot de buitencategorie. Geef hem een goede auto en hij is titelkandidaat."

Alonso laat vanuit het Italiaanse Madonna di Campiglio weten dat ook Vettel weer mee gaat doen om de hoogste eer. "Natuurlijk zal hij weer meedoen in de titelstrijd. Hij zal nog beter zijn dan vorig jaar en dat maakt hem gevaarlijk voor ons. En McLaren behoort ook altijd tot de favorieten. Maar ik hoop dat Felipe Massa mijn grootste concurrent wordt. Dat zou betekenen dat onze auto beter is dan die van de anderen."

Pool opgepakt voor doden taxichauffeur Kaatsheuvel

Een 24-jarige Pool is opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van een 37-jarige taxichauffeur, van wie het lichaam in oktober werd aangetroffen in Kaatsheuvel. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Volgens de politie leidde 'een spoor in het onderzoek' naar Polen, waarna een Europees aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd voor de 24-jarige man. De Poolse autoriteiten leverden de verdachte woensdag uit aan Nederland. De Pool zit vast op verdenking van moord of doodslag.

Het slachtoffer uit Tilburg werd 9 oktober dood aangetroffen op de Duinlaan in Kaatsheuvel. Hij was met een vuurwapen om het leven gebracht. De moord op de taxichauffeur zorgde destijds voor veel beroering onder taxichauffeurs in Tilburg. Ongeveer vijftig collega's van het slachtoffer legden in het weekend na de vondst een uur het werk neer.

Nazi-game Reich blijkt springlevend

Het doodgewaande schietspel Reich is nog volop in ontwikkeling. Dat heeft gamestudio UTV Ignition naar buiten gebracht. De gamestudio brengt al haar personeel in een vestiging onder om de productie van de game sneller te laten verlopen.

Beelden van het nog onaangekondigde schietspel kwamen eind vorig jaar plotseling op verschillende websites bovendrijven. Een medewerker claimde dat het spel van gamestudio UTV Ignition wegens financiële problemen nooit het daglicht zou zien.

De gamestudio erkent de financiële problemen en hoopt deze op te lossen door haar Amerikaanse vestigingen onder één dak samen te brengen. Daarnaast wordt er nieuw talent aangetrokken om Reich af te maken.

In Reich neemt de speler het in een futuristische setting op tegen nazi's. De game bevat naast stevige schietactie verschillende op zwaartekracht gebaseerde puzzels en geeft je de mogelijkheid om vijanden met behulp van telekinese uit te schakelen.


THQ biedt games goedkoper aan

Het racespel MX vs ATV: Alive verschijnt in de Verenigde Staten met een lagere winkelprijs. Game-uitgever THQ biedt het spel, waarin geracet wordt in quads, buggy's en motoren aan voor omgerekend dertig euro. Het is een strategie waarbij men hoopt de game aan een breed publiek te kunnen verkopen om vervolgens meer geld te verdienen aan betaalde downloadbare extra's.

De uitgever gaat dit verdienmodel ook toepassen op andere spellen die in 2012 op de markt zullen komen. Om welke spellen het gaat, is nog niet bekendgemaakt.

In november gaf THQ's bestuursvoorzitter Brian Farrell al aan dat games goedkoper moeten worden om potentiële consumenten niet buiten te sluiten. Hiermee haakt de game-uitgever in op de groeiende trend van gratis en goedkopere spellen waarmee geld verdiend wordt dankzij de verkoop van virtuele goederen.

Het is niet bekend wat voor virtuele goederen de uitgever aan gaat bieden voor het racespel MX vs ATV: Alive. Te denken valt aan extra voertuigen, nieuwe banen en geheel nieuwe spelmogelijkheden. Het racespel wordt voor het eerste publiekelijk getoond op 17 januari tijdens een Supercross-race in de Verenigde Staten.


Aantal overvallen daalt fors

Het aantal overvallen is vorig jaar met 11 procent gedaald ten opzichte van 2009. Vorig jaar vonden in totaal in heel Nederland 2572 overvallen plaats, tegenover 2898 in 2009, meldt de Raad van Korpschefs donderdag. Hiermee is voor het eerst in jaren een daling van het aantal overvallen ingezet.

Vooral in de politieregio's Noord-Holland-Noord, Limburg-Zuid en Brabant Zuid-Oost daalde het aantal overvallen procentueel het meest met 45, 45 en 39 procent. Ook in alle grote steden daalde het aantal overvallen. In de regio Utrecht daalde het aantal met 24 procent, in Amsterdam met 18 procent, in Rotterdam met 9 procent en in Den Haag met 10 procent.

In een aantal politieregio's steeg het aantal overvallen echter wel. In het zuiden van Gelderland was de toename met 33 procent het hoogst, gevolgd door Groningen (30 procent) en in het noorden van Brabant (29 procent).

De daling van het aantal overvallen is volgens de Raad van Korpschefs vooral te danken aan de extra aandacht van de politie hiervoor. "Door te werken met maximale en gespecialiseerde inzet werden meer verdachten aangehouden en had dit, ook door de zichtbare politie-inzet, een preventieve werking", aldus de Raad van Korpschefs, dat het aantal overvallen de komende jaren verder omlaag wil brengen.


Aantal overvallen daalt fors (Foto: Novum)

Toeristen teruggehaald uit Tunesië

Nederlandse reisorganisaties halen vakantiegangers terug uit Tunesië vanwege de instabiele situatie in het Noord-Afrikaanse land. Reisorganisatie TUI hoopt dat donderdagavond al een kleine tweehonderd mensen terugkeren.

Zij moeten zich om 18.00 uur melden op de luchthaven van Monastir, zegt een woordvoerder van TUI. Waarschijnlijk wordt een Boeing 737 ingezet.

Het gaat alleen om mensen in de omgeving van de kustplaatsen Hammamet en Sousse ten noordoosten van de hoofdstad Tunis. "Daar wil je geen vakantie vieren en is het heel onrustig buiten de resorts." In totaal zijn ongeveer zevenhonderd Nederlandse toeristen in Tunesië, maar mensen die bijvoorbeeld op het schiereiland Djerba zijn kunnen daar blijven. "Daar is niets aan de hand."

TUI is de reisorganisatie met de meeste Nederlandse toeristen in Tunesië en wil 85 Nederlanders repatriëren. Het Calamiteitenfonds heeft besloten de kosten te betalen, zegt de woordvoerder.

De situatie in het Noord-Afrikaanse land is instabiel. Woensdag werd een avondklok ingesteld, maar desondanks vonden woensdagnacht in buitenwijken van Tunis gevechten plaats tussen jongeren en de politie. Hier en daar werden schoten gehoord. Zeker vier mensen kwamen om. De afgelopen tijd zijn al bijna dertig doden gevallen bij gewelddadigheden tussen demonstranten en politie.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde eerder donderdag niet meer naar het land te reizen. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is 'zeer bezorgd' over de ontwikkelingen. "De situatie gaat snel achteruit en het wordt onveiliger, ook voor Nederlanders die in Tunesië verblijven." Er wonen ongeveer vijfhonderd Nederlanders in Tunesië, met wie de ambassade contact onderhoudt.

Keisse niet naar Zesdaagse Bremen

Baanwielrenner Iljo Keisse zal niet deelnemen aan de Zesdaagse van Bremen. De veelbesproken Belg wi verdere conflicten ontwijken en ziet af van deelname. Keisse raakte in opspraak na een positieve dopingcontrole. Hij werd vervolgens geschorst, die later weer werd herroepen. De UCI was het daar niet mee eens en wilde hem niet aan de Zesdaagse van Rotterdam mee laten doen.

Via de rechter dwong Keisse toch deelname af, waardoor hij afgelopen week samen met Kenny De Ketele alsnog mee kon doen. Het duo werd uiteindelijk tweede, maar de Internationale Wielerunie heeft hem niet in de officiële uitslag opgenomen.

"Naast financiële overwegingen is het ook een mentale kwestie," vertelde de advocaat van Keisse. "De druk is te groot geworden, zowel van de UCI als van de organisatoren van de Zesdaagsen."

Veel belangstelling voor baan volleybalbondscoach

De baan van bondscoach van de Nederlandse volleyballers is zeer in trek. Ruim honderd mensen hebben gereageerd op de oproep om de opvolger van de opgestapte Peter Blangé te worden, zo meldde de technisch directeur van de NeVoBo, Berg Goedkoop, vandaag.

"Het aantal loopt nog steeds op," zei Goedkoop die benadrukte dat zaakwaarnemers hierin een rol spelen. "En ik heb ook nog mijn eigen netwerk natuurlijk."

De NeVoNo hoopt de lijst terug te kunnen brengen naar vier op vijf kandidaten, waarna half februari de opvolger van Blangé gepresenteerd kan worden. Onder leiding van Blangé slaagde Oranje er onlangs niet in om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap.

Panama vraagt uitlevering Noriega

Panama heeft Frankrijk opnieuw verzocht om de uitlevering van oud-dictator Manuel Noriega, deze keer voor zijn rol in de moord op de leider van een mislukte staatsgreep in 1989. Dat heeft het Panamese ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd. Parijs heeft nog niet op het verzoek gereageerd.

Noriega is in Panama bij verstek veroordeeld voor de moord op legerleider Moises Giroldi, die op 3 oktober 1989 leiding gaf aan een mislukte opstand. De oud-dictator staat in zijn vaderland twintig jaar gevangenisstraf te wachten.

Enkele maanden na de opstand van Giroldi werd Noriega tijdens een Amerikaanse invasie afgezet. Hij zat vervolgens in de Verenigde Staten twintig jaar in de gevangenis en werd vorig jaar uitgezet naar Frankrijk, waar hij schuldig werd bevonden aan witwassen. Hij werd in Frankrijk veroordeeld tot zeven jaar celstraf.

Panama heeft eerder om de uitlevering van Noriega gevraagd wegens een andere moord in 1985.


Panama vraagt uitlevering Noriega (Foto: Novum)

Balotelli deze maand niet meer in actie

Manchester City moet het de komende tijd stellen zonder Mario Balotelli. De Italiaan kampt met een knieblessure en is in ieder geval drie weken uitgeschakeld, schrijft de club op zijn website. In het ergste geval moet hij onder het mes. Eerder dit seizoen stond de 20-jarige aanvaller al twee maanden buitenspel na een knieoperatie.

Balotelli is bezig aan zijn eerste seizoen in Manchester. Afgelopen zomer kwam de jeugdige aanvaller over van Internazionale. Balotelli speelde negen wedstrijden bij de nummer twee van de Premier League, waarin hij vijf keer scoorde.

Ploeggenoot David Silva is juist weer hersteld van een knieblessure. De Spanjaard raakte op nieuwjaarsdag geblesseerd in het duel met Blackpool. De 24-jarige middenvelder kan waarschijnlijk komende zaterdag in actie komen voor het team van trainer Roberto Mancini, dat dan aantreedt tegen Wolverhampton Wanderes.


Balotelli komt deze maand niet meer in actie (Foto: Novum)

Rechter op non-actief om mogelijk strafbaar feit

De rechtbank in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd onderzoek te doen naar een rechter. Dat heeft de rechtbank donderdag bekendgemaakt. Hij heeft mogelijk een strafbaar feit gepleegd door een correctie in een proces-verbaal door te voeren. De rechter voert geen rechterlijke taken meer uit tot de uitkomsten van het onderzoek er zijn.

De betreffende rechter werd in de zaak op 10 december met succes gewraakt en werd dus van de zaak gehaald. Bij een vervolgzitting in die strafzaak op 21 december bleek voor een andere rechter dat er vragen en twijfels waren over de juistheid van de correctie.

De rechtbank vindt dat er nooit twijfels mogen bestaan over de juistheid van een van de rechtbank afkomstig document en wil dat het OM een onderzoek instelt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een voormalig rechtbankpresident.

Door het omstreden besluit zijn de belangen van de verdachte niet geschaad, benadrukt de rechtbank. Het besluit was niet relevant voor verder te nemen beslissingen in de zaak.

Christopher Lee terug als Saruman in Hobbit-films

Sir Christopher Lee keert terug als de wrede tovenaar Saruman in de verfilming van The Hobbit. Dat valt te lezen op de website van de Engelse acteur. De 88-jarige Lee speelde de rol van de witte tovenaar al in de drie The Lord of the Rings-films.

