[Afrika Cup] Uitslagen Poule A + B

Vandaag werd de tweede wedstrijd uit Poule A afgewerkt. Malawi trof Algerije. In Poule B mocht Ivoorkust aantreden tegen Burkina Faso. Ook Ghana zou vandaag in actie komen, maar was vrij aangezien Togo zich heeft teruggetrokken.

Malawi - Algerije

Malawi heeft voor een stuntje gezorgd door WK-ganger Algerije met maar liefst 3-0 te verslaan. De ploeg van trainer Kinnah Phiri had een verrassend makkelijk middagje tegen de Algerijnse ploeg, waar onder andere Karim Ziani en Nadir Belhadj in de basis stonden  Na zeventien minuten kwam Malawi dankzij een doelpunt van Russel Mwafulirwa op voorsprong. Nog voor rust verdubbelde Elvis Kafoteka de marge.

Kort na rust besliste Malawi-speler Davie Banda het duel door de 3-0 te scoren. Door deze zege gaat Malawi, voor de tweede maal actief op het Afrikaanse toernooi, aan de leiding in poule A. Donderdag is Angola de tegenstander. Algerije treft dan Mali.

Ivoorkust - Burkina Faso

In Poule B werd vandaag de eerste wedstrijd afgewerkt. Ivoorkust, favoriet voor de titel, trof Burkina Faso. Het land van onder andere Didier Drogba, FC Twente-speler Cheick Tioté en oud-Feyenoorder Salomon Kalou kon geen gaatje vinden in de hechte verdediging van hun tegenstander en speelde daardoor met 0-0 gelijk. In de openingsfase probeerden de Olifanten dankzij valpartijen van Drogba en Emmanuel Eboué een strafschop te versieren, maar de arbitrage trapte hier niet in.

Burkina Faso bleef de hele wedstrijd verdedigend voetballen en met succes. Doelman van de Stieren, Daouda Diakite, groeide daardoor uit tot held van de wedstrijd. Hij maakte enkele doelpogingen van Ivoorkust, dat in de slotfase spitsen Salomon Kalou en Arouna Dindane nog inbracht, onschadelijk. Opvallend detail bij Burkina Faso was dat er meerdere spelers met dezelfde rugnummers rondliepen. Rugnummers 3, 7, 12 en 17 kwamen meerdere malen voor op het veld dan is toegestaan.