Sterren krijgen rust van FIFA

De wereldvoetbalbond FIFA heeft bepaald dat spelers die voor het aankomend wereldkampioenschap worden opgeroepen na 15 mei geen competitieve wedstrijden mogen spelen.

De regel kent één uitzondering: de finale van de Champions League is verzet naar 17 mei, en de twee clubs die hierin zullen bepalen wie de sterkste van Europa is mogen hun WK-gangers nog wel opstellen. Ook de finale van de UEFA cup is om dezelfde reden een week vervroegd, naar 10 mei. Op deze manier moeten spelers voldoende rust krijgen voordat het toernooi om het wereldkampioenschap op 9 juni begint.

"We willen geen opgebrande spelers. Ze zullen vrij zijn van andere verplichtingen," aldus Urs Linsi, secretaris-generaal van de FIFA. "De 23 spelers op de lijsten voor elk deelnemend land zullen niet beschikbaar zijn voor om het even welke competitie na deze datum. De finale van de Champions League is een speciale uitzondering."

Tijdens het vorige wereldkampioenschap in Zuid-Korea en Japan werd het verrassend goede optreden van landen als Senegal, de Verenigde Staten, Turkije en gastheer Zuid-Korea ten dele toegeschreven aan de vermoeidheid van spelers uit de traditionele voetballanden. Zo wist Frankrijk, in 1998 nog tot wereldkampioen gekroond, in drie wedstrijden zelfs niet te scoren, en konden ook Portugal en Argentinië na de eerste ronde al hun biezen pakken.