Lee was al enkele maanden in onderhandeling met regisseur Peter Jackson. De handtekeningen zijn gezet en het enige dat zijn terugkeer nog in de weg kan staan, is zijn gezondheid.

Het is niet helemaal duidelijk wat de rol van Saruman wordt in de Hobbit-films, aangezien hij in het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien niet voorkomt. Jackson heeft wel meer acteurs gecontracteerd van wie de personages niet in het boek voorkomen. Zo maken ook Elijah Wood (Frodo), Orlando Bloom (Legolas) en naar verluidt zelfs Viggo Mortensen (Aragorn) hun opwachting in de Hobbit-films.

De opnames van het Hobbit-tweeluik gaan volgende maand van start.


Christopher Lee (Foto: Novum)

Maandag nieuwe piek waterpeil Rijn

Het waterpeil in de Rijn gaat de komende dagen opnieuw stijgen. Rijkswaterstaat verwacht maandag bij Lobith een nieuwe piek van ruim 16 meter boven NAP, een halve meter onder de hoogste stand van 1995.

Toch voorziet een woordvoerder van Rijkswaterstaat geen grote problemen. "Er zijn al de hele week voorzorgsmaatregelen genomen. Alleen verschillende kades en weilanden zullen naar verwachting onderlopen." Ook in de regio's rond de IJssel en de Waal is het water onder controle. Wel zijn er enkele gevallen bekend van ondergelopen wegen of huizen.

In Overijssel is het dorpje Fortmond alleen nog bereikbaar per boot. Een lager gelegen toegangsweg is ondergelopen. De 35 huishoudens kunnen gebruikmaken van de 'gemeenteboot', meldt een woordvoerder van de gemeente Olst-Wijhe.

"Bewoners kunnen tussen 07.00 en 19.00 uur overvaren. Zijn ze niet op tijd terug, dan moeten ze elders een slaapplaats regelen." In het weekend gelden aangepaste tijden.

Ook het Gelderse provinciehuis in Arnhem, dat naast de Rijn ligt, heeft last van het stijgende water. In de kelder staat enkele centimeters water. Volgens een woordvoerder is er nog geen sprake van schade.

In 1995 steeg het water bij Lobith tot 16,68 meter boven NAP. De waterkeringen zijn berekend op een waterstand van 17,65 meter. Normaal staat het water ruim 5 meter lager. Zondag werd in de Maas bij Maastricht al een piek van 47 meter bereikt. De afgelopen dagen zakte het peil ruim 2 meter. Donderdag is het water weer licht gestegen.

Kamer wil Afghanistan-besluit over twee weken

De Kamer hoopt voor het einde van deze maand de knoop te hebben doorgehakt over een nieuwe missie in Afghanistan. Als alles volgens planning verloopt wordt op 27 januari een afsluitend debat met premier Mark Rutte gevoerd, waarna een definitief besluit genomen wordt.

Voorafgaand aan het debat wordt, als alle genodigden die dag kunnen, maandag 24 januari een hoorzitting gehouden. Als belangrijke sprekers zijn verhinderd, schuift de planning een week op. Wie worden uitgenodigd bepaalt de voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken, Nebahat Albayrak (PvdA).

Partijen hebben in totaal 88 personen aangedragen die ze willen horen, waaruit Albayrak een keuze moet maken. Onder hen onder anderen twee Afghaanse ministers, het hoofd van de politie van de Afghaanse provincie Kunduz, vertegenwoordigers van de NAVO en van de Europese Unie en meerdere hulpverleningsorganisaties. Ook is voorgesteld meerdere journalisten te horen, onder wie Arnold Karskens van De Pers, Joeri Boom van de Groene Amsterdammer, Deedee Derksen van de Volkskrant en Bette Dam van NRC Handelsblad.

Albayrak heeft toegezegd uit deze lijst een zo evenwichtig mogelijke groep samen te stellen. In 2007, toen ook een hoorzitting gehouden werd, waren de SP en GroenLinks zo ontevreden over de samenstelling van de genodigden, die uit louter voorstanders van de missie zou bestaan, dat ze een alternatieve hoorzitting organiseerden. Hier kwamen vooral mensen met een kritisch geluid aan het woord. Kamerlid Harry van Bommel (SP) vertrouwt erop dat er dit keer een beter uitgebalanceerde groep wordt samengesteld.

Handtekeningenactie tegen verdwijnen TMF

Een TMF-fan is een petitie gestart tegen het verdwijnen van TMF uit het analoge televisieaanbod. De muziekzender, die in 1995 werd gelanceerd, zendt later dit jaar alleen nog maar uit via een digitaal kanaal. Via de website tmfmoetblijven.nl kunnen mensen die het niet eens zijn met het verdwijnen van de zender hun steun betuigen.

TMF vindt de actie sympathiek. "Maar we verdwijnen helemaal niet, we worden gewoon een digitale televisiezender", zegt een woordvoerder. De poging van de fans om de zender terug te brengen naar analoge tv is tevergeefs. "Dat gaat niet gebeuren."

Initiatiefnemer Robin Ras vindt dat kinderen tussen de 12 en de 16 jaar de dupe worden van het verdwijnen van TMF, omdat dat de enige zender is die clips voor die doelgroep uitzendt. Jongeren hebben volgens Ras zelden een digitale decoder op hun slaapkamer staan. Zijn petitie is tot nog toe door 130 mensen ondertekend.

TMF deelt voorlopig een analoog kanaal met zusterzender Comedy Central. Op 4 april neemt Comedy Central volgens een woordvoerder het stokje helemaal over.


Handtekeningenactie tegen verdwijnen TMF (Foto: Novum)

Bonus voor Marvel vs Capcom 3 pre-orders bekend

Capcom heeft bekend gemaakt wat de bonus-items zijn voor de pre-order van Marvel vs Capcom 3 in Europa. ShopTo en GameStation hebben respectievelijk een Comic en een SteelBook versie van het spel als bonus. Deze versies zitten beiden in de collecter's edition van Noord Amerika.

De meeste bonussen zullen echter bestaan uit T-shirts. Er zijn zeven verschillende, elk verkrijgbaar bij een andere retailer. De verschillen zitten hem in de kleur en/of opdruk. Onderstaande T-shirts zijn de bonus-items van Blockbuster, Game, Gamestop, HMV, The Hut, Independent Stores en Xtravision.

Blockbusterklein

Geschorste FIFA-leden tekenen beroep aan

Bestuurders Amos Adamu en Reynald Temarii hebben bij de FIFA officieel beroep aangetekend tegen hun schorsing. De twee werden eind vorig jaar bestraft omdat ze bereid zouden zijn geweest hun stem voor de WK's van 2018 en 2022 voor veel geld te verkopen. Door de schorsing mochten ze op 2 december niet meestemmen.

De Nigeriaan Adamu is voor drie jaar uit al zijn functies ontheven, Temarii uit Haïti werd voor één jaar geschorst. De FIFA prikt binnenkort een datum voor een hoorzitting. Na de uitspraak staat er nog hoger beroep open bij het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne.

Voor Adamu is het te hopen dat de FIFA snel met een uitspraak komt. De Nigeriaan wil zich op 23 februari graag herkiesbaar stellen als afgevaardigde van de Afrikaanse voetbalbond.

Als de schorsingen ongedaan worden gemaakt, heeft dat mogelijk gevolgen voor de toewijzing van de WK's aan Rusland en Qatar. Volgens Geraldine Lesieur, de advocate van Temarii, bestaat de kans dat de stemming in dat geval nietig wordt verklaard en opnieuw zal moeten plaatsvinden. De kandidatuur van Nederland en België werd tijdens die stemming verslagen door het Russische bid.

Negentien katten dood bij brand dierenopvang

Bij een brand in een dierenopvang in Amstelveen zijn donderdagochtend negentien katten overleden. Zeven katten hebben de brand overleefd, laat de brandweer weten. Omstanders hebben de brand weten te blussen. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Hoe het met de katten is die de brand hebben overleefd is nog niet bekend. Een dierenarts onderzoekt de katten. De dieren worden ondergebracht in een andere opvang.

De brand in het pand aan de Zijdelweg brak rond 09.50 uur uit. De oorzaak wordt nog onderzocht.

Ondanks avondklok toch geweld in Tunis

Ondanks een woensdag afgekondigde avondklok vonden woensdagnacht op diverse plekken in buitenwijken van de Tunesische hoofdstad Tunis toch weer gevechten plaats tussen jongeren en de politie. Ook in de stad Bizerte aan de noordkust was het onrustig. Volgens de oppositie zijn er minstens vier doden gevallen.

In heel Tunesië is het de afgelopen weken tot confrontaties tussen demonstranten en de politie gekomen. Vooral jongeren gaan geregeld de straat op om te protesteren tegen de hoge werkloosheid in het Noord-Afrikaanse land. Volgens de regering zijn bij de onlusten van de afgelopen weken 23 doden gevallen. De oppositie spreekt van zeker twee maal zoveel doden.


Ondanks avondklok toch geweld in Tunis (Foto: Novum)

IOC schorst Ghana

Het Internationaal Olympisch Comité heeft vandaag in Lausanne besloten om het Ghanese olympische comité per direct te schorsen. De reden hiervoor is dat de Ghanese regering zich voortdurend met de sportieve aangelegenheden bemoeide.

Ghana is na Kuweit het tweede land dat wegens politieke inmenging geschorst wordt. "Ze worden voor onbepaalde tijd geschorst," meldde een woordvoerder van het IOC.

Tiendalli en Ruiz op de weg terug

FC Twente kan bij de start van de tweede helft van het seizoen zeer waarschijnlijk weer beschikken over Dwight Tiendalli. De verdediger heeft de volledige training inmiddels weer hervat, nadat hij vorige week een knieblessure opliep.

Tiendalli liep de kwetsuur tijdens een oefenwedstrijd tussen FC Twente en TSG 1899 Hoffenheim, dat in het Spaanse Málaga werd gespeeld. Ook Bryan Ruiz lijkt op de weg terug te zijn. De aanvaller liep voor de winterstop een blessure aan zijn meniscus op, maar staat inmiddels ook weer op het trainingsveld.

PVV wil avondklok voor Almeerse jongeren

De PVV in Almere wil een avondklok instellen om hangjongeren van de straat te houden. De partij vindt dat de maat vol is nadat zondag een massale vechtpartij uitbrak. De PVV wil van burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) weten wat zij aan de problemen gaat doen.

Volgens de PVV moeten deze jongens zwaar gestraft worden en moet een lik-op-stukbeleid worden toegepast om de jongeren van de straat te houden. Ook wil de partij weten of Jorritsma iets ziet in het instellen van een avondklok of het opleggen van gebiedsverboden.

Bij het incident aan de Juan Grisstraat gingen zeker vijftig jongeren met elkaar op de vuist. Eerder had een groep jongeren een ruit van een woning aan de Chagallweg ingegooid. Agenten die de jongeren uit elkaar probeerden te halen, werden met agressie bejegend. Uiteindelijk werden negen jongens in de leeftijd van 13 tot 24 jaar aangehouden.

Dynasty-scenaristen schrijven bioscoopversie

De Amerikaanse soapserie Dynasty wordt verfilmd. Dat zegt het echtpaar Richard en Ellen Shapiro, de scenaristen van de tv-serie, tegen de Amerikaanse entertainmentsite The Wrap. De serie werd van 1981 tot 1989 gemaakt en is nog altijd een van de populairste ter wereld.

"Dit is het juiste moment", zegt Esther Shapiro. De afgelopen jaren zijn meerdere succesvolle tv-series uit de jaren tachtig en negentig verfilmd, zoals Charlie's Angels, Starsky & Hutch, The A-Team en Sex and the City. "We willen een stap verder gaan dan alleen nostalgie. We willen met deze film terug naar het begin van deze personages en hun 'roots' ontdekken."

Echtgenoot Richard wil het vooral groots aanpakken. "Op een bepaalde manier waren die personages altijd gevangenen van televisie. We werden steeds beperkt door het bescheiden budget voor een tv-serie en door wat we op tv konden laten zien. Als we in de film een James Bond-achtige actiescène of een stomende liefdesscène willen hebben, kan dat. Er kan veel meer dan in de jaren tachtig op tv."

