FOK!ster Verdel was DSB-strateeg

FOK!ster Kirsten Verdel, aka Darktower, was in oktober van 2009 toen de DSB-bank omviel persoonlijk adviseur en strateeg van Dirk Scheringa. Hierover schreef zij een boek dat gisteren uitkwam.

Hoewel Verdel benadrukt dat het een ooggetuigeverslag is van haarzelf en niet het persoonlijke verhaal is van Dirk Scheringa, zijn kenners het er over eens dat Verdel wel degelijk voor Scheringa's karretje is gespannen. Zo bevat het boek geen kritiek over Scheringa, alleen een beetje over zijn producten en vindt Verdel dat DSB is stukgemaakt door derden en niet door DSB zelf. De bank zou immers zijn leven beteren na alle commotie over de hypotheken en woekerrentes. Jort Kelder zei in De Wereld Draait Door dat Scheringa op de middenstip van AZ gelyncht had moeten worden.

Verdel vertelde gisteren bij Pauw en Witteman (P&W) dat Scheringa contact met haar zocht in oktober 2009 omdat hij het nummer van Wouter Bos wilde hebben, destijds minister van Financiën. Verdel is PvdA'er en kent Bos goed. Daarna raakten Scheringa en Verdel aan de praat en wilde Scheringa haar inhuren als strateeg. Verdel had eerder meegewerkt aan de campagne van Barrack Obama. Verdel vertelde aan P&W dat ze eerst kritisch was maar een paar weken na het faillisement inzag dat de bank bewust stukgemaakt is door de Autoriteit Financiele Markten en De Nederlandsche Bank, kortom de DSB bank had zelf geen schuld aan het faillisement dat vele spaarders dupeerde. En dat is ook de conclusie van het boek. Ze hadden foute producten maar wilden hun leven beteren en daar hebben ze geen kans voor gekregen van alle partijen.

Niet eerlijk
Gisteren verscheen er overigens een artikel van Kaj Leers over Verdel waaruit bleek dat Verdel niet helemaal eerlijk was in en over haar DSB tijd. Zo ontkende ze in alle toonaarden in het team van Scheringa te zitten terwijl op het NOS journaal gewoon te zien was dat ze met de hele club een rechtbank in liep. Verder adviseerde ze FOK!users een week na Pieter Lakemans oproep spaargeld bij DSB weg te halen, om toch gewoon een DSB spaarrekening te openen. (Een week eerder had Verdel overigens elders ook al spaargeld gestald.)

Hoewel Verdel blijft beweren dat het echt niet in opdracht was van Scheringa, bij de Wereld Omroep vertelde ze dat Scheringa het van tevoren had gelezen maar geen opmerkingen had, is het geen objectief journalistiek verslag zo menen onder anderen econoom en journalist Mathijs Bouman, Jort Kelder en Peter Paul de Vries. Dat gaf Verdel bij P&W uiteindelijk ook toe. Het boek van Scheringa en Verdel is nu te koop en heet Project Homerus.