Culemborg goed voorbereid op jaarwisseling

De gemeente Culemborg heeft zich goed voorbereid om oud en nieuw in de wijk Terweijde dit jaar rustig te laten verlopen. Tijdens de vorige jaarwisseling braken rellen uit tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners.

Het tijdelijk cameratoezicht in de stad van 27.000 inwoners is uitgebreid en er is net als in andere steden extra politie op de been, zegt een gemeentewoordvoerder. Onlangs zijn zo'n tien buurtbewoners in een brief gewaarschuwd zich te gedragen.

Tijdens de vorige jaarwisseling kregen Marokkaanse en Molukse groepen het met elkaar aan de stok. De mobiele eenheid moest eraan te pas komen om ze uit elkaar houden. Ruiten werden ingegooid en auto's in brand gestoken.

Ook reed een Marokkaanse automobilist een voortuin in waar een aantal mensen stond. Het voertuig kwam tegen de gevel van de woning tot stilstand. De man is veroordeeld wegens poging tot doodslag. Door de rellen gold een paar weken een noodverordening in de wijk.

Culemborg heeft het afgelopen jaar veel gedaan om de problemen in de wijk aan te pakken. "Er zijn afgelopen jaar veel contacten geweest en initiatieven ontplooid, sinds februari is er een bewonersoverleg met zeven enthousiaste bewoners die van Terweijde weer een mooie wijk willen maken." Ook lopen er twee buurtveiligheidsteams van Marokkaanse en Molukse jongeren rond. Zij worden door een professional opgeleid tot beveiliger. Daarnaast zijn twee gezinsmanagers en andere hulpverleners actief.