De Shapiro's werken momenteel aan het scenario, en willen volgend jaar beginnen met de opnames. Precieze data zijn nog niet bekend.


Dynasty-scenaristen schrijven bioscoopversie (Foto: Novum)

De Koning wil bij AGOVV Apeldoorn blijven

Het contract tussen Hans de Koning en AGOVV Apeldoorn loopt na dit seizoen af. De trainer heeft inmiddels laten weten graag bij de formatie uit Apeldoorn te willen blijven.

"We hebben in december al om tafel gezeten en de intentie was er van beide kanten om verder te gaan," liet De Koning in een reactie weten. "Dan zou ik ook meer op lange termijn kunnen doen. Het is nu door het vertrek van Jan Artz onduidelijk wie wat gaan doen. Maar we houden ons eerst bezig met de komende zes wedstrijden en vooral die van maandag in Veendam, dat is een echte finale."

De staf van AGOVV Apeldoorn werd onlangs uitgebreid met de komst van Regilio Vrede. De Koning is erg blij met de komst van de voormalig voetballer. "Hij is nu al een toegevoegde waarde."

Toch draait AGOVV Apeldoorn momenteel stroef in de Jupiler League. De ploeg staat op de veertiende plaats en verzamelde slechts veertien punten. Dit hadden er 23 kunnen zijn, maar voorafgaand aan de start van het nieuwe seizoen kreeg de formatie puntenaftrek.

Vorig seizoen presteerde AGOVV Apeldoorn uitstekend door de competitie als zesde af te sluiten.

Jeugdzorg te afwachtend

Medewerkers van jeugdzorg wachten te lang met ingrijpen als er signalen zijn dat een kind is mishandeld. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een studie naar de aanpak van kindermishandeling die donderdag is gepubliceerd. Pieter van Vollenhoven is voorzitter van de raad.

Volgens de onderzoekers zetten medewerkers van jeugdzorg te lang in op samenwerking met de ouders bij vermoedens van kindermishandeling. Daardoor komt de rol van de overheid, die volgens internationale verdragen verantwoordelijk is voor de veiligheid van kinderen, onvoldoende uit de verf.

'Jeugdzorg te afwachtend'
'Jeugdzorg te afwachtend' (Foto: ANP)

Vulkaan Etna komt tot leven

De vulkaan Etna op Sicilië is in de nacht van woensdag op donderdag tot uitbarsting gekomen. Langs de flanken van de vulkaan stroomde lava naar beneden. De aswolk noopte een nabijgelegen vliegveld enkele uren te sluiten. Dat heeft het vulkanologisch instituut in Catania gezegd.

De uitbartsting duurde een uur of twee. Niemand raakte gewond.

De Etna is een van de meest actieve vulkanen in Europa. De laatste grote uitbarsting was in 1992.


De Etna komt tot leven (Foto: Novum)

Domenicali "Twijfel over bedienbare achtervleugel"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali twijfelt over het nut van de bedienbare achtervleugel in de Formule 1. Door dit concept moeten de bolides elkaar op de rechte stukken makkelijker in kunnen halen. De wedstrijdleiding geeft aan wanneer het systeem beschikbaar is.

"Het is een onbekende factor. Zoals met elke nieuwe ontwikkeling, moeten we echter voorzichtig zijn," zei Domenicali tegen Autosprint. "Ik vraag me bijvoorbeeld af of dit het inhalen gaat verbeteren en spectaculairder maakt, of dat inhalen hierdoor juist veel te voorspelbaar wordt. Daarnaast hoop ik dat de TV-zenders een manier vinden om dit op een overzichtelijke manier aan de kijkers te presenteren, zodat zij kunnen zien wie er gebruik maakt van de verstelbare achtervleugel en wat er allemaal gebeurt."

"Ik weet dat ik op het moment sceptisch lijk, maar ik hoop eigenlijk dat ik het bij het verkeerde eind heb," zei de Italiaan die daarnaast het liefst ziet dat het testverbod versoepeld wordt. "Onze president Luca di Montezemolo heeft al vaak kritiek geuit op deze regel door te stellen dat het eigenlijk hetzelfde is als dat je een voetbalelftal een verbod geeft om te trainen."

"Ik wil daarnaast bovendien duidelijk maken dat Ferrari, door dit testverbod te accepteren, tegenwoordig veel minder geld uitgeeft dan vroeger. Wij vertrouwden namelijk altijd veel meer op daadwerkelijke testritten op de baan, en minder op de simulator. We hebben nu zelfs twee testcircuits die we niet meer mogen gebruiken," zei Domenicali, die meldt dat Red Bull en McLaren meer geld aan de auto uitgeven dan Ferrari.

"Daar komt bovendien ook nog bij dat wij geld apart moeten houden om onze eigen motoren te bouwen en ontwerpen, terwijl zij gewoon een kant en klare motor hebben en alleen een factuur moeten ondertekenen."

F.E.A.R. 3 wederom uitgesteld

Het nieuwe deel van de F.E.A.R. serie, F.3.A.R. zal later worden uitgebracht dan de bedoeling was. Uitgever Warner Bros. heeft bekendgemaakt dat het spel waarschijnlijk in mei 2011 uit zal komen. In eerste instantie zou het al in de herfst van 2010 uitkomen, maar dit was al eerder uitgesteld naar maart 2011.


"F.E.A.R. 3 zal nu in mei 2011 uitgebracht worden, omdat we het spel zo goed mogelijk willen maken voor de gebruikers," aldus het commentaar van Warner Bros.


Het derde spel in de serie zal uitkomen voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Vandenbussche op de weg terug bij Heerenveen

Brian Vandenbussche hoopt snel zijn plaats onder de lat bij sc Heerenveen weer in te kunnen nemen. Over vier weken verwacht Vandenbussche zijn eerste wedstrijd in Jong Heerenveen te keepen. "Ik zit op tachtig, negentig procent", zegt Vandenbussche op de website van zijn club. "Alleen het explosieve werk laat ik nog schieten."

De 29-jarige Belg staat al maanden aan de kant met een zware knieblessure, waardoor hij op 13 februari vorig jaar tegen Ajax voor het laatst in actie kwam. Op het trainingskamp in de zomerstop scheurde hij ook nog eens de voorste kruisband van zijn linkerknie.

De keeper zegt zich te realiseren dat de laatste loodjes meestal het zwaarst wegen. Pas wanneer de belasting maximaal is, blijkt of de Belg echt klaar is voor een rentree. "Dan moet blijken of de knie het echt houdt, maar ik heb alle vertrouwen. De knie voelt al zo lang goed, dat ik geen problemen meer verwacht."

Volgende week vrijdag start voor Heerenveen de tweede seizoenshelft met de uitwedstrijd bij ADO Den Haag. De Deen Kevin Stuhr-Ellegaard verdedigt dan waarschijnlijk weer het doel. "Ik begin met een achterstand ten opzichte van de andere jongens, maar dat is niet anders", zegt Vandenbussche.

Volgende maand praat Vandenbussche, wiens contract in de zomer afloopt, met de club over verlenging. "Ik speel nu zeven jaar voor Heerenveen en daar mogen wat mij betreft nog wel een paar jaartjes bij."

Advocaat zoekt Sovjet-spelers

Dick Advocaat wil met het Russisch voetbalelftal beter beslagen ten ijs komen. De Nederlandse oefenmeester heeft in de aanloop van het WK voetbal van 2018 daarom zijn oog laten vallen op spelers die hun roots in de voormalige Sovjet-Unie hebben liggen.

Het Russisch elftal moet verjongen en Advocaat heeft zijn oog al laten vallen op een aantal talenten. Konstantin Rausch (Hannover 96), Andreas Wolf (1. FC Nürnberg) en Alexander Merkel (AC Milan) hebben hun roots in de Sovjet-Unie liggen en zouden mogelijk bereid zijn om voor Rusland te gaan voetballen. Ze zijn echter nog niet benaderd.

Grootse omgevingen in Conduit 2-trailer

Conduit 2 is een direct vervolg op The Conduit en SEGA heeft een nieuwe trailer uitgegeven waarin we wat van de omgevingen zien. Naast de omgevingen zien we ook de actie die het spel zal brengen en op het einde van de trailer zien we kleine teasers van de lokale multiplayer.

Het spel krijgt twee- en vierspeler splitscreen mogelijkheden die on- en offline gespeeld kunnen worden. Bekijk hieronder de trailer van Conduit 2 die 15 februari in Amerika uitkomt. Een Europese datum is nog niet bekend.

Noodweer Brazilië: 287 doden

Overstromingen en aardverschuivingen in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro hebben inmiddels aan zeker 287 mensen het leven gekost. Tientallen mensen worden nog vermist, onder wie drie brandweerlieden wier wagen door een modderstroom werd meegesleurd.

Het noodweer sloeg genadeloos toe, vooral in de arme berggebieden, waar de bevolking in huisjes op de berghellingen woont. In het bergstadje Teresopolis, 65 kilometer ten noorden van de stad Rio de Janeiro, kwamen minstens 146 mensen om. In het naburige bergstadje Nova Friburgo vielen zeker 107 doden. Onder de doden zijn vier brandweerlieden die hielpen bij de reddingswerkzaamheden. In het eveneens nabijgelegen Petropolis kwamen nog eens 34 mensen om het leven.

Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen, vooral in afgelegen valleien en op steile berghellingen waar reddingswerkers nog niet zijn doorgedrongen.

Vele honderden mensen zijn dakloos geraakt, doordat hun houten huisjes wegspoelden, door de modderstromen werden bedolven of volledig instortten. In een etmaal tijd viel in het gebied ruim 26 centimeter regen.

De storm zwakte woensdag af, maar de door water verzadigde grond blijft instabiel en de woongebieden worden nog altijd bedreigd door verdere aardverschuivingen en modderlawines.


Noodweer Brazilië: 287 doden (Foto: Novum)

Christenen protesteren in Egypte tegen geweld

Honderden christenen zijn woensdagavond in de Egyptische hoofdstad Caïro de straat opgegaan uit protest tegen het toenemende geweld tegen hun geloofsgenoten.

Op nieuwjaarsdag sloeg een zelfmoordterrorist toe bij een kerk in Alexandrië en beroofde 21 mensen van het leven. Dinsdag schoot een agent, die op dat moment niet aan het werk was, in een trein een christelijke man dood en verwondde nog eens vijf personen.

Demonstranten bekogelden de politie met stenen en blokkeerden een snelweg bij de sloppenwijk Manshiyet Nasr, waar veel christenen wonen. In totaal raakten acht agenten gewond.

Woensdag werd het 71-jarige slachtoffer van de schietpartij van dinsdag begraven. De man kwam om het leven toen een agent buiten dienst in een trein het vuur opende. De vijf gewonden zijn eveneens christelijk. Of de schutter het specifiek op christenen gemunt had, is onduidelijk.

Veel christenen in Egypte vinden dat de autoriteiten te weinig doen om hen te beschermen.

Acteur Peter Fonda vindt lijk in auto

Peter Fonda heeft een dode man in een auto gevonden. De 70-jarige acteur zag de auto aan de kant van de weg staan toen hij woensdagmiddag rondreed op Sunset Boulevard in Los Angeles. Fonda stapte uit om te auto te inspecteren en zag toen dat er een lijk in de bestuurdersstoel zat.

Fonda belde meteen de politie, die concludeerde dat de man zelfmoord had gepleegd. Zijn lijk lag op het moment dat Fonda de politie inschakelde al drie dagen in de auto.

Fonda, die wereldberoemd werd met de roadmovie Easy Rider uit 1968, komt uit een zeer succesvolle acteursfamilie. Hij is de zoon van Hollywoodlegende Henry Fonda, de broer van actrice Jane Fonda en de vader van de eveneens acterende Bridget.


Peter Fonda (Foto: Novum)

Londense straat uren dicht na bommelding

De politie in Londen heeft een man gearresteerd die zich in een winkel dreigde op te blazen en er daardoor voor zorgde dat de drukke winkelstraat Regent Street in de nacht van woensdag op donderdag enkele uren werd afgesloten.

