[Vuelta] Dagzege Bettini, Valverde grote verliezer

De twaalfde etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Paolo Bettini. Het was voor de Italiaan de tweede etappewinst deze Vuelta.

In de etappe van vandaag, over 186 kilometer van Burgos naar Suances, was Bettini veruit de rapste van de eerste groep met de meeste favorieten. In de finale van de etappe probeerde Tom Stamsnijder nog weg te rijden uit de eerste groep, maar hij faalde in zijn opzet. Vervolgens reed Bettini in de laatste meters van kop af naar de dagwinst.

De verliezer van vandaag was Alejando Valverde. De Spanjaard raakte in de afdaling van de laatste col van de dag op achterstand. Zijn ploeggenoten van Caisse d'Epargne probeerden de schade voor hun kopman nog beperkt te houden, maar bij de finish was de achterstand van de Spanjaard op Bettini ruim vier minuten.

Egoi Martinez blijft aan de leiding in het algemeen klassement. De Spanjaard heeft elf seconden voorsprong op de Amerikaan Levi Leipheimer. Beste Nederlander is Robert Gesink. Hij is naar de zevende plaats gestegen en heeft drie minuten en 22 seconden achterstand op Martinez.

Submitter:  Bron: NOS-TT