Ruim 1,8 miljoen kijkers De Vries

Meer dan 1,8 miljoen mensen hebben zondagavond gezien hoe Peter R. de Vries onthulde dat seriemoordenaar Koos H. uit handen van justitie bleef in ruil voor seks met een rechter. Het derde deel van de uitzendingen over Koos H. was daarmee na het Journaal van 20.00 uur en Studio Sport het best bekeken programma van de dag.

Seriemoordenaar Koos H. biechtte in het programma aan een infiltrant van De Vries op wat de aard van zijn relatie met de inmiddels overleden Haagse rechter Cornelis Stolk was. Hoewel er geruchten waren werd niet eerder aangetoond waarom Stolk H. aan een rijbewijs hielp en in bescherming nam bij verschillende onderzoeken.

In ruil voor seksuele diensten en kinderporno hielp Stolk de beroepscrimineel aan een advocaat en met ingewikkelde juridische procedures. Toen Koos H. samen met zijn broer werd aangehouden voor betrokkenheid bij een overval, sprak Stolk hem vrij. Dat is opvallend omdat H. de overval de dag ervoor persoonlijk aan de rechter had bekend.

De vrijspraak bleef niet zonder gevolgen. Twee jaar later vermoordde H. Tialda Visser, een van de drie moorden waarvoor hij tot levenslang werd veroordeeld.

Meerdere betrokkenen wisten van de relatie van Stolk met H., maar onder meer slachtoffers werden onder druk gezet om daarover hun mond te houden. De kwestie verdween volgens De Vries daardoor in de doofpot.

VVD-Kamerlid Fred Teeven drong na de uitzending aan op een diepgravend justitieel onderzoek naar de bevindingen van De Vries. Hij wil dat minister van Justitie de zaak tot op de bodem uitzoekt.

In het programma werden geen videobeelden getoond van de heimelijk opgenomen gesprekken van infiltrant Nico van Empel, een jeugdvriend van H., in de gevangenis. De rechter had dat verboden. Vorige week negeerde De Vries het verbod, waarna de dwangsom fors werd verhoogd.