Ajax in CL ten koste van Portugese clubs ?

De Portugese voetbalwereld is in rep en roer. Deze week kreeg de Portugese voetbalbond FPF van de FIFA te horen dat de voetbalclubs Gil Vicente en Leixões moeten stoppen met hun gang naar de burgerrechter. Als zij dit wel doorzetten heeft dit gevolgen voor zowel de nationale ploeg als de in Europa spelende clubs.

Gil Vicente werd aan het eind van afgelopen seizoen teruggezet door de Portugese voetbalbond, omdat ze de niet speelgerechtigde Angolees Mateus vorig seizoen vier competitiewedstrijden mee lieten spelen in de competitie. De club wil nu via de burgerrechter deze degradatie ongedaan maken.

Leixões is naar de rechter gestapt omdat ze vinden, dat in plaats van Belenenses, zij de plek van Gil Vicente in de hoogste klasse moeten innemen. Belenenses degradeerde vorig seizoen, terwijl Leixões als nummer vier net niet wist te promoveren.

Gilberto Madail, voorzitter van de Portugese voetbalbond, heeft gisteren gesproken met de FIFA. De preses vreest nu dat zowel de nationale ploeg als de Portugese clubs worden verbannen uit internationale competities. In dat geval zouden FC Porto, Sporting Lissabon en Benfica hun deelname aan de Champions League verliezen. Portugese media zeggen dat in dat geval Chievo, Osasuna en Ajax in aanmerking komen om de drie clubs in de Champions League te vervangen.