Blatter tijdens WK-finale bang voor fluitconcerten

De voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, heeft uit angst voor pijnlijke fluitconcerten de uitreiking van de wereldbeker aan Italië vorig jaar zomer in Berlijn aan zich voorbij laten gaan.

Dat zei de preses van de wereldvoetbalbond maandag in Rome bij de huldiging van de wereldkampioenen door de Italiaanse president Giorgo Napolitano. Blatter bood de Italiaanse spelers zijn excuses aan voor zijn opvallende afwezigheid op het veld na afloop van de WK-finale tegen Frankrijk.

De Zwitser liet de plechtigheden verrassend over aan de Zweed Lennart Johansson, de voorzitter van de UEFA. "Dat was hoe dan ook een fout", aldus de Zwitser die zei dat hij al voor het begin van de finale besloten had om de beker niet uit te reiken. "Ik wilde een pijnlijke situatie vermijden. Het Duitse publiek had bij eerdere gelegenheden bij het horen van de naam FIFA steeds een fluitconcert gegeven. Dat wilde ik voorkomen."

Bij het toernooi om de Confederatiebeker in 2005 werd Blatter persoonlijk door Duitse toeschouwers fanatiek uitgefloten. Ook tijdens de openingsceremonie van het WK klonken er afkeurende geluiden vanaf de tribunes over Blatter en FIFA. Dat was de reden dat de Zwitser besloot de beker niet uit te reiken aan de wereldkampioenen.