WRC: Loeb raakt achter op Grönholm

Vandaag werd de tweede dag van de rally van Finland verreden. Er stonden voor vandaag acht stages op het programma met een totale lengte van 144.91 km. De grote vraag van dag twee was of Grönholm en zijn Peugeot voor de Citroën van Loeb kon blijven.

Stage 10
De coureurs begonnen vanochtend vroeg al met de eerste stage, Vaheri. Loeb zette meteen de aanval in en klokte de snelste tijd met 9:45.6. Hiermee was de Fransman 3.5 sec. sneller dan Grönholm die op plaats twee finishte. Het verschil in het algemeen klassement is nu 2.3 sec. in het voordeel van de Fin. Gardemeister wist de derde tijd neer te zetten voor Markko Märtin. De Ford coureur probeert de Peugeot rijder voorbij te gaan in het klassement en heeft nu nog maar een achterstand van 2.8 sec. Sebastian Lindholm startte vanochtend niet aangezien zijn navigator teveel last had van zijn rug na de vele sprongen op het parcours van gisteren.

Stage 11
Stages elf en twaalf zijn de Ouninpohja stages, dit zijn klassieke proeven met een parcours wat niet in veel rally’s aan wordt getroffen. Deze proeven zijn ook favoriet bij de rijders en vaak spelen ze een belanrijke rol in de einduitslag van de rally. Grönholm pakte de snelste tijd en versloeg Gigi Galli met twee seconden. Loeb moest samen met Hirvonen achter de goed rijdende Mitsubishi coureur aansluiten. Solberg pakte na zijn teleurstellende negende plek op de eerste proef van de dag nu een vijfde tijd. Toch dacht de Noor dat er iets mis wat met zijn auto omdat hij vandaag het tempo niet kon volgen.

Stage 12
De zevende stage overwinning van de rally kwam voor Grönholm op de twaalfde proef. Hij wist als enige een tijd onder de acht minuten op de klokken te zetten. Door deze 7:54.5 vergrootte Grönholm zijn voorsprong op Loeb naar 14.8 sec. in het algemeen klassement. Solberg en Märtin zetten dezelfde tijd neer voor plaats twee, hierdoor schoof Loeb op naar plek vier. De strijd om plaats drie in het algemeen klassement begint op deze proef op te laaien. Het gaat tussen Märtin, Gardemeister en Solberg. De Est heeft nog steeds een voorsprong op de andere twee coureurs maar Gardemeister heeft maar een achterstand van 8.6 sec. De Ford rijder daarentegen heeft maar weer een kleine voorsprong van 7.8 sec. op Solberg.


Solberg kan met zijn Impreza niet meer het tempo van dag één vinden

Stage 13
Stage dertien was de tien kilometre lange Urria stage. Deze stage wordt maar eenmaal in de rally gebruikt. De proef staat bekend om zijn enorm hoge jump halverwege het traject. Opnieuw wist Grönholm de overwinning te pakken op 2.5 sec. gevolgd door teamgenootje Märtin. Subaru rijder Chris Atkinson wist de derde tijd neer te zetten voor Gardemeister in de Ford op plek vier.

Stage 14
In de middagsessie warden de Ouninpohja stages opnieuw verreden. Grönholm pakte weer een stage overwinnnig voor Loeb op 1.9 sec. De Fin heeft nu een redelijk grote voorsprong van 20 seconden op de Fransman. Märtin pakt de derde plek, slechts een seconde achter Loeb. Hiermee vergroot hij iedere keer zijn voorsprong weer op Gardemeister om zijn derde plaats veilig te stellen. Solberg verloor 20 sec. op de proef ten opzichte van Grönholm, na de klap die de Noor gisteren met zijn Impreza maakte is er, ondanks reparaties, duidelijk iets mis met de auto.

Stage 15
Grönholm pakte zijn tiende stage overwinning op de tweede van de Ouninpohja stages. Loeb probeert de Fin bij te houden maar toch verliest hij elke keer een paar seconden. Op deze proef slechts 2.5 sec. maar genoeg om zijn voorsprong in het algemeen klassement te zien stijgen naar 23.3 sec. Opnieuw zorgt Märtin ervoor dat er twee Peugeots in de top drie van de proef staan. Atkinson lijkt zich ook steeds meer thuis te voelen in de rally aangezien hij opnieuw een vierde tijd laat noteren.


Rovanperä blijft constant rijden in zijn thuiswedstrijd

Stage 16
Stage zestien is de langste van de rally, de Moksi-Leustu proef van 40 km. Het vertrouwde beeld laat zich weer zien in de stand. Grönholm wint de stage voor Loeb en Märtin. Vooral de prestatie van Märtin is knap te noemen. De Est is vandaag de hele dag snel, in eerdere rally’s had hij nogal eens problemen om aan zijn 307 WRC te wennen. Gardemeister valt ver terug nadat hij lek reed en ligt nu op een zevende plaats op 13.6 sec. van de constant rijdende Rovanperä.

Stage 17
De laatste proef van dag twee, Himos, zorgde voor de eerste stage overwinning van Gardemeister. Hij was 0.6 sec. sneller dan Grönholm op plaats twee. De Ford rijder komt hierdoor dichterbij aan Rovanperä op plaats zes met een achterstand van slechts 3.8 sec. Loeb verloor op deze proef 37.6 sec. op Grönholm aangezien de Fransman een lekke band kreeg. Hierdoor heeft hij nu een achterstand van meer dan een minuut op de Fin wat normaliter betekent dat deze de rally heeft gewonnen.

Algemeen klassement Neste Rally Finland na dag 2

positiecoureurteamtijdachterstand
1M. GrönholmPeugeot2:22:30.7-
2S. LoebCitroën2:23:37.71:07.0
3M. MärtinPeugeot2:24:13.11:42.4
4P. SolbergSubaru2:24:52.92:22.2
5M. HirvonenFord2:24:56.62:25.9
6H. RovanperäMitsubishi2:26:03.43:32.7
7T. GardemeisterFord2:26:07.23:36.5
8F. DuvalCitroën2:27:26.94:56.2
9H. SolbergFord2:28:14.65:43.9
10J. TuohinoSkoda2:28:24.65:53.9