De man had ingebroken in de winkel en liet daarbij het alarm afgaan. De politie zei dat hij mogelijk een explosief bij zich had. De woorden 'Ik heb een bom' waren op een bord geschreven dat achter de etalageruit was geplaatst.

Het gebouw werd omsingeld, terwijl onderhandelaars contact probeerden te leggen met de man. Uiteindelijk gaf hij zich om 05.15 uur (06.15 uur Nederlandse tijd) over en werd hij ingerekend. Hij bleek geen explosieven bij zich te hebben.

Door het gebeuren was Regent Street, een van de drukste straten van Londen, enkele uren afgesloten en konden forensen tijdens het spitsuur geen gebruikmaken van het metrostation Oxford Circus.


Londense straat uren dicht na bommelding (Foto: Novum)

Oppositie steunt motie van treurnis Q-koorts

De motie van treurnis die Marianne Thieme (PvdD) woensdag indiende tijdens het debat over de aanpak van de Q-koorts wordt door een groot deel van de oppositie gesteund. De PvdA, SP en GroenLinks schaarden zich donderdag tijdens de stemming achter de motie, die niettemin werd verworpen.

Deze partijen vinden dat het kabinet veel sneller maatregelen had moeten treffen om de verspreiding van de Q-koorts tegen te gaan. Nu zijn 'onnodig' veel mensen besmet geraakt. De ziekte maakte in 2009 duizenden mensen ziek en kostte ongeveer tien van hen het leven.

Thieme kwam tijdens het debat woensdag hard in aanvaring met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). De fractieleider van de PvdD zei 'heel goed' te begrijpen dat mensen zeggen dat de overheid zich schuldig heeft gemaakt aan dood door schuld vanwege het lakse optreden. Schippers noemde deze beschuldiging 'buitenproportioneel en onfatsoenlijk'.

Nederland op drempel van griepepidemie

Nederland stevent af op een officiële griepepidemie. In de eerste week van het nieuwe jaar is het aantal griepgevallen fors gestegen. Per 100.000 Nederlanders zijn er nu 87 geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel op basis van meldingen van huisartsen. Vorige week hadden nog 36 op de 100.000 mensen griepverschijnselen. Bij twee weken meer dan 51 griepgevallen per 100.000 inwoners is sprake van een epidemie.

In twee derde van de griepgevallen gaat het om Mexicaanse griep (H1N1). De rest heeft een normale seizoensgriep. Tot vorige week werden 52 mensen met de Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis. 3 van hen zijn overleden.

Volgens de Grote Griepmeting neemt de intensiteit van de griep in veel West-Europese landen sterk toe. Hoe lang de griepgolf zal aanhouden, is nog niet te voorspellen.

Onverwacht bezoek Biden aan Irak

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft donderdag een onaangekondigd bezoek gebracht aan Irak om de toekomst van de Amerikaanse troepen in het land te bespreken. Tijdens het bezoek werd de hoofdstad Bagdad opgeschrikt door drie explosies, die aan twee mensen het leven kostten.

Op de agenda van Biden stonden gesprekken met de Iraakse president Jalal Talabani, premier Nouri al-Maliki en de president van Iraaks Koerdistan, Massoud Barzani. Centraal stond de vraag of er na 31 december Amerikaanse troepen in Irak moeten blijven.

In een veiligheidsovereenkomst tussen Washington en Bagdad is vastgelegd dat de laatste Amerikaanse militairen eind dit jaar Irak moeten verlaten. De Iraakse legertop wil echter dat een deel van de troepen blijft tot de Iraakse strijdkrachten zelf hun grenzen kunnen verdedigen. Dat kan volgens de legerleiding tot 2020 duren.

De sjiitische premier Al-Maliki wil dat de Amerikanen zich aan de vastgestelde deadline houden. Afgelopen weekeinde zei ook de invloedrijke en onlangs teruggekeerde sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr dat de Amerikaanse 'bezetters' op tijd moeten vertrekken en anders op 'alle mogelijke vormen van verzet' kunnen rekenen.

Zowel Washington als Bagdad weigerde zich uit te laten over de kwestie van de Amerikaanse terugtrekking totdat een nieuwe Iraakse regering was geïnstalleerd. Dit gebeurde een maand geleden.

Momenteel zijn in Irak nog een kleine vijftigduizend Amerikaanse militairen gestationeerd.

Drie moskeeën in Bagdad, twee soennitische en één sjiitische, werden donderdag getroffen door aanslagen met bermbommen. Hierbij kwamen twee mensen om het leven en raakten er elf gewond.


Onverwacht bezoek Biden aan Irak (Foto: Novum)

Berispingen artsen worden openbaar

Iedereen moet kunnen opzoeken of een arts in het verleden is berispt omdat hij fouten heeft gemaakt. Dat heeft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Schippers wil dat berispingen worden opgenomen in het zogeheten BIG-register, een openbare database waarin alle artsen en andere zorgverleners zijn opgenomen. De minister vindt dat patiënten moeten kunnen nagaan of hun arts ooit een waarschuwing of berisping heeft gekregen.

Als voorbeeld noemde Schippers een orthopeed in het Waterlandziekenhuis in Purmerend, die vorig jaar is ontslagen omdat hij grote fouten heeft gemaakt bij operaties. "Deze man is herhaaldelijk berispt, maar dat was voor zijn patiënten nergens op te zoeken."

Het register moet ook gemakkelijker toegankelijk worden. "Ik heb het weleens geprobeerd, maar het is nu moeilijk om een geregistreerde arts ook daadwerkelijk te vinden", zei Schippers. Zo is zelfs moeilijk te vinden of een arts zijn vak nog wel mag uitoefenen. Ook dat moet anders.

De SP in de Tweede Kamer heeft eerder al een voorstel gedaan om berispingen openbaar te maken. De landelijke artsenfederatie KNMG is tegen dit plan. Artsen worden zo levenslang gebrandmerkt, vindt de KNMG.


Berispingen artsen worden openbaar (Foto: Novum)

[Dakar] Coronel botst met buggy op hert

Tom Coronel kreeg woensdag in de Dakar Rally de schrik van zijn leven, toen er plotseling een hert de weg over kwam rennen. Onze landgenoot kon het beest niet meer ontwijken en raakte het dier vol met zijn buggy.

Waar andere Nederlanders al vroegtijdig de strijd moesten staken, weet Coronel de hoogste zandduinen en diepste greppels goed te verteren. Gisteren speelde de natuur echter bijna parten voor onze landgenoot.

"Ik kreeg de schrik van mijn leven. Er kwam een hert de weg over rennen en ik kon hem niet meer ontwijken. Het was een enorme klap en de buggy was aardig beschadigd", aldus Coronel via zijn dagelijkse persbriefing.

Coronel vertelde niet of het dier de botsing heeft overleefd, maar liet wel weten dat zijn complete rechterzijkant eraf lag. Ook zijn stuurkogel was afgebroken. De aanrijding vondt niet plaats in de klassementsproef, maar in de lange verbindingsroute van Copuapo naar Chilecito.

Coronel wist ervoor te zorgen dat zijn buggy op tijd gerepareerd werd en zodoende kon hij samen met de laatste rallytrucks alsnog beginnen aan de 176 kilometer lange proef.

"De etappe was erg zwaar en ik heb de buggy twee keer moeten uitgraven. Ik was ervan overtuigd dat het een slechte dag zou zijn en ik was daarom ook stomverbaasd dat ik als 22e gefinisht was", aldus Coronel.

Hij wist door zijn goede klassering naar de twintigste plaats in het algemeen klassement van de auto's te klimmen.

Justin Bieber en Zac Efron reiken Golden Globes uit

Justin Bieber en Zac Efron mogen zondag allebei een Golden Globe uitreiken. Dat schrijven diverse Amerikaanse media. De felbegeerde film- en televisieprijzen worden traditiegetrouw uitgereikt door bekendheden. Ook actrice Olivia Wilde mag een prijs weggeven.

The King's Speech is met zeven nominaties de grote favoriet van de avond. De film maakt net als Black Swan, Inception, The Fighter en The Social Network kans op een gouden beeldje in de categorie beste film.

De Globes worden uitgereikt in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills. Komiek Ricky Gervais praat de show, net als vorig jaar, aan elkaar. De organisatie maakt snel meer namen van uitreikers bekend.


Justin Bieber en Zac Efron reiken Golden Globes uit (Foto: Novum)

El Hamdaoui mist training door knieklachten

Mounir El Hamdaoui heeft de training van Ajax in het Turkse Belek vandaag laten schieten. De Marokkaanse aanvaller kampt met lichte knieklachten en bleef daarom uit voorzorg binnen. Ajax bereidt zich in Turkije voor op de tweede seizoenshelft, waaraan het volgende week woensdag begint met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Voor Ajax staat zaterdag eerst nog een oefenwedstrijd tegen Galatasaray op het programma. Volgens De Telegraaf wordt de Turkse topclub mogelijk de nieuwe werkgever van El Hamdaoui. De aanvaller, die sinds de komst van trainer Frank de Boer bij de Amsterdammers op een zijspoor lijkt te zijn beland, zou Galatasaray ongeveer vijf miljoen euro moeten kosten.

PVV wil schuldhulpverlening pas na tien jaar

Alleen mensen die tien jaar aaneengesloten in Nederland hebben gewoond, mogen aanspraak maken op schuldhulpverlening. Dat voorstel lanceerde gedoogpartij PVV donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD).

Wie korter in Nederland woont, heeft volgens de PVV pech. "Dan gaat het feest niet door", zei PVV-Kamerlid Léon de Jong. Mirjam Sterk van regeringspartij CDA reageerde meteen afwijzend op het voorstel, dat ze 'arbitrair' noemde. Volgens haar kijkt de PVV niet naar wat iemand al heeft gedaan om uit te schulden te komen.

'Giflijst Chemie-Pack enorm onoverzichtelijk'

De lijst met gevaarlijke stoffen die bij Chemie-Pack lagen opgeslagen was zo onoverzichtelijk dat de brandweer er niets van snapte. Het duurde uren voordat de brandweer wist te achterhalen wat er precies op stond. Dat schrijft het AD donderdag.

De lijst was volgens de brandweer een rommeltje. Het was niet duidelijk wat er bij het bedrijf lag opgeslagen. Dat bemoeilijkte volgens brandweermensen het bestrijden van de brand die vorige week woensdag uitbrak.

Volgens het AD was er van alles mis met de giflijst die het bedrijf elke dag moet actualiseren zodat de brandweer weet welke inzet er nodig is in het geval van brand. De gegevens waren onoverzichtelijk en van veel stoffen waren alleen de merknamen vermeld. Het was daarom niet duidelijk waar ze uit bestonden.

Deskundigen bevestigen tegen de krant dat de lijst ingewikkeld is en vragen oproept. "Er staan stoffen op die zeer schadelijk zijn voor het milieu, maar er staat niet aangegeven of ze ook brandgevaarlijk zijn", stelt veiligheidsdeskundige Johan van Middelaar van ingenieursbureau DHV.

Chemie-Pack stelt dat de lijst met goedkeuring van de brandweer is opgesteld. "Als de lijst niet deugde, is het vreemd dat men niet eerder aan de bel trok", zegt een woordvoerder van het bedrijf.


'Giflijst Chemie-Pack enorm onoverzichtelijk' (Foto: Novum)

THQ vernieuwt logo

Waar je hier links nog het oude THQ-logo ziet, zal binnenkort het nieuwe logo van THQ komen te staan. In een persbericht liet THQ weten dat het bedrijf op veel fronten is veranderd en daarom ook een nieuw logo nodig heeft. Het nieuwe logo zal in de loop van februari op meer producten van THQ te vinden zijn.

THQ is zich de afgelopen jaren meer gaan richten op nieuwe games (Homefront, inSANE) en samenwerkingen met verschillende mensen (Guillermo del Toro). Daarnaast heeft het bedrijf ook een nieuwe studio in Montreal die geleid wordt door Patrice Désilet, één van de bedenkers van de Assassins Creed-serie.

Bekijk hieronder het nieuwe THQ-logo.

