Briatore hoort morgen uitspraak in 'crashgate'

Het Tribune de Grande Instance in Parijs zal morgen uitspraak gaan doen in de beroepsprocedure die Flavio Briatore en Pat Symonds hebben aangespannen tegen hun uitsluiting uit de Formule 1. Aanleiding voor de uitsluiting was de crash die Nelson Piquet jr. in 2008 in Singapore maakte.

Destijds crashte de Braziliaan onder verdachte omstandigheden in de Aziatische stad. Zijn teamgenoot Fernando Alonso had als een van de weinigen net de pits bezocht en kon zo door de safety car enorm opschuiven in het veld. Uiteindelijk won de Spanjaard vanaf plaats zestien de stratenrace.

Al snel werd er getwijfeld of de zege wel rechtmatig door het Renault-team behaald was en pas afgelopen zomer kwam er na het ontslaan van Piquet jr. het benodigde bewijs op tafel. Hierop werden teambaas Briatore en hoofdengineer Symonds door Renault ontslagen. Daarnaast werd Briatore voor het leven gebannen uit de gemotoriseerde sporten, terwijl Symonds vijf jaar voor vijf jaar uitgesloten is. Beide heren gingen in beroep tegen die straf en bovendien eiste Briatore één miljoen euro schadevergoeding omdat zijn reputatie beschadigd is.