Afrika Cup: Egypte groepswinnaar

Egypte heeft zich dankzij een 3-1 zege op Ivoorkust gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Het gastland eindigde zelfs als groepswinnaar. Ivoorkust was al gekwalificeerd.

Ivoorkust startte, ondanks dat het al zeker was van een ticket voor de kwartfinales, met een A-elftal. Alleen Didier Drogba ontbrak. De Chelsea-aanvaller zat een disciplinaire strafmaatregel uit, omdat hij gisteren de spelersbus een kwartier liet wachten. Egypte kende een droomstart: Emad Motaeb scoorde al na acht minuten. Het gastland kreeg hierna diverse kansen op de 2-0, maar telkens ging er wel iets mis in de eindfase. Na 22 minuten moest Mido geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger was de 39-jarige Hossam Hassan, een legende in Egypte.

Vlak voor rust kwam Ivoorkust langszij. Arouna Koné probeerde het van zo’n 25 meter en had succes. Het tweede bedrijf kabbelde aanvankelijk voort, totdat Hossam Hassan Abo Treka bereikte, die bekwaam afrondde. Even later deelde Motaeb de genadeklap uit, opnieuw na voorbereid werk van Hossam Hassan. Hierna gebeurde er relatief weinig. Egypte ontloopt in de kwartfinales waarschijnlijk Kameroen, dat afstevent op groepswinst in poule B.

De zege van Egypte maakte het duel tussen Marokko en Libië achteraf gezien overbodig. Marokko moest hopen op een (ruime) nederlaag van Egypte en zelf zou het Libië moeten verslaan. Beide scenario’s konden echter de prullenbak in, want Marokko speelde zeer teleurstellend gelijk: 0-0. Gedurende het duel kwam het manco van Marokko dit toernooi weer naar boven, namelijk het schrijnende gebrek aan productiviteit.

Bondscoach Fakhir had nog wel een extra aanvaller in de persoon van Hicham Aboucherouane voorin geposteerd, maar dat mocht niet veel baten. De Leeuwen van de Atlas kwamen niet veel verder dan een kans van Mohamed Yaacoubi, die de paal raakte. Smaakmaker El Taib bezorgde de Marokkaanse defensie de nodige problemen in de talloze counters. In de slotminuut probeerde invaller Ali Boussaboun het nog eens, maar ook zijn inzet verdween niet in het doel. De runner-up van 2004 is al in de eerste ronde uitgeschakeld.


Uitslagen zaterdag 28 januari:

Poule A:

Egypte – Ivoorkust 3-1
9. Motaeb 1-0, 43. Koné 1-1, 61. Abo Treka 2-1, 70. Motaeb 3-1

Libië - Marokko 0-0

Eindstand Poule A:

#Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1.Egypte***376 - 1
2.Ivoorkust***364 - 4
3.Marokko320 - 1
4.Libië311 - 5


Programma morgen:

Poule B:
Kameroen – DR Congo
Angola - Togo

Topscorers:

#Speler:Land:Goals:
1.Samuel Eto’oKameroen4
2.Francileudo dos SantosTunesië4