THQ

Armstrong wil geen standbeeld

Lance Armstrong begint zondag met de Tour Down Under aan zijn laatste seizoen als profwielrenner. De 39-jarige Amerikaan zal na het rijden in Australië alleen nog maar in eigen land in actie komen, waarna er een eind komt aan zijn loopbaan met vele prijzen.

"Ik voel me goed, maar ik kan mijn leeftijd niet meer ontkennen. Drie jaar geleden deed ik dat misschien nog wel, maar nu kan het echt niet meer," zei Armstrong. Hij heeft Team RadioShack mede opgezet om de Tour nog een keer te winnen, maar deze missie is voor de Amerikaan zelf niet geslaagd. Met het aantrekken van Robbie McEwen gooit de ploeg het deels over een andere boeg. "De komst van Robbie is een grote verandering. We hebben nooit eerder een topsprinter in ons team gehad. Dat zal een geheel nieuwe ervaring worden."

The Boss gaf ook aan wat hij na zijn wielerleven wil gaan doen. "Ik zit nooit stil. Het zou fout zijn om alleen maar terug te denken aan de prestaties die achter mij liggen. Er liggen zaken op me te wachten die veel groter zijn dan dat. Ik neem afscheid met de gedachte dat ik het beste eruit heb gehaald. Ik hoef geen onderscheiding of een standbeeld. Het was een mooie rit."

[Dakar] Uitslag etappe 10

Gisteren is alweer de tiende etappe van de Dakar-rally verreden. Deze special was slechts 176 kilometer lang, maar des ondanks gebeurde er veel in deze korte rit.

Motoren

Bij de motoren was het KTM wat de klok sloeg. Marc Coma ging er met de dagzege vandoor en pakte veel waardevolle tijd op concurrent Cyril Despres die tien minuten later finishte en zodoende nu ruim tien minuten achter staat in het algemeen klassement. Ruben Faria pakte de derde plaats.

Henk Knuiman kon ook gebruik maken van de goede dag voor de KTM's. Hij finishte op zijn KTM op de zesde plaats, wat een zeer goede prestatie voor hem betekende. In het algemeen klassement lijken de kaarten geschud te zijn. Coma staat 18:10 minuten voor op Despres, gevolgd door Francisco Lopez Contardo op 45 minuten. Henk Knuiman is de top tien in gekropen en staat nu negende.

Auto's

Ook bij de auto's wist de leider in het klassement, Nasser Al-Attiyah, zijn voorsprong uit te breiden. Hij won de etappe niet, maar Carlos Sainz kende veel problemen en verloor tien minuten op zijn Volkswagen-concurrent. De dagzege ging naar Giniel de Villiers die een goede dag had.

Mike van Eikeren was gisteren de beste Nederlander met een veertiende plaats in de etappe. Erik van Loon had een wat mindere dag en zakte weg in het klassement.

Vrachtwagens

Bij de vrachtwagens was het ditmaal weer de beurt aan Vladimir Chagin om de dagzege en de leiding in het klassement te pakken. Hij won de rit voor Firdaus Kabirov en pakte maar liefst 21:38 minuten op zijn Russische landgenoot. Marcel van Vliet reed een sterke rit en pakte de derde plaats. Maarten van den Brink eindigde als twaalfde.

In het klassement heeft Chagin weer de leiding, gevolgd door Kabirvo. Marcel van Vliet is gestegen naar de zevende plaats en ook Van den Brink staat in de top tien.

Ecclestone: "Geen GP van Rome"

Volgens de Italiaanse media is er geen ruimte op de Formule 1-kalender meer voor de Grand Prix van Rome. Volgens La Repubblica heeft Formule 1-baas Bernie Ecclestone de burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, per brief laten weten dat één race per land genoeg is.

Ecclestone wil de sport internationaal uitbreiden en in dit beeld past geen tweede race in Italië. Eerder kwam Ferrari al met een soortgelijke verklaring. De Italiaanse renstal ondersteunt de race in Monza en wil voor de F1 meer internationale bekendheid door meer landen aan te doen.

De race in Rome had in 2013 voor het eerst op de kalender moeten staan. Race-promotor Maurizio Flammini had juist aangekondigd dat op 21 januari de plannen ontvouwd zouden gaan worden.

DVD: La blonde aux seins nus/ de blonde met de blote borsten

Édouard Manet behoort tot de grootste kunstenaars van de negentiende eeuw. Naast beroemde werken als Dejeuner sur l'herbe en l'Execution de Maximilien de Mexique schilderde Manet ook een doek La blonde aux seins nus oftewel De blonde met de blote borsten. Zoals de naam al zegt toont het schilderij een naakte vrouw. Vandaag de dag is het schilderij te zien in het Musée d'Orsay in Parijs. Regisseur Manuel Predal besloot een verhaal te schrijven rondom een fictieve diefstal van La blonde aux seins nus.

la blonde 1

FOK!première: The Green Hornet

FOK!blog heeft een exclusief primeurtje voor jullie: Vanaf vandaag draait de nieuwe Sony film 'The Green Hornet' in de bioscoop. En FOK! heeft vandaag de exclusieve beelden van een interview met de cast (o.a. Cameron Diaz en Seth Rogen).

Eerst maar even het verhaal en achter de 'lees verder' het interview!

Britt Reid (Seth Rogen) is de zoon van de bekendste en meest gerespecteerde mediamagnaat van L.A. Zijn zorgeloze leventje bestaat voornamelijk uit feestvieren - totdat zijn vader (Tom Wilkinson) op mysterieuze wijze sterft en aan Britt zijn omvangrijke imperium nalaat. Britt sluit daarop vriendschap met een van zijn vaders werknemers, de toegewijde en inventieve Kato (Jay Chou). Ze besluiten om voor het eerst van hun leven iets zinvols te doen: de misdaad bestrijden. En de beste manier om dit te doen is... Door zelf crimineel te worden. Zo wordt Britt The Green Hornet en samen met Kato gaat hij de straat op, om de wet te beschermen door hem te overtreden...

Guardiola nadert record Michels

Komende zondag kan Barcelona-trainer Pep Guardiola een oud record van Rinus Michels verbreken. De Nederlandse oefenmeester wist in 1974 met de Spaanse topclub 27 wedstrijden ongeslagen te blijven.

Guardiola bleef gisteren met Barcelona in de kwartfinales van de Copa del Rey ook voor de 27e maal op rij ongeslagen. In eigen huis werd Real Betis Sevilla, dat in de Segunda División speelt, met 5-0 verslagen. Lionel Messi was de gevierde man met drie doelpunten. Ibrahim Afellay viel tien minuten voor tijd in.

Komende zondag is laagvlieger Málaga de tegenstander en mocht Barcelona niet verliezen, dan komt het record op naam van Guardiola te staan. De trainer is zeer tevreden met het huidige spel van zijn ploeg en gaat er vanuit dat zijn team komend weekend 'gewoon' wint.

IOC kan Russische GP uitstellen

De eerste Russische Formule 1 Grand Prix zou wel eens uitgesteld kunnen worden. Mocht het Internationaal Olympisch Comité het idee krijgen dat de voorbereidingen voor de race de Winterspelen van 2014, die ook in Sochi worden gehouden, hinderen dan dreigt het de wedstrijd uit te stellen.

Het Formule 1-circuit in Sochi wordt gebouwd rond enkele faciliteiten die ook voor de Spelen gebruikt gaan worden. De organisatie van de race hoopt dat het circuit in 2013 zodanig af zal zijn dat na de Spelen van 2014 de resterende voorbereidingen getroffen kunnen gaan worden om de wedstrijd doorgang te laten vinden.

IOC-directeur Gilbert Felli is hier sceptisch over. "Het is goed om een Formule 1-race in Rusland en Sochi te hebben, maar we willen niet dat de faciliteiten die voor de Grand Prix gebouwd worden de voorbereidingen voor de Spelen in gevaar brengen," zei hij tegen Reuters. "We hoorden dat er een GP in 2014 georganiseerd zou kunnen worden en hierover wilden we nadere uitleg. In het contract dat de Russen getekend hebben is een clausule dat als het IOC beslist dat het niet haalbaar is de race uitgesteld wordt naar 2015."

Bouma ziet terugkeer in Oranje zeker nog zitten

Wilfred Bouma heeft zich in een half jaar bij PSV omhoog geknokt. Van een vrijwilliger tot een vaste basisspeler.

Het vechten voor een plek heeft hij in Engeland geleerd. "Daar is het knokken of afhaken", zegt Bouma in een gesprek met het Algemeen Dagblad. "Langzaam maar zeker is het erin geslopen dat ik een medespeler ook eens de volle laag gaf. Ik ben een ander mens geworden. Ik ben volwassen."

Bouma is na jaren van veel blessures inmiddels weer fit. "Hij heeft tijdens het revalidatieproces geregeld contact met me opgenomen. Dat geeft je een boost, de gedachte dat Oranje nog in beeld is wanneer je terugkeert", aldus Bouma, die in eerste instantie heeft bedankt voor Oranje.

"Moeilijk, want ik zie voetballen in Oranje als een enorme beloning. Maar de laatste weken voor de winterstop, toen ik last kreeg van mijn hamstrings, hebben aangetoond dat het zwaar is geweest", aldus de verdediger, die een terugkeer in Oranje zeker nog niet zitten. "Mits ik de komende weken niet tegen een blessure aan loop."

Kill met Skill in Bulletstorm-trailer

In Bulletstorm is het naast het doden van je vijanden ook erg belangrijk hoe je ze doodt. Je krijgt namelijk punten per kill en die kun je later gebruiken voor upgrades en dergelijke. In een nieuwe trailer zien we drie van de 135 manieren hoe je een vijand om zeep kunt helpen.

We zien hoe je iemand door zijn keel schiet, in zijn kloten schiet en hoe je meerdere vijanden tegelijkertijd kunt aanpakken. Bulletstorm komt 25 februari uit en zijn Epic-editie zal toegang tot de Gears of War 3-bèta krijgen. Bekijk hieronder de trailer.

Mijnwerkers Nieuw-Zeeland niet geborgen

De 29 mijnwerkers die in november omkwamen door een explosie in Nieuw-Zeeland, worden niet naar boven gehaald. Na twee maanden staakt de politie de pogingen om de lichamen te bergen. Dat hebben de Nieuw-Zeelandse autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

Volgens politiecommissaris Howard Broad is het nog altijd te onveilig om de mijn binnen te gaan. "Het zou verkeerd zijn om te hopen dat de mannen worden geborgen. Ik heb besloten dat de berging wordt beëindigd", liet hij weten. Broad voegde eraan toe dat 'het nu tijd is om ons te richten op de levenden en om de doden te gedenken'.

De 29 mijnwerkers waren omgekomen in de kolenmijn Pike River, vlak bij de plaats Greymouth op het Zuidereiland. De groep bestond uit 24 Nieuw-Zeelanders, 2 Australiërs, 2 Britten en 1 Zuid-Afrikaan. Ze variëren van een 17-jarige, die er zijn eerste werkdag beleefde, tot een ervaren 62-jarige collega. Het was de grootste mijnramp in Nieuw-Zeeland in bijna honderd jaar tijd.

Mijnwerkers Nieuw-Zeeland niet geborgen
Mijnwerkers Nieuw-Zeeland niet geborgen (Foto: ANP)

Van Bommel mogelijk langer bij Bayern

Bayern München-speler Mark van Bommel zegt dat hij misschien wel langer bij de Duitse club blijft. Hij houdt alle opties voor zijn toekomst nog open. "Het kan zomaar zijn dat ik hier blijf en dan mijn contract wordt verlengd," aldus de Nederlandse international in het radioprogramma Evers staat op van Radio 538.

Er zijn verschillende club geïnteresseerd in de diensten van Van Bommel. "Er is interesse uit Nederland, Engeland en Italië, maar er is nog niets concreet." De speler laat in het midden of de interesse uit Nederland van PSV komt. "Dat kan goed zijn. Ik ga er ook zeker over nadenken en het allemaal overweggen." besluit Van Bommel.

