Räikkönen mogelijk met nieuwe motor

Kimi Räikkönen reed de race van Frankrijk ineens met een kapotte uitlaat en daarmee heeft de motor waarschijnlijk te veel schade opgelopen om nog een race mee te kunnen gaan. Dat heeft Ferrari-teambaas Stefano Domenicali laten weten.

De Finse coureur kreeg tijdens de race op Magny-Cours ineens een rammelende uitlaat, waardoor zijn teamgenoot Felipe Massa hem voorbij kon gaan en daarna aan de leiding ging. Räikkönen werd nog wel tweede door toch met die schade door te rijden.

De regels voor dit jaar bepalen dat een motor twee raceweekenden lang mee moet gaan, maar een andere nieuwe regel zegt dat elke coureur één keer zonder straf zijn motor mag verwisselen."De kans is zeer groot dat we Kimi's motor zullen moeten vervangen", zei Domenicali. "Als dat nodig blijkt te zijn, dan zullen we dus de joker moeten inzetten, waardoor we geen straf krijgen voor deze ongeplande motorwissel. We zullen de situatie eerst echter goed moeten analyseren. We hebben geen haast bij het nemen van een beslissing hierover."

Over de gevolgen van een kaduke uitlaat, zei Domenicali het volgende: "Als je een uitlaat verliest, dan veranderen alle parameters in de motor. De temperaturen gaan omhoog, de waterdruk neemt af. Alles raakt dus in de war. Het was dan ook vrij knap dat Kimi aan de finish wist te komen en acht belangrijke punten wist te scoren." Bij de pitstops werd ook door geen enkele monteur iets gedaan aan die uitlaat. "De uitlaat was er toch al afgevallen. Er was nog een kabel die loshing, maar die besloten we niet af te snijden omdat we daarmee nog meer tijd zouden verliezen. We moesten rekening houden met Trulli", aldus Domenicali.