FOTA wil F1-weekend aanpassen

De nieuw opgerichte organisatie van Formule 1-teams, de FOTA, wil het raceweekend aanpassen. De FOTA pleit er voor om met name de vrijdag aantrekkelijker te maken. Hiervoor heeft zij een aantal proefballonnen opgelaten, waaronder het organiseren van een race die niet meetelt voor het kampioenschap.

De vrijdag bood tot 1996 nog spektakel doordat de eerste kwalificatie toen op het programma stond, echter is deze afgeschaft en vervangen door een vrije training. Om hierin verandering in te brengen is de Sporting Workgroup van de FOTA op de vrijdag voor de Grand Prix van Singapore bijeengekomen om na te denken over een oplossing.

De commissie onder leiding van McLaren-CEO Martin Whitmarsh vergaderde over twee scenario's. Het eerste behelst het afschaffen van de trainingen op vrijdag. Hierdoor krijgen de teams meer tijd om alles op het circuit te krijgen, ontstaat er extra ruimte op de Grands Prix kalender en hoeven de steden met een straten Grand Prix minder lang de straten af te sluiten. Nadeel is wel dat de circuits inkomsten mislopen doordat het programma ingekort is.

Het tweede scenario is het het aantrekkelijker maken van de vrijdag. Dit kan volgens de FOTA door op de vrijdag een showrace te houden die niet meetelt voor het kampioenschap, maar de winnaar wel één miljoen dollar oplevert. "Zo'n showrace is een mooie manier om het weekend te beginnen en staat helemaal los van de race van zondag. Zo krijgt het publiek veel waar voor haar geld," aldus Whitmarsh.

Hij benadrukt dat de voorstellen niet meer voor dit raceseizoen zijn, maar volgend jaar wel ingevoerd kunnen worden. Ook zegt hij dat de sfeer binnen de FOTA prima is. "Er heerst een gevoel van harmonie en democratie binnen de FOTA. Iedereen is overtuigd van de noodzaak om met nieuwe voorstellen te komen."