Ook Sliedrecht Sport klaar in Europa

Na PND VC Weer t zijn ook de dames van Sliedrecht Sport uitgeschakeld in de Challenge Cup. De volleybalsters wonnen in de eigen Sporthal de Stoep wel de reguliere wedstrijd met 3-1 (25-23, 25-22, 11-25 en 25-11) maar verloor vervolgens wel de golden set van LP Salo.

De Finse dames hadden vorige week nog hard uitgehaald in de thuiswedstrijd, maar liepen in Sliedrecht constant achter de feiten aan. Na een opleving in de derde set, moesten ze in de vierde set hun meerdere erkennen in Sliedrecht en volgde dus de golden set. Daarin pakte Salo al snel een voorsprong en gaven deze niet meer uit handen (9-15), waardoor de nummer één van de DELA-League uitgeschakeld is in Europa.

Australië verwacht toevloed aan zieken

Artsen in Australië maken zich op voor een toevloed van patiënten met infecties en ziektes door het hoge water. Vooral muskieten, die zich snel kunnen vermenigvuldigen in stilstaand water, kunnen veel ziektes verspreiden.

Meer dan 100.000 huizen in Brisbane zitten zonder stroom. Het rioolwater van vele gebieden stroomt door de straten. Mensen krijgen het advies niet door het water te lopen. Als ze een wondje oplopen, moeten ze snel een tetanusprik halen om infecties tegen te gaan.

"Deze catastrofe zal onze gezondheidszorg voor maanden beïnvloeden, mogelijk zelfs jaren", zei voorzitter Gino Pecoraro van de Australian Medical Association (AMA) donderdag.

Australië verwacht toevloed aan zieken
Australië verwacht toevloed aan zieken (Foto: ANP)

3DS werkt met vriendcodes

In een recent Japans blad, Famitsu, staat een Street Fighter IV 3DS preview. In deze preview is er ook gesproken over online tegen vrienden spelen. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet bekend maar Famitsu gaf wel aan dat het spel met vriendcodes zou gaan werken.

Famitsu had niet staan of de code per handheld is of per game, maar het lijkt erop dat de geliefde code weer terug is op één of andere manier. Wat vinden jullie FOK!gamers er nou van, zijn de codes nodig? Of juist ouderwets of vervelend?

Miljoenenfraude met luxejachten ontdekt

De Belastingdienst heeft voor 20 miljoen euro aan naheffingen opgelegd aan eigenaren van luxejachten. Ze hebben er in Nederland te weinig btw over betaald. De schepen zijn tijdens een internationaal onderzoek opgespoord in havens aan de Middellandse zee.

In totaal werden 150 luxejachten gecontroleerd. Nederland en Frankrijk onderzochten er samen 43. Bij 16 daarvan bleek sprake te zijn van fraude.

De eigenaren hadden aangegeven dat het schip is bedoeld voor zakelijk gebruik. Dan hoeft minder btw te worden betaald dan bij privégebruik, maar mag er geen vakantie mee worden gevierd. Het bleek echter dat de jachten wel degelijk voor privédoeleinden zijn ingezet.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegt dat de fiscus blijft controleren op constructies waarmee wordt geprobeerd de belasting te omzeilen. "Het is niet te tolereren dat luxejachten privé worden gebruikt, zonder dat er btw wordt betaald."

De Belastingdienst verwacht dat het bedrag dat aan naheffingen is opgelegd de komende tijd nog zal toenemen. Met de internationale actie is door belastingdiensten in verschillende landen bijna 90 miljoen euro opgehaald.


Miljoenenfraude met luxejachten ontdekt (Foto: Novum)

Max Payne in combinatie met Kinect en Wii-Mote

Kort geleden hadden we een bericht over iemand die Modern Warfare 1 en Zelda had gehacked. Hierna konden deze spellen bestuurd worden met een Wii-mote en de Kinect. Deze persoon heeft niet stilgezeten en heeft het nu ook voor elkaar om Max Payne op deze manier te kunnen besturen.

In het filmpje zien we goed dat als je naar voren of naar achter leunt, Max in die richting duikt. Tegen het einde van het filmpje bestuurt hij Max ook nog heel even zonder controller en alleen met gebruik van Kinect. Bekijk hieronder het filmpje.

Leterme: België heeft geen noodsteun nodig

België heeft geen enkele behoefte aan steun uit het EU-noodfonds, bedoeld om eurolanden te redden die hun schulden niet meer kunnen financieren. Het grote renteverschil tussen Duitsland en België is absoluut niet gerechtvaardigd. Demissionair premier Yves Leterme van België heeft dat gezegd in interviews, aldus de Vlaamse zakenkrant De Tijd donderdag.

De rente die België moet betalen voor staatsleningen is de afgelopen dagen fors opgelopen doordat de kabinetsformatie maar blijft aanslepen. België zit al zo’n zeven maanden zonder regering.

Om de markten gerust te stellen, gaf de Belgische koning Albert II Leterme begin deze week de opdracht om extra begrotingsmaatregelen te nemen, zodat het begrotingstekort verder daalt. Het tekort zou dit jaar minder dan 4 procent van het bruto binnenlands product moeten bedragen. België is daarmee binnen de EU een van de beste leerlingen in de klas.

Leterme: België heeft geen noodsteun nodig
Leterme: België heeft geen noodsteun nodig (Foto: ANP)

'El Hamdaoui aangeboden bij Galatasaray'

Mounir El Hamdaoui speelt zaterdag wellicht zijn laatste wedstrijd voor Ajax. De aanvaller is voor Galatasaray een serieuze optie. Dat schrijft De Telegraaf.

De interesse voor El Hamdaoui komt volgens de krant niet uit de lucht vallen. El Hamdaoui zou door Ajax zijn aangeboden bij de Turkse topclub. De aanvaller leefde de afgelopen weken in onmin met Frank de Boer nadat die hem passeerde voor het duel met AC Milan.

Ironisch genoeg oefent Ajax zaterdag in Istanbul tegen Galatasaray, dat de deuren van haar nieuwe stadion opent met een wedstrijd tegen de Amsterdammers. 'Een bron binnen Galatasaray' heeft aan de ochtendkrant bevestigd dat El Hamdaoui is aangeboden bij de club.

Gala overweegt om een bod te doen, maar hikt vooralsnog aan tegen de transfersom van vijf miljoen euro. Het salaris van El Hamdaoui is geen probleem. De blessuregevoeligheid van Milan Baros speelt een rol bij de jacht op een nieuwe aanvaller. Eerder deze week werd AZ-doelman Sergio Romero al in verband gebracht met de club.

Clijsters en Li Na in finale Sydney

De finale van het tennistoernooi in Syndey gaat tussen de Belgische Kim Clijsters en de Chinese Li Na. De als derde geplaatste Clijsters rekende donderdag in de halve finales af met de Russin Alisa Klejbanova: 4-6 6-3 7-6 (1). De als achtste geplaatste Li Na won in twee sets van het Servische talent Bojana Jovanovski: 7-6 (5) 6-3.

Clijsters moest diep gaan om Klejbanova op de knieën te krijgen. De Belgische verloor de eerste set (4-6), maar won de tweede (6-3). In het derde bedrijf kwam Clijsters tot twee keer toe achter (1-3 en 2-4), maar ze kwam terug tot 4-4. Daarna ging het gelijk op tot 6-6, zodat een tiebreak de beslissing moest brengen. Die won de Limburgse wel vlot met 7-1.

Clijsters en Li Na speelden al vijf keer tegen elkaar en slechts één keer kon de Chinese winnen. Dat was in 2007 in Miami. Hun laatste ontmoeting was in 2009 in de kwartfinales van de US Open, toen Clijsters de beste was.

[AO] Regen hindert kwalificatietoernooi

Aanhoudende regen in Melbourne heeft ervoor gezorgd dat er donderdag niet is getennist op de tweede speeldag van het kwalificatietoernooi van de Australian Open. Daardoor zijn de Nederlandse speelsters Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek niet in actie gekomen.

Krajicek zou het in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi opnemen tegen de Duitse Sabine Lisicki. Rus zou spelen tegen de Amerikaanse Julia Cohen. Hun partijen schuiven op naar vrijdag. Volgens de organisatie is het niet eerder voorgekomen op Melbourne Park dat een hele dag geen bal kon worden geslagen.

Regen hindert Australian Open
Regen hindert Australian Open (Foto: ANP)

Tanker met zwavelzuur op Rijn gekapseisd

Op de Rijn, in de buurt van de Lorelei bij de plaats St. Goarshausen, is donderdagochtend een tanker gekapseisd met 2400 ton zwavelzuur aan boord. Twee van de vier bemanningsleden worden vermist.

Waarom de tanker is gekapseisd is nog niet duidelijk. Ook is nog niet zeker of niets van de giftige lading in het water is gelekt. De scheepvaart op de Rijn is stilgelegd. Dit melden de Duitse autoriteiten.

Indonesiër bekent verkrachting 96 jongens

Een Indonesische speelgoedverkoper heeft bekend zeker 96 jongens te hebben verkracht. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De 34-jarige man werd vorige week in Jakarta gearresteerd naar aanleiding van een melding van de ouders van een van zijn slachtoffers.

Deze jongen verklaarde door de speelgoedverkoper te zijn ontvoerd. Hij werd 45 dagen door de man gevangen gehouden en in die periode herhaalde malen door hem verkracht. Ook had hij bij andere mannen seksuele handelingen moeten verrichten.

De speelgoedverkoper heeft inmiddels verklaard in de afgelopen twee jaar zeker 96 jongens in de leeftijd van 13 tot 17 te hebben verkracht. In veel gevallen waren zijn slachtoffers straatkinderen die hij oppikte op stations.

De man heeft zelf vier kinderen. Hij heeft verklaard vroeger als kind ook seksueel te zijn misbruikt.

Leers wil illegalen kunnen opsluiten

Illegale vreemdelingen moeten gewoon opgesloten kunnen worden. Minister Gerd Leers (CDA) van Immigratie en Asiel wil de wet aanpassen om dat alsnog mogelijk te maken. Dat zegt hij in een reactie op een uitspraak van de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter bepaalde onlangs dat illegalen niet meer mogen worden opgesloten als ze geen strafbare feiten hebben gepleegd. Leers legt zich niet bij het vonnis neer, schrijft De Telegraaf.

Leers vindt dat illegale vreemdelingen gewoon gevangengezet moeten kunnen worden om de toestroom van illegalen terug te dringen. Hij wil de wet wijzigen zodat de marechaussee gewoon zijn werk kan blijven doen en ook illegalen kunnen worden opgesloten die niet worden verdacht van strafbare feiten.


Gerd Leers (Foto: Novum)

[NBA] Spurs, Lakers, Boston winnen

Koploper San Antonio Spurs heeft in de NBA wederom een overwinning geboekt. Ditmaal werd met 91-84 gewonnen van Milwaukee Bucks. Voor de Spurs was het de 33e overwinning van dit seizoen. Topscorer was Manu Ginobili met 23 punten.

Boston Celtic was met 119-95 Sacramento Kings de baas. Paul Pierce scoorde 25 punten voor Boston.

Titelverdediger Los Angeles Lakers versloeg Golden State Warriors met 115-110. Kobe Bryant was met 39 punten topscorer bij de Lakers, Monta Ellis maakte er 38 voor de Warriors. Bij Golden State speelde de Nederlander Dan Gadzuric dik een kwartier mee. Hij was goed voor vier rebounds en drie punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Dallas 102-89
Toronto Atlanta 101-104
Charlotte Chicago 96-91
Boston Sacramento 119-95
Detroit Memphis 99-107
New Orleans Orlando 92-89 wnv
Milwaukee San Antonio 84-91
Houston Oklahoma 112-118
Phoenix New Jersey 118-109
Utah New York 131-125
Golden State LA Lakers 110-115
LA Clippers Miami 111-105

Veel files door ongelukken en regen

Op de snelwegen staan donderdagochtend veel meer files dan normaal door regen en ongelukken. Rond 08.00 uur stond al ruim 250 kilometer file. Dat is ongeveer 100 kilometer meer dan normaal.

Op de binnenring van de A10 staat het over 9 kilometer vast tussen Schellingwoude en Diemen. Door een ernstig ongeluk tussen een motor en een auto zijn twee rijstroken afgesloten, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Een deel van de A1 is afgesloten door een ongeluk met vier busjes. Tussen Barneveld en Hoevelaken wordt verkeer over de vluchtstrook geleid.

