Uitslag Manchester United - Arsenal

Vanavond stond de laatste wedstrijd uit de zeventiende speelronde van de Engelse Premier League op het programma. Manchester United nam het in eigen huis op tegen Arsenal. De ploeg van Sir Alex Ferguson won met 1-0 dankzij een treffer van ex-PSV'er Ji-Sung Park. Daardoor neemt ManU de koppositie over van Arsenal.

Koploper Arsenal trad aan zonder Robin van Persie. Trainer Arsène Wenger had bij de Champions League-ontmoeting met Sporting Braga (3-1) nog een basisplaats voor de Rotterdammer, maar op Old Trafford begon Van Persie vanaf de bank. Wenger had wel een plaats ingeruimd voor doelman Wojciech Szceszny. De jonge Pool verving zijn geblesseerde landgenoot Lukasz Fabianski.

Szceszny oogde in de openingsfase gespannen bij de uittrappen. De ballen verdwenen geregeld in de voeten van United-spelers of over de zijlijn. De Pool had het geluk dat de thuisploeg nog warm moest draaien. De ploeg van Sir Alex Ferguson kon niet profiteren van de slippertjes. De eerste goede kans van de wedstrijd kwam pas halverwege de eerste helft. Een voorzet van Darren Fletcher werd weggekopt door Laurent Koscielny, maar de kopbal van de Fransman belandde voor de voeten van Nani. De Portugees dacht niet na en haalde uit. Zijn volley scheerde de paal.

Arsenal had in de eerste helft niet veel in te brengen. Doelman Edwin van der Sar werd zelden op de proef gesteld door The Gunners. De enige opvallende actie van spits Marouane Chamakh was een forse tackle op de knie van Nani, wat de Marokkaan een gele kaart opleverde. In een matige eerste helft leken beide ploegen niet veel risico te willen. Arsenal moest echt na de 1-0 van Park wel uit de schulp kruipen. De Zuid-Koreaan kreeg een van richting veranderde voorzet van Nani pardoes op zijn hoofd. De oud-PSV'er reageerde alert en kopte de bal langs de kansloze Szceszny.

De doelman van Arsenal moest na de pauze direct weer optreden. United zette de Londenaren onder druk en zochten een snelle tweede treffer. Nani was dichtbij. De middenvelder kreeg de bal gelukkig mee via een Arsenal-verdediger, maar Szceszny kwam snel uit en voorkwam een tweede tegendoelpunt. Nog geen minuut later had Chamakh de kans Arsenal op gelijke hoogte te brengen. Van der Sar kon een schot van Samir Nasri pareren, maar in de rebound kreeg hij hulp van Nemanja Vidic, die de bal voor de lijn keerde. Het spel golfde op en neer.

Nadat Nani een grote kans om zeep hielp besloot Wenger om in te grijpen. Cesc Fabregas en Van Persie maakte na ruim een uur spelen hun entree op Old Trafford. De wissels hielpen Wenger niet naar het gewenste effect. United bleef de bovenliggende partij. The Mancunians kregen een kwartier voor tijd een enorme kans om de wedstrijd te beslissen. Nani schoot de bal handig tegen de arm van Gaël Clichy aan, die een sliding inzette. Scheidsrechter Howard Webb gaf een strafschop. De te gretige Wayne Rooney jaagde de bal echter met ziedende vaart over.

Na de misser van Rooney wist Arsenal dat de wedstrijd nog niet gelopen was. The Gunners probeerden United in de slotfase onder druk te zetten. De thuisploeg werd weliswaar teruggedrongen, maar het vertrouwde combinatiespel van Arsenal kon geen bres slaan in de hechte defensie van United. De formatie van Ferguson kreeg al counterend zelfs de beste kansen. Rooney leek zich te revancheren met een bekeken lob, maar dit keer stond Szcescny goed in de weg. Aan de andere kant werd Arsenal nog wel dreigend via voorzetten van invaller Theo Walcott.

Wenger gaf de pijlsnelle aanvaller verrassend de voorkeur boven stormram Nicklas Bendtner. United hield ondanks de druk eenvoudig stand in de slotfase en neemt door de zege de koppositie over van Arsenal. Het nog ongeslagen United loopt nu twee punten voor op de Londense rivaal en heeft nog een inhaalduel tegen Blackpool voor de boeg. Zondag wacht de volgende test voor de nieuwe lijstaanvoerder op Stamford Bridge tegen Chelsea. The Blues knokken deze maand voor de laatste kans om aan te haken in de titelrace. Met de kerstdagen speelt Chelsea tegen Arsenal.


 

Manchester United

1 - 0

Arsenal

 41' Park
 
 
 Gele kaart: Chamakh, Arshavin, Nasri, Clichy, Song (Arsenal)
 
Stadion: Old Trafford, Manchester
Toeschouwers: 76.000
Arbiter: Howard Webb
Bijzonderheden: Wayne Rooney (Manchester United) mist in de 74e minuut een strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Sar
Evra
Vidic
Ferdinand
Rafael
Fletcher
Anderson (Giggs/85)
Carrick
Nani
Rooney
Park
  Szczesny
Clichy
Squillaci
Koscielny
Sagna
Rosicky (Fabregas/64)
Nasri
Song
Wilshere (Van Persie/64)
Arshavin (Walcott/77)
Chamakh