FOK!kers kiezen voor VVD-PVV-CDA

FOK!kers lijken een lichte voorkeur te hebben voor een coalitie van VVD, PVV en CDA. Meer dan 34 procent ziet die combinatie als hun favoriete coalitie. De marge met ‘Paars Plus' is echter klein, want een combinatie van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 kan rekenen op 33 procent van de stemmen. Dat blijkt uit onze poll, waar inmiddels bijna dertienduizend mensen op stemden.

Een coalitie van VVD, Pvda en PVV ziet 10 procent als een goede optie. De kans op zo'n coalitie is echter klein. Uit een eerdere poll bleek dat de VVD en de PVV het populairst waren op FOK!. Beide partijen kregen zo'n 20 procent van de stemmen. De PvdA kreeg toen echter maar van 9 procent de voorkeur.

De favoriete coalitie van de FOK!kers lijkt steeds waarschijnlijker te worden naarmate de kabinetsformatie vordert. De SGP heeft inmiddels aangegeven bereid te zijn gedoogsteun te verlenen aan een coalitie van VVD, PVV en CDA. Dit zou een virtuele meerderheid van 78 zetels opleveren. De SGP neemt dan twee van de 78 zetels via gedoogsteun voor haar rekening.

VVD-leider Mark Rutte heeft echter nog geen voorkeur voor een coalitie uitgesproken. In de persconferentie na zijn bezoek aan koningin Beatrix stelde hij echter wel dat er serieus rekening gehouden moet worden met de partij van Geert Wilders. Hij zei ook dat de huidige formatie misschien wel de moelijkste is uit de recente parlementaire geschiedenis.