De ANWB verwachtte door regenval al een zware ochtendspits met op het hoogtepunt 300 kilometer file.


Veel files door ongelukken en regen (Foto: Novum)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het gebrek aan lef om gewoon nee te zeggen.

De vuurdoop voor Jolande Sap. GroenLinks twijfelt nog steeds over steun voor de hernieuwde missie in Afghanistan. Daar gaan we misschien politiemensen opleiden. Met straaljagers. Zonder de steun van GroenLinks is er voor die missie geen Kamermeerderheid: PVV en PvdA hebben al nee gezegd. Ik snap die twijfel niet zo goed:

Ferrer niet in paniek: "Er is hard gewerkt"

Voor Albert Ferrer zijn de eerste maanden als trainer van Vitesse niet eenvoudig. De club roert zich en de selectie moet nog een eenheid worden.

Dat bleek gisteren opnieuw, toen de Arnhemmers een oefenwedstrijd in Belek met 1-5 verloren van Kayserispor, de club van Shota Arveladze en de debuterende Nordin Amrabat. Bij rust ging Vitesse aan de leiding, maar na de thee zakte de ploeg als een kaartenhuis in elkaar.

Ferrer hoopt dat eigenaar Merab Jordania niet alleen jong talent aan de groep blijft toevoegen. "Het is een optie om ook een aantal iets oudere jongens aan te trekken. We zoeken nog spelers voor bepaalde posities, maar hebben in elk geval een doelpuntenmaker nodig", zei hij in Turkije tegen De Telegraaf.

"Er is hard gewerkt en het team gaat met stappen vooruit. Dat moeten we nu in Nederland zien te vertalen in punten", aldus een positieve Ferrer, die weet dat Vitesse momenteel in de onderste regionen van de Eredivisie bivakkeert.

Klassieke game Missile Command wordt film

Missile Command, een arcadegame uit de jaren tachtig waarin de speler een raketregen moest bestrijden met een laserkanon, wordt verfilmd. De verfilming van de game is door Atari ondergebracht bij 20th Century Fox. Dat schrijft de Amerikaanse filmwebsite Variety.

Het is de derde klassieke Atari-game die wordt vastgelegd om te worden verfilmd. Eerder haalde Universal Pictures het actiespel Asteroids binnen, terwijl Sony Pictures de simulatie Rollercoaster Tycoon aan zich wist te binden.

Het verhaal voor de film wordt geschreven door Burk Sharpless en Matt Sazama. Dit tweetal schreef eerder het verhaal van de films Flash Gordon en Dracula Year Zero. De game biedt ruimte voor een thema dat draait om luchtaanvallen en de Koude Oorlog. Het spel wordt gemaakt door Chernin Entertainment, waar nu nog gewerkt wordt aan het deze zomer te verschijnen Rise of the Apes met onder anderen James Franco en Andy Serkis. Het was vorig jaar dertig jaar geleden dat Missile Command voor het eerst uitkwam. De game, waarvan zeker twintig miljoen exemplaren zijn verkocht, is nog altijd te spelen op de website van Atari.


Klassieke game Missile Command wordt film

Tennissers spelen benefiet voor Australië

De mensen die zijn getroffen door de overstromingen in Australië krijgen steun uit de tenniswereld. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Lleyton Hewitt, Kim Clijsters en anderen spelen zondag een benefietwedstrijd. Dat heeft de organisatie van de Australian Open bekendgemaakt. De wedstrijd wordt gespeeld op het complex van het Grand Slam-toernooi in Melbourne.

"We willen iets doen om te helpen bij de wederopbouw, omdat we weten dat duizenden Australiërs last blijven houden van deze ramp", zei Roger Federer, die vorig jaar de Australian Open won. Lleyton Hewitt, de laatste Australische finalist in Melbourne, noemde zijn landgenoten "geweldig in het samenkomen in tijden van crisis".

Onder de deelnemende tennissers zijn ook Samantha Stosur en Pat Rafter. Beiden komen uit de zwaargetroffen staat Queensland.

Tennissers spelen benefiet voor Australië
Tennissers spelen benefiet voor Australië (Foto: ANP)

Penders: "Loting tegen Ajax was een domper"

Rob Penders is bezig aan zijn laatste seizoen bij NAC. De verdediger wil met zijn werkgever beslag gaan leggen op de KNVB-beker.

De verdediger kan in zijn laatste seizoen rekenen op een basisplaats. "Ik hoop dat het zo blijft. Ik wil graag afscheid nemen als basisspeler en aanvoerder, dat zou het mooiste zijn", aldus Penders op de clubsite van NAC.

"Ik geef dus op alle trainingen en in alle wedstrijden steeds alles wat ik in me heb. Dat hoort ook bij een topsporter. Afbouwen kan niet op dit niveau, dan moet je er voor kiezen om nog bij de amateurs te gaan spelen."

NAC is nog in de strijd om de KNVB-beker. De Bredanaars treffen bij winst op Telstar Ajax. "Ik moet eerlijk toegeven dat het een domper was, die loting. Voorlopig is niemand daar nog mee bezig. We moeten eerst van Telstar zien te winnen en daarna als het kan uit bij NEC voor de competitie."

Champions Online vanaf 25 januari gratis

De grote online game Champions Online is vanaf 25 januari gratis te spelen. Iedereen kan het actiespel vanaf die datum gratis downloaden en spelen, zo heeft gamestudio Cryptic bekendgemaakt. De game bestaat sinds september 2009 en de makers verdienden geld met abonnementen.

De gamestudio hoopt door het spel gratis te maken, geld te verdienen met de verkoop van Cryptic Points. Met deze punten kunnen gamers bijvoorbeeld extra kledingstukken kopen, een nieuwe naam kiezen voor hun personage of het aantal mogelijke personages per account van acht naar twaalf uitbreiden. Daarnaast blijft het mogelijk voor ongeveer twaalf euro per maand, lid te worden van het spel. Leden krijgen onder meer toegang tot exclusieve kostuums.

Champions Online is een game waarin spelers een superheld kunnen spelen. Door opdrachten uit te voeren en samen met andere spelers op avontuur te gaan, worden ervaringspunten verdiend. Hoe meer ervaringspunten des te krachtiger het personage wordt. Op deze manier speel je nieuwe krachten vrij en kunnen nieuwe kledingstukken verdiend worden. In Champions Online heeft elk personage een aartsvijand die gedurende de carrière van de superheld steeds terugkomt.

Champions Online was ooit in ontwikkeling voor de Xbox 360, pc en PlayStation 3. Het spel zou uitgegeven worden door 2K Games. Die uitgever zette het spel echter aan de kant en uiteindelijk werd de game in september 2009 zonder al te veel succes enkel voor de pc uitgegeven door Atari.

Treinverkeer bij Zevenaar weer op gang

Het treinverkeer tussen Arnhem en het Duitse Emmerich komt donderdag weer op gang. Rond 12.00 uur rijden de treinen volgens ProRail weer normaal. Bij Zevenaar botste dinsdag een ICE-trein en een goederentrein op elkaar. Sindsdien lag het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich stil.

De opruim- en herstelwerkzaamheden kostten veel tijd omdat de ICE deels ontspoorde door de botsing. Ook moesten beide treinen worden geborgen en moesten dwarsliggers en wissels worden gerepareerd.

Bij de botsing raakte niemand gewond. De goederentrein was leeg. Hoe de aanrijding heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk.

Ruimtereizen te koop

Wie wat geld te besteden heeft, krijgt een nieuwe kans om naar de ruimte te gaan. Rusland en het Amerikaanse bedrijf Space Adventures bieden drie tiendaagse reizen aan naar het internationale ruimtestation ISS. Dat hebben zij woensdag bekendgemaakt.

Omdat de Verenigde Staten de spaceshuttles uit de vloot halen, zijn voor de komende jaren meer lanceringen van de Russische Sojoez-raketten gepland. Daardoor komen stoeltjes beschikbaar voor ruimtetoeristen. De eerste mogelijkheid voor een betaalde vlucht is in 2013.

De afgelopen jaren zijn zeven mensen tegen betaling de ruimte ingegaan. De Amerikaanse multimiljonair Dennis Tito was in 2001 de eerste ruimtetoerist. De prijs van een ruimtereis wordt geschat op ongeveer 20 miljoen euro, hoewel de aanbieders erover zwijgen.

Eerste dode in Brisbane

Een 24-jarige man is donderdag omgekomen door de overstromingen in de Australische stad Brisbane. Hij werd meegesleurd in een afvoerput en verdronk. Dat heeft de premier van Queensland Anna Bligh donderdag gezegd tegen Australische media.

De man is het eerste slachtoffer van het hoogwater in de miljoenenstad. Hij werd verrast door het sterke water toen hij wilde controleren hoe de woning van zijn vader eraan toe was. "Dit is precies waar we bang voor waren. Het kan voorkomen worden als mensen wachten tot de gebieden veilig zijn", zei de coördinator van de hulpdiensten in Queensland. Met de dood van de man in Brisbane stijgt het officiële dodental van de overstromingen naar veertien.

Eerste dode in Brisbane
Eerste dode in Brisbane (Foto: ANP)

Mediawaakhond ziet af van onderzoek Ice-T

De omstreden mediawaakhond in Hongarije ziet alsnog af van een onderzoek naar het radiostation dat vorig jaar een nummer liet horen van de Amerikaanse gangstarapper Ice-T. Dat meldde een woordvoerder van de Nationale Media en Communicatie Autoriteit (NMHH) woensdag.

Het radiostation Tilos had het in september gewaagd aan het eind van de middag het nummer It's On van Ice-T te draaien. De mediawaakhond stelde onlangs dat het lied 'de ontwikkeling van minderjarigen in negatieve zin kan beïnvloeden' en daarom niet zou mogen worden afgespeeld voor 21.00 uur. Omdat de mediawet in september nog niet van kracht was, kan de zender toch niet worden vervolgd, heeft de raad nu bepaald.

De nieuwe EU-voorzitter Hongarije voerde onlangs een zeer strenge mediawet in. Kranten, televisiezenders, radiostations en websites kunnen torenhoge boetes krijgen als ze niet objectief of moreel berichten. Critici zien de wet als een aanval op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Rellen in hoofdstad Tunis

Ondanks een uitgaansverbod is het in arme wijken van de Tunesische hoofdstad Tunis woensdagavond laat toch tot ongeregeldheden gekomen. Volgens ooggetuigen zijn er gewonden en mogelijk ook doden gevallen bij de jongste rellen. Op verscheidene plaatsen zou brand zijn gesticht.

Ook in het zuiden van het land was het opnieuw onrustig. In de stad Gafsa zou de oproerpolitie voor een menigte demonstranten op de vlucht zijn geslagen. In de stad is volgens ooggetuigen geplunderd.

Het regime censureert streng maar is mede door de sociale media op internet onder vuur komen te liggen. Half december stak een werkloze Tunesiër zichzelf uit protest tegen de werkloosheid in brand. Het heeft geleid tot de golf betogingen. Betogers eisen het aftreden van president Zine al-Abidine Ben Ali, wiens autoritaire regime het land al sinds november 1987 bestiert. De president, zijn vrouw Leila en hun familie worden er ook van beschuldigd het land als maffiosi te runnen.

Patiënt bepaalt wie EPD mag inzien

Patiënten kunnen binnenkort zelf bepalen welke hulpverleners toegang krijgen tot hun elektronisch patiëntendossier (EPD). Wie wil, krijgt een e-mail of sms wanneer zijn medische gegevens in het EPD worden ingezien. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) meldt dat donderdag in een voortgangsrapportage over het EPD.

De medische gegevens van ruim 5,8 miljoen Nederlanders zijn nu via het EPD te raadplegen. Schippers stelt te hechten aan goede beveiliging van de gegevens en het bewaren van privacy, maar vindt dat het elektronisch patiëntendossier vooral kan helpen om medisch vermijdbare fouten te voorkomen.

Van Kouwen traint mee met Eindhoven

Frank van Kouwen stond gisteren weer op het trainingsveld. Vorige maand kreeg de middenvelder van VVV-Venlo te horen dat hij een kwaadaardige darmpoliep had.

