Real Madrid en Barça willen eigen competitie opzetten

Het Spaanse voetbal dreigt gesplitst te gaan worden als de clubs het niet eens worden over de verdeling van de tv-gelden. Real Madrid en FC Barcelona willen daarom een eigen competitie opzetten waaraan alleen de grootste clubs van Spanje meedoen.

De topclubs willen zich afscheiden van de Primera Division en daarbij nemen ze de Engelse Premier League in Italiaanse Serie A als voorbeeld. In Spanje sluiten clubs zelf deals af met tv-maatschappijen, terwijl dat in enkele andere landen niet zo is.

Real Madrid en Barcelona ontvangen ieder jaarlijks zo'n 150 miljoen euro, maar de kleinere clubs moeten het met veel minder inkomsten doen. Zij hebben bij de Spaanse regering juist aangedrongen om een collectieve regeling vast te stellen voor verdeling van de uitzendrechten.

Een eventuele nieuwe competitie is voor Real en Barça veel interessanter dan de Primera Division. Profliga LFP liet gisteren weten dat er overeenstemming is bereikt om te gaan praten over die nieuwe competitie. Wat de rol van de LFP precies is, is niet bekend.