Van Kouwen trainde bij FC Eindhoven omdat zijn eigen club op trainingskamp in Turkije is. Vandaag zal Van Kouwen ook nog meetrainen bij FC Eindhoven. Leon Kantelberg, die in het verleden speelde voor VVV, nodigde Van Kouwen er voor uit.

Schandvlek op de werkplek: de hel (2)

Had ik al verteld dat ik een nieuwe werkplek heb? Nee, nu niet gelijk wegklikken! Ik begrijp dat je nu denkt: "Heb je hem weer met die eeuwige nieuwe werkplek. Nu weten we het wel een keertje." Maar het is écht waar! Ik heb sinds kort een nieuwe werkplek. Geloof me nou! Ga niet op zoek naar andere viezigheid op deze site, maar blijf rustig doorlezen. Alsjeblieft?
Deze Karin zag er leuk uit. Lange krullende blonde haren, bol toetje, frisse ogen. Ze luisterde aandachtig en ze lachte om mijn grapjes. Dat heb ik graag.

D66 A en D66 B in Amsterdam West

Het Amsterdamse stadsdeel West telt sinds woensdag een extra partij: de D66-fractie is na intern conflict in tweeën gesplitst. Ook met de bemoeienis van het landelijk partijbestuur kon de ruzie niet worden gesust.

Het conflict hangt samen met de oude tramremise De Hallen in de wijk Oud West, die al jaren leegstaat. Onder meer voormalig RTL-presentator Harry de Winter verdiepte zich in het historische gebouw en wilde er een groot uitgaanscentrum van maken, dat een belangrijke trekpleister vlakbij het stadscentrum moest worden, maar onenigheid over de financiering en bewonersprotesten gooiden roet in het eten.

Onlangs klapte D66-fractielid Joris van Vuure tegen de pers uit de school over een geheime deelraadsvergadering. Daarin zou zijn erkend dat de ontwikkeling Europees moest worden aanbesteed en niet zomaar door de gemeente aan een zelfgekozen projectontwikkelaar mocht worden gegeven. Van Vuure zou zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden, waarop de fractievoorzitter hem de laan uit wilde sturen.

Facepalm PvdA-stadsdeelvoorzitter A'dam West (foto: Maarten Brante)Een van de in totaal vijf fractieleden schaarde zich achter de fractievoorzitter en de overige twee achter Van Vuure. Een ledenvergadering oordeelde vorige week dat de drie 'dissidenten' hun zetel ter beschikking moesten stellen, maar het drietal weigert dit. Vorige maand slaagde ook het landelijk partijbestuur - dat met de kwestie in zijn maag zit nadat D66 eerder al collegedeelname in Amsterdam verspeelde - er niet in de crisis te bezweren.

Woensdag liet de advocaat van de drie deelraadsleden weten dat het bestuur en de leden van D66 niet bevoegd zijn om het gekozen drietal de naam D66 te ontnemen. Daarop dwong de vermoeide deelraad de partij duidelijkheid te verschaffen, en die werd gevonden door fractievoorzitter Ingeborg Baltussen en het deelraadslid dat haar steunt 'D66 A' te noemen, en Van Vuure en zijn metgezellen 'D66 B'. Voor de samenwerking met PvdA en GroenLinks in het dagelijks bestuur van het stadsdeel zou de tweespalt geen gevolgen hebben.

De Hallen, Amsterdam Oud West

Longen baby's beter door rookbeleid

Het antirookbeleid van de overheid heeft de afgelopen jaren geleid tot een betere longfunctie bij baby's. Moeders kwamen minder in aanraking met omgevingsrook, wat zijn effect had op de longen van de baby in de baarmoeder.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marije Koopman. Het UMC Utrecht bevestigde woensdag een bericht hierover van RTL Nieuws.

Vanaf 2000 werden tien jaar lang de longen van minimaal 1700 baby's van drie weken oud getest. In 2008, vier jaar nadat het rookverbod in de publieke ruimte en op de werkvloer was ingevoerd, was de longfunctie van baby's 10 procent beter. Twee jaar later, toen inmiddels ook de horeca rookvrij was, was de longfunctie weer 10 procent omhoog gegaan.

Bulgaars vee geruimd om mond-en-klauwzeer

Ongeveer vijfhonderd stuks vee zijn woensdag in Kosti, een dorp in het zuiden van Bulgarije, uit voorzorg geruimd na een uitbraak van mond-en-klauwzeer. Dat hebben de Bulgaarse ministeries van Volksgezondheid en Landbouw bekendgemaakt.

1600 dieren werden getest op de besmettelijke ziekte en 36 daarvan bleken besmet te zijn. Vermoedelijk is de ziekte door een wild zwijn vanuit Turkije naar Bulgarije verspreid. Het zwijn werd twee weken geleden door jagers uit het dorp doodgeschoten.

Na de uitbraak heeft de Europese Commissie beperkingen op de veehouderij ingesteld in delen van de regio waarin Kosti ligt. Bulgarije probeert een schadevergoeding te krijgen voor de boeren die getroffen zijn door de maatregelen.

Uitslagen kwartfinales Copa del Rey

Vanavond werden de eerste heenwedstrijden uit de Copa del Rey afgewerkt. FC Barcelona, met Ibrahim Afellay als invaller, won overtuigend met 5-0 van Real Betis Sevilla, terwijl Villarreal en Sevilla in een spectaculair duel met 3-3 gelijkspeelden. De returns zijn volgende week dinsdag 18 januari.

FC Barcelona - Real Betis Sevilla 5-0

Lionel Messi leidde zijn ploeg andermaal naar een overtuigende zege. De sterspeler, die zijn titel als Beste speler van de Wereld eer aan deed, scoorde kort voor de pauze zijn eerste treffer. De Argentijn kreeg de bal van Andrés Iniesta en passeerde Betis-doelman Jorge Molina. Molina was eerder nog gelukkig toen spits David Villa op de paal mikte.

De goalie van de bezoekers hield de schade beperkt in de eerste helft, maar na de pauze liep Barcelona aan de hand van Messi verder uit. De aanvaller werd op maat bediend door Villa en klopte Molina in tweede instantie, nadat de doelman de eerste poging stopte. In de 73e minuut scoorde Messi opnieuw.

Xavi zette de winnaar van de Gouden Bal alleen voor het doel van Betis, waana Messi zijn derde doelpunt maakte. In de slotfase liep Barça nog verder uit. Pedro en invaller Keita tilden de voorsprong naar 5-0. Kort voor tijd mocht ook Afellay invallen, waarna even later Messi bij zijn publiekswissel een staande ovatie kreeg. Barcelona kan zonder zorgen afreizen voor de return in Sevilla.

Villarreal - Sevilla 3-3

Villarreal leek goed op weg in het eigen El Madrigal. Drie dagen na het verlies tegen Real Madrid pakte de ploeg van Juan Carlos Garrido de draad op van de eerste helft in Madrid. Binnen een tijdsbestek van vier minuten scoorde El Submarino Amarillo twee keer. Cani opende de score na ruim twintig minuten.

Nadat Giuseppe Rossi de voorsprong kort daarna verdubbelde, zat Villarreal op rozen. Kort voor de rust kreeg Sevilla echter weer de geest toen Alvaro Negredo de aansluitingstreffer maakte. Na de pauze liep Villarreal weer uit dankzij Marco Ruben. Sevilla wilde zich niet overgeven en jaagde op doelpunten.

Na een uur spelen was Negredo opnieuw verantwoordelijk voor een domper bij de thuisploeg. De bij Real Madrid opgeleide spits hielp Sevilla naar 3-2. Kort voor tijd kwamen de Andalusiërs zelfs op gelijke hoogte. Verdediger Alexis bezorgde de subtopper in de Primera Division een goede uitgangspositie.

Resterend programma

Datum Thuis Uit
13/01 Almería Deportivo la Coruña
13/01 Real Madrid Atlético Madrid

'Bijlmerflat op slooplijst is erfgoed'

De met sloop bedreigde flat Kleiburg in Amsterdam-Zuidoost is een waardevol stadsgezicht en mag niet worden gesloopt. Dat stelt de erfgoedvereniging Heemschut in een brandbrief aan het Amsterdamse stadsdeel. Voor de flat is een sloopvergunning aangevraagd omdat renovatie te duur wordt geacht.

Kleiburg is volgens Heemschut 'een goede illustratie van de sociale en stedenbouwkundige idealen die ten grondslag lagen aan de Bijlmer', schrijft Het Parool. De karakteristieke 'honingraatflats' in de Bijlmer, die aan het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw zijn gebouwd, werden ontworpen vanuit de architecturele stroming van het functionalisme, wat wil zeggen dat het uiterlijk van het gebouw een afspiegeling moet zijn van de functie ervan. De bewuste flat is de laatste Bijlmerflat in originele staat.

Onlangs besloot woningcorporatie Rochdale dat het financieel geen mogelijkheden meer zag om Kleiburg overeind te houden. Renovatie van de 500 woningen tellende flat kost circa 70 miljoen euro, het totale vernieuwingsbudget voor het gebied dat Rochdale tot zijn beschikking heeft. Het bedrijf heeft aangeboden de flat voor een symbolisch bedrag van 1 euro te willen overdragen aan iedere serieuze projectontwikkelaar.

De komende weken gaat Rochdale, samen het stadsdeel, de reacties die op dat voorstel binnenkwamen - inclusief een van de Daklozenvakbond - onder de loep nemen. Indien tot sloop wordt besloten, zal dit vermoedelijk in mei gebeuren, en zullen er laagbouw en enkele appartemententorentjes op het terrein verrijzen. De bezoekers van de website van Het Parool lijken in ieder geval niet wakker te liggen van dat vooruitzicht: ten tijde van schrijven vond 81 procent van de stemmers op een poll dat Kleiburg best tegen de vlakte mag.

Flat Kleiburg (foto: Stadsarchief gemeente Amsterdam)

 'Bijlmerflat op slooplijst is erfgoed'

Ubisoft laat niets los over Far Cry 3

Ontwikkelaar Ubisoft wil niet reageren op het gerucht dat Far Cry 3 in oktober op de markt komt. Het gerucht kwam de wereld in toen het Amerikaanse tijdschrift Game Informer het derde deel had aangekondigd in hun vooruitblik op 2011. Vorig jaar kwamen er al geruchten naar buiten dat de game volop in ontwikkeling is.

Far Cry was voor zijn tijd een grafisch meesterwerk, waarbij vooral het ongeëvenaarde water in de game veel lof kreeg. De game speelde zich af op een tropisch eiland vol terroristen. In deel twee vertrok de serie naar Afrika, waar de gamers veel meer vrijheid kregen. Ubisoft kon helaas niet de hoge verwachtingen waarmaken en de game werd redelijk beoordeeld.

Microsoft klaagt Apple aan om de naam 'App Store'

Microsoft heeft Apple aangeklaagd wegens de naam 'App Store'. Volgens Microsoft zou de naam te standaard zijn en zou Apple de naam niet mogen claimen. Het wil wijzen op de uitspraak van het US Patent and Trademark Office dat het aangevraagde patent op de naam ongeldig is verklaard.

Volgens Yahoo News zou Microsoft een aanklacht hebben ingediend tegen Apple, omdat zij in 2008 copyright op de naam 'App Store' wilde leggen. Microsoft wil dit laten verbieden, omdat de naam een standaardnaam is voor winkels en bedrijven voor een service waar applications gedownload of gekocht kunnen worden.

Verder claimt Microsoft dat men de naam gebruikt als een triviaal, non-specifieke term voor Apples softwarewinkel. "Dit doet men in de media, onder de consumenten, onder de concurrenten van Apple en zelfs CEO Steve Jobs doet dit."

Een woordvoerder van Microsoft voegde toe: "De naam 'App Store' is een standaardnaam die Apple niet slechts voor hun eigen gebruik mag claimen. Concurrenten zouden dit ook mogen en zouden zich ook mogen identificeren met de naam 'App Store'."

Microsoft heeft nog niet bekendgemaakt of zij zelf de naam 'App Store' wil gebruiken, maar de Windows Phone 7 OS hint er wel naar